Haaveissa kokonaisen yön unet

”Villi yöelämä” tarkoitti joskus muinoin pöydillä tanssimista aamuneljään. Nykyään meiningistä vastaa kolmevuotias, joka ei vielä elämässään ole kovin montaa (jos yhtään, en edes muista) yötä nukkunut illasta aamuun heräämättä.

Kuopus on ollut aina haastava nukkuja; vauvana tunnin päiväunet olivat luksusta ja jossain vaiheessa pandaa muistuttava mama oli kulmakunnan kiireisin yöpalvelija kymmenellä yösyötöllä. Varsinaiset palvelut ovat päättyneet jo pitkän aikaa sitten, mutta uni on yhä katkonaista.

Hän on 3,5 -vuotias fiksu poika. Hänen kanssaan olemme keskustelleet nukkumisesta ja ymmärrän toki, että tuntuu tylsältä nukkua koko yö yksin omassa huoneessaan. Välillä myös vilkas mielikuvitus tuottaa jännittäviä unia. Joskus vain unisyklistä toiseen siirtyminen ei onnistu. Yhtä kaikki, meininkiä on.

Jotta sekä lapsi että vanhemmat saisivat yhtenäiset yöunet, on yritetty monenlaista. Lapsen patjan pitäisi olla huippulaatua ja petivaatteetkin mukavia ja pehmoisia. Huone pidennetään verhoilla, mutta valaistaan yövalolla, jotta ei tunnu liian jännittävältä. Nukuttaja on hivuttautunut sängyn vierestä jo oven ulkopuolelle, jotta lapsi oppisi nukahtamaan yksin. On tarjottu porkkanaksi vierailua seikkailupuistoon (lempihommia!) jo yhden kokonaisen nukutun yön jälkeen.

Meillä perusyössä ensimmäinen herätys tulee klo 23-01 aikaan, silloin tuurillaan ei ole itse vielä nukahtanut ja peitteleminen uudelleen uneen on helpompaa. Seuraava herätys on tästä noin parin tunnin kuluttua, jolloin poika usein vaeltaa meidän huoneeseemme. Nyt meillä on ollut viikon verran patja lattialla vieressäni, sillä lapsi välissä nukun usein huonosti. Patjalta hän kuitenkin hiipii viereen noin 05-06 aikaan, jonka jälkeen usein en enää saa unta.

Joka yö keskimäärin kolme herätystä yli kolmen ja puolen vuoden ajan. Ei ihme, että välillä vähän väsyttää. Mieheni kyllä kiitettävästi hoitaa heräilyjä, mutta kyllähän tilanne koko perhettä rasittaa. Myös pojan puolesta harmittaa; olisihan se mukavampaa, että hänkin saisi yhtenäiset unet.

Jos olen ihan rehellinen, uskon että ainoa asia mikä tässä auttaa on aika. Mutta ikuisena optimistina otan toki vastaan vinkkejä siihen, kuinka saisimme kaikille hyvät yöunet. Onko teillä jotain hyviä kokemuksia siihen, mikä voisi auttaa?

Seuraa blogia:  Bloglovin / Facebook / Instagram Twitter / Pinterest