Lahjaksi aikaa (eli 10 ideaa isälle)

Mikä on kiireen vastakohta? Se voisi olla kiireettömyys, mutta tarkemmin sanottuna se on aika.

Sunnuntaina vietetään isänpäivää. Itse olen jäänyt paitsi eräästä asiasta; en ole juurikaan saanut isältäni aikaa. Vanhempani erosivat ollessani seitsemän ja vaikka elämä on kannatellut, myönnän joskus puuttuvaa kaivanneeni. Ilman isää voi kasvaa lähes kokonaiseksi.

Tänä päivänä kun katson miestäni leikkimässä tai pelaamassa lastemme kanssa, sydämessä läikähtää. Mikään sana tai lahja ei ole arvokkaampaa, kuin yhdessä vietetty aika. Hetki, jossa ollaan läsnä kokonaisina ja sopivan vajavaisina, juuri sellaisina kuin aidosti olemme.

Uskalla väittää, että aika monella meistä on jo kaikkea. Kaikkea, paitsi kiireetöntä aikaa. Niinpä kokosin isänpäivää (ja miksei jo jouluakin) silmällä pitäen lahjoja, joiden ydinpointti on aika. Osa ideoista ovat yhdessä toteutettavia, osa taas sitä kuuluisaa ”omaa aikaa”. Sekin on tärkeää, sillä omasta ajasta nauttimisen oleellinen pointti on siinä, että sitä saa ilman huonoa omatuntoa tai tunnetta, että pitäisi olla jossain muualla.

✗ aamiainen hotellissa
Ei tarvitse lähteä kauas tai edes yöpyä, jotta voi nauttia hotellin aamiaisesta. Aamiainen antaa aina hyvän startin päivälle ja tästä lahjasta saa nauttia koko perhe.

✗ personal trainer
Mikä voisi olla parempi lahja, kun panostus omaan hyvinvointiin? Kevyimmillään personal trainer voi auttaa hyvinvointitekojen löytymisessä arjessa tai tehdä vaikka kotiin soveltuvan treeniohjelman. Muutama treenikerta ammattilaisen ohjauksessa antaa kummasti lisätsemppiä.

✗ hieronta
Miksi niin usein tuntuu haaskaukselta ostaa itselle hemmotteluhoitoa tai hierontaa? Itse tingin näistä aivan liian usein ja siksi esimerkiksi hieronta on loistava lahjaidea.

✗ luontoretki
Loppusyksy ei varsinaisesti enää huuda kutsua metsään, mutta kävijä saattaa yllättyä! Hyvillä varusteilla  ja eväillä (kastuneena ja nälkäisenä on harvemmin hauskaa) syntyy kehnommallakin kelilla kelpo retki. Jyväskylän seudulla lämmin suositus esim. Nyrölän luontopolulle, jossa pärjää perheen pienimmätkin.

✗ kokkausilta kotona
Ei tarvitse olla Hanna Gullichsen voidakseen loihtia kotona maistuvan illallisen. Pientä pilkettä silmäkulmassa luoda ”menun” A4:lle, lapset voivat toimia tarjoilijoina ja miksei ruokaa voisi tehdä koko perhe yhdessä?

✗ liput konserttiin  / leffaan / teatteriin
Jos kuopukselta kysytään, niin Ti-Ti Nallen konsetti olisi kiva! Ehkä kuitenkin valitaan kannattaa tehdä lahjansaajan makua mukaillen, vaikka usein isä nauttii, kun lapsetkin nauttivat.

✗ koko perheen touhuhetki
Seikkailupuisto, kylpylä, museokäynti tai vaikka korttipeliturnaus, lopulta se aktiviteetti on toissijainen. Kunhan ollaan yhdessä, eikä kenelläkään ole kiire minnekään. 

✗ muistot kuviksi
Ostimme äidillemme muutama vuosi sitten äitienpäivälahjaksi valokuvan hänestä, lapsista ja lastenlapsista. Joskus hetket on hyvä vangita pysyviksi muistoiksi. Meidän pitäisi käydä koko perhe yhteiskuvassa, sen verran harvoin olemme kaikki ruudun samalla puolella.

✗ koko perheellä peliin
Liput taskuun ja katsomaan kääkiekkoa, koripalloa, salibandyä…Koko perheen voimin penkkiurheilu saa uusia ulottuvuuksia.

✗ entä jos kysyisit?
Lahjaan kuuluu usein yllätysmomentti ja monesti päivänsankarit ovat vaatimatonta sorttia tyyliin ”enhän minä mitään tarvitse”.  Joskus voisi kysyä lahjan saajalta, mitä hän haluaisi yhdessä tehdä. Vastaus saattaa yllättää!

 

Näissä lahjoissa on parasta myös niiden aineettomuus. Meidän perheen lahjaideat sekä lasteni isälle, appiukolle, isäpuolelle että omalle vaarilleni löytyvät listalta. Olen onnekas, kun on monta onniteltavaa. Kuka kuka saa mitäkin,  jääköön vielä yllätykseksi.

Omalle isälleni otan puhelun ja toivotan sydämestäni hyvää isänpäivää.