Taiteen merkitys sisustamisessa

Jos meillä ei olisi tauluja seinillä, koti tuntuisi alastomalta. Sana ”taide” kuulostaa helposti hienostelevalta ja kalliilta, kuin joidenkin pienten piirien yksinoikeudelta. Sisustusblogeissa suositaan paljon printtejä ja julisteita, jotka sujautetaan kaupan valmiskehyksiin. Siellä ne mallinaiset tuijottavat seinillä intensiivisine katseineen tai yksinkertaiset kirjainprintit toistavat samaa tarinaa. Toisaalta, eivät hittiprintit ole mikään pahe, vaan vaihtelunhaluiselle sisustajalle hyvä tapa sisustaa kotia. Ja totta on, että usein taide on arvokasta, mutta se ei tarkoita, että se olisi aina kallista. Intohimoiset sisustajat ovat valmiita panostamaan designhuonekaluihin, mutta jääkö taide sivurooliin suomalaisten kotien sisustamisessa?
litografia-1

Lapsuudessani olen kulkenut 11 vuotta kuvataidekoulussa taiteen perusopetuksessa, vaikka en todellakaan ole mikään lahjakkuus. Äidilläni on tekeleitäni edelleen seinällä kehystettyinä ja niitä on varmaan vintit ja laatikot pullollaan. Kauhulla odotan, milloin hän kyllästyy säilömään niitä ja tuo ”kokoelman” meille. En olen aktiivinen käsillätekijä, enkä taidenäyttelyiden suurkuluttaja. Kiasman nykytaidekin sujahtaa yleensä ohi hilseen korkealta ja kovaa.  Niiltä vuosilta jäi kuitenkin arvostus taidetta ja taiteilijoita kohtaan sekä jonkinlainen pieni käsitys siitä, millaisia työprosesseja teoksen takana on.

litografia-1-3

Kun aikoinaan valmistuin, päätin että ensimmäisellä kuukausipalkallani haluan ostaa jotain kestävää. Ja niin päätin ostaa taulun, kuvataiteilija Riitta Uusitalon orkidea-aiheisen kukkapuupiirroksen. Se on suuri ja värikäs, ei ehkä enää niin tunnistettavasti tyyliseni, mutta sillä on minulle tunnearvoa. Sillä on tarina. Kun muutimme tähän kotiin, halusin uniikin teoksen olohuoneen seinälle. Taulu, tarina ja taiteilija -postauksessa kerroin, millaisin ajatuksin kuvataitelija  Minja Revonkorpi lähti tilaustyötä toteuttamaan. Uskon, että taulu tulee olemaan meillä aina. Vaikka koti vaihtuisikin, taide seuraa perässä. Nyt olohuonetta koristaa myös Galleria Beckerin taidelainaamosta oleva taitelija Jaakko Valon teos; taulu jota en taida raaskia palauttaa.

litografia-1-4

Avotakan päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma sanoi viime kesän Asuntomessuihin liittyneessä haastattelussa, että taideteoksia ei kannata valita sen perusteella, mikä sopii kodin arkkitehtuuriin tai muuhun sisustukseen. Hänen mukaansa silloin taiteelta tavallaan riistetään sen arvo ja mahdollisuus tehdä vaikutus, jos se sekoittuu liikaa tapettiin tai mattoon tai valinta on muuten tehty selkeästi vain sisustuksen ehdoilla. Tärkein kriteeri tulisi olla se, mitä itse saa irti teoksesta.

litografia-1-5

Olen täsmälleen samaa mieltä, mutta silti olen todella nössö valitsemaan taidetta. Kun vaihtoehtoja on satoja ja tuhansia, en osaa heittäytyä vain tunteen vietäväksi, vaan yritän löytää aikaa ja katsetta kestävää vaihtoehtoa. Vieraillessani Helsingin Kivipainossa ennen joulua, sain mahdollisuuden valita teoksen kotiimme. Ihailin taidokkaita litografiatöitä ja koin suurta mahdottomuutta tehdä päätöstä eri töiden välillä. Kun taidegraafikko Kaisu Sirviö kertoi teoksistaan, pysähdyin mustavalkoisen Puun tarinan äärelle. Puun oksat kurkottavat taivaaseen ja valuvat kohti maata, juuret tiukasti paikoillaan rungon painosta huolimatta. Oksilla istuu lintuja, turvassa ja samaan aikaan vapaana. Tiesin, että siinä on meidän taulumme.

litografia-1-6

Kun samaan aikaan ihailin Matti Hintikan abstraktia litografiateosta, Kaisu päätti yllättää ja antoi senkin minulle. Se päätyi meillä keittiön seinälle kahden niin nähdyn huonekalun eli String-hyllyn ja Ikean lipaston kaveriksi.  Taulu tuo tilaan mielenkiintoa ja mielestäni se myös istuu sisustukseen ja kodin tyyliin aukottomasti.

litografia-1-7

Minulle taide kotona tuo persoonallisuutta sisustukseen. Toki iloitsen myös siitä, että teosten arvo todennäköisti säilyy tai jopa kasvaa. Kaksi uutta litografiatyötä käsissäni aloin pohtimaan niiden kehystyttämistä. Mielessäni oli muutama kysymys: Mikä on oleellisin ero kaupan kehysten ja ammattilaisen tekemän kehystyksen välillä? Miksi ja milloin kannattaa panostaa kehystämiseen ammattilaisella? Mikä kehystämisessä maksaa? Mitä asioita pitää huomioida, kun hän valitsee teokselle kehystä?  Päätin kysyä ammattilaiselta, joten  kehystyksen merkityksestä osana sisustusta sekä taulujen ripustusvinkkejä on tulossa pian omassa postauksessaan.

Mikä on sinun suhteesi taiteeseen osana sisustusta? Löytyykö kotoasi taidetta, suositko edullisia printtejä vai puhtaita seiniä? 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*