Mies paljastaa kokemuksiaan nettideittailusta: ”Miksi niin moni kaunistelee profiiliaan?”

Nettideittailu on kovaa ja pinnallista. Vaiko sittenkin leikkimielistä ja ihanaa? Nettitreffejä kokeillut nelikymppinen mies paljastaa kokemuksiaan.

Nettitreffit jakaa ihmisten mielipiteitä kuin politiikka ikään, mutta silti suurin osa meistä sinkuista on vähintään yhdessä deittipalvelussa mukana, useimmat monessakin.

Olen itse vajaa nelikymppinen, pitkästä parisuhteesta pari vuotta sitten eronnut, lapsekas mies. Käytän enemmän tai vähemmän aktiivisesti kuutta eri nettideittipalvelua, mutta vielä on vähintään yhtä monta kokeilemattakin. Mielestäni minulla on kuitenkin ihan riittävästi empiiristä kokemusta, että uskallan aiheesta jotain sanoa.

81 prosenttia kaunistelee nettiprofiiliaan

Deittipalveluita on tutkittu vaikka kuinka paljon ja vaikka tulokset ovat osittain hyvinkin ristiriitaisia, ovat ne myös mielenkiintoisia. Tässä muutama tulos hämmentävämmästä päästä:

  •  33% nettideittailijoista ei koskaan käy treffeillä netissä tapaamansa ihmisen kanssa. Miksi ihmeessä? Eikös koko homman pointti ole tavata ihmisiä?
  • 47% miehistä (ja 29% naisista) on treffeillä kohdannut ihmisen, joka ei näyttänyt lainkaan nettideittikuvaltaan. Luulenpa, että kaikilla on tästä kokemusta…
  • 81% ihmisistä kaunistelee nettiprofiiliaan. Taas, miksi ihmeessä? Tutkimusten mukaan suurin osa naisista pyöristää painoaan (keskimäärin 4 kiloa alakanttiin) ja miehet taas liioittelevat pituuttaan. Ja olenpa nähnyt jopa 10 vuoden ”heittoja” iässä.

Miksi nettiprofiileissä huijataan?

Pakko tarttua tuohon valehteluun profiilissa. Miksi kukaan tekisi sellaista? Ihan oikeasti, miksi? Eikö totuus paljastu viimeistään siinä vaiheessa, kun tavataan?

Ja vaikka minä en haluaisi pitää itseäni pinnallisena, niin tokihan se ulkonäkökin vaikuttaa. Mutta oli tuon kaunistelun ja parantelun tarkoituksena sitten mikä tahansa, toivottuna lopputuloksena luulisi kuitenkin olevan sen, että tapaa toisen.

”Olen käynyt treffeillä, joilla kävi nopeasti ilmi, että nettipalvelun kuvat olivat 15 vuotta tai 30 kiloa sitten otettuja.”

Mitä luulette, miltä siitä vastapuolesta tuntuu, kun hän tajuaa, että häntä on huijattu? Että se komistus tai kaunotar onkin lyhyempi, lihavampi, vanhempi tai vaikkapa kaljumpi kuin hän uskotteli? Paljon parempi lähtökohta ihmissuhteelle olisi se, että treffikumppani on iloisesti yllättynyt, kun tapaa sinut.

Minäkin olen käynyt treffeillä, joilla hyvin nopeasti kävi ilmi, että nettipalvelun kuvat olivat 15 vuotta tai 30 kiloa sitten otettuja. Tai että se profiilissasi hehkutettu urheilu-ura olikin tosiasiassa päättynyt jo teini-ikäisenä.

”Saan kuulla pituudestani jo ennen tapaamista”

Toisaalta, monet harrastavat raakaa karsintaa jo ennen treffejä. Palveluissa, joissa voi ilman niin sanottua matchia lähettää viestiä, olen useammin kuin kerran saanut kuulla olevani liian lyhyt. ”Sori, haluan käyttää korkkareita, enkä halua tuntea itseäni lyhtypylvääksi”, he kommentoivat.

Ja minä olen siis aika lailla suomalaisen miehen keskimitassa. Eikä minua ihan oikeasti häiritse, jos nainen on korkkareissaan minua muutaman sentin pidempi. Olen kuitenkin pidempi kuin vaikkapa Tom Cruise tai Jon Bon Jovi ja kuinka moni jättäisi menemättä deitille Cruisen tai Bon Jovin kanssa? Kysyn vaan. Ulkonäkö on kuitenkin vain osa kokonaisuutta.

Pointtini on se, että jos arvioimme toisemme jo ennen tapaamista jonkun määrätyn ominaisuuden perusteella, oli kyseessä sitten pituus, kasvojen kauneus, nenän muoto tai rintojen koko, niin emme anna oikeasti mahdollisuutta sille, että kohtaamme toisemme ihmisinä.

”Olen useammin kuin kerran saanut kuulla olevani liian lyhyt.”

Sama ongelma on profiilin parantelussa: emme usko itseemme riittävästi, jotta antaisimme toisen ihmisen tehdä omat päätöksensä, vaan syötämme heille sen mielikuvan, jonka uskomme heidän haluavan.

Mitä jos uskoisimme itseemme ja siihen, että joku voi rakastua meihin juuri sellaisena kuin olemme? Jos molemmilla osapuolilla on hirvittävät ennakko-odotukset, nettitreffien onnistuminen on melkoista arpapeliä.

Entäpä jos kohtaisimme toisemme ihmisinä, ilman ennakko-odotuksia ja vaatimuksia? Kyllä, ulkonäkö vaikuttaa, totta kai, mutta voisinko antaa potentiaaliselle kumppanille mahdollisuuden?

Entä jos ei toinen heti kolahda?

Joillekin on myös hirvittävän tärkeätä se, että toisen pitää iskeä täysillä ja heti. Jos ei ensimmäisen tapaamisen aikana kehity vastustamatonta halua, on turha jatkaa?

Olen tavannut ihmisen, jonka kanssa meillä synkkasi hyvin. Vietimme eräässä tapahtumassa vajaan tunnin aikaa yhdessä oikein mukavissa merkeissä. Olosuhteiden pakosta jouduimme jättämään jutun kesken, mutta numerot toki vaihdetiin.

Pariin otteeseen viestiteltiin, mutta sitten alkoi pähkäileminen. Pähkäilyn tuloksena oli se, että hän ei kokenut ensitapaamisen aikana riittävän isoja tunteita eikä halunnut enää siksi tavata uudestaan.

Olen melko varma, että jos ilta ei olisi päättynyt kesken, tilanne olisi ollut toinen. Mutta sitä mahdollisuutta ei koskaan tullut.

Voiko kehenkään yleensä rakastua viidessätoista minuutissa tai edes ensimmäisillä treffeillä? Jotain fiiliksiä voi toki olla, mutta kyllä kai ihastuminenkin vaatii vähän enemmän aikaa?

”Olen melko varma, että jos ilta ei olisi päättynyt kesken, tilanne olisi ollut toinen.”

Onneksi 59 prosenttia treffailijoista sanoo, että kemiaa ei kannata edes arvioida ennen toisia treffejä. Ja lohdullista on myös se 35 prosentin joukko, joka kertoo, että ovat rakastuneet syvästi sellaiseen ihmiseen, jota eivät alun perin pitäneet viehättävänä.

Eli unohdetaan teeskentely, huijaus ja valehtelu. Olkaamme omia itsejämme, ”vikoinemme” ja outouksinemme, kiloinemme ja pituuksinemme. Ei aina välttämättä heti natsaa, ei ehkä huomennakaan.

Mutta kuten joku viisas sanoi, on suudeltava aika montaa sammakkoa, että löytää prinssinsä (tai prinsessansa, minä en ole niin prinssien perään…).

Heittäydytään täysillä ja annetaan rakkaudelle mahdollisuus. Välillä tekee kipeää, mutta entä sitten. Kivusta tietää, että on elossa ja avoin. Ja jos on elossa ja avoin, voi aina kohdata jonkun toisen, joka on sitä myös. Siihen minä uskon.

Toivottavasti sinä löydät, mitä etsit.

Jutussa käytetyt tutkimustulokset löydät täältä.

Aller Media omistaa Idealistan ja Yksille-deittipalvelun.

yksille

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest