Näin ikä sekoittaa miehen hormonitasapainon

Kun mies on toistuvasti tylsistynyt, väsähtänyt ja äkäinen, syynä voi olla mieshormonin eli testosteronin puute.

Kun ikää kertyy, ihmisen elintoiminnot hidastuvat ja hormonitasot laskevat. Tavallista matalampi testosteronin taso on aivan normaalia ikääntyvillä miehillä.

Miehen testosteronitaso on korkeimmillaan 25-vuotiaana. Sen jälkeen se alkaa laskea hiljalleen. 40 ikävuoden tienoilla testosteronitason lasku kiihtyy, mutta ei se silloinkaan romahda rajusti: taso vähenee siitä lähtien vajaan prosentin vuosittain.

 

Oireita vain osalla

Koska muutos miehen elimistössä tapahtuu hitaasti jopa vuosikymmenien aikana, andropaussi tulee vähän kuin huomaamatta. Oireita ilmenee vain osalla miehistä, ja ne alkavat pikkuhiljaa: tyypillisimmin 50 ikävuoden hujakoilla, toisilla aiemmin, toisilla myöhemmin tai ei ollenkaan.

Testosteronivaje on 10–20 prosentilla keski-ikäisistä miehistä, mutta oireita on 5–10 prosentilla. Mahdolliseen oireiluun vaikuttaa paitsi testosteronitason yksilöllinen vaihtelu myös peruskunto. Ylipaino lisää riskiä saada oireita.

Testosteronin puutos voidaan mitata verikokeella. Testi kannattaa tehdä aamulla, jolloin tulokset ovat luotettavampia.

 

Ikä ei aina syypää

Aina ikä ei ole syypää. Yhtä lailla oireilu voi johtua monista sairauksista. Mieskunto saattaa heiketä esimerkiksi diabeteksesta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta, liiallisesta stressistä ja masennuksesta.

Testosteroniarvot voivat olla matalat ja andropaussin kaltaisia oireita ilmetä jo nuorempana. Se johtuu yleensä siitä, että kivekset eivät pysty tuottamaan testosteronia riittävästi tai aivolisäkkeen toiminta on häiriytynyt.

Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun miehellä on aivolisäkekasvain tai hän sairastaa sikotaudin aiheuttaman kivestulehduksen. Se johtaa usein jommankumman kiveksen menetykseen.

Testosteronitasoa voivat laskea myös jotkin lääkkeet, muun muassa opioidi-kipulääkkeet ja kortisoni.

 

Onko miehellä vaihdevuodet? Lue koko juttu mieshormoneista 8.3. ilmestyvästä Omasta Ajasta.

 

Lue myös:

Näin hormonit vaikuttavat viisikymppiseen

3 kokemusta vaihdevuosista: ”En ollut oma itseni”

5 faktaa vaihdevuosien hormonihoidosta

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest