Sattuuko seksi? Näin pääset eroon yhdyntäkivuista

Yhdyntäkivut voivat pahimmillaan viedä seksistä kaiken ilon.

Yhdyntäkivuista voi kärsiä kuka tahansa. Jos seksi sattuu, tulee aina kääntyä lääkärin puoleen.

1. Yhdyntäkipuja ei tarvitse hävetä. Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuneet lääkärit ja gynekologit suhtautuvat vaivoihin hienotunteisesti ja heidän puoleensa kannattaa kääntyä apua hakiessa.

2. Jos kärsit yhdyntäkivuista, pohdi milloin ja missä tilanteessa tai asennossa kipu tuntuu. Tuntuuko kipu yhdynnän alussa, yhdynnän aikana, orgasmin yhteydessä vai yhdynnän jälkeen. Onko kipua joka kerta?

3. Kun kipu on paikallistettu, sitä on helpompi lähteä hoitamaan. Kaikilla naisilla on oikeus kivuttomaan seksiin.

4. Yhdyntäkivut voivat olla endometrioosin yksi oire. Kipujen syy tulee aina selvittää erikoislääkärin vastaanotolla.

5. Erilaiset emättimen sairaudet ja tulehdukset (kuten hiiva ja bakteerivaginoosi) sekä sukupuolitaudit täytyy sulkea pois kivun syytä selvitettäessä. Mikäli kotikonstit, kuten apteekissa itsehoitotuotteina myytävät hiivalääkkeet ja/tai emättimen pH:ta tasapainottavat valmisteet eivät auta, kannattaa lääkärin hoitoon hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä. Pitkittynyt vaiva on vaikeampi hoitaa.

6. E-pillerit, antihistamiinit ja mielialalääkkeet voivat kuivattaa emätintä, mikä aiheuttaa kipua.

7. Jos et ole tarpeeksi kiihottunut ennen yhdynnän aloittamista, voit tuntea kipua. Pidempi esileikki kannattaa! Myös liukasteita kannattaa kokeilla.

8. Estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen voi aiheuttaa emättimen kuivuutta ja siten myös kipuja. Liukuvoidetta kannattaa käyttää silloin ja jo ennen sitä. Myös Ceridal-öljy on turvallinen ja miellyttävä käyttää. Se sopii myös kondomin kanssa käytettäväksi.

9. Jos syytä yhdyntäkivuille ei löydetä, kyseessä voi olla vestibuliitti eli emättimen aukon kiputila, jonka hoito vaatii aina seksuaalisuuteen erikoistuneen gynekologin asiantuntemusta.

10. On tärkeää muistaa, että yhdyntäkivut eivät ole normaalitila. Yhdyntäkipuvaivaa esiintyy jopa kymmenellä prosentilla naisista elämänsä aikana. Kipu rajoittaa elämää ja seksistä nauttimista. Jos kivusta tulee mörkö, joka painaa mieltä ja tuntuu jokaisen yhdynnän aikana, se vaikuttaa myös itsetuntoon.

Asiantuntijana: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä Lääkärikeskus Aavasta.

Tutustu Naisten Aavaan tästä.

www.aava.fi

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest