Mökkikeittiön valmis suunnitelma

Kaupallinen yhteistyö: IKEA

Yksi mökinrakennusprojektin hauskimpia vaiheita on ollut keittiön suunnittelu. Mökkikeittiö poikkeaa sekä tiloiltaan että toiminnoiltaan omakotitalon keittiöstä ja siksi tuntuikin, että olen aivan uuden äärellä. Meidän mökkimme on kesäasuttava; sähköistys hoidetaan aurinkosähköllä ja vesi tulee sitten aikanaan pumpulla kaivosta, jota ei siis vielä ole. Jo nämä seikat luovat ihan uudenlaisen tilanteen siihen, miten vapaa-ajan kesäasunnossa halutaan kokkailla.

Keittiöbudjettimme on napakka ja siksikin IKEA oli luonteva valinta. Lisäksi taustalla vaikuttivat ystävien hyvät kokemukset IKEA-keittiön suunnittelusta ja toteutuksesta. Jyväskylässä on IKEA-lähipiste, jossa on kattava keittiösuunnittelupalvelu, joten suuntasin sinne mökin pohjapiirrustuksen kanssa.

Arkkitehdin 3D-kuvassa on musta keittiö. Se on todella kaunis, mutta pelkään, että se on vähän liian trendikäs mökille. Haluaisin vaalia valinnoissa ajattomuutta, niin vaikeaa kun se onkin. Tästä syystä lähdimme suunnittelemaan keittiöön vähän kevyempää ilmettä. Tyylilleni ominaisesti pysyin kuitenkin modernissa ja skandinaavisen linjakkaassa toteuksessa.

Olin varannut netin kautta IKEA-lähipisteelle oman ajan, joka mahdollisti parin tunnin rauhallisen työskentelyn ammattilaisen kanssa. Lähdimme liikkeelle mitoista ja kalusteista, siitä mitä toimintoja halutaan minnekin. Mökkikeittiömme on aika pieni ja täysin yläkaapiton. Siitä huolimatta saimme loihdittua hyvin säilytystilaa. Käytännössä kalusteet koostuvat saarekkeesta, alakaapistosta ja integroiduista jääkaapista ja sen viereen jäävästä täyskorkeasta kaapistosta.

Sisustajan näkökulmasta ne isoimmat päätökset tehdään silloin, kun pohditaan keittiön ulkonäköä. Mustan tai valkoisen sijaan päädyin kauniiseen sileään ja mattaharmaaseen VEDDINGE-oveen. Mökin suuret pinnat jäävät hirrelle ja luonnollista puunsävyä tulee olemaan näin ollen paljon.

Siinä missä kaapinoven valinta oli helppo, tason kanssa sainkin tehdä enemmän aivojumppaa. Puutaso olisi upea ja sopisi mökille, mutta koska en tarkkaan tiedä hirren sävyä, uskaltanut puuta valita. Kivitaso olisi helppo, mutta toisaalta kallis vaihtoehto. Mustaa en halunnut, sillä jo kotona on musta kivitaso ja mökillä haluan välttää isoja konterasteja.

Niinpä päädyin täydelliseen mätsäämiseen: mattaharmaa kaapinovi saa parikseen mattaharmaan EKBACKEN-laminaattitason, joka ominaisuuksiltaan sopii mökille, jossa sisälämpötilat vaihtelevat.

Muutama klikkaus ja tietokoneen ruudulle piirtyi meidän mökkikeittiömme! 3D-ohjelmat auttavat valtavasti suunnittelussa, sillä vaikka kuva ei ole yksiyhteen todellisuuden kanssa (esim. erilaiset seinät ja lattia), on kokonaisuus erittäin paljon helpompi hahmottaa. IKEA antaa suunnitelmat myös kotiin eli ammattilaisen kanssa tehtyä pohjatyötä voi jatkaa kotikoneelta käsin tai tehdä koko homman itse.

Keittiöstä tulee hyvin yksinkertainen ja eleetön. Luulen, että suurin osa kesäkokkailuista tehdään ulkona grillissä tai avotulella, mutta kaasuliesi tuo ruuanlaittomahdollisuudet myös sisälle. Uunia tai mikroa ei tule. Säilytystila on maksimoitu ulosvedettävillä laatikoilla. Tykkään ajatuksesta, että mökillä on mökkiolosuhteet ja asioita tehdään eri lailla kun kaupungissa.

Oikeastaan kaikki muu loksahti paikoilleen, mutta vetimiä jäi vielä miettimään. Nyt kuvassa on pitkänmalliset vetimet, mutta ne tulevat vielä todennäköisesti vaihtumaan nuppivetimiin tai jopa nahkalenkkeihin.

Nyt olikin hyvä hetki tehdä keittiösuunnittelu, sillä nyt on käynnissä IKEA keittiöviikot. Se tarkoittaa hyviä etuja 2.5. saakka, esimerkiksi kodinkoneet keittiön ostajalle -20 %, UTRUSTA-valaisimet -15 % ja suunnittelupalvelun keittiöostoksen yhteydessä ilmaiseksi. Kaikki tarjoukset voimassa IKEA FAMILY -jäsenille.

Meidän mökkikeittiötilaus on viimeistelyä vaille valmis ja pian pääsen tekemään tilausvahvituksen sekä tilaamaan kuljetuksen. On aika helpottavaa, että kalusteet tuodaan mökkitontille ja nostetaan sisälle mökkiin, meille jää sitten kalusteiden kasaaminen.

Onpa jännittävää, koska saamme keittää ensimmäiset aamukahvit mökkikeittiössä? Veikkaan, että heinäkuussa on tämä pieni suuri hetki, jota en malttaisi kyllä odottaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*