Tuorekosmetiikkasarja Niki Newd on kotimainen luksusbrändi, joka sai alkunsa isoisoisoäidin kasvonaamiosta

Tuorekosmetiikkasarja Niki Newdin tekijät panostavat raaka-aineissa tuoreuteen ja luomuun. Korkeatasoiset raaka-aineet nostavat tuotteiden hintaa, mutta perustaja Kirsi Kaukonen vertaa Niki Newdin käyttämistä Michelin-ravintolassa vierailemiseen.

Diplomi-insinöörinä uransa rakentaneen Kirsi Kaukosen isoisoisoäiti kehitti parisataa vuotta sitten kasvonaamion, jonka resepti on kulkenut suvussa äidiltä tyttärelle. Nykypäivän raaka-aineilla päivitetyn naamion ympärille syntyi Kaukosen tuorekosmetiikkayritys Niki Newd, jonka ensimmäinen tuotesarja lanseerattiin vuosi sitten keväällä.

– Niki Newdin siemen kylvettiin jo 14 vuotta sitten, kun biokemistinä työskentelevä ystävättäreni kiinnostui kasvonaamiostani aivan älyttömästi ja kysyi, voisinko opettaa tämän suuren salaisuuden hänelle. Siitä opetustuokiosta lähti liikkeelle ihana yhteinen intohimonkohde, Kaukonen kertoo.

Tärkeintä on puhtaus

Kaukonen ja hänen ystävänsä pyrkivät luomaan tehokkaan ihonhoitotuotteen, mutta erityisen tärkeää heille oli sen puhtaus.

– Ensimmäistä voidetta suunnitellessamme heräsimme siihen tosiasiaan, ettemme tiedä yhtään, mitä laitamme ihoomme voiteiden kautta. Aloimme kääntää tuoteselosteita suomeksi ja pysähdyimme siinä vaiheessa, kun kohtasimme jäänestoaineen. Silloin päätimme, että on aika tehdä oma tuote.

”Olemme kiinnostuneita ruoanlaitosta ja hyvinvoinnista, niin päätimme tehdä kosmetiikkaa samoilla periaatteilla kuin ruokaa.”

Samalla kiteytyi Niki Newdin ideologia.

– Olemme kiinnostuneita ruoanlaitosta ja hyvinvoinnista, joten päätimme tehdä kosmetiikkaa samoilla periaatteilla kuin ruokaa. Sen pitää olla monipuolista, terveellistä ja tuoretta. Lisäksi meidän pitää tietää, mistä raaka-aineet tulevat. Niki Newd on tuoretta gourmeta iholle.

Raaka-aineita voi syödä

Luonnonkosmetiikka on ollut trendikästä jo vuosien ajan, mutta tuorekosmetiikka on vielä melko tuntematon ilmiö. Mikä siis erottaa Niki Newdin luonnonkosmetiikan tuotteista?

– Emme käytä lisäaineita tai säilöntäaineita eikä meidän tuotteissamme ole alkoholia tai lisättyjä tuoksuja, joita luonnonkosmetiikassa käytetään usein esimerkiksi eteerisinä öljyinä.

niki_newd
Viisi vuotta sitten Kirsi Kaukonen (vasemmalla) teki ratkaisun ja päätti perustaa Niki Newdin. Kasperiina Kuurma tuli osakkaaksi muutama vuosi sitten ja hoitaa yrityksen markkinointia.

Raaka-aineissa Niki Newd pyrkii käyttämään vain tuoreinta ja luomua.

– Yli puolet raaka-aineistamme tulee Suomesta, kuten kaura, puolukka, camelinaöljy ja tyrniöljy. Olemme yksitellen etsineet erilaisia raaka-aineita, jotta iho saisi mahdollisimman monipuolisen kauttauksen.

Kaukosen mukaan he myös vaativat raaka-aineiltaan paljon.

– Päätimme suosia elintarvikelaatua, joka on usein hyvin paljon ravinteikkaampaa kuin kosmetiikkalaatuiset raaka-aineet. Elintarvikelaatuiset raaka-aineet ovat syötäviä, kun taas kosmetiikkalaatuisia ei voi syödä.

Tuorekosmetiikkaa löytyy keittiöstä

Niki Newdin tuotanto on pienimuotoista ja paikallista – tuotteet valmistetaan käsityönä Espoossa.

– Olemme itse kehittäneet valmistusmenetelmät mahdollisimman hellävaraisiksi.

Niki Newdin raaka-aineet herättävät kysymyksen, voisiko tuorekosmetiikkaa valmistaa myös omassa keittiössä. Kaukosen mukaan periaatteessa kyllä.

– Reseptimme ovat muotoutuneet vuosien varrella ja olemme kokeilleet kaiken omille ihoillemme. Jos joku tekisi tätä samalla pieteetillä kuin me, niin hän voisi saavuttaa jotain samanlaista.

”Jos on pieni budjetti, niin turvallista tuorekosmetiikkaa on se, että ostaa hyvän luomuoliiviöljyn ja käyttää sitä sellaisenaan.”

Tuorekosmetiikan raaka-aineita saattaakin löytyä jo nyt keittiöstäsi.

– Jos on pieni budjetti, niin turvallista tuorekosmetiikkaa on se, että ostaa hyvän luomuoliiviöljyn ja käyttää sitä sellaisenaan. Mitään sekoituksia ei kuitenkaan kannata tehdä, ellei ole oikeasti aikaa tutkia niitä.

Lue myös: 6 kasvonaamiota suoraan keittiön kaapista

Jäteongelma mietityttää

Tuorekosmetiikan tuoreus näkyy siinä, että uusi tuote-erä valmistetaan kerran kuussa. Niki Newd -tuotteiden säilyvyys on noin kolme kuukautta. Näin ollen tuorekosmetiikan aktiivikäyttäjä voi tuottaa melko runsaasti jätettä. Kaukonen on kuitenkin pyrkinyt huomioimaan asian tuotannossaan.

– Tuotteemme ovat alumiinia, lasia ja muovia, eli ne ovat kaikki kierrätettävissä. Olemme halunneet maksimoida tuotteiden säilyvyyden, ja siksi ne ovat mustanpuhuvaa lasia, jotta valo ei pääse läpi. Lisäksi lasista ei liukene mitään tuotteeseen eli siihen voisi pakata myös elintarvikkeita.

Kierrätys ei vielä täysin poista jäteongelmaa, joten Kaukonen on pohtinut muitakin ratkaisuja.

– Olimme kotimaisen, biohajoavia pakkauksia tuottavan Sulapacin ensimmäinen asiakas. Toistaiseksi aiomme kuitenkin pitää mustat lasipurkit, koska meidän brändimme on rakennettu niiden ympärille.

Kuin menisi Michelin-ravintolaan

Niki Newdin tuotteet maksavat noin 45-99 euroa. Kyseessä ei ole markettikosmetiikkabrändi, mutta Kaukosen mukaan se ei edes ole heidän pyrkimyksensä.

– Niki Newd on enemmän premium-luokan kuluttajien tuote ja sellaisille, jotka arvostavat hyvää palvelua ja henkilökohtaista kokemusta. Teemme tuotteet tilauksesta käsityönä ja käytämme gourmet-raaka-aineita.

”Jos menet kahden tähden Michelin-ravintolaan, niin siihen on jokin syy, miksi aterian hinta on 70 euroa.”

Kaukonen vertaakin Niki Newdin käyttöä huippuravintolassa vierailemiseen.

– Kalleus riippuu vähän siitä, mihin sitä vertaa. Jos menet kahden tähden Michelin-ravintolaan, niin siihen on jokin syy, miksi aterian hinta on 70 euroa. Siellä kokki on miettinyt, mistä raaka-aineet tulevat, kuka ne on viljellyt tai mistä mikäkin liha tulee. Se on eri asia kuin mennä silmät kiinni ja ostaa täysin bulkkia.

Kaukosen mielestä kyse on lopulta yksilön valinnoista.

– Nykyään kuluttajat ostavat smoothieita tai cappuccinoja ihan vain ohi kulkiessaan. Jos valitset käyttää vain meidän tuotteita, niin se on sama kuin korkeintaan yksi cappuccino päivässä.

Lue myös:

TOP 11: Tässä tulevat luonnonkosmetiikan kulttituotteet

Tiesitkö tämän luonnonkosmetiikasta?

Supertrendikäs aktiivihiili on todellinen ihmeaine – katso 7 kiinnostavinta tuotetta

Teksti
Kuvat Timo Korhonen

Toimitus suosittelee