Missä mennään mökkiasioissa?

Olisiko vihdoin aika avata meidän mökkiprojektin tilannetta?

Takana on kokonainen talvi, jonka aikana on suunniteltu, selvitetty, keskusteltu, pohdittu ja välillä pidetty edellämainituista tuumaustaukoa, jotta selviäisi millainen meidän kesämökistä tulisi. Asiahan olisi ihan erilainen, jos viikonlopun Eurojackpot olisi iskenut tännepäin, mutta kun ei ole, vaativat asiat huolellista suunnittelua ja järkevää ajattelua. Ja sellaista harvemmin syntyy hirveässä kiireessä.

Vaikka ne ihan viimeiset päätökset ovatkin tekemättä, on myös aika moni asia ratkennut. Parasta on, että meillä on mieheni kanssa täysin sama unelma ja samanlaiset ajatukset omaan kesäpaikkaan. Osviittaa antaa Pinterestin Moderni mökki-kansioni.

Mitä me jo tiedämme? 

Materiaali:
Olemme päätyneet siihen, että valmistusmateriaali on hirsi. Tämä siitä syystä, että rakennus on talvet kylmillään ja uskomme, että hirsi kestää sekä aikaa että säätilan vaihteluita. Se on hengittävä ja luonnonmukainen.

Ulkonäkö:
Ehkäpä ainoa asia, josta en ole valmis tinkimään tai tekemään kompromisseja, ovat isot ikkunat. Tupakeittiössä eli yhdistetyssä olohuone-keittiössä mennään periaatteella ”mitä suuremmat, sen paremmat”. Toivomme selkeitä linjoja. Lohenpyrstönurkat olisivat unelmat, mutta ne ovat vaativat ja siksi kalliit toteuttaa, tästä olen valmis tinkimään. Modernia ilmettä tuomaan pulpettikatto, jonka korkein harja on järvellepäin. Ehkä.

Neliöt:
Mökin koko tulee olemaan noin 50 neliötä, johon mahdutetaan tupakeittiö ja kaksi pientä makuuhuonetta. Rakennustavasta riippuen myös parvi on mahdollinen. Se toisi tullessaan korkea huonetilaa, pari extramakuupaikkaa sekä säilytystilaa, joten kyllähän se houkuttelisi.

Sauna:
Samalla isolla tontilla on jo vanhempieni saunamökki sekä tulevana kesänä rakennettava savusauna. Siitä huolimatta haluamme, että myös meidän mökissä on sauna, joka mahdollistaa ”itsenäisen”  (ei riippuvainen vanhempieni liikkeistä) vapaa-ajanvieton. Tai jos olemme isommalla porukalla, voidaan lämmittää useampi sauna kerralla. Harkitsimme sekä erillistä saunarakennusta että saunaa osana mökkiä, luultavasti tulemme päätymään jälkimmäiseen vaihtoehtoon kustannussyistä. Kunhan sauna ei ole kiinni makuuhuoneissa, jotta lämpötila ei nouse nukkumatiloissa.

Aurinkopaneelit
Mökkiin ei tule sähköä, vaan energiaa tarjoavat aurinkopaneelit. Niiden avulla saadaan valot, jääkaappi ja latauspisteet tekniikalle eli sellainen perussetti, jonka avulla mökillä pärjäilee. Se on ekologinen ja uskon, että tulevaisuudessa yhä enemmän käytettävä energiantuottomuoto. Millainen paketti ja mistä? Ei vielä mitään hajua.

 

 

 

 

Mitä emme tiedä? 

Isoin kysymys on, että valitsemmeko valmismökin vai rakennetaanko pitkästä tavarasta. Pitkän punnitsemisen jälkeen molemmissa on plussia ja miinuksia:

Valmismökki:
+ nopea
+ helppo, sillä mökki (elementit) tuodaan valmiina tontille
+ budjetti on ennakoitavissa
– muuntelumahdollisuudet rajatut

Pitkästä tavarasta:
+ saa mitä vaan
– voi maksaa mitä vaan
– enemmän työtä projektinhallinnassa
– enemmän omantyön osuutta

Entäs nyt?

Plussat ja miinukset eivät korreloi toisiaan. Tässä pitää ajatella kahta asiaa; taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevää rakennusprosessia, jossa ei saa olla liian kiire ja tietenkin valmista lopputulosta, joka palvelee vuosikymmenet.

Toivoisin, että aina mökille mennessä olisi sellainen tunne, että ihanaa, juuri tällainen tästä pitikin tulla. 

Teemme isoja päätöksiä. Tarvitaan viisautta ja vakaata harkintaa, mutta myös unelmista ja omista visioista kiinnipitämistä. Siksi etsimme nyt arkkitehtiä piirtämään ajatustemme pohjalta pohjapiirroksen ja havainnekuvan. Tällä kuvalla saamme hinta-arvion, jonka jälkeen voimme tehdä lopullisen päätöksen.

Tilanne on siis jännittävä ja olemme intoa täynnä!

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*