Uutta designia lapsille

Lapset rakastavat majoja; niiden rakentamista ja niissä leikkimistä ja viime vuosien sisustussuosikiksi ovat nousseet erilaiset tiipii-teltat. Jyväskyläläinen muotoilija Pekka Laitinen kehitti koottavan majan ja teltan yhdistelmän, joka sopii moderniin ja skandinaaviseen sisustukseen. Pääsimme testaamaan tätä prototyyppivaiheessa olevaa Omaja-nimellä kulkevaa innovaatiota. Saimme majan muutamaksi päiväksi koekäyttöön ja lupasin antaa palautetta siitä sen ominaisimmassa muodossa eli lasten leikeissä, mutta myös visuaalisesta näkökulmasta.

Omajan paras oivallus on se, että sen voi koota ja purkaa hetkessä. Maja menee näppäränkokoiseen laatikkoon, jossa sitä on helppoa säilyttää vaikka vaatehuoneessa. Kokoamiseen menee viitisen minuuttia ja purkamiseen vielä vähemmän.

Materiaalina on käytetty valkoista vaneria ja muotoilu tuo mieleen saaristolaismökit minikoossa. Kattona ja sivuseininä toimii kangas, jota vaihtamalla maja sopii monenlaiseen sisustukseen. Nyt majassa on söpö jääkarhukuosi, mutta skandityylin ystäville sopisi esimerkiksi hiekan värinen pellava ja Huvikumpu-tyylistä tykkäävät voivat valita värikästä retroa.

Kokosimme majan terassille ja siitä tuli hetkessä kaksivuotiaan suosikkipaikka. Hän kuljetti sisälle pikkuautot ja parkkitalon ja huristelee välillä ikkunalaudalla ja välillä majan sisällä. Lattialle levitin pienen maton, sillä laatat saattavat tuntua viileältä. Kohta kahdeksanvuotias tyttäremme kävi kurkistamassa mökkiin, sanoi “hieno” ja kiipesi ikkunan kautta pois. Tällä pienellä kohderyhmäotoksella voisin ajatella Omajan kohderyhmän olevan alle kouluikäiset lapset.

Omaja heiluu hieman, jos sitä heiluttaa, mutta rakenne on tukeva, eikä lapsi voi saada leikkiessään osia irti. Ainakin meillä poika haluaa poistua myös sivukautta eli sujahtaa kankaan alta, se onnistuu ihan hyvin. Tokihan kaksivuotiaamme testasi kolhiintumisherkkyyttä leikkivasaran kanssa, mutta en löytänyt jälkiä eli kestää kovempiakin otteita.

Majan voi hyvin koota lastenhuoneeseen tai olohuoneeseen leikkien ajaksi ja purkaa illalla kaappiin. Tämä pitää yllä uutuudenviehätystä, kun leikkipaikka ei olekaan koko ajan käden ulottuvilla. Vaneri kestää jonkin verran kosteutta eli kesällä Omajan voi koota myös ulos kuivalla kelillä.

Muutaman päivän aktiivisella leikkikokemuksella sanoisin, että tässä on potentiaalinen hittituote lasten designmarkkinoille. Täysin kotimainen tuote, innovatiinen toimintatapa ja sisustukseen sopivuus ovat hyvä yhdistelmä. Tämä prototyyppi palaa vielä Pekan työhuoneelle Muotocomille, mutta uskallan antaa jo tässä vaiheessa ison peukun tuotekehityksestä.

Miltä Omaja sinusta näyttää? Mitä luulet, voisiko tässä olla tuote, josta innostuisi sekä lapset että aikuiset?