Näin pärjäät viidellä vaatteella kymmenen päivää

Hamstraamiseen turhautunut toimittaja Tiia Rantanen karsi vaatekaappinsa sisällön ja kokeili, helpottuvatko asukriisit.

– Minulla on paljon vaatteita. Joka vuosi teen suursiivouksen ja heitän pois turhia. Silti en raaski luopua tarpeeksi, ja koko ajan tekee mieli lisää uutta, kirjoittaa Suvi-Tuuli Costumen nettisaitilla. En voi olla samastumatta. Teen mielestäni järkeviä ostoksia ja luovun usein vanhoista vaatteista, mutta vaatekaappini on jatkuvasti täynnä.

Myös Kaisu myöntää olevansa maanisdepressiivinen ostoholisti.

– Silti minusta tuntuu, että useimmiten ei löydy mitään päällepantavaa.

Niinpä. Kärsin jokapäiväisestä vaatekriisistä. Saatan sovittaa kymmeniä erilaisia asukokonaisuuksia ennen kuin astun ulos kotoani. Ja silti, koko vuonna päälleni päätyneiden vaatteiden lukumäärän voi melkein laskea kahden käden sormilla.

– Vaatteiden pieni lukumäärä vähentää asukriisejä. Olen huomannut, että matkoilla asujen valitseminen on paljon helpompaa, kun mukana ovat vain vaatekaapin lempparit, kommentoi Kaisu M.

 

Hyvä idea! Leikin lähteväni matkalle. Karsin vaatevarastoni viiteen lempivaatteeseeni kymmeneksi päiväksi. Alusvaatteiden ja asusteiden vaihtelu on sallittua, mutta perusvaatteita on vain viisi. Näillä pitää pärjätä kymmenen päivää – oli minulla sitten työpäivä tai juhlat.

Odotan mielenkiinnolla, mitä kokeilu tuo tullessaan. Jääkö minulle enemmän aikaa lehden lukemiseen aamuisin, kun en stressaa pukeutumisesta? Ryhdynkö luovemmaksi meikin tai korujen käytössä? Vai vihaanko jokaista hetkeä?

Ensimmäisinä päivinä pukeudun mustaan kauluspaitaan, farkkuihin ja bikerrotsiin. Huomaan ennakoivani, että kyllästyn touhuun, ja punaan huuleni mahdollisimman kirkkain värein. Kokeilen pitkiin hiuksiini, joita pidän aina auki, mitä ihmeellisimpiä kampauksia. Muodin parissa työskentelevä ystäväni kehaisee ohimennen, että näytän tyylikkäältä. Luojan kiitos, ajattelen minä, sillä näissä ryysyissä joudun kulkemaan seuraavat kymmenen päivää.

– Olen sellainen pukeutuja, etten tykkää käyttää samoja asuja tai edes vaatteita peräkkäisinä päivinä, mikä aiheuttaa lisää pukeutumisstressiä, kirjoittaa Anette.

 

Muutaman päivän jälkeen minäkään en kestä valitsemiani rytkyjä enää hetkeäkään – ja kokeilua on vielä viikko jäljellä! Pidän etäpäivän ja luumustan kotona verkkareissa. Skarppaan taas neljäntenä päivänä, kun menen treffeille. Haluan deiteillä koko ajan selitellä miehelle, että olisin valinnut jotakin muuta päällepantavaa, jos olisin saanut. Treffit johtavat seuraavina päivinä toisiin ja kolmansiin, ja minulla on joka päivä sama mekko ja bikertakki. Hävettää, mutta mies ei huomaa mitään.

 

Testin puolivälin jälkeen olen täysin tympääntynyt viiteen vaatteeseeni, ja Hélénen kommentti Costume.fi:ssä saa minut melkein itkemään.

– Tarvitsen paljon valinnanvaraa, koska vaihtelu on hauskaa. Asujen rakentamisessa hauskinta on, jos löytää uusia yllättäviä yhdistelmiä omasta vaatekaapista, hän kirjoittaa.

Tiedän, etten saa pukeutua muuhun, mutta mielenterveyteni säilyttämiseksi kokeilen aamuisin haikein mielin useita eri asukokonaisuuksia ennen töihin lähtöä. Valitsen bikertakin ja farkkujen kaveriksi välillä mustan kauluspaidan sijasta valkoisen neuleen. Yritän piristää lookia meikillä, ja huulipunan käyttöni lähtee täysin käsistä.

Ajattelin etukäteen yhdisteleväni vaatteita luovasti ja innovatiivisesti, mutta kokeilun aikana ajatus ei edes käy mielessäni. Kikkailu tuntuu turhalta, vaikka toisinaan kyllästyttää.

 

Viimeisinä päivinä kokeilu alkaa saada skitsofreenisia piirteitä. Hetkittäin rakastan valitsemiani vaatteita ja harkitsen luopuvani koko vaatekaappini muusta sisällöstä. Välillä vaatteet taas ällöttävät minua ja vannon, etten vedä niitä päälleni enää koskaan. Kiitti vaan, ammatinvalinta, pilasit minulta viisi lempivaatettani.

– Vaatekriisi kuuluu tähän juttuun, jota elämäksi kutsutaan, kirjoittaa Monica, ja hän taitaa olla oikeassa. En usko, että näin radikaali vaatteiden karsiminen helpottaa asukriiseilyä. Huomaan kuitenkin, että vähemmälläkin pärjää, jos valitsee vaatteet oikein. Ja samoissa vaatteissa voi kulkea päiväkaupalla, jos leikkii meikillä tai kampauksella – hillitysti.

Kun kymmenes päivä koittaa, muistan yhtäkkiä, että huomenna saan pukeutua mihin hyvänsä. Tunnen kauhun hiipivän mieleeni: mitä ihmettä puen ylleni?

Saisiko tätä kokeilua vielä jatkaa?

 

Teksti
Kuvat All Over Press

Toimitus suosittelee