Näin yksiö sisustetaan tilavaksi – tutustu kolmeen alle 40 neliön pikkukotiin!

Näissä yksiöissä on enintään 40 neliötä ja yksi asuinhuone. Katso, miten oivaltava tilankäyttö ja kaunis sisustus voivat saada aikaan ihmeitä.

1. Loft-henkeä sisäpihalla

MIKÄ: 1 h + avokeittiö, noin 40 m2 MISSÄ: Vuonna 1920 rakennettu kivitalo Helsingin keskustassa TÄÄLLÄ ASUU: Pariskunta ja heidän aikuinen tyttärensä

Yksiö sisustetaan näin

Loft-henkinen yksiö sijaitsee erillisrakennuksessa kerrostalon rauhallisella sisäpihalla vai parin minuutin päässä Kauppatorilta. Se on helsinkiläisperheen toteutunut unelma: kesämökki keskustassa.

Unelmien täyttymys

Kun asuntokaupasta jäi rahaa kolmisen vuotta sitten, perheen äiti halusi sijoittaa rahat hyvällä paikalla sijaitsevaan asuntoon.

– Meillä ei ollut kesäpaikkaa eikä autoa, joten unelmieni täyttymys oli kesämökki keskellä Helsinkiä.

Jotta yksiö olisi todella sijoituskohde, sitä vuokrataan, kun perhe ei ole itse mökillä.

Huoneen nurkassa on tyttären longboard-skeittilauta. Se on kätevä menopeli kaupungilla. Tukeva baari-naulakko siirrettiin kotoa kaupunkimökille. Se on hankittu aikoinaan ravintolan poistomyynnistä.

Yksiö sisustetaan näin

Yksiössä oli liian miehekäs sisustus

Edellinen asukas oli remontoinut yksiön, mutta sisustus oli liian miehekäs. Makuutilan taustaseinäksi valittiin raikas kellanvihreä. Sängyn päälle teetettiin peili, joka toistaa huoneen sävyjä. Granitin pöytävalaisimia tuunattiin, jotta niiden johdot saatiin vedettyä yöpöydän läpi.

Tasot on tehty itse ja maalattu sisältä seinän värisiksi.

– Sopivia, pieniä, seinään kiinnitettäviä yöpöytiä ei löytynyt kaupasta, joten teimme ne itse. Helpottaa siivousta, kun lattialla ei ole mitään.

Yksiö sisustetaan näin

Aamukahvia palmujen katveessa

Rakennuksen katolla on kattoterassi, jossa kuivatetaan pyykkejä. Se on täydellinen paikka aamukahvin nauttimiseen.

Yksiön kalusteet ja muut esineet on kaikki hankittu Helsingin keskustasta. Hauska palmuruukku löytyi edullisesti Stockmannin alennusmyynnistä. Kesät palmu viettää terassilla ja talvet olohuoneessa. Café-pöytä on alakerran vanhan tavaran liikkeestä.

Lue myös: Perinteitä kunnioittaen remontoitu koti on kuin pala mennyttä maailmaa

2. Väripilkkuja valkoisella pohjalla

MIKÄ: Kerrostaloyksiö, 35 m2 MISSÄ: Helsingin Punavuoressa TÄÄLLÄ ASUU: Kampaamo Pesulassa toimiva yrittäjä Johannes Yrjö, 20

Yksiö sisustetaan näin

Johannes Yrjö kasvoi Marimekko-kodissa ja sisustaa Suomi-klassikoita kunnioittaen, raikkaalla, varmalla otteella. Hän yhdistää vanhaa ja uutta – tavoitteena on hyvän zenin koti.

Avokeittiö yksiössä toimii

Johanneksen yksiö oli muuttovalmis. Keittiö ja kylpyhuone oli juuri remontoitu. Seinät oli maalattu hennon vaaleanharmaiksi. Sävy sopii hyvin yhteen patinoituneiden lattialistojen ja vanhojen ovien kanssa.

Johannekselle keittiö on tärkeä, sillä hän laittaa usein ruokaa ystävilleen. Kompakti, kokovalkoinen avokeittiö on toimiva ja rauhallinen kokonaisuus. Toiminnat on sijoitettu järkevästi ja kodinkoneet, myös Johannekselle tärkeä astianpesukone, on integroitu. Keittiön tunnelmavalaisimena on Harri Koskisen Block. Keittiöpyyhe on Design Lettersin.

Lue myös: Lapsiperheen leikkisä koti Kuopiossa

Yksiö sisustetaan näin

Asiakas myi ruokapöydän

Yksiössä puolipyöreä pöytä on hyvä ratkaisu. Sen ympärille mahtuu neljä tuolia, ja muotonsa ansiosta se vie vähän tilaa. Tällä Artekin ruokailuryhmällä on kiinnostava tarina. Se oli kulkeutunut Espoossa asuneelta taiteilijapariskunnalta Johanneksen vakioasiakkaalle, jolta Johannes osti sen vuosi sitten.

Yksiö sisustetaan näin

Iloinen oleskelutila

Yksiön perusilme on valkoinen ja valoisa. Nukkumaparven ansiosta sängylle ei tarvitse etsiä paikkaa. Näin oleskelutilaa voi sisustaa vapaammin. Tanskalaisen Innovation Livingin pirteän keltainen Splitback-sohva löytyi käytettynä Tori.fistä. Klaus ja Elina Aallon suunnittelemat valkoiset sekä vaneriset Vakka-laatikot ovat toimineet pienessä asunnossa niin tavaroiden piilotuspaikkana kuin sivupöytänä.

Lue myös: Näin funkkistaloon kunnostettiin rennon tyylikäs koti

3. Sopivasti romanttinen

MIKÄ: 1 h + avokeittiö, 39 m2 MISSÄ: Vuonna 1928 rakennetussa kivitalossa Turun keskustassa TÄÄLLÄ ASUU: Sofia Joutsia, 20

Yksiö sisustetaan näin

Sofia Joutsian yksiö oli niin täydellinen, että sisustus muotoutui seitsemässä minuutissa ensimmäisen näytön aikana.

Tehokeittiö avohyllyin

Kompakti keittiö on Sofialla kovassa käytössä. Hän tekee herkkuja työkseen, mutta laittaa ruokaa kotonakin ystävilleen. Keittiö on Kvikin. Nahkaiset vetimet on ostettu ruotsalaisesta Superfront-verkkokaupasta.

Muuttaessa seinällä ei ollut avohyllyjä, mutta Sofian toiveesta vuokranantaja sai ne nopeasti paikoilleen. Avohyllyt ovat käteviä arkiastioiden ja käyttöesineiden säilytykseen.

Ruokailuryhmä ja lipasto ovat Sofian lapsuudenkodista. Betoninen, nelikulmainen riippuvalaisin on Kuben. Sen on suunnitellut Petri Seuri.

Yksiö sisustetaan näin

Ripaus romanttisuutta yksiöön

Sofia Joutsi on pikkutytöstä asti ollut kiinnostunut sisustuksesta. Hän on tallettanut itselleen merkityksellisiä, kauniita esineitä ja kalusteita äitinsä autotalliin jo vuosia. Esimerkiksi Boknäsin sohvapöytä on muuttanut Sofian mukana lapsesta asti.

– En pidä supermodernista, vaan kodissa saa olla vanhoja, ehkä ihan vähän romanttisiakin tavaroita. Sofian sisustusmakuun ovat vaikuttaneet äiti ja nuoren naisen esimies turkulaisessa Sisustusliike & Cafe Aveliassa. Sofia vastaa pääosin kahvilan keittiöstä, mutta toimii myös sisustusmyyjänä.

– Pomoni ansiosta kotini ei ole valkoista ja vaaleanpunaista höttöä. Hän ehdotti mustia tyynyjä sohvapöydän kaveriksi. Aluksi ajattelin, ettei ikinä! Musta toimii kuitenkin älyttömän hyvin kokonaisuudessa.

Yksiö sisustetaan näin

Alkovi lasiovien takana

Sofian yksiön pohjaratkaisu on toimiva. Keittiö ja oleskelutila ovat yhtenäiset, ja alkovin ansiosta nukkumapaikka erottuu omaan rauhaansa. Alkovi on erotettu muusta tilasta lasiliukuovilla, jotka toteutti Turun lasipalvelu. Ovien yläreunaan on mahdollista kiinnittää verhokisko, jos tilaa haluaa eristää enemmän. Sängyn yläpuolella on seinäkaapisto.

Säilytystila on Sofian mielestä ainoa asia, joka ei hänen kodissaan toimi täydellisesti.

– Sen takia varastoni on kaaosmaisessa tilassa.

Lue myös:

Töölöläiselämää valoisassa loft-yksiössä

Väreillä leikkivä kaupunkikaksio: ”Täällä ollaan kuin suurlähettilään rouvan kotona”

Millaista olisi asua kaksion kokoisessa omakotitalossa?

Teksti
Kuvat Jaanis Kerkis, Johanna Levomäki ja Mari Lehto

Toimitus suosittelee