Näin pidät muistin vireänä! 5 askelta parempaan muistiin

Aivot ja muisti vaativat jumppaa toimiakseen hyvin.

Toimiva muisti vaatii elinikäistä oppimista ja itsestä huolehtimista. Näillä vinkeillä hellit itseäsi ja samalla muistiasi.

1. Liike on lääkettä – myös aivoille

Liikunta huoltaa kehoa ja tuottaa hyvää oloa. Se myös rentouttaa ja kohottaa itsetuntoa. Liiku 3-4 kertaa viikossa, mielellään joka päivä ainakin 30 minuuttia.

Liikunnalla on lukuisia vaikutuksia. Fyysisen kunnon lisäksi se kohentaa myös muistia. Liikunta vaikuttaa aivoperäisen kasvutekijän (BDNF) lisääntymiseen hermostossa, joka puolestaan on ydintekijä neurogeneesissä eli uusien hermosolujen synnyssä. Tämä on tehokkaan muistin toiminnan kannalta tärkeä prosessi.

2. Sosiaalisuutta ja yksinoloa sopivassa suhteessa

Ihmissuhteet edistävät terveyttä, mutta myös yksin olemisesta pitää pystyä nauttimaan. Pyri siis löytämään elämääsi sopivassa suhteessa sosiaalista kanssakäymistä ja rauhoittumista.

Tutkimukset osoittavat, että ne ikääntyneet ihmiset, joilla on laaja sosiaalinen verkosto kärsivät vähemmän muistiongelmista verrattuna heihin, joilla on suppeampi sosiaalinen verkosto. Sama ilmiö on havaittu yleisesti terveyden osalta, hyvä sosiaalinen tuki siis pidentää ikää!

3. Nakkaa negatiivisuus romukoppaan

Pidä kiinni myönteisestä elämänasenteesta ja tee sellaisia asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Positiivinen ajattelu auttaa moneen asiaan, myös muistiin. Negatiivinen omien virheiden ajattelu ja ajatusmalli, jossa omien mokien rooli korostuu, on havaittu olevan yhteydessä muun muassa ahdistusongelmiin ja yleiseen psyykkiseen pahoinvointiin. 

4. Unohda valmisruoat ja panosta ravitsemukseen

Hyvä ravitsemus vaikuttaa hyvinvointiin ja muistiin. Terveelliset elämäntavat parantavat myös vastustuskykyä. Vaikka energiantarve ikääntyessä vähenisi, suojaravintoaineiden tarve säilyy samana: vitamiinit ja kivennäisaineet ovat ruokavalion a ja o. Esimerkiksi folaatin ja D-vitamiinin saanti voi olla ikääntyvillä vähäistä. Folaattia saa kasviksista, hedelmistä ja täysjyvärukiista. Muista, että 10−20 prosenttia energian saannista tulisi olla proteiinia.

Älä unohda myöskään hyviä rasvoja! Etenkin omega-3 -rasvahappojen merkitystä ikääntyneiden muistin toiminnassa sekä muistisairauksissa on tutkittu paljon viime aikoina. Tutkimusten mukaan esimerkiksi Omega 3 -rasvahappoihin kuuluva DHA-rasvahappo näyttäisi vähentyvän Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa. Runsaan omega-3 -rasvahappojen saannin onkin todettu olevan yhteydessä hyvään muistin toimintaan.

5. Heittäydy harrastuksiin ja ole avoin uudelle

Erilaiset elämykset vaikuttavat myönteisesti hyvinvointiin. Taide ja kulttuuri ovat yhteydessä hyvään terveyteen ja ne aktivoivat sosiaalisia verkostoja. Aktiivisuus ja uusien asioiden jatkuva opiskeleminen pitävät muistin vireänä. Hanki uusia kokemuksia, ole utelias ja kiinnostu asioista. Lue ja katso elokuvia, keskustele ja kuuntele. Nauti musiikista ja uusista kokemuksista.

Terveiden ja toimivien aivojen yksi perusominaisuus on kyky muovautua ja uudelleenorganisoida hermoverkkoa muun muassa uusien kokemusten ja oppimisen myötä. Aivoissa tapahtuu jatkuvasti uusien hermosolujen syntymistä, mutta ilman mielekästä ”tekemistä” nämä uudet hermosolut hiljalleen kuolevat pois. Uusien taitojen, harrastusten ja virikkeiden myötä hermoverkko pääsee töihin ja uudet muodostuneet hermosolut liittyvät osaksi muuta hermoverkostoa.

Asiantuntijana: Työterveyspsykologi, kognitiivinen psykoterapeutti Heikki Särkelä, Lääkärikeskus Aava Oy, Kamppi, Tapiola. Ajanvaraus www.aava.fi, puh. 010 380 3838.

Lue myös:

Unohteleko asioita? Kyseessä voi olla muutakin kuin alkava muistisairaus

Näin pysyt hyvässä kunnossa – tämä jumppa onnistuu kotonakin!

Fysioterapeutti neuvoo – näillä vinkeillä hidastat ikääntymistä!

Toimitus suosittelee