Nainen, älä hyväksy passiivia ja puhu suoraan

Pastori ja kouluttaja Hilkka Olkinuora antaa naisille kolme kielioppineuvoa työelämään.

Pastori Hilkka Olkinuora teki myös menestyksekkään ja edelläkävijäuran talousjournalistina. Hän oli ensimmäisiä naisia taloustoimittajana. Hän oli ensimmäinen nainen talouslehden ylimmässä johdossa, Kauppalehden toinen päätoimittaja.

– Naisena olemisessa oli se hyvä puoli, että jäimme mieleen ja meille puhuttiin varomattomasti. Olen nähnyt suurten yhtiöiden johtajien itkevän, vuosikymmeniä ennen Alexander Stubbia ja Juha Sipilää.

Hilkka oli myös ensimmäinen nainen Taloustoimittajien kerhon puheenjohtajana.

– Aina kun kysyttiin, että tytöthän eivät mene saunaan, meillä oli tapana sanoa, että kyllä menevät. Ja menivätkin, vaikka vain juttelemaan tunniksi takkahuoneeseen. Käytimme kaikki keinot osoittaaksemme, ettei meitä tönitä.

Hilkka sanoo, että naisia opetetaan haluamaan eikä tahtomaan. Halutaan uusi käsilaukku tai kaunis koti. Tahtominen on jotain muuta.

Nainen saa kolme kielioppineuvoa

Hilkka kuvaa itseään 1960-luvun feministiksi. Hän asui tuolloin Amerikassa ja tapasi muun muassa Gloria Steinemin.

Tänään Hilkka toimii työnohjaajana myös yritysjohdolle. Naisia hän joutuu muistuttamaan kolmesta kieliopillisesta seikasta.

– Yksi: Älä ikinä käytä konditionaalia. Kaksi: Älä ikinä hyväksy passiivia, sillä aina kun jotain tehdään, nainen päätyy tekemään sen. Kolme: Sano, mitä tarkoitat. Miehet eivät vähemmällä ymmärrä.

Hän kehottaa suorana puheeseen. Se ei ole tylyä, vaan rehellistä. Ihmiset yleensä haluavat tietää, miten asiat ovat.

Nainen raskaana alttarilla

Hilkan elämässä naiseus tuli eteen vieläkin erottavampana kuin talousjournalismissa, kun hän alkoi opiskella teologiaa vuonna 1988, eli samana vuonna, kun naispappeus hyväksyttiin. Hän opiskeli myös psykiatriaa lääketieteellisessä tiedekunnassa. Opiskeluaikanaan hän sai kaksi lasta.

– Silloin pojat sanoivat minulle ymmärtävänsä, miksi nainen ei voi olla pappi. Eihän tuon näköisenä voi mennä alttarille.

Teologiaa opiskelemaan Hilkka halusi jo 1966, kirjoitettuaan ylioppilaaksi. Hänen uskonnonopettajansa Immeri Sasi, Kimmo Sasin isä, sanoi silloin näin, Hilkan mielestä oikein.

– Nuoret eivät tunne itseään. Minä tunnen nuoret. Sinä et olisi tyytyväinen ammatissa, jossa joku toinen sanoo, mitä saat kysyä.

Hilkka tekee edelleen papin töitä, mutta harkiten. Hän kastaa, vihkii ja siunaa haudan lepoon ihmisiä, joiden elämänhistoriassa hän on ollut mukana.

Viikkoa ennen tapaamistamme hän oli pitänyt tilaisuuden, jossa juhlittiin kultahäitä. Se jäi mieleen poikkeuksellisen hyvänä.

 

Hilkka Olkinuoran laaja haastattelu on julkaistu Oman Ajan numerossa 9/2016.

 

Anna-Liisa Hämäläinen teksti Fabian Björk kuva

Toimitus suosittelee