Mitä sisustustrendit kertovat tästä ajasta?

Olisiko aika raaputtaa pintaa?

Suhtaudun sisustukseen ja trendeihin yleensä aika kevyesti; ne tuovat arjen kauneutta, vaihtelua ja iloa kotiin, paikkaan jossa jokaisella ihmisellä tulisi olla hyvä olla. Oikeastaan sellaista asiaa kun ”ajattomuus” ei ole, sillä jokainen huonekalu, rakennus ja taideteos henkii jollakin tavalla sen syntyhetkeä. Toki toiset ratkaisut kestävät ajanhammasta paremmin ja tällä hetkellä osataan arvostaa, ehkä jopa osana trendejä, ekologisuutta ja älykkyyttä.
*

*
Matkasin utelian mielin Tallink Siljan vieraana*  Designristeilyllä Tukholmaan Stockholm Furniture & Light – messuille. Menomatkalla sisustuksen trendejä avasi suomalainen huippustailisti Anna Pirkola ja paikan päällä kaappien ja muiden huonekalujen paikat näytti Ruotsin ylpeys Lotta Agaton. Pirkolan puheenvuoro ja Agatonin stailaama trendinäyttely antoivat oivat ikkunat yrittää kurkistaa trendien taakse.

Ei liene kenellekään sisustusta aktiivisesti seuraavalle uutinen, että pinnalla ovat nyt mm. voimakkaat sävyt, viherkasvit ja eri tyylien sekoittaminen. Mutta mitä nämä asiat kertovat ajasta, jota elämme?
*

*
Lotta Agaton kannustaa leikkisyyteen kodin sisustamisessa. Kun maailma on epävarma ja turvaton, oma koti saa olla turvasatama. Tummat värit seinissä tekevät kodeistamme pesiä, joissa paha maailma tuntuu pysyvän kaukana. Terrori-iskut, luonnonkatastrofit, taloudelliset haasteet, eriarvoisuus ja vaikkapa Trumpin valinta presidentiksi luovat meihin pelkoja; mihin maailma on menossa ja miten pärjäämme mukana?  Suurien uhkien vastapainona kotiin luodaan leikkisyyttä kontrasteista ja turvallisuuden tunnetta väreistä.
*


*
Maailmantuskan lisäksi aikaamme kuvaa kiireinen arki. Vartalonkuva on sporttinen ja otsikoissa tilaa vievät liikuntabuumit, laihdutusvinkit ja rajojen rikkominen vaikkapa fitnesslavoilla tai ultrajuoksuissa. Sisustuksen trendit luovat vastavoimaa; pientuotanto, käsityöt, lähiruoka ja kahvi- ja viinikulttuurin kehittyminen nousevat arvoon ja inspiroivat designsuunnittelijoita.

Hyvänä esimerkkinä tällä hetkellä huipputrendikkäät keramiikka-astiat. Aamukahvi- tai puuro käsintehdystä astiasta muistuttaa meitä, että epäsymmetrisyys, värivaihtelut ja käden persoonallinen jälki ovat osa yksilöllistä kauneutta. Elämässä saa olla rosoa.
*


*
Julkitiloja sisustetaan yhä kodinomaisemmiksi ja en ole missään nähnyt niin kauniita ja tyylikkäitä toimistokalusteita kun Tukholman messuilla. Avokonttoreihin tarkoitetut äänieristetyt puhelin- ja palaveri”kopit” olivat kuin pieniä pesiä, jotka loivat hetkiä niin ajattelulle että dialogille. Digitaalisuus vie meitä koko ajan fyysisesti kauemmaksi toisistamme ja vastavoimana kodinomaiset toimistot vetävät meitä takaisin yhteen. Viihtyvyys ja yhteisöllisyys eivät ole vain kotien yksinoikeus.
*


*
Kiertäessäni näytttelyä hämmästelin, miksi emme saaneet ihailla upouusia potentiaalisia tulevaisuuden klassikoita.  Yksi vahva kannanotto ekologisuuden puolesta Lotta Agatonin trendinäyttelyssä oli se, että sisustus oli luotu lähes kokonaan ”vanhoilla” eli aikaisemmin julkaistuilla tuotteilla. Hän halusi osoittaa, kuinka muuttamalla seinän värejä ja yhdistämällä rohkeasti hieman erityylisiä kalusteita lopputulos näyttää raikkaalta ja tässä päivässä kiinni olevalta. Maailma ei kestä loputonta ostamista ja vaihtamista, joten ehkä ainoa paikka mikä kaipaa radikaalia uudistumista, onkin korvien välissä?
*


*
”Ei oo pakko olla niin järkevä”, sanoi Anna Pirkola esityksessään. Molempien trendinenien ydinviesti kertoo siitä, että voimme luoda omannäköisiä koteja seuraamalla sydämen ääntä ja oman perheen intohimoja. Sitten vaan nurkkaan pari viherkasvia, niin hyvä tulee ;)

Olisi ihan supermielenkiintoista kuulla, mitä ajatuksia trendianalyysit sinussa herättävät? Tarvitseeko sisustustrendejä ajatella niin syvällisesti vai otatko mielelläsi valinnoillasi myös kantaa? 

*Designristeilyn tarjosi Tallink Silja