Vaivaako alituinen hoppu? 6 vinkkiä, miten karsit kiireen lopullisesti elämästäsi

Heräsitkö sinäkin tänä aamuna tunteeseen, että olet jo myöhässä? Et ole ainoa, sillä kiire ja kiireen tuntu on nykymaailman menossa alituista.

Arki on usein yhtä tulipalojen sammuttamista, paikasta toiseen juoksemista ja kiireen kiinniottamista. Lisäksi työelämä on pirstaloitunut ja täynnä keskeytyksiä, informaatiotulvaa ja vaatimuksia.

Ei ihme, että keskittymiskyky katoaa ja elämä muuttuu vain sinnittelyksi.

Näillä vinkeillä taltutat kiireen elämästäsi pysyvästi.

Älä sorru esittämään kiirettä

Se, mitä muut meistä ajattelevat, vaikuttaa monella tasolla siihen, miten toimimme, millaisia asioita valitsemme.  Pelkäätkö, mitä ihmiset sinusta ajattelevat, jos et näytä kiireiseltä?

Usein kiireestä puhumiseen liittyy halu näyttää kaikille, kuinka tehokas, aikaansaava ja tärkeä ihminen sitä on. Puhumalla kiireestä myös luot kiirettä. Jos hoet jatkuvasti sitä, miten kiireistä ja stressaavaa elämäsi on, se myös muuttuu stressaavaksi.

Ensimmäinen askel kohti entistä kiireettömämpää elämää onkin tehdä rajaavia päätöksiä. Haluatko enemmän tehoa ja onnistumisia sen sijaan, että hamuaisit aina vain lisää puuhaa ja askareita, toimintaa ja tekemistä?

Uskalla uhmata ympäristön paineita ja omia pinttyneitä asenteitasi ja epärealistisia unelmiasi.

Lue myös: Meditaatio katkaisee kiireen -hengitä itsellesi parempi olo

Uskalla laiskotella

Laiskuus on leimattu yhteiskunnassamme voimakkaasti negatiiviseksi asiaksi. Työpaikallakin saatetaan alkaa muljautella silmiä tyypille, joka pitää liikaa kahvitaukoja tai tekee jotakin, joka ei näytä tehokkaalta.

Lepää ja nuku tarpeeksi, pidä taukoja töissä ja uskalla olla jouten tekemättä mitään. Kalenteria ei tarvitse tupata täyteen vaan iltaisin voi olla täysin tyhjää – ilman huonoa omaatuntoa. Ota aikalisä suunnitelmallisuudesta ja toimi spontaanisti – eikö olisikin kiva lähteä hetken mielijohteesta vaikkapa viinilasilliselle kaverin kanssa?

Lue myös: Moderni kalsarikänni on suomalaisten hygge

Älä tavoittele jatkuvasti täydellisyyttä

Haluatko sinäkin pitää kaikkia lankoja käsissäsi ja vaikutta joka ikiseen yksityiskohtaan? Kahmitko itsellesi asioita, jotka eivät välttämättä edes kuulu sinulle?

Kotona et anna lasten imuroida tai laittaa astioita pesukoneeseen, koska he eivät kuitenkaan täytä siisteysstandardejasi. Mieskään ei osaa pestä pyykkiä yhtä hyvin kuin sinä. Ei ihme, että on koko ajan kiire ja uuvuttaa.

Ihmiset pitävät itseään liian korvaamattomina. Uupumus on todellinen uhka, jos ei uskalla luottaa muiden kykyyn hoitaa asioita hyvin. Luota siis siihen, että muutkin osaavat.

Lue myös: Näin pääset irti turhasta murehtimisesta

Karsi ja järjestele 

Täynnä oleva työpöytä saa jo sellaisenaan meidät ahdistumaan ja muistamaan työmäärän, joka meitä odottaa. Tekemättömät työt muistuttavat niistä ”pitäisi”-asioista, joita meidän tulisi tehdä, mutta joiden tekemiseen meillä ei ole aikaa. Tekemättömät työt ja sotkuinen ympäristö aiheuttavat meille myös fyysisiä vaivoja.

Aikaa luovuudelle jää enemmän, kun asiat ovat järjestelmällisempiä ja paremmassa järjestyksessä. Selkeyttä ja tilaa elämälle tulee, jos vapauttaa aikaa mielekkäämmille asioille.

Mieti tarkkaan, missä haluat mitäkin asiaa pitää, jotta se on sinulle loogisessa paikassa työpöydälläsi tai tietokoneellasi. Sama koskee myös kotona olevia asioita. Jos kaapit tursuavat turhaa tavaraa, konmarita, järjestele, siivoa ja karsi surutta.

Lue myös: Suoritatko sinäkin arkea? 6 vinkkiä, miten pääset eroon suorittamisen kierteestä

Priorisoi ja pistä kalenteri ajan tasalle

Myös kalenterin siivoaminen ja järjestely on oleellista, kun kiirettä karsitaan.

Ihmisillä on työssään ja vapaa-aikanaan valtava määrä muistettavia asioita. Tekemättömät asiat saavat mielenrauhamme häiriintymään. Kun pikkuasioita kertyy liikaa, tilanne alkaa karata käsistä. Paniikki iskee, tekemättömät asiat kasaantuvat ja jatkuvan kiireen takia stressi jäynää takaraivossa.

Tällaisessa tilanteessa tulee ryntäiltyä tehtävästä toiseen ilman selkeätä suuntaa.

Karsi ja priorisoi tekemistä. Opettele delegoimaan ja luopumaan asioista.   Mieti, mitkä ovat pakollisia tehtäviä ja mitkä sellaisia, joita voi tehdä myöhemmin tai jättää kokonaan tekemättä. Höllää perfektionismia.

Lue myös: Onko sinulla aina kiire? Näin taltutat hopun

Mikä on sinulle oikeasti tärkeää?

Multitaskaajat ja suorittajat ovat alttiita jäämään muiden jalkoihin säntäillessään sinne tänne ratkomaan ongelmia ja vastaamaan tarpeisiin ja toiveisiin. Hyväksytyksi tulemisen tarve ohjaa kiltteyteen. Rajojen asettaminen on itsensä ja aikansa kunnioittamista – ja ehkäisee loppuunpalamista. Jos huomaat etääntyväsi omista toiveista ja haluistasi, on aika pysähtyä ja antaa tilaa omille ajatuksille.

Nyky-yhteiskunta lisää saavuttamisvimmaa. Media toitottaa unelmien toteuttamisen perään ja aina tulee uutta ja ihanaa materiaa, kokemuksia ja elämyksiä, mitä tavoitella – se aiheuttaa loputtoman tyytymättömyyden kehän.

Mieti, jahtaatko kuitenkin jonkun toisen unelmaa. Pohdi, millaista elämää syvällä sisimmässäsi haluat elää – kuuluuko siihen jatkuva kiire ja suorittamiskierre vai sisäinen rauha ja tasapaino?

Vinkit koottu Maarika Mauryn, Jaana Tuomilan ja Tuomo Meretniemen kirjoittamasta Hoppu on Hanurista -kirjasta (KISS Publishing 2018)

Lue myös: Kiireinen perheenäiti Maria Hintikka: ”Näin löydän aikaa liikunnalle”

Kuva Fotolia
Teksti

Toimitus suosittelee