Mitä leposyke kertoo kunnostasi? Lue erikoislääkärin vastaukset

Matala leposyke tarkoittaa yleensä hyvää aerobista kuntoa, mutta se voi kieliä myös sydänvaivoista. Kuntoilijan kannattaa kiinnittää huomionsa sekä leposykkeeseen että sykevälivaihteluun.

Leposyke eli ihmisen alhaisin syke hereillä ollessa on yksilöllinen ja voi vaihdella huomattavasti eri ihmisillä. Keskimäärin leposyke on noin 60 iskua minuutissa.

– Tavanomaisesti matala leposyke kertoo hyvästä aerobisesta kunnosta. Kun se on matala, sydämen lyöntitilavuus on suuri. Silloin sydän kierrättää verta yhdellä lyönnillä enemmän eikä sen tarvitse lyödä niin usein, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta kertoo.

Mittaa sykkeesi

Leposykettä voi mitata itseltään esimerkiksi sykemittarilla ja sykevyöllä mieluiten aamulla pian heräämisen jälkeen. Edellisenä iltana ei kannata tehdä kovaa liikuntasuoritusta, vaan tärkeää on olla palautunut edellisistä kovista treeneistä.

Parhaimman lopputuloksen saa, kun leposykkeen mittaa useampana aamuna. Tärkeää on verrata sykettä omiin leposykelukuihin. Toisen ihmisen leposykkeeseen vertaaminen ei kerro mitään, koska esimerkiksi toisen henkilön aerobinen kunto saattaa olla omaa parempi tai sitten sykkeeseen vaikuttavat perinnölliset tekijät.

Myös ikä, harjoitustausta ja viimeaikainen harjoituskuormitus, lämpötila ja esimerkiksi mielentila voivat vaikuttaa leposykkeeseen.

– Jos tuntee itsensä terveeksi, eikä kärsi esimerkiksi rytmihäiriöistä, voi leposyke olla hyvinkin matala. Ammattiurheilijoilta on mitattu alle 30 lyönnin leposykkeitä, Halonen toteaa.

Lue myös: Terveyssovellus käskee: Ole aktiivisempi!

Matala leposyke voi olla sairauden oire

On kuitenkin olemassa sydämen sairauksia, joiden yhtenä oireena on matala leposyke.

– Tyypillisesti tällaiset sairaudet, kuten sairas sinus -syndrooma, tulevat ikääntymisen myötä. Silloin sydämen sähköistä aktivaatiota säätelevä osa käyttäytyy poikkeavasti, Halonen toteaa.

Leposyke voi silloin laskea hyvinkin matalaksi, mikä aiheuttaa huonovointisuutta ja heikentää suorituskykyä. Oireet johtuvat siitä, ettei sydän matalan sykkeen vuoksi kierrätä tarpeeksi verta. Useimmiten kuitenkin matala leposyke on tavallinen, jos on terve ja kuntoilee paljon.

Seuraa sykelivälivaihtelua

Omaa leposykettä ei ole välttämätöntä tietää vaan sykevälivaihtelun seuraaminen voi olla merkittävämpää, jotta osaisi tehdä esimerkiksi tarpeellisia muutoksia elämässä. Sykevälivaihtelulla tarkoitetaan peräkkäisten sydämenlyöntien välisen ajan vaihtelua ja se kertoo esimerkiksi stressistä, rasituksesta ja niistä palautumisesta.

Kuitenkin jos haluaa seurata hyvinvointiaan ja aerobisen kunnon kehittymistä, on leposykekin ihan oiva mittari.

– Kun leposyke laskee säännöllisen harjoittelun tuloksena, on aerobinen kunto parantunut, Halonen kertoo.

Silloin sydämen iskutilavuus on kasvanut ja sydän vahvistunut. Sydän pystyy yhdellä pumppauksella kierrättämään enemmän verta.

Lue myös:

Vertailussa 8 aktiivisuusranneketta – katso mikä on paras sinulle

Fiilistelijä vai hikari? Tee testi ja selvitä millainen liikkuja olet

Kaipaatko kehonhuoltoa ja mielenrauhaa? Kokeile näitä lajeja!

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee