Ohenevatko hiuksesi – testaa kaljuunnutko

Hiusten irtoaminen kuuluu niiden normaaliin kasvukiertoon, ja 100–150 hiusta irtoaa joka päivä. Yksinkertaisella tukistustestillä saat selville, lähteekö sinulta hiuksia normaalia enemmän.

Hiuksia on päästä riippuen 100 000–250 000. Hiusten irtoaminen kuuluu niiden normaaliin kasvukiertoon, ja 100–150 hiusta irtoaa joka päivä.

Myös tulkinnanvarainen asia

Hiusten lähteminen vaihtelee terveyden- ja elämäntilanteen ja lääkitysten mukaan.

Hiustenlähtö on myös tulkinnanvarainen asia: Jos tukka on pitkä, irtoava hiustukko näyttää ja tuntuu isolta. Jos lyhyitä hiuksia lähtee saman verran, ei sitä välttämättä edes huomaa.

Testaa tukistamalla

Tukistustesti kertoo, lähteekö sinulta hiuksia normaalia enemmän.

TEE NÄIN: ota hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja tukista. Tukista eri puolilta, päälaelta, sivuilta, takaraivolta ja ohimoilta, sillä hiustenlähtö on harvoin tasaista. Jos hiuksia lähtee viisi tai enemmän, niitä lähtee epänormaalin paljon.

Naistyyppisestä kaljuuntumisesta tukistuskoe kertoo luotettavasti, mutta miestyyppisestä kaljuuntumisesta taas ei. Sen huomaa muutoinkin pakenevasta hiusrajasta tai paistavasta päälaesta.

Runsas hiustenlähtö voi kieliä sairaudesta

Myös hiusten selvä harveneminen tai läiskittäinen häviäminen ovat merkkejä poikkeavasta hiustenlähdöstä. Jos hiuksia irtoaa pesun yhteydessä paljon ja niitä on aamulla tyynylläkin runsaasti, on aihetta lähteä ihotautilääkärille. Lääkärillä tutkitaan hiuspohja ja selvitetään elimistön toimintahäiriöt tai sairaudet. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa oireilla hiustenlähtönä.

 

TEKSTI JAANA KIVIPELTO-TULKKI
KUVAT Fotolia

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest