Kirje 18-vuotiaalle itselleni

Täytin eilen 36-vuotta ja ajattelin kirjoittaa sinulle kirjeen. Jos joku aikamatkalainen sattuisi sen sinulle tuomaan. Ja kerron heti nyt alkuun – et mene naimisiin elämäsi miehen kanssa viimeistään 27-vuotiaana. Ja 30-vuotiaana sinulla ei ole lasta. Näin se vaan menee – tiettyjä asioita ei voi suunnitella.

Parisuhteet

Vaikka olen jo 36-vuotias, niin en edelleenkään täysin ymmärrä miten miehen aivot toimivat. Muutamien vuosien tutkimusten perusteella olen päätynyt siihen, että heidän on pakko olla täysin samanlaisia kuin kivikaudella ja en sano tätä pahalla. Mies haluaa ”metsästää” itselleen naisen. Hän ei halua, että nainen on liian innokas hänen peräänsä. Silloin kun mies tietää, että tuossa on se oikea nainen, niin silloin hän sen myös näyttää tai kertoo. Älä siis yritä liikaa, älä ole epätoivoinen ja älä analysoi. Pahoittelen, mutta löydät elämäsi miehen vasta 34-vuotiaana. Ja se ei ole elämän loppu, koska 34-vuotias on vielä nuori. Noh, sitä et usko tippaakaan, mutta käsittelen ikäasiaa myöhemmin.

2009 vuonna julkaistaan elokuva nimeltään He’s Just Not That Into You (suom. Jätä se!) ja voit täysin uskoa kaiken siitä elokuvasta. Jos epäilet, että mies ei kovinkaan sinusta välitä, niin olet luultavimmin oikeassa. Nainen, ota itseäsi niskasta kiinni ja heitä hieman itsekunnioitusta kehiin. Nosta leuka pystyyn ja sano, että minuahan ei huonosti kohdella. Älä kestä mitään tyhmyyksiä miehiltä vaan tee kaikkea mukavaa ja nauti elämästä.

Kauneus

Käytä aurinkorasvaa hyvä nainen! Voi että, kun näkisit minkälaista tuhoa se on saanut ihollani aikaan. Tämän päivän bruna ei ole huomisen puna vaan tulevaisuuden maksaläiskä ja ryppy.

Muista myös pitää hiuksistasi hyvää huolta. Lopeta se punaiseksi värjääminen ja seuraavana päivänä blondiksi vaihtaminen (tai siis oranssiksi). Hiuksesi ovat aivan kamalan näköiset. Kasvata ne luonnollisiksi ja pitkiksi. Olet kaunis sellaisena kuin olet.

Asenne

Positiivinen asenne on kaiken A ja O. Pääset sillä vielä pitkälle. Ota kaikki vastaan reippaudella ja ilolla. Muista aina olla kohtelias ihmisille ja ota muut huomioon – et voi koskaan tietää kenen kanssa puhut. Terve itsekkyys on silloin tällöin ok – muuten jäät kiltteydelläsi helposti jalkoihin. Ensi vuoden kesä tulee kasvattaamaan sinua suuresti, kun lähdet Italiaan töihin. Jätät sinne ujon tytön ja reipas sekä itsevarma tyttö tulee takaisin Suomeen. Myös pomosi Italiassa sen kertoo sinulle, koska luuli tekevänsä suurimman rekryvirheen kanssasi.

Opiskelu

Keskity ylioppilaskirjoituksissa enemmän maantietoon kuin uskontoon ja opiskele hyvin muistiinpanot. Unohda paniikinomainen kirjojen läpilukeminen. Kirjoitukset menevät ihan ok, mutta paremmalla lukutekniikalla saisit paremmat arvosanat ja säästäisit aikaa.

Tee juuri sitä mitä sydämesi sanoo. Jos et halua opiskella lukion jälkeen, niin pidä taukoa. Kierrä maailmaa ja nauti nuoruudesta. Ja voin sanoa, että niinhän sinä tuletkin tekemään. Se on oikea ratkaisu. Muut ihmettelevät kymmenen vuoden päästä kuinka paljon olet ehtinyt tekemään ja olet siihen itsekin tyytyväinen. Opiskelut tulevat vielä. ja et voi ehkä uskoa, mutta löydät elämäsi ammatin vasta 35-vuotiaana.

Työ

En tiedä osaanko sanoa tähän sinulle mitään neuvoa, koska olet selkeästi huomannut, että ilman töitä et saa ruokaa pöydällesi. Hieman säästäväisempi voisit tietenkin olla, mutta ainakin nautit elämästäsi. Töitä tulet aina tekemään ahkerasti ja et jää mihinkään työpaikkaan mistä et pidä. Se on hyvä asia, koska en halua sinusta kasvavan elämäänsä kyllästynyttä ja valittavaa naista. Aina on toinen vaihtoehto, mutta muutos vaatii rohkeutta ja työtä. Mitään ei tarjoilla kultavadissa ja sen sinä jo tiedätkin.

Ikä

Tämä on hyvin vaikea ellei mahdoton selittää. Yli 30-vuotias ei ole ikäloppu eikä vanha. Olen tässä iässä omalla tavalla edelleen sama 18-vuotias tyttö. En ole vanha mieleltäni enkä ulkonäöllisesti. Nuorimmat ystäväni ovat vain vähän yli 20-vuotiaita. Niin ja kuulen usein, etten näytä päivääkään yli 30-vuotialta. Eli muista nyt se aurinkorasva! Elämä ei lopu nuoruuteen, vaan se tuo tullessaan kaikkea uutta ja kivaa. Eli odota vaan sitä innolla. Hyviä juttuja on tulossa.

P.S. Noin vaaleat jalat mulla on oikeasti! Ihan kun olisi valkoiset sukkikset jalassa. :D Mekko on tilattu briteistä Chi Chi London -merkiltä. Siellä on ihania juhlamekkoja ja maksaa vain noin 70 puntaa kappale!

 • Netta

  Olet aivan huippukaunis noissa kuvissa! Ja mikä tärkeintä: näytät onnelliselta! <3 Onnea hirmuisesti!

 • Sushi

  Aivan ihanasti kirjoitettu! Tuollaisen kirjeen, kun olisi saanut 18veenä niin elämä olisi saattanut näyttäytyä vähän eri tavalla, tai antanut ainakin ajattelemisen aihetta ;) Toki en tiedä olisinko itse siltikään ajatellut asioita yhtään sen järkevämmin, tehnyt varmasti samat mokat ja kokenut samat sydänsurut siltikin… Mutta eikai sitä muutoin opi/kasva aikuiseksi tai sellaiseksi kuin nyt on?!? Elämä onneksi myös joskus yllättää positiivisesti :) Hassua tämä elo ja täällä :) Kaikkea hyvää Miia ja aurinkoisen ihanaa syksyn jatkoa <3

  • Miia Ezen

   Heippa Sushi! joo mitein samaa, että mä olisin varmaan vaan ajatellut, että mitä tuo nainen oikein hölöttää. :D Ja totta on että jokainen vuosi tuo uusia ja hassuja juttuja. :D

 • Minna

  Minä luulin, että sinulla on valkoiset sukkahousut jalassa??
  Hyvä kirjoitus taas kerran.

  • Miia Ezen

   Kiitos Minna! Hahah.. joo katoin itsekin, että johan on valkoset kanan koivet. :D

 • Minna

  Ja mekko sopii sinulle kuin nenä päähän?

 • Eeva

  Onnea 36v!
  Ihana kirje 18vuotiaalle.Luulen ettei niin nuori paljon kuuntele,haluaa vain ahmia elämää ja kokemuksia.Ihana mekko sulla ja onnelliselta näytät.
  Mä ainakin olin sellainen elämään heittäytyjä etten paljo neuvoja kuunnellut.mut nyt oon kyllä onnellinen kaikista kompasteluista huolimatta.Nyt ajattelen et parasta on rikas elämä kuin elämätön elämä.

 • Pauliina

  Ihana ja hyvä kirjoitus samalla! Tuollainen kirje olisi niin loistava saada siinä juuri ennen 18v. synttäreitä. Tai sitten ehkä on vain opittava tietyt asiat kantapään kautta? Silti uskon jos tämän kaltaisen kirjeen 18v. Nuori neidille antaisi, niin ehkä joltain murheilta säätyttäisiin.

  Voisit hyvin kirjoittaa joskus kirjan? Ihan missä meikkauksesta ja naiseksi kasvamisesta,elämänhallinnasta.

 • Sannapanna

  Olipa ihanasti kirjoitettu! Lisää tällaisia toivon :) Näytät hyvää esimerkkiä nuoremmille seuraajillesi! Mukavaa syksyä :)

 • kristian

  Meidän miesten mielestä teillä naisilla on puolestaan päässä sahajauhoa, paperipalloja ja lentolippuja. Siitä syntyy elämän mittainen sekametelisoppa, jossa ajatus katkeilee teidän sitä huomaamatta. Enkä sano tätä pahalla, vaan rakkaudella.

  • Miia Ezen

   Haha! ? Ymmärrän, mitä tarkoitat.

   • kristian

    <3 Sulla on vielä toivoa.

    • Miia Ezen

     Haha! <3 Joo.. niin mäkin uskon. Onneksi on tuo elämäni mies tuossa rinnalla, mutta oppia ikä kaikki. :)

     • Kristian

      Täällä päässä on James Bond -tyyppinen komea ikisinkku. Ilmoittele jos jäät ”vapaalle”…;)

 • gfgfjff

  Oletko todella 36? Uskomattoman typerää tekstiä. Tämä teksti kertoo enemmän kirjoittajastaan kuin miehistä. Tai tottahan tämän täytyy olla joka sana, jos ”meikkitaiteilija” on oikein ”tutkinut” asiaa.

  • Miia Ezen

   Mä aina niin ”innolla” oottelen näitä inhottavia viestejä, joita tulee AINOASTAAN silloin, kun Iltalehdet kirjottelee musta. :D Oon tosi kiitollinen, että mulla on aivan mielettömän upea lukijakunta ihania ihmisiä. Ootte parhaita! Ja sinulle kommentin kirjoittaja: Olen yrittäjä ja ammatiltani meikkaaja-maskeeraaja ammattitutkintona teatterimaskeeraus. Ilmeisesti sinulla on jotenkin hienompi tutkinto/ammatti, kun on varaa tulla tällaisen tavallisen tallaajan tekstejä haukkumaan. Tai siis kyllähän minä ja mun lukijat kaikki tiedetään minkälainen tyyppi siellä oikeasti on. ;) Parempaa syksyn jatkoa sulle ja hymyillään, kun tavataan.

  • Ode

   Ihanaa kun tällaisillä vätyksillä on liikaa elämässä aikaa tulla haukkumaan muita. Lukekaa sellaisia blogeja joista pidätte. Itse sain lukea kivaa tekstiä, hyvä Miia! Jatka samaan malliin. Nämä mielensäpahoittajat voisivat vaikka mennä vetämään käteen?

 • Jnita

  Hih, luulin myös, että sinulla on sukkahousut! :D Kiitos muuten, kun vinkkasit siitä Skin79 BB-voiteesta! Tilasin sen ja tykkään todella. Värikin tosiaan oikeasti sopii hyvin vaalealle iholle. :)

  • Miia Ezen

   Ooh! Ihanaa, kun tulit kertomaan mitä oot tykänny. Nää on mulle tosi tärkeitä, kun välillä pelkää, että yksinään tykkää jostain tuotteesta. Kiva kuulla siis, että sopii muillekin. ?

 • Satu

  gfgfiff ei tainnut tajuta tekstin ideaa. ?
  Älä välitä, me vakkarilukijat kyllä ymmärsimme ?

  • Miia Ezen

   Hih.. niin mä tiedän. ? Ootte aina niin ihania, että välillä ihan itkettää. ❤

 • Pauliina

  Sikäli mikäli oon ymmärtänyt oikein, niin yleensä katsotaan hyödyllisemmäksi kirjoittaa kirje itselle tulevaisuuteen eli vaikkapa 5, 10, 20 vuoden päähän. Vanhaan palaaminenhan ei kauheasti enää meitä auta. Toki jos muita haluaa valistaa, niin se on eri, mutta meitä taitaa olla niin moneen lähtöön, että välttämättä vinkit pelkästään oman elämän pohjalta eivät toimi.

  • Miia Ezen

   Totta! ? Mutta tämä kyseinen kirje on hyvin suosittu maailmalla. Kannattaa googlettaa. ?

   • Pauliina

    Okei, en tosiaan juu tiedä niistä. :) Me tehtiin luovan kirjoittamisen kurssilla tuo toinen harjoitus. Myöhemmin se on tullut vastaan itsensäkehittämisyhteyksissä. Ja ihan hauska niitä on lukea myöhemmin, koska niissä tulee usein oma tyhmyys esille! :D Tosin valitettavasti voi tulla myös oma saamattomuus tmv.

 • H.H.

  Hyvä postausidea ja tosi kauniit kuvat!

  Pakko kyllä sanoa, että vaikka olenkin vakilukijasi ja tykkään jutuistasi yleisesti, en ymmärrä tuota ”miehet ovat kivikaudelta ja niin erilaisia kuin naiset” -juttua. Olen siis itsekin mies, enkä oikeasti näe mitään tällaista asetelmaa maailmassa. On toki joitain miesyksilöitä, samaten kuin joitain naisiakin, jotka ajattelevat jotenkin poikkeuksellisen vaikeaselkoisesti, eivätkä osaa tehdä itseään selväksi kunnolla, mutta noin lähtökohtaisesti me olemme ihan samanlaisia kuin naiset.

  Ei sukupuolten välillä ole mitään hirveää syvää kuilua, jonka ylittäminen vaatii erikoisia oivalluksia ja kommervenkkejä. Me olemme ihmisiä kaikki, emme mitään sukupuolia. Ärsyttää tuollainen yleistäminen ja vähän alentuvakin suhtautuminen miehiin ylipäätään. Jos olet joutunutu olemaan tekemisissä outojen miesten kanssa, älä sen pohjalta oleta, että me kaikki olisimme samanlaisia.

  Ja mitä siihen kivikauteen tulee, oikeastaanhan ihminen ei ole ehtinyt evoluution myötä kehittyä biologisesti yhtään mihinkään niiltä ajoilta. Siispä miehet, naiset ja kaikki muutkin ovat henkisesti ihan yhtä kivikaudella. Ei ole kivaa sanoa, että kivikaudella oleminen olisi vain miesten ominaisuus.

  Kyllä minä niin mieleni pahoitin. :D

 • Heini

  Ihana kirje <3 ainahan sitä voi tulevaisuuteenkin kirjoittaa, mutta itse kovin usein huomaan ajattelevani tyyliin "olinpa tyhmä silloin 8 tai vaikka 3 vuotta sitten" , aina joka vuosi :"D Fiksun tuntuista miettiä elämäänsä taaksepäin ja miettiä mitä tyhmää tai järkevää sitä onkin saanut aikaan aiemmin. Kirjoitin itselleni kirjeen ammattikoulun alussa joka tuli lukea koulun päätyttyä.. En muista kirjeestä muuta kuin kohdan jossa toivoin että olen tajunnut hankkiutua yhdestä "harmipesäkkeestä" eroon. Olin hankkiutunut ja hyvä päätös olikin <3 ps. Älä välitä näistä elämäänsä kyllästyneistä jotka eksyvät blogeihin jotka eivät heille ole selkeästi suunnattuja.. :)

  • Pauliina

   Noissa tulevaisuuskirjeissä on just se, että niissä pyritään selventämään tavoitteita ja ehkä arvojakin. Menneisyyskirjeissä taas sitten voi lähinnä äimistellä sitä omaa tyhmyyttä tai miksei fiksuuttakin eli se ei sikäli ehkä pistä miettimään niin paljon, että kuka olen nyt ja minne olen menossa.

 • Åsa-Maria

  ”…ei kauheasti meitä auta…” ??? Ei kai kirjoitusta kellekkään avuksi ollut suunnattu! Otan blogikirjoitukset viihteen kannalta, ja tämähän oli hauska!

  • Pauliina

   Ööh, luonnollisesti tarkoitin yleisesti ottaen metodia ja puhuin yleisesti ottaen meistä eli ihmisistä enkä puhunut Mian kirjeestä. En todellakaan! :D

 • Markit

  Hei; Lämpimät onnittelut Miialle! Mekkosi on kaunis kuten mekon ihana kantaja!
  Onneksi en 18- vuotiaana tiennyt, mitä tulevaisuus välillä tuo, olisin pelästynyt. Nyt taaksepäin kun katson, ajattelen vaan, että olenpa ollut reipas ja kestävä. Monesta selvitty positiivisella luonteella. Sitä sinäkin aina korostat ja se on niiiiin totta! 😃
  Olen lueskellut kouluaineita, niitä kun lukiossa kirjoitettiin joka kuukausi minun kouluaikanani. Miten asiapitoisia, paljon mielipiteitä ja hauskinta on se, että edelleen seison niitten takana. Olin pohdiskelija jo silloin. Nyt elämä on tasaantunut ja toivon sen tällaisena pysyvän.
  Kirjoituksesi oli hauska. Mietin itsekin mennyttä ja mitä olisin voinut tehdä toisin, niitä asioitahan on! Virheistä on opittu, toivottavasti 🤔.

 • Laura

  Kiitos Miia! :)

  Tuo parisuhde kohdan lukeminen tuli itselle tällä hetkellä todella tarpeeseen. Itse käyn juuri todella vaikeaa eroa läpi ja koitan hyväksyä, että mies oli lopulta tunnevammainen ja sitoutumiskammoinen. Sydän täysin särkyneenä, on erittäin lohdullista lukea, ja tajuta että oikeasti jatkossa en aio katsoa mitään tuollaista pelailua miehiltä. On lupa nauttia ja tehdä mukavia asioita elämässään yksinkin ja sitten joskus, tulee vastaan se elämäni mies, joka saa minut tuntemaan itseni täysin rakastetuksi ja arvostetuksi. Ja sekin on lohduttavaa, että sellaisen voi tavata esim. 34-vuotiaana. Minä olen sentään vasta 29 :D Mutta oikeesti, kiitos! Tekstisi kosketti minua!

  • Miia Ezen

   Heippa Laura! Onpa niin ihana kuulla, että tästä oli apua. ❤ Onhan se helposti sanottu, että mitä pitäis tehdä.. mutta sitten kun on itse siinä jamassa, että on täysin rakastunut niin onhan se vaikeaa ajatella järjellä. Itseäni auttaa tisella se, että koitan ajatella kuinka arvokas olenkaan ja en alennu tiisen heiteltäväksi. Onnistunut suhde kuitenkin rakentuu keskinäisen arvostuksen ympärille. Tsemii ihan hirmusesti. Muista, että ansaitset parasta ja sitä vielä saat! ❤

   • Laura

    Joo näinhän se juuri, että rakkaus on kyllä niin sokea. Miten se että joku on sinulle välillä tosi hyvä ja ihana, saa sulkemaan silmänsä ikäviltä asioilta. Ja jotenkin tyytymään tilanteeseen, johon ei kuitenkaan ole 100% tyytyväinen. Tuo leffa minkä mainitsit, niin se on kyllä hyvä. Miten sitä on voinutkaan ajatella ja yrittää saada suhdetta toimimaan, jossa toinen ei ole 100% mukana. Jokainen ansaitsee sellaista ehdotonta, hyväksyvää rakkautta ja arvostusta! Mutta sinun tarina antaa kyllä tosissaan toivoa. Mä ihastuin sun persoonaan jo ensi treffit alttarilla ohjelmassa. Kiitos kun kirjoitat niin avoimesti ja rehellisesti asioista! :) :)

 • Minttu

  Kaunis mekko! Ja kiitos vinkistä tuon merkin suhteen. Löysinkin sieltä kivan mekon, jonka tilaamista harkitsen. Minkä koon tilasit? Ja mitä kokoa yleensä käytät Suomesta ostetuissa vaatteissa?

  • Miia Ezen

   Heippa Minttu! Tilasin koon 8 ja Suomessa kokoni on normaalisti 36. 8 on mulle just nappi, mutta oonkin yläosasta melko pieni.

 • Siiri

  Tämä oli ihanaa luettavaa! Etenkin tuo kohta miehistä ja rakkaudesta. Tuli nyt tällä hetkellä hyvin tarpeeseen muistuttaa itseään siitä kaikesta. Ihanaa sunnuntaita 😘

  • Miia Ezen

   Heippa Siiri! <3 Ihana kuulla! Hurjasi tsemiä sulle, jos on jotain inhottavia miesjuttuja elämässä. :(

 • Nimetön

  Hei!
  Ehkä täällä blogin puolellakin olisi välillä kiva kuulla ajatuksia elämästä ja rakkaudesta. Tuli nämä vain mieleen kun avauduit instastoryssa aiheesta, ja kanssasiskosi Pia ja Viola ovat teemasta kirjoitelleet. Tsemppiä ja valoa kaamokseen!

  • Miia Ezen

   Joo pitää miettiä. 😉 Nuo jutut kun vaatii aina sen hyvän idean ja tietynlaisen kirjoitus moodin. 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Toimitus suosittelee