Mökkiprojektissa isojen valintojen äärellä

Mökkiprojektissa eletään ”tyyntä ennen myrskyä” vaihetta. Odottelemme aina jotain – tai siltä ainakin tuntuu. Tällä kertaa odotuksen kohteena on rakennekuvat, joiden jälkeen saamme varsinaisen rakennuslupahakemuksen sisään. Tiedän itsekin, että kun hommat nytkähtävät liikkelle, tapahtuu lyhyessä ajassa ja paljon. Jos edelleen kaikki menee kuin unelmissa, niin maatyöt alkavat tontilla jo ensi kuussa! Ihan uskomatonta, pitää vähän nipistää itseään.

Meidän pitää tehdä päätöksiä, jotka liittyvät mökin pintamateriaaleihin. Tarjouksemme Ykköspuun kanssa sisältää ns. täyden puuosatoimituksen, mutta joiltakin osin vaihdamme materiaaleja vastaamaan enemmän omaa visuaalista silmää. Meille tulee siis hirsimökki, joka on talvet kylmilläään. Tämä on ensimmäinen lähtökohta materiaalien valinnassa, niiden pitää olla ekologisia, hengittäviä ja kestää rajuja säätilavaihteita.

Tällä hetkellä pohdin erityisesti katon ja lattian materiaaleja. Seinät ovat hirttä, joten puupintaa on runsaasti esillä.

Kuva: Honka.fi / Honka Ink asuntomessukohde 2017

Honka Ink-talon kokonaisuus on kaunis. Lipeäkäsitelty lautalattia olisi hyvä vaihtoehto ja ihastelen myös talon vaaleaa kattoa. Tämä kombo on mielestäni raikas, kotoisa ja sopivasti moderni myös mökkiolosuhteisiin. Hirsien toivoisin olevan mahdollisimman luonnollisena, mutta valintoja lattiaan ja kattoon on tehtävä.

Mökin lattian valinta

Puulattiassa vaihtoehtoja ovat käytännössä mänty ja kuusi. Vaikka leveä lankku olisi kaunis, vinkkasi ihana sisustussuunnittelijaystäväni Maru ottamaan huomioon, että lattialauta elää jonkin verran kosteusvaihteluiden mukaan. Kapeammassa laudassa muutokset ovat pienempiä, eivätkä ne ala häiritsemään ajan myötä silmää. Näitä käytännön seikkoja on pakko ottaa huomioon.

Mukavaa on se, että perinteisenkin lautalattian voi käsitellä omaan tyyliin sopivaksi. Kellastunyt mäntylattia lienee se kauhistus, joten kauniin vaaleaksi käsitelty kuusilattia voisi olla meidän valintamme. Täytyy selvitellä vielä kustannuksia ja otan ilolla vinkkejä vastaan lattianvalintaan.

Laudat asennetaan valonmyötäisesti, joka toivottavasti tuo myös vähän leveysvaikulmaa mökkiin.

Sunhousen arkkitehdin 3D-näkemys mökkimme tuvasta. Seinien materiaali  on kuvista poiketen hirsi. 

Katseet kattoon!

Entäpä se katto sitten? Tällä hetkellä tarjous sisältää kuusipaneelin. Taas sain olla onnellinen keskustelusta osaavan ystävän kanssa, Maru osasi suositella STP:n sijaan STS:ää. Nämä ovat juuri niitä juttuja, jotka saavat jäädä huomaamatta tai ajattelematta, sillä nuo kirjainyhdistelmät eivät kertoneet minulle ennakoon mitään.

STS-paneelien näkyvä rako on ainoastaan 5mm, jolloin paneelista tulee ns. viivamainen vaikutelma, joka luo linjakkaan ja modernin ilmeen. STP-profiili on taas reunoista pyöristetty, jolloin fiiliksestä tulee perinteisempi.

Ajatuksena siis nyt STS-kuusipaneeli vaaleana. Hups, onko meillä todella joku päätös tehty!? Ei nyt sentään kokonaan, pitää vielä miettiä millä se käsitellään ja kuka homman hoitaa. Meillä on sovittu, että Ykköspuu hoitaa katon asennuksen, mutta kannattaisikohan paneelit maalata tehtaalla, paikan päällä ennen asennusta vai katossa? Vähän pyörryttää ajatuskin katon maalauksesta telineillä.

Mustat vai valkoiset ikkunat?

Takka tulee mustana (katso kuva yllä), joten sen pariksi voisi sopia ryhdikkään mustat ikkunanpuitteet myös sisälle. Ulkopuolelta mökki on todella tumma, lähes musta, joten ajattelisin mustien ikkunoiden luovan yhtenäisen kokonaisuuden.

 

Valkoiset ikkunat taas rajaavat kauniisti ja olisiko kuitenkin vähän ajattomampi valinta. Keittiösuunnittelu ei ole vielä alkanut, arkkitehdin kuvissa on mattamusta keittiö. Se on kaunis, mutta tuleeko mustat ikkunat, musta keittiö ja musta takka – yhdistelmästä raskas?

Kuva: Plusmodul.ru 

Yksi Pinterestin mökki-inpiraatiokansion kuvista tämä, jossa on yhdistetty vaalean keittiö, mustat ikkunankarmit ja muuten vaalea, luonnollinen puu. Tähän olisi tosi kiva kuulla näkemuksiä ja mielipiteitä? Mustat vai valkoiset ikkunat? Toki myös takan saa valkoisena tai harmaana. Hitsi mikä määrä valintoja!

Euro on hyvä konsultti

Tässä vaiheessa, kun rakentamisessa siirrytään haaveista toteutukseen, astuu kuvaan myös konsultti nimeltä Euro. Se muistuttaa, että on asioita, joihin kannattaa kerralla panostaa ja sitten niitä asioita, joiden kanssa pitää tehdä kompromisseja. Lattia, katto,  ikkunat ovat niitä, jotka luovat mökin tunnelman. Ne määrittävät, onko fiilis enemmän moderni kuin perinteinen ja onko tunnelma minimalistinen vai rönsyilevä. Näitä harvemmin vaihdetaan, vaan valinnan kanssa pitää elää vuodet tai vuosikymmenet. Lopullinen ilme syntyy isoista linjoista ja sen jälkeeen kymmenistä, jollei sadoista pienistä asioista aina listoista ovenkahvoihin ja pistorasioihin.

On myös ihana ajatella, että monella tavalla tulee hyvä. Yhdistelmiä on loputtomasti ja euron lisäksi deadlinet auttavat päätöksen teossa. Mukavaa on myös kuulla muiden ajatuksia erilaisista valinnoista, joten kommenttilaatikko on teidän <3

Ihanaa naistenpäivää!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*