Arjen ylellisyys ei kimalla

Tuntuu, että en ole pitkään aikaan ehtinyt rauhassa touhuta kotosalla. Sisustaminen on minulle rentouttavaa ajanvietettä, hetkiä kauniiden asioiden äärellä. Samalla usein järjestelen ja siivoilen niin kodin nurkkia kuin omia ajatuksiani. Luovuus vaatii tyhjää tilaa, sellaista ihanaa joutilaisuutta. Työelämäni tuntuu menevän sellaisissa sykleissä, että vauhti kiihtyy aina ennen kesää ja lomaa. Kuin kirsikkana kiireisen kakun päällä mieheni on nyt pari viikkoa työreissussa.  Mitä kuuluu-kysymyksiin vastaan ilolla, että hyvää, mutta hektistä.

Tästä ajatuksesta päätin pysähtyä huhtikuun sisustusbloggaahaasteen pariin, jonka antoi tällä kertaa Jaana At home-blogista:

”Haastan bloggaajat kertomaan mitkä asiat tekevät heidän arjestaan ylellistä. Sillä kauniit kuvat eivät ole pelkkää kulissia vaan myös osa oikeaa elämää. Uskon, että joukolta sisustus- ja lifestylebloggaajia irtoaa parhaat vinkit arkisen elämän kohentamiseen pienillä iloa ja onnea tuovilla asioilla.”

Kiireettömyys

Tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten hermoja kiristävä asia on kiire ja sen myötä syntyvä myöhästymisen uhka.  Minulla on taipumusta luottaa liikaa viime tippaan ja jos silloin tapahtuukin jotain yllättävää (yleensä jokin asia on hukassa), alkaa ärsyttämään. Juuri tästä syystä nautin niin paljon hetkistä, kun ei ole kiire minnekään. Oikeastaan kaikkiin arjen luksushetkiin liittyy kiireettömyys.

Katkemattomat unet

Ai autuas niitä aamuja, kun tajuaa, että on saanut nukkua yön ilman herätyksiä. Valitettavasti tämä on meillä edelleen suht harvinaista. Nukkuminen on elämän suurimpia ylellisyyksiä ja kun se toimii, on valmis ottamaan vastaan monenlaisia haasteita. Olen yleensä illantorkku, paitsi blogihommat meinaavat venyä iltaan (terkkuja koneen äärestä klo 22). Mutta onneksi pojan yöt ovat parempaan suuntaan menossa ja toiveena olisi, että kuppi kääntyisi pian niinpäin, että nukkuminen olisi normi ja heräily poikkeus.

Aamukahvit & sanomalehti 

Paras aamu alkaa ilman herätyskelloa. Tähän ei tosin paljon vaadita, alan heräämään itsestään kuuden jälkeen. Nyt tiedän, että tapahtuu elämässä vähän liikaa, sillä herättäjänä ovat ajatukset, tekemättömät työt ja päivän to do -listat. Joskus ne herättävät jopa aamuyöllä ja silloin yritän kirjoittaa mielessä pyörivät ajatukset pois kännykän muistioon ja saada uudelleen unta.

Luksusaamussa ehdin juoda pari kuppia kahvia ja syödä hyvän aamiaisen sanomalehden äärellä. Nautin painomusteen tuoksusta ja siitä, että teksti ei karkaa swaippaamalla. Ammattitoimittaja on tehnyt jutun, jossa puretaan taustoja, avataan syitä ja viedään klikkiotsikkoja syvemmälle.  Parasta on, kun saa jakaa sanomalehden puolison kanssa ja kommentoida juttuja ristiin. Ihanan keski-ikästä.

Puhdas koti

Paras yksittäinen arjen luksus on kotisiivous. Se vapauttaa sekä aikaa että henkistä kapasiteettia, kun pari kertaa kuussa ammattilaiset siivoavat kodin perusteellisesti. En tiedä, miten meidän huusholli tällä hetkellä pyörisi ilman yhteistyökumppanini Siistiksi.fi:n sakkia. Tämä on paras tapa ostaa aikaa itselle ja perheelle.

Koko perhe kotona 

Kun menoa on paljon ja vuorotyöt rytmittävät arkea, on suurinta luksusta saada olla koko perheen kanssa yhdessä kotona. Erityisen liikuttavaa on pienimmäisen ”minun perheeni”-fiilistelyt, jossa luetellaan ketkä kaikki omaan perheeseen kuuluu ja mitä kaikkea tehdään yhdessä koko porukalla. Vapaapäivät tuntuvat vapaapäiviltä silloin, kun kaikki ovat kotona.

Valmiiksi laitettu ruoka

Tie ihan kenen tahansa sydämeen käy vatsan kautta. On ihanaa tulla kotiin, kun siellä odottaa valmis ruoka. Vaikka rakastan hyvää ja huolella tehtyä ruokaa, en ole mikään kokki-ihminen. Viitaten edelliseen kohtaan, koko perheen yhteinen ruokailu on arvoasteikollani todella korkealla. Silloin pysyy puhelimet pois pöydästä ja ollaan se hetki yhdessä.

Lukuhetket

Vielä joitakin vuosia sitten netti oli pakoväylä todellisesta maailmasta, nyt tuntuu että oikea elämä on paras pakopaikka netistä. Arjen luksusta ovat hetket sisustuslehtien kanssa sohvannurkassa, kahvia kupissa tai joskus harvoin jopa viiniä lasissa. Tällä hetkellä tilaan vain Avotakkaa, mutta ostan silloin tällöin irtonumeroita houkuttevien kansien perusteella. Palaan myös usein vanhoihin lehtiin, enkä raaski juurikaan heittää niitä pois. Printtilehti voittaa Pinterestin tunnelmassa 6-0.

Sauna ja kotispa

Kun pienin täytti kolme, saimme  kokoperheen rauhalliset saunahetket takaisin. Taaperon kanssa saunominen oli sitä, että joku ramppaa ovesta edestakaisin, löylyä ei saa heittää tai sitten  metrin mittainen löylynheittäjä kaataa kiukaalle koko saavillisen. Nyt menoa voi sanoa jo rentouttavaksi saunomiseksi ja rakastan saunanlauteilla syntyviä keskusteluja. Jotain taikaa siinä pienessä kuumassa huoneessa on, sillä sellaisia juttutuokioita on vaikeaa saada alulle muualla.

Yksinolo

Tämä on nostettava listalle, vaikka onkin ristiriidassa koko perheen kanssa vietetyn ajan kanssa. Välillä kaipaan niin paljon sitä, että saan olla yksin kotona! Touhuta rauhassa ja keskeytyksettä, tehdä asioita, joita ei perheen kanssa tule tehtyä. Kaipaan pysähtymistä omien ajatusten ja kuulumisten äärelle, miltä minusta tuntuu ja mitä haluan. Hetkiä, jolloin pidän huolta vain itsestäni. Voitte arvata, että jos koko perheen kiireetön aika on harvinaista herkkua, kuinka ylellistä luksusta tämä on toteutuessaan. Tiedän, että tämänkin aika vielä tulee.

Minulle arjen luksus ja ylellisyys syntyvät stubbimaisesti kolmesta pointista; ajasta, perheestä ja kodista. En halunnut nostaa listalle pellavaservettejä, kukkakimppuja tai kauniita saippuoita, vaikka toki olisin voinut  listan rakentaa myös tällä periaatteella.

Arjen ylellisyydet eivät ole kimaltavaa glitteriä, vaan oikealta tuntuvia ja arjessa toimivia asioita.  Kiitollisuutta niistä asioista, jotka ovat hyvin ja venymistä silloin, kun sitä tarvitaan. Se on yhteisen hyvän näkemistä ja silloin tällöin omia pieniä hetkiä, jolloin kukaan ei pyydä mitään.

Ja että sen jälkeen joku kutsuu äidiksi, vaimoksi tai ystäväksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*