Mitä yhteistä on marraskuulla ja pms:llä?

Päivät alkavat olla todella hämäriä, varsinkin jos aurinko ei eksy esille pilvien raosta.  Marraskuu on itselleni se vuoden haastavin kuukausi, mutta silti minulla on konstit sen selättämiseen. Jos nimittäin ei ole tarkkana, fiilis on sama kuukauden kestävissä pms-oireissa.  Minäpä avaan hiukan:

Pms-oireet: väsyttää, ärsyttää, suklaa maistuu, ei jaksa, ei huvita, vetäytyminen omiin oloihin, turvottaa ja mainitsinko jo, että suklaa maistuu?

Marraskuun oireet: väsyttää, ärsyttää, suklaa maistuu, ei jaksa, ei huvita, vetäytyminen omiin oloihin, turvottaa ja mainitsinko jo, että suklaa maistuu?

Lääkkeettömät hoitokeinot:

Pms-oireet: terveellinen ruoka, riittävä lepo, säännöllinen liikunta, lempeat ajatukset ja kainalossa oleminen.

Marraskuu:  terveellinen ruoka, riittävä lepo, säännöllinen liikunta, lempeat ajatukset ja kainalossa oleminen.

Molempiin onneksi pätee samat keinot. Sen sijaan, että ajattelisi maailman vain olevan epäreilu paikka, jossa on ookoo syödä suklaata sohvannurkassa ja velloa pienessä itsesäälissä, toimii minulla aktiivisuuden ylläpitäminen ja sopiva lempeys elämää kohtaan.

Homma alkaa siitä, että perusasiat laitetaan kuntoon. Kahdeksan tunnin unisuositus on hyvä ottaa ihan tosissaan, ainakin itselläni unenetarve kaamoksessa korostuu. Olen asettanut itselleni kännykkään ruutuajan, ominaisuus tuli iPhoneen viimeisimmän päivityksen yhteydessä. Klo 21.30-07 pitää erikseen näppäillä koodi, jotta voi käyttää puhelinta.  Auttaa rauhoittumaan.

Yksi toimiva kikkakolmonen on suunnitella kaikkea, jota on kivaa odottaa. Meillä on tulossa loma ja sitten saakin alkaa laittamaan joulua. Luvassa on myös illanviettoja ystävien kanssa ja mukavia töitä.

Pms-oireissa tyypillistä on yleinen ärsytys. Kaksi päivää on eri asia elää sen tunteen kanssa, mutta kokonainen kuukausi tatti otsassa on jo liikaa. Marraskuussa ärsytyksen tunne liittyy siihen, että koen päivän olevan jo ohi siinä vaiheessa, kun televisiosta kuuluu Pikku Kakkosen tunnusmusiikki. Sisäinen marttani kertoo, että kello kuuden jälkeen ei enää kannata kuin vetää villasukat jalkaan ja sytyttää kynttilät.

Välillä olen rohkeasti kokeillut iltalenkkiä, eikä se niin kamalaa ole. Yllättäen ystävätkin ovat vielä hereillä ja valmiita iltatapaamisiin. Marraskuussa pikaiset vierailut eivät tarvitse valmisteluita; on niin pimeääkin että kukaan ei näe toisten mahdollisia pölypalleroita.

Paras ja täysin aliarvostettu lääke on liikunta. Eilen kävin illalla Riikan body attack-tunnilla, jossa syke nousee huippuunsa ja hiki virtaa. Sen jälkeen oli enemmän elossa kuin pitkään aikaan! Psykologisesti minulle on tärkeää saada kunnon urheilusuoritus maanantaille, se saa aikaan fiiliksen, että homma on hallussa ja antaa potkua myös viikon muille liikuntakerroille.

Älä koskaan aliarvioi endorfiilien voimaa! 

Toisaalta, marraskuu ja psm antavat myös luvan käpertyä sohvannurkkaan. Aina ei tarvitse jaksaa.

Moni kyselee, että joko saa sanoa J-sanan? Joko voi laittaa J-valot ikkunaan? Joko voi keitellä ekat glögit?

Voi!

Jos joulun odottaminen tuo iloa kaamokseen, niin ei kun vain kaikki työkalut käyttöön. Toki sopiva annostus on tässäkin lääkkeessä oleellinen.  Vähän kuin urheilijalla kuntohuippu ajoitetaan olympialaisiin, olisi jouluinnon syytä olla korkeimmillaan siinä 24.12., eikä niin että h-hetkellä kaikki jo kyllästyttää.

Villasukkafiilistelijä vinkkaa: ilmainen, mutta takuuvarma keino talvisesongin käynnistämiseen. Nappaa havu maljakkoon ja nauti!  Se tuo kauniisti tunnelmaa huutamatta vielä liikaa joulua, mutta muistuttaen mitä kohti kuljetaan.

Eivät pms ja marraskuu ihan samanlaisia sentään ole. Molemmista selviää, mutta olen kuullut villejä huhuja, että joku jopa nauttii marraskuusta.  Tunnelmahan on ihan hämäryydessään ihan ainutlaatuinen ja me valaisinrakastajat saamme  napsia valoja päälle ihan tosissamme.

Myös huumoria voi kokeilla lääkkeeksi. Pms-oireissa varsinkin miehen harjoittamana ollaan aika tulenaralla alueella, mutta marraskuun hoitoon suosittelen esimerkki tätä Akuutin oivaltavaa pariminuuttista hyvänmielen  videopätkää. Myös huonohkot blogitekstit toimivat.

Siitähän tässä on pohjimmiltaan kyse; valosta. Sekä sisäisestä että ulkoisesta valosta ja fiiliksestä ja siitä, että pienen turbulenssin jälkeen voi taas nauttia tasaisesta matkasta.

Gallup: Kumpi on pahempi; pms vai marraskuu? 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*