Hyvää ja halpaa

Kuinka paljon käytät kuukaudessa rahaa ruokaan?

Minun vastaukseni on, että aivan liikaa. Perisyntini on huono suunnittelu, jonka vuoksi tapahtuu sekä unohduksia että varmuuden vuoksi-ostamista. Jääkaapin perälle saattaa unohtua ruokia, jotka laitan suuren harmin saattelemana biojätteeseen. Se on kuin heittäisi seteleitä ja kolikoita roskikseen.

Toinen vahva uskomus on se, että jos haluaa syödä monipuolisesti ja terveellisesti, ruoka on automaattisesti kallista. Kun menen kauppaan, ostan aika fiilispohjalla tuotteita ja käymme kaupassa liian usein. Ostan kasviksia, suosin luomua ja kangistun liian helposti kaavoihini supermarkettien kilometrikäytävillä.

 

Töiden kautta elämääni on tupsahtanut upea nainen, jonka kanssa olen saanut ystävystyä. Yritin tässä keksiä, miten voisin esitellä Sari Riton ja pyörittelen hienoja titteleitä kuten hyvinvointialan yrittäjä, hallitusammattilainen ja äiti. Hän on tätä kaikkea ja aika paljon enemmänkin, nyt myös esikoskirjailija.

Sari perusti Essi Määtän kanssa viime syksynä Facebookiin Syyskuun halparuokalaiset -tapahtuman, joka aktivoi kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tavoitteena oli haastaa paitsi perustajansa, myös mukaan liittyvät ihmiset syömään edullisesti ja terveellisesti 3,5 euron päiväbudjetilla. Tapahtuman jälkeen perustettiin Halpaa ja hyvää – ryhmä, jossa on nyt lähes 6000 jäsentä.

Hyvillä jutuilla on tapana poikia.  Tänä syksynä kaksikolta ilmestyi Hyvää & halpaa -reseptikirja, jossa on terveellisiä ja edullisia reseptejä, joiden annoshinta on maksimissaan kaksi euroa. Kirjassa on kasvis-, kala- ja liharuokia sekä välipaloja, jotka sopivat myös vähän kokemattomammillekin kokeille.

Erityisesti tykkään siitä ajattelusta, että ruokaa ei hassata. Esimerkiksi edellispäivän perunamuusin jämät muuttuvat herkullisiksi perunarieskoiksi.  Enemmän suunnittelua ja vähemmän hukkaa.

Tämä aika vuodesta on se, jolloin myös me modernit martat voimme suunnata sienimetsään tai marjapuskaan. Aika onnekasta, että voimme nauttia ilmaisista ja superterveellisistä raaka-aineista. Lasten kanssa olemme jo parina iltana aloittaneet iltapalan takapihan notkuvasta viinimarjapuskasta, seuraavaksi taidan testata kirjan marjasorbetin.

Ensimmäinen Hyvää&halpaa -painos meni kuumille kiville ja toinen painos on tulossa. Kirjaa saa Suomalaisista kirjakaupoista, Prismoista ja netistä esimerkiksi Adlibriksesta.

Näin sisustusbloggaajana pakko nostaa hattua  keskellä pimeintä talvea otetuista valokuvista. Monet annokset on kiikutettu ulos luonnonvaloon ja joissakin näkyy jopa pieniä lumihippuja. Kuvat houkuttelevat kokkaamaan ja kokeilemaan. Se,  että siinä sivussa säästää rahaa,  luontoa ja omatuntoa tulevat mahtavia bonuksina.