Kodin siivous – homma haltuun lapsiperheessä

Kaupallinen yhteistyö: Siistiksi.fi ja Electrolux

Ai ihanaa, viikonloppu,  saa rentoutua! Paitsi, että on pakko siivota ensin.

Siinä on pieni dilemma, kun rakastaa siisteyttä, mutta ei siivoamista. Ja siinä toinen, että koko ajan siivoaa, joku toisesta päästä myös samaa tahtia levittää tavaraa. Tuttu juttu varmasti monessa lapsiperheessä; työ ei lopu koskaan. Joulu vielä laittaa pari extrakierrosta siivousmittariin, sillä mikäpä olisi ihanampaa kuin koristella siisti koti?

Onneksi tässä on tarttunut hihaan muutama kikka, jolla ei kauhun, vaan arjen tasapainoa pyritään vaalimaan.  Nyt yhteistyössä pitkäaikaisen yhteistyökumppanin eli perheyritys Siistiksi.fi:n ja Electroluxin kanssa voisin jakaa niistä muutaman  ajatuksen teillekin.


Joka päivä jotakin 

“Vie mennessäsi ja tuo tullessasi” sääntö lienee paras siivoussääntö. Kun lelut kulkevat huoneesta toiseen, hiekkaiset ulkovaatteet lepäilevät eteisenmatolla, pyykkikone piippaa ja pallo osuu koiran vesikuppiin läikäyttäen lammikon lattialle, ei auta kun pitää hommaa jatkuvasti hanskassa. Varsinaiset siivouspäivät ovat puhtaudelle, mutta jokainen päivä on järjestelylle. Onneksi tämä toiminta tulee jostain selkärangasta, enkä miellä sitä varsinaiseksi siivoamiseksi, enemmänkin arjen hallinnaksi.

Kunnon siivousten ulkoistaminen

Meille iso juttu on ollut isompien siivousten ulkoistaminen. En nyt edes ihan tarkkaan muista, kuinka kauan meillä on käynyt siivooja apuana. Ennen kuopuksen syntymää ostin siivouspalveluita ja laitoin ne hoitovapaalla säästösyistä tauolle. Kunnes taas töihin palattuani törmäsin jatkuvaan keskeneräisyyden tunteeseen.

Nyt siivoojat käyvät joka toinen viikko ja silloin tehdään perusteellinen siivous lattianpesuineen. Suurinta luksusta tässä on se, että koko talo on putipuhdas yhtä aikaa. Ihanin hetki on tulla siivouspäivänä töistä siistiin kotiin. Ja ei, ennen siivoojaa ei siivota, ainostaan järjestellään.

Siivouspalvelu auttaa pitämään hommaa hanskassa myös siivousten välillä. Joka toinen viikko riittää kevyt imurointi ja vessojen pesut. Keittiötä tulee pyyhittyä joka tapauksessa tilanteen pakosta päivittäin.

Laitteet kuntoon

Tänä syksynä olen testannut kahta uutta laiteapuria; Electroluxin UltraPoweria ja teknologisista innovaatioista kiinnostuneena myös saman merkin Pure i9-robotti-imuria.

Ihan ensin tunnustus; olen maailman laiskin kaivamaan esiin keskuspölynimuria. Meillä on siivouskaapissa se järkyttävän pitkä letku, jolle on pari paikkaa seinässä eri puolilla taloa. Erityisesti silloin, kun haluan täsmänä imuroida keittiön lattialta muruset tai hiekkaisen eteisen maton, keskuspölynimuri tuntuu epäkäytännölliseltä.

Halusin lykätä tämän postauksen kirjoittamista, jotta minulla on pidempi kokemus siitä,  toimivatko nämä laitteet oikeasti. En ala jakamaan sen syvällisempiä siivouskokemuksia, sillä minua kiinnostaa tasan kaksi asiaa: onko joku laite hyvä vai ei ja tekeekö se sen, mitä luvataan?

Hyvillä mielin voin kertoa, että UltraPower-varsi-imurista minulla ei ole kuin hyvää sanottavaa, sillä se imuroi huolella, sen akku kestää ja sen ääni on miellyttävä. Pikkunen, mutta sitäkin hauskempi ominaisuus on se, että imuri pysyy pystyssä itsestään. Jos siis vaikka olisi sellainen hypoteettinen tilanne, että siivous ei yhtäkkiä kiinnostaisikaan tai joku yllättävä tekijä keskeyttää homman.

Entäs se robotti sitten?  Ajattelin, että elämäni helpottuu lopullisesti, kun voin vain joka toinen viikko käynnistää robotin, joka hoitaa talon puhtaaksi. Tytär antoi sille nimeksi Popi ja yllättävän pian jo puhumme, että mitä Popille kuuluu ja onkohan se saanut siivottua. Testivoittaja Electroluxin  PUREi9TM sanotaan olevan älykäs ja aidosti itsenäinen robotti-imuri, joka antaa vapauden tehdä muita asioita.

Vaikka olen ottanut rauhassa aikaa testaukseen, ei robotin sielunmaisema ole ihan selkiytynyt. Tuntuu vähän uskomattomalta, että edistyksellisellä teknologialla se skannaa tilan, havaitsee esteet ja määrittää virtuaalisen kartan, jonka avulla siivous hoituu tarkasti ja automaattisesti. Imuria ohjataan kännykällä, jonka kautta voi käynnistää imurin vaikka keskellä työpäivää tai seurata, milloin hommat on saatu päätökseen. Välillä on käynyt niin, että olemme käynnistäneet siivouksen, mutta  se on saanut imuroitua vain olohuoneen maton. En sitten osaa vielä varmaksi sanoa, onko robotilla vielä tilan hahmottaminen kesken ja laajentaako sen reviiriään tehokkaammin tulevaisuudessa. Jatkan testailua ja raportoin lisää myöhemmin.

Miellyttävät välineet ja ystävälliset pesuaineet 

Mitkä asiat sinulle ratkaisevat pesuainehyllyllä?

Meikkipuolella luonnonkosmetiikka valtaa alaa ja uskoisin, että sama trendi näkyy pian myös kodin puhdistuksessa.  Luonnon ja ihmisten hyvinvointi on nykyään uhattuna monelta eri puolelta ja kodin siivouksessa käytettävillä aineilla voi vaikuttaa ympäristön ja kodin myrkkykuormaan. Arvostan sitä, että  Siistiksi.fi käyttää vain biohajoavia ja kasvipohjaisia tuotteita, jotka eivät kuormita luontoa. Allergia- ja astmaliiton hyväksymät pesuaineet eivät ärsytä edes henkisesti, sillä olisihan se outoa jos omassa kodissa olisi töistä tullessa vastassa vieras tuoksu.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Natura– ja Attitude-sarjojen tuotteet. Hyvät pesuaineet lisäävät iloa kodin siisteydestä ja  olen ollut aina innokas testaamaan erilaisia vaihtoehtoja siivousrintamalla. Onneksi kaupoissa on saatavilla hyvä valikoima ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Jos on epävarma valinnastaan, voi huoletta ostaa Joutsenmerkin saaneita tuotteita, sillä niiden ympäristövaikutukset on huomioitu tuotteen koko elinkaaren ajalta.

Kemikaalien terveysvaikukset ole oikeasti mitään pikkujuttuja. Joutsenmerkityt puhdistusaineet eivät saa sisältää syöpää aiheuttavia tai perimälle haitallisia ainesosia. Toivottavasti myös kloriitilla läträämisen aika on ohi, sillä voimakkaiden pesuaineiden pitkäaikainen käyttö edistää kestävien mikrobikantojen muodostumista, joihin ei tehoa enää desinfiointikaan.

Vähemmän tavaraa ja paremmat säilytystilat

Arjen hallinnassa kaikkein tärkeimmät tekijät ovat tavaran ja säilytystilan optimoiminen. No, jokainen varsinkin useampilapsinen perhe tietänee sen tahdin, jolla vaatetta ja varustetta jää pieneksi. Kierrätystyön tehostaminen olisi meillä todella tarpeellista, sillä kaapista saattaa löytyä vaikka kymmenet liian pienet kengät. Lähialueen FB-kirppiksen lisäksi vien usein tavaroita ja vaatteita SPR:lle tai Hopelle. Se on myös helppo tapa päästä kaappikuormasta eroon, riittää että tarkistaa että lasti on ehjää, puhdasta ja ajanmukaista ja kuskaa laatikon perille. Samalla saa hyvän mielen lahjoituksestaan.

Ihastelen ja kadehdin jokaista perhettä, joka saa pidettyä kaapit aina tiptop. Ehkä meillä on vähän liian paljon säilytystilaa, joten kaikenlainen jemmailu on mahdollista.

Mitkä asiat teillä tuppaavat ryöpsähtämään? Meillä vaatteiden lisäksi myös lelut, laturit sekä erilaiset “tärkeiden papereiden pinot” eli sellaiset asiakirjat, joille ei heti tiedä, mitä tehdä tai minne ne kannattaisi laittaa.  Sen sijaan, että hommaa enemmän kaappitilaa kannattaa siis miettiä, mitä aidosti ja oikeasti tarvitsee.

 

Lapset töihin

Siivous kuuluu perheen kaikille asukkaille. Kaksivuotias osaa kerätä palikat koriin leikin jälkeen yhdessä aikuisen kanssa, mutta kahdeksanvuotiaalta voi vaatia jo oman huoneen siisteyttä ja osallistumista pieniin kotitöihin. Eräänä kauniina päivänä tuijottelin taas vyöryvää puhtaan pyykin vuorta ja hoksasin, että minullahan on näppäräsorminen tytär, jolle voin homman ulkoistaa. Niinpä neiti lajittelee muutaman euron korvausta vastaan pyykkejä kerran viikossa ja tilanne on varsin voittoisa sen kaikille osapuolille!

Olisi kiva kuulla, miten teillä lapset auttavat kotitöissä? Saavatko he pientä palkka yhteisestä hommista vai kuuluvatko perheen kotityöt automaattisesti kaikille?

Pikkuisen rennommin 

Siinä ehkäpä tärkein neuvoni, johon paras opettaja on ruuhkavuodet. En kertakaikkiaan ehdi pitämään koko kotia aina tiptop-kunnossa. Iltaisin on priorisoitava siivouksen eteen yhdessä oloa, liikuntaa, harkkakuskauksia,  blogin kirjoittamista ja milloin mitäkin metatyötä, jolloin pikkuhiljaa pinna kestää myös pientä sekaisuutta kasvaa. Olohuone-keittiö kun on hanskassa, kulkee ajatus ja malttaa heittäytyä sohvannurkkaan. Kodinhoitohuoneessa on ihan sitä varten ovi, että sen sotkut saa pois silmistä ja pois mielestä.

Uskon, että ei mene kauaa kun tilanne jo tasoittuu ja koti pysyy taas vähän paremmin kuosissa arjessa. Lapset kasvavat ja muuttuvat omatoimisemmaksi ja sekin aika koittaa, kun toivon jonkun olevan täällä sotkemassa.

Joulusiivouksen meillä hoitaa Siistiksi.fi:n väki ja se on kyllä yksi iso stressitekijä pois harteilta. Kodin siivous on tärkeä osa hyvinvointia ja jos vain mahdollista, hyvä tapa panostaa perheen yhteiseen aikaan.

Kun minulta kysytään, miten ehdin kaiken, ei siihen ole mitään salaisuutta. Ulkoistan osan niistä asioista, joiden hoitamiseen ei tarvita juuri minua persoonana ja panostan aikaani sinne, jossa minua tarvitaan. Niinpä kokemuksen syvällä rintaäänellä jaan lahjavinkkini sellaiselle tyypille, joka tarvitsee enemmän aikaa kuin tavaraa: Lahjakortti siivoukseen.

Loppukesästä meillä kuvattiin video, jossa kerron ajatuksiani kotisiivouksesta. Ensin ajattelin, että en jaa sitä, mutta menköön nyt kun on jo kilometrin mittainen postaus muutenkin :)

Miten teillä pysyy siivoushommat hanskassa?

Iloa ja rentoutta viikonloppuun!

Ps. Jos et suunnittele viettäväsi joulua kaapissa, jätä ne siivoamatta.