Unelmakoti – onko sitä?


Koti on tärkein paikkani ja rakastan nykyistä taloamme. Olen vähän seiniin kiintyvää tyyppiä ja vaikka säännöllisesti haaveilenkin  milloin mistäkin, olisi meille suunnitellun ja itse rakennuttamamme talon myyminen todella iso ja haikea päätös. Eri asia olisi, jos eläisimme kahden, sillä nyt päätöksiin liittyy vahvasti ajatus tarjota lapsille turvaa ja pysyvyytä. Nyt erinomainen koulu ja koulumatka, tutut kaverit ja turvallinen ympäristö painavat vaakuppia.

Mutta mikään ei estä täysin ilmaista harrastusta eli haaveilua. Osassa haaveista on pikkuisen pilvilinnahaihattelua, osa tulevaisuudessa potentiaalisiakin vaihtoehtoja. Silti ajattelin avata erilaisia asumismalleja, joista tavalla tai toisella haaveilen.

1. Keskusta-asunto ja mökki

Kun saamme joskus Iisakin kirkkomme eli kesämökin valmiiksi, voisi sen kaverina houkutella huoleton keskusta-asuminen:

+ Pihatyöt jäisivät pois ja siirtymät töihin ja harrastuksiin nopeutuisivat. Lapset voisivat vähän isompana kulkea itse harrastuksiinsa ja oma hyötyliikunnan määrä lisääntyisi, kun ei olisi niin riippuvainen autosta. Luonnonrauhaa saa mökillä.

– Oma tupa, oma lupa. Keskusta-asuminen tarkoittaa sitä, että naapurit ovat lähellä, liikenteen melu lisääntyy ja oma rauha vähenee.  Kurjat naapurikokemukset painavat mielessä, mitä jos naapurilotossa käykin huono tuuri? Myös lasten turvallisuus mietityttää.

– Keskusta-asumisen kalleus (tai oman maun kalleus). Unelmien asuminen keskustassa olisi arvokasta ja siksi pitäisi tehdä hyvin paljon kompromisseja tai asua erittäin paljon tiiviimmin.

2. Vielä yksi talo!

Tässä talossa tulee täyteen pian seitsemän vuotta. Alueelle kaavoitetaan uusia tontteja ja tokihan niitä voisi yrittää silmäillä myös lähempää keskustaa. Entä jos tekisi vielä yhden omakotitalon?

+ Oma ajatus talon tyylistä on kirkkaana mielessä. En haaveile suuremmista neliöistä, vaan jopa pikkuisen pienempikin riittäisi (nyt asuinneliöt 147, uudessa talossa voisi riittää 120-130). Optimoitu tilankäyttö ja pieni piha, jossa hyödynnetty paljon kivetystä ja ikivihreitä kasveja. Suuret ikkunat ja ehkäpä kaksi kerroista, lapset voisivat olla yläkerrassa.

+ Ajatukset arjen toimivuuden, tyylin ja  sisustuksen suhteen ovat terävöityneet vuosien varrella ja näitä ajatuksia pääsisi toteuttamaan uudessa kodissa puhtaalta pöydältä.

– Aika iso vaiva! Rakentamiskustannukset ovat myös edellisestä kerrasta nousseet eli vaikka neliöitä tulisi vähemmän, rahaa menisi todennäköisesti vähintään yhtä paljon. Perusasiat asumisessa tuskin muuttuisivat mihinkään.

3. Valmis uudiskohde? 

Entäpä sitten uusi pari- tai rivitalo lähempää keskustaa? Tai valmis uudehko omakotitalo?

+ Tässä mallissa voisi päästä lähemmäs keskustaa, mutta kuitenkin lapsiperheelle sopivalle alueelle, jossa olisi koulut ja (uudet) kaverit lähellä. Valmis kohde säästäisi rakentamisen vaivan ja tarjoaisi kuitenkin huoletonta asumista, parhaassa tapauksessa pääsisi itse vaikuttamaan pintamateriaaleihin. Kodin voisi valita siltä puolelta kaupunkia, josta mökkimatka lyhenisi tämän hetkiseen noin 20 minuuttia.

– Rivi- ja paritaloasumisessa olemme jälleen naapuriloton äärellä ja yhtiössä pitää myös tehdä aina kompromisseja. Hinnallisesti asumismuoto ei välttämättä juuri poikkeasi nykyisestä, sillä mitä lähemmäs keskustaa mennään, sen syvemmältä saa rahapussin pohjaa kaivella.

– Suosittujen alueiden koulut ja päiväkodit ovat ovat myös hyvin täynnä eli huonolla tuurilla ei paikkaa järjesty läheltä.

– Tilojen suhteen joutuisi takuulla tekemään kompromisseja, sillä harvoin valmiskodit ovat ihan täsmälleen sellaisia, kun itse suunnittelisit.

– Tämä vaihtoehto voisi toteutua vain, jos uudiskohde olisi erityisen herkullinen ja hyvällä paikalla.

 

4. Remontoimalla oman näköistä

+ Keskustan läheisyydessä on ihania, vanhoja puutarhamaisia kaupunginosia, joista on matkaa ytimeen vain kilometri tai pari. Siellä kasvavat omenapuut ja marjapensaat tunnelmallisilla pihoilla. Välimatkat ovat lyhyitä, pihat ihania ja kotien arvo säilyy hyvin.

+ Vanhimmat talot alkavat olla jo purkukuntoisia, jolloin tontin voisi saada huippupaikalta. Toki tässäkin tapauksessa käden saa työntää aika syvälle taskuun, sillä maksettavana on tontti, purkaminen ja uuden rakentaminen. Kisa näiden alueiden tonteista on kova.

– Näiden alueiden talokanta on vanhaa ja remonttitarpeet alkavat olla isoja aina salaojista kattoon ja ikkunoihin. Ehkäpä muistatte ystäväni hurjan remontin, tästä saa vähän osviittaa millaisia muutoksia tarvitaan. Toisaalta, remontin jälkeen lopputulos on ihana ja sijaintikin loistava.

– Vanhoilla asuinalueella ikärakenne on sellainen, että pieniä lapsia (kavereita) ei juuri ole ihan lähellä.

Uskon, että unelmien koteja on monenlaisia. Se, millainen valinta on juuri tällä hetkellä, kertoo eniten perheen arvoista. Millaista elämää haluaa elää ja mitkä ovat juuri omalle perheelle tärkeitä asioita? Arvostaako enemmän autottomuutta vai tilaa ympärillä? Kuinka paljon tilaa  oikeasti tarvitaan? Kuinka paljon yhteisö sitoo tietylle alueelle?  Kuinka paljon perheen tuloista sijoitetaan asumiseen vai ovatko vaikka matkustaminen tai harrastukset tärkeämpiä? Mikä merkitys on alueen imagolla ja mielikuvalla valintaan?

Olen itse muuttanut lapsena monta kertaa ja vaihtanut koulua kerran alakoulussa, kerran yläkoulussa ja kerran lukiossa. Ainakaan näin jälkeenpäin en muista, että tämä olisi tuntunut mitenkään hankalalta tai juurettomalta. Toki kaupunki pysyi koko ajan samana, joten suhteet ystäviin ei muuton vuoksi katkenneet, vaikka toki nuorena on paljon juuri niiden lähikavereiden kanssa. Myös koulun vaihtaminen meni aina joustavasti.

Siltikään, en raaskisi kevyin perustein irrottaa omia lapsiani heidän asuin- ja ystäväpiiristään, jossa asiat ovat hyvin ja turvallisesti. Siitäkin huolimatta, että molemmat ovat helposti innostuvaa sorttia ja poikani suuri haave olisi asua kerrostalossa, sillä kolmevuotiaalle hissi on siisteintä maailmassa.

Kodin määrittää ennen kaikkea ihmiset, turvallisuus ja toki se, että siellä näyttää ja tuntuu omalta. Unelmakoti voi olla eri elämäntilanteissa erilainen ja kuka tietää, mistä meidät löytää kun lapset vähän kasvavat. Unelmointi on paras tapa suunnitella tulevaisuutta; leikkisästi pohtien, ajatuksia availlen ja mahdollisuuksia nähden.

Millainen olisi sinun unelmakotisi?