Olen laihaläski

Läskiä on montaa eri muotoa, mutta niistä salakavalin ja yllättävin on laihaläski. Keskustelupalstoilla ja jopa ystävysten kesken käytävissä keskusteluissa laihaläski lytätään täysin. ”Ei sinulla ole varaa valittaa.” Nostan kissan pöydälle ja itseni likoon, koska edessäsi seisoo laihaläski. Se tyttö, joka näyttää laihalta, muttei olekaan.

Mitä on vaatteiden alla?

Oikean malliset vaatteet piilottavat alleen paljon. Laihaläski voi huijata itsensä lähes missikisoihin asti, kunnes tulee aika paljastaa bikinivartalo. Myös hyvässä kunnossa oleva tyttö voi salakavalasti muuttua laihaläskiksi kenenkään huomaamatta. Pahimmassa tapauksessa hän ei huomaa sitä itsekään, koska samat vanhat vaatteet istuvat edelleen päälle.

Laihan läskin voi huomata toisellakin tapaa ja se on se tapa, jolla itse heräsin todellisuuteen. Vuoden totaalisen urheilutauon jälkeen päätin tehdä muutamat vatsalihasliikkeet – ihan niitä perinteisiä. En päässytkään ylös vetämättä itseäni käsillä pystyyn. Siinä sitten istuin hölmistyneenä. Miten vetää itsensä rapakunnosta takaisin ruotuun. Ja koskaanhan en ole mikään urheilullinen edes ollutkaan. Olisiko nyt oikesti aika saada sitä lihasta luiden ympärille? Sitähän lysähtää vanhemmiten kasaan ja liikkuminen vaikeutuu, jos ei asialle tee jotain.

Huijausta

Kuvakulmat kokovartalokuvissa huijaavat vielä enemmän. Katsokaa vaikka näitä kuviani. Laihaläski voi näyttää upeissa instagram-kuvissa huikealta mallilta, jonka kroppaa kadehditaan. Hän kertoo sinulle kuinka ei tarvitse liikuntaa ja voi syödä sitä mitä huvittaa. Varmasti vielä 18-vuotiaana tämä käy päinsä ja onkin totta. Kaikesta huolimatta jo tuossa vaiheessa tämän kuvitteellisen tytön rasvaprosentti voi olla korkea.

Ulkonäkö voi huijata, mutta rasvaprosentin mittaus näyttää totuuden. Varsinkin, jos rasva on kertynyt enimmäkseen keskivartaloon. Silloin on vaarana, että rasva on kertynyt sisäelinten ympärille ja tämä rasva on terveydelle kaikista vaarallisinta. Sanon tämän siksi, ettei jokaisen naisen tarvitse ja pidäkään tavoitella upeaa fitness-vartaloa. Kaikista tärkeintä olisi pysyä terveenä, koska myös laihaläski uhmaa omaa terveyttään.

Mistä motivaatio?

Jos ruokavaliota ei muuta ja liikuntaa aloita, laihaläski muuttuu ajan saatossa hiljalleen suuremmaksi ja suuremmaksi. Lihakset eivät tue kehoa, ryhti huononee ja rasvaprosentti kasvaa. Ainoastaan korkea rasvaprosentti ei ole tässä tapauksessa haitallinen vaan lihasten huono kunto voi johtaa selkäkipuihin ja muutenkin olosta tulee saamaton ja veltto.

Terveyden pitäisi aina olla se suurin motivaatio. Jos terveys on poissa, niin siinä kärsii työ, ihmissuhteet ja elämänlaatu. Mutta mistä sitten saa sen motivaation? Itse olen etsinyt sitä motivaatiota jo kohta vuoden. En melkein muuta tekisikään, kuin rakasta työtäni ja viettäisi aikaa läheisteni kanssa. Liikunta tuntuu yksinkertaisesti liian rankalta ja joka päivä on helpompi valita Instagramissa surffailu, Youtube-videoiden katselu tai Netflixin sarjojen tuijottelu.

Minua on koitettu houkutella kaikenmaailman training for warriors -ryhmiin, koska siellä on kuulemma niin hauskaa. En vaan kestä ajatustakaan nöyryytyksestä, kun en jaksa edes sitä yhtä vatsalihasliikettä. Joo, tiedän, että ryhmässä on kaiken tasoisia, mutta EI – en halua olla se huonotasoinen. Voitaisiinko tehdä ryhmä laihaläskeille, jotka ovat elämänsä huonoimmassa kunnossa. Kun saisin kerrankin sen tunteen, että olisin edes jossain urheilussa samantasoinen kuin muut, niin varmasti innostuisin. Huippukuntoisten kanssa treenamiselle sanon ei kiitos ja käännyn takaisin kotiin internetin hurjaan maailmaan etsimään keinoja, joilla pääsisin omien seinien suojassa jotenkin ihmeen kaupalla hyvän kuntoon.

Haaste kaikille

Kävin kurkkaamassa Instagramin kuvia hashtagilla #laihaläski ja läskeys oli kyllä niistä kuvista kaukana. Ajattelinkin haastaa teidät kaikki lukijani sekä bloggaajat mukaan. Postaa instagramiin (julkiselle tilille) kuva kauniista laihaläskivartalostasi bikineissä 23.7.2017 mennessä ja käytä hashtagia #laihaläski. Tägää minut ja kirjoita tekstiin selkeästi, että saan käyttää kuvaasi blogissani. Teen sitten meistä hiljaisesta kansasta postauksen kuvineen. Bloggaajat tehkää tästä oma postaus ja kertokaa siitä minulle, jotta voin lisätä linkin ja kuvan blogipostaukseen. 

Katsotaan siis saanko aikaiseksi uuden blogipostauksen, vai jääkö tämä tähän – oman laihaläskivartaloni esittelyyn.

 • Sari

  Mun mielestä on tosi hienoa, että asioista puhutaan ja niitä nostetaan pöydälle ja kunnioitan suuresti tätä aloitusta tästä asiasta.

  Tänä päivänä toisten vartaloiden arvostelu tuntuu saavuttaneen omanlaisensa huipun. Lihavia haukutaan kaduilla avoimesti, laihoilta kysellään onko heillä kenties bulimia eikä minkäänlaista kunnioitusta tunnu olevan enää sille tosiasialle, että jokaisen ruumis on jokaisen oma asia. Ehkä tämä some maailma osaltaan hämärtää rajoja? En tiedä.

  Tosi nopeasti myös tuomitaan hoikat ihmiset, jotka uskaltavat tunnustaa omat puutteensa, uskaltavat kertoa miten he itse itsensä näkevät. Ei ole oikeutta sanoa, koska olet hoikka. Miten niin ei ole? Jokaisella ihmisellä on oikeus olla epävarma omasta kehostaan ja ulkonäöstään eikä kukaan toinen voi määrittää sitä, miten itse itsensä näkee.

  Tällaisia puheenvuoroja tarvitaan ehdottomasti enemmän, erilaisista vartaloista. Me emme mahdu yhteen muottiin eikä meidän tarvitsekaan. Ihan mahtavaa miten laitat itsesi likoon! Tsemppiä ja ehkä joku päivä löydät jonkun lajin, joka tunnet omaksesi =)

  • Miia Ezen

   Heippa Sari! :) Juuri näin. On oikeus olla tyytymätön ja omasta mielestäni varsinkin silloin kun kyseessä on oma terveys.

   Ja juurikin tuo on hyvä tajuta ettemme mahdu yhteen muottiin. Nk. Laihaläskejäkin on niin montaa erilaista ja myös superhoikkia, joiden on vielä vaikeampi saada kehoonsa lihasmassaa.

   Kyllä varmasti löydän hyvä lajin ja ainahan sitä voi hyppiä lajista toiseen, jotta mielenkiinto pysyy yllä. :)

 • Petra

  Mielestäni tuot hyviä pointteja esiin terveydestä, liikunnan merkityksestä sekä hyvinvoinnista, ja siitä, että pelkkä ulkonäkö ei kerro, miten terve yksilö on.

  Silti jokin minua tässä harmitti. Ehkä termi laihaläski kuulostaa minun korviini negatiiviselta, syyllistävältä ja leimaavalta. Ja jotenkin kuitenkin kovin ulkonäkökeskeiseltä. Itse en koe, että itsensä nimittäminen laihaksi läskiksi on välttämättä hirveän positiivista tai positiiviiseen kehosuhteeseen ohjaavaa.

  ”Oikean malliset vaatteet piilottavat alleen paljon. Laihaläski voi huijata itsensä lähes missikisoihin asti, kunnes tulee aika paljastaa bikinivartalo.” Vaikka tarkoituksesi oli varmasti alleviivata, ettei hoikkuus ole terveyden mittari, niin ehkä minulle jäi joistain asioista kuitenkin sellainen olo, että nimenomaan se pieni pömppis tai ei täydellisen timmi bikinivartalo paljastaa naisessa huonon terveydentilan, vaikka näin ei toki oikeasti ole, etkä sitä varmaan tarkoittanutkaan.

  Oma taustani tietysti vaikuttaa suuresti siihen, miksi esimerkiksi inhoan sanoja läski ja laiha, tai että ketään kehotetaan itseään leimaamaan niillä millään tavoin, ja miksi olen herkkä sille, kun yhdistetään keskustelussa terveys ja ulkonäköasiat toisiinsa.

  Mutta ymmärrän tekstisi pointin varsin hyvin, ja tiedän, että sinun tarkoitus ei ole negailu, vaan huomion kiinnittäminen terveellisyyteen, jonka mittari ei ole näennäisen laiha kroppa.

  Petra ?

  http://www.arkeenkatkettyaarre.blogspot.fi

  • Sanna

   Samaa mieltä tämän kommentin kanssa :) ps. Näytät hyvältä Miia!

  • Miia Ezen

   Heippa Petra! Joo en missään nimessä tarkoittanut sitä, että pömppis paljastaa huonon terveydentilan. Voi olla esimerkiksi minua paljon suurempi kokoinen, mutta paljon terveempi kuin minä. Hyvä lihasmassa ja normaali rasvaprosentti on se ihanne. Tässäkään ei kannata mennä ääripäihin – tai no silloin kunhan pysytään terveyden rajoissa. :) Mutta hyvä, että ymmärsit pointtini. Oli itselle sen verran vaikea aihe ja myös itselleni vaikea myöntää.

 • Eeva

  Moi Miia!
  Ihana kirjoitus sulta,sullahan on ihan hyvä kroppa.
  On tää hurjaa et maailma on mennyt niin ulkonäkö keskeiseksi.Mun mielestä kannattaa vain kuunnella omaa hyvinvointia millätavalla liikun ja syön tunteakseni oloni hyväksi.
  Mä oon ollu ikäni laihanlainen mitä ny vyötärön seutu paksuhko,ja vanhemmiten lihonut etenkin keskivartalosta.En myöskään käy missään ryhmäliikunnassa koska haluan elää oman aikataulun mukaan.Mun juttuni on kesällä pyöräily jokapäivä ja talvella lenkkeily.
  Tuli mieleen nuorena ainoa positiivinen kommentti ärkkärin jonossa juoppo ukko kommentoi et sulla on hyvännäköinen takapuoli.
  Kun on ikää 69v mittarissa niin oon onnellinen et olen suht terve.

  • Miia Ezen

   Heippa Eeva! :) Ja kiitos! Joo sinänsä ulkonäkökin tietenkin liittyy tähän asiaan, mutta tarkoituksena oli nyt nostaa kissa pöydälle asiasta, että hoikallakin voi olla liikaa rasvaa ja lihaskunto huono. Päällisin puolin voi näyttää ihan erilaiselta.

   Ihanan kommentin oot saanu! :) Tuosta sen huomaa, että aina pitäisi kehua tuttuja ja tuntemattomia. Pienellä positiivisella asialla on todella pitkäaikainen vaikutus. <3

 • Minna

  Hieno ja rohkea postaus!!

 • Jessica

  Woow! Sä oot kyllä rohkee! Itse kuulun myös tähän laihaläski porukkaan, mutta ei kyll mun rohkeus riittäisi julkaisemaan kuvaa, joten erittäin suuret rispektit ja kiitoskset sulle!!! Mutta mun suhtautuminen suhun ei ainakaan muuttunu muuta kuin positiivisella tavalla! :) Oot edelleen se kaunis nainen niin sisältä kuin ulkoa, jona mä olen sut aina nähnyt. <3

  Ite oon niin epävarma oman kropani suhteen etten oo esimerkiks käyny yli viiteen vuoteen uimassa, koska en halua kenenkään näkevän mua bikineissä. Pukeudun myös mahdollisimman peittävästi. En pahemmin käytä shortseja tai hameita en edes toppia ilman että päällä on myös jokin muu takki tai pitkähihanen.

  Olen yrittänyt nyt viimisen vuoden aikana kuntoilla enemmän kun abivuosi meni penkkiä kuluttaessa ja nenä kiinni kirjoissa. Huomaan, että olen kyllä saanut lihasta ja kunto on kasvanut, mutta oon niin huono syömään ni ei lihasta pääse tulemaan. Syön ihan liian vähän ja siksipä lihakset onki varmaan koko ajan säästöliekillä eikä kauheesti kasva.

  Mut juuri kaverin kanssa puhuttiin, että, vaikka sun kroppaa kehutaan niin sillä ei oo mitään merkitystä kun jos sä itse et olen tyytyväine sun kroppaan ni sitä sä et ole. Tärkeintä on olla kuitenki ite tyytyväinen omaan kroppaan. Itelläni ainaki on näin. Vaikka joku kehuu mun kroppaa ni mä oon heti sanomassa vastaan ja haukkumassa omaa kroppaani. Mut ehkä sitä jossain vaiheessa on tyytyväinen itseensä. :)

 • Mika

  Mielestäni näytät kyllä oikein hyvältä ja sopusuhtaiselta. Läskiä en näe missään. Lihaskunto toki voi olla mitä vaan, mutta sitä ei ulkoapäin aina näe.

  • Katja

   Mika, laihan läskin pointti onkin olla ns.läski sisäisesti eli ulkoisesti sitä ei voi välttämättä päätellä kun on kyse keho koostumuksesta, jossa on suhteessa enemmän rasvaa lihaksiin nähden. Painostakaan tässä ei ole kyse. Hyvä kirjoitus, tärkeän asian nostit Miia esille!

 • Kielo

  Tunnistan itseni, vaikka en tuosta termistä niin välitäkään. Olen kyllä harrastanut kuntoliikuntaa säännöllisen epäsäännöllisesti koko aikuisikäni, mutta lihaksia minulla ei ole nimeksikään, selluliittia sitten senkin edestä, vaikka olenkin hoikka rakenteeltani ja painoindeksi normaalin alarajoilla. Jossain vaiheessa lihasten osalta tilanne hieman koheni, kun sain käytyä salilla pidemmän aikaa säännöllisesti. Uimahalliin minua ei saa kirveelläkään (eikä tägäämään bikinikuvaa instaan, sori ?). Kroonisen nivelsairauteni ja lähestyvän 40-vuotispäivän myötä olen ruvennut taas miettimään lihaskunnon ja liikunnan merkitystä terveydelle myöhemmässä vaiheessa elämää. Pitäisi kyllä ryhdistäytyä pikin miten sillä saralla.

 • Anne

  Wau miten rohkea olet! Iso ??

 • Johanna

  Hei Miia!

  Postauksesi on rohkea ja hienoa, että vaikeitakin asioita sanotaan ääneen ja nostetaan esille. Minulle jäi kuitenkin todella negatiivinen olo sanasta laihaläski. Luen tekstiäsi vuosia syömishäiriön kanssa kamppailleena. Välillä olen kokenut oloni todella hyväksi ja todella suorastaan jättiläiseksi, vaikka jälkikäteen ajateltuna tiedän etten sitä ole ollut.

  Postauksesi on todella realistinen, muttei mielestäni juurikaan kannustava. Se sai minut katsomaan peliin ja toteamaan, että olen todellakin laihaläski vaikka harrastankin säännöllisesti liikuntaa. Postaus sai minut kiinnittämään huomiota vain siihen ylimääräiseen jota kehossani on. Olisin kaivannut postaukselta kannustavampaa sävyä tuomalla faktat sisäelinrasvasta kannustaen liikkumaan ja kasvattamaan lihasmassaa sanoen esim. olen laiha, mutta ehdottomasti kehoni kaipaa liikuntaa ja lihasmassaa. Nyt jää fiilis, että laiha katsoo itseään peiliin ja näkee itsensä lihavana mikä ei välttämättä ole todellisuus. Jäin myös miettimään miten määritellään laihaläski? Kuvassa näytät mielestäni hoikalta ja ulospäin ei näe mikä on esim. vatsalihaksiesi kunto. Miksi siis nimetä itsensä todella loukkaavalla termillä jos todellisuus on olla hoikka, liian vähän liikkuva ja jolla puutteellinen lihasmassa? Tiedätkö muuten omaa rasvaprosenttiasi vai perustuuko teksti omaan arvioon? :)

  Aihe on minulle tärkeä ja oman taustani takia taisi osua minuun väärällä tavalla :) kannatan kuitenkin keskustelua aiheesta!

  • SM

   ”Nyt jää fiilis, että laiha katsoo itseään peiliin ja näkee itsensä lihavana mikä ei välttämättä ole todellisuus.”

   Minusta tekstistä ei jäänyt tällaista fiilistä. Kuulun itse myös laihaläskiryhmään ja vaikka tiedän että näytän monen mielestä hoikalta, on minulla selluliittia ja ”löllöt” reidet. En pidä itseäni siis lihavana missään nimessä mutta tiedän että kehon koostumus voisi olla parempi ja minusta tästä on kyse kun myöntää olevansa laihaläski. :) Minulla ei ole syömishäiriötaustaa niin en osaa suhtautua termiin ”laihaläski” kovinkaan vakavasti tai ”löllöreisiin” tai muuhun vastaavaan. Laihallakin kun voi olla liikaa ”läskiä” kehossa piilossa. :D Mutta liikunnallahan kehonkoostumusta saisi parannettua mutta liian vakavastikaan ei sitä tarvitse ottaa mielestäni. Löllöreidet ei ole vielä kovin paha ongelma oikean lihavuuden rinnalla. Toki ikääntyessä lihaksettomuus voi olla myös ongelma.

   • Miia Ezen

    Hyviä pointteja sulla SM! :) Nyt puhutaan siis kehonkoostumuksesta.

 • Wanda

  Siis niin hyvä kirjoitus, kiitos tästä!

  Täälläkin yksi laihaläski ilmoittautuu, vaikkei rohkeus riitä kuvan julkaisemiseen. Olen myös koko elämäni saanut kuulla näitä kommentteja ihmisiltä omasta laihuudesta: ”Syötkö sä ikinä mitään?”, ”Helppoahan se sulla kun voit syödä mitä vaan.”, ”Miksi sun tarvii kuntoilla kun oot niin laiha.” jne.

  Oikeastaan nuo ihmisten kommentit eivät enää jaksa minua ärsyttää, mutta huolestuttavinta tässä laihaläskiydessä on juuri se, että helposti itsekin tuudittautuu uskomaan että olisi elämänsä kunnossa, kun ei kerran liho vaikka mitä söisi eikä liikkuisi ollenkaan. Ja niinhän asia ei todellakaan ole!

 • Maija

  Hyvä postaus! Todellakin aihe, josta ei ole lupa puhua, mutta joka on monen ongelma. Aika hassua miten monet ymmärsi siinä mielessä väärin, että tämä postaus käsittelisi ulkonäköongelmaa. Ja nimenomaan oli kyse vartalon hyvinvoinnista. Kiitos tästä!

 • Esssim

  Täällä myös yksi laihaläski.. jalat ja kädet tikut ja pieni pylly mutta mahan kohdalle tuppaa kertymään eikä lihaksia oikeastaan ollenkaan. :D aina välillä koittaa tsempata kotioloissa pienen kuntopiirin kanssa, mutta mihin se motivaatio aina katoaa?? hieno teksti ja todellakin kaipaisi juuri omantasoista kuntoiluseuraa jotka ovat myös hoikkia. :D monella ylipainoisella olisi kans varmaan aika samalla tasolla kunto mutta lähtökohdat samaan tekemiseen ovat aika erilaiset.

 • SkyFall

  En kuulu tähän peräänkuuluttamaasi kategoriaan mutta kommentoin silti.

  Kävin eräillä messuilla kehonkoostumus mittauksessa. Olen todella huono liikkumaan, käyn vain bodypumpissa kerran viikossa. Siellä siksi että se on ainoa liikuntamuoto josta aidosti tykkään. Olen oppinut katsomaan peilistä vain itseäni ja haastamaan itseäni isompiin painoihin , en katso mitä muut tekevät . Ilokseni kehonkoostumus mittausta tehnyt henkilö kertoi että minulla on lihasmassaa ikäistäni vastaavaa (45v.) keskitasoa enemmän. Painoa voisin muutaman kilon kuulema myös pudottaa. No sen tiesin jo muutenkin …

  Olennaisinta tässä on minusta kuitenkin se että olen löytänyt sen oman liikuntamuodon ja kun se ei ole pakkopullaa, se näköjään ihan oikeasti tuottaa tulosta. Tärkeintä on kuunnella itseään ja muistaa että tätä kaikkea tehdään omaa hyvinvointia varten eikä määrä aina korvaa laatua. Yksi mieluinen liikuntakerta viikossa, sekin on jo askel kohti parempaa oloa ja hyvinvointia.
  Toivottavasti sinäkin löydät sen oman liikuntamuotosi !!

 • Realistisuutta ja positiivisempaa näkökantaa

  Sun kroppa ei kyllä näytä yhtään laihaläskiltä. Missä siis kuvat tästä kuvailemastasi tyypistä? Lisäksi en voi uskoa, että rasvaprosenttisi olisi mikään hälyttävän korkea. Mulla itellä se on sekä sisäelinten ympärillä on rasvaa aivan liikaa, ja tällaiset liian korkeat luvut näkyy todella kehossani.

  Nää on taas näitä, että kun rasvaprosentti on ihan aavistuksen korkeampi kuin suositellaan niin sitten nähdään itsensä laihaLÄSKINÄ.

  Tästä postauksesta jäi negatiivinen kuva koska kuvat ei ollut mistään laihaläskista henkilöstä ja tuolla kropalla tosiaan ei voi kovin suuri rasvaprosentti olla. Lisäksi, vaikka kuntosi olisi huono mutta kroppasi kuvankaltainen, ei tämä yhdistelmä tee sinusta (laiha)LÄSKIÄ.

  • Ansu

   Ihan vain mielenkiinnosta; mikä sinun mielestäsi sitten on ”laihaläski”?
   Miian kuvien ja tekstin perusteella kuvittelisin olevani itse lähes samassa tilanteessa; vaatteet päällä voi näyttää hoikalta ja hyväkuntoiseltakin, mutta ilman vaatteita kroppa on pehmoisen näköinen ja urheillessa huomaa, että lihaskunto on olematon ja keho näin ollen koostuukin siis lähinnä luista ja rasvasta (kärjistetysti). Jos lihasmassa siis puuttuu, niin eikös se ole melko itsestäänselvyys, että rasvaprosentti on tällöin korkea(mpi)?
   Itse esimerkiksi saan kehuja siitä miten hoikka olen ja näytän hyvältä, mutta kehonkoostumusmittauksen mukaan olen rasvaprosentin kohdalla ylipainoinen.
   Vaikka laihaläski ei ehkä sanana ole mukavin, niin mielestäni silti erittäin kuvaava ja ihmettelenkin miksi ihmiset ovat tänne tulleet siitä pahoittamaan mieliään, kun selvästi Miialla tarkoitus ei ole ollut tulla nimittelemään ketään vaan nostaa vähän puhutun asian terveysseikat esille. Itse sain tästä ainakin motivaatiota alkaa kohentaa kuntoani nimenomaan terveys edellä!

   • mari

    Just näin! Eihän tämä laihaläski mikään Miian tekasema termi ole. Jotkut ne vaan vetää herneet nenään..
    Miia, hyvä teksti ja todellakin samastuin!

  • Alisa

   Laiha läski ei ole sama asia kuin lihava ihminen. Laiha läski tarkoittaa sitä, että ihminen on pienikokoinen, mutta lihasmassaa ei ole, vaan mitä luiden ympärillä on, on rasvaa eli läskiä – VAIKKA sitä rasvaa ei olisikaan älyttömän suurta määrää! Kyse on siis lähinnä lihasmassan puutteesta.

   Lihavilla ihmisillä saattaa joskus olla jopa enemmän lihasmassaa kuin laihoilla läskeillä, koska lihavat joutuvat liikuttamaan sitä massaansa, mikä vaatii enemmän lihastyötä kuin laihan ihmisen liikuttaminen. Terveydelle olennaista onkin juuri lihasmassan määrä ja toisaalta viskeraalirasvan vähäisyys, ei suinkaan automaattisesti rasvan määrä.

   Vaikka ihminen olisi laiha, niin jos hänen lihasmassansa määrä on hyvin vähäinen, se voi suurestikin nostaa kehon kokonaisrasvaprosenttia, koska kehossa ei juuri ole muuta kuin sitä rasvaa luiden ympärillä.

  • Susa

   Laihalla läskillä tarkoitetaan juuri sitä mitä Miia tässä yritti selvittää ja minkä kuvakin todistaa eli henkilöä, joka voi olla hyvinkin hoikka (ja kaunis), mutta näyttää ”pehmeältä”, ei ole mitenkään urheilullinen eikä myöskään välttämättä noudata terveellisiä elämäntapoja. Olen lukeutunut itsekin lähes koko aikuisikäni juurikin tuohon kyseiseen ryhmään ja vasta nyt nelikymppisenä ottanut itseäni niskasta kiinni ja alkanut harrastaa säännöllisesti ja tosissani liikuntaa. Ja tiedätkö mitä? Olen saman kokoinen, paikoitellen jopa ISOMPI kuin ennen ja jotkut paidat kiristää esim. hauiksen kohdalta, mutta peilistä ei katso enää niin pehmoisen kropan omaava nainen (lattapyllyineen, löllövatsoineen ja alleineen) vaan ryhdikkäämpi, timmimpi ja lihaksikkaampi ”mimmi”, joka on huomattavasti tyytyväisempi itseensä kuin ennen! Lienee sanomattakin selvää, että fyysisten muutosten ansiosta myös henkinen puoli voi nykyään paremmin! :)

   • Miia Ezen

    Wau Susa! Tosi hienoa! Oon ihan kade sulle. Mistä sais tuollaisen motivaation. <3

    • Susa

     Tiedätkö mun toinen nimi ois ennen voinut olla motivaatiopula ;) Yritin kyllä aikaisemminkin, mut alkuinnostuksen jälkeen se vaan aina lopahti. Ainoastaan kävelylenkillä jaksoin käydä, kunnes mua puraisi juoksukärpänen. Mut siinäkin kävi huonosti ja rikoin polveni. Olen vähän sellainen kaikki tai ei mitään ihminen, et vedän joko täysillä tai sit en ollenkaan. Ehkä mut lopullisesti herätti ortopedi/kirurgi joka löysi polvivamman lisäksi myös nivelrikkoa mun jaloista. Liikuntakyvyn menettämisen pelossa löysin itseni sieltä vastaanotolta kuuntelemasta miten tärkeää ois vahvistaa lihaksia ettei nivelet ylikuormitu. Eli älä oo kade ;) Sä oot vielä nuori, nätti ja terve ja sulla on rutkasti aikaa valita oikein. Haluan uskoa, et mullakin on :)

     • Miia Ezen

      Hih.. mä oon tainnu ottaa sen nimen sulta. ;) Joo, vielä mä tästä ryhdistäydyn. Ja nää tsempit ja muiden tarinat auttaa aina.

 • Markit

  Hei Miia! Osuit monessa kohdassa niin asian ytimeen. Kun terveys menee, niin se todellakin vaikuttaa koko ympärillä olevaan elämään ja aina ei valitettavasti voi itse vaikuttaa, kun sairaus iskee. Mutta, se lihaskunto, sille voi tehdä jotain. Se on niin valtavan tärkeä kaikilla, on sitte laihaläski tai pyöreämpi. Itse rotevana ja ” pehmeänä”, kuten itseni määrittelen ( läski on ikävä sana ?), olen löytänyt kuntopyöräni uudelleen. Käyn myös kuntoutuksessa ja voin sanoa, että ikä ei ole este lihaskunnon kasvattamiseen.Sitä tehdään, mitä pystytään. Tasapaino parantunut, lihakset paremmat, ryhti suorempi ja syvät vatsalihakset löytyneet. Ja painokin tippunut reipas 10 kiloa pyörän avulla. Edelleen olen pehmeä sieltä täältä, mutta eipä tässä mallimittoihin pyritäkään, vaan pitämään kuntoa yllä parhaani mukaan. Minut on aivopesty lihaskunnon tärkeydestä.?
  Mutta rohkea sinä Miia kyllä olet. Ihailtavan rohkea, kun pistät itsesi likoon. Jospa tämä tekstisi saa jonkun hyväksymään itsensä, niin et ole turhaan kirjoittanut. Se on ihan totta, että pyöreä voi olla parempikuntoinen kuin hoikka. Asiaa kirjoitat. Mietin, mistä tuo rohkeutesi kumpuaa, eletystä elämästä, havainnoista ympärillä, empatiasta…
  Toivon että motivaation löydät kuntoiluun. Kaksi mukavaa lajia on Pilates ja Fustra, molemmat sujuu kotonakin.
  Iso kiitos tästä tekstistä. ❤❤❤

 • Kikaltsu

  Mahtava teksti! Ja erinomaista kun tuot tätä esille!
  Itse olin myös ”laihaläski” (joo, termi on ehkä huono, mutta mielestäni kuvaava) n. 5v. sitten (muistelen, että olen sinua vuoden vanhempi).
  Ehkä aavistuksen parempi peruskunto kuin sinulla, mutta hoikka, sai syödä kuin hevonen ja silti hoikka varsi.
  Itseasiassa en ole varma mikä oli minulle se sysäys..Osittain syynä migreenit/hartiajumit, jotka johtuivat olemattomista selkälihaksista sekä pinnallinen syy saada ”kunnollinen” peba :D
  Mutta ilman kaveria en salille olisi mennyt! Ryhmäliikunta on enemmän minun juttu, mutta usein jää menemättä jossei ole kaveria… Eli jos löytäisit jonkun kenen kanssa tsemppaisitte toisianne :)
  Itse eräänä kesänä tein sellaisen vatsalihashaasteen, joku sellainen lyhyt tavoite? Ja siitä seuraavaan?
  Myös jooga voisi alkuun olla hyvä? Siinä kehittyy huomaamatta, sekä notkeus että syvät lihakset.

  Vähän sekava kommentti, mutta tsemppiä rasvan muuttamiseen lihaksiksi :)
  (Olen siis nyt parhaimmassa lihaskunnossa kuin koskaan, ja ei, en todellakaan ole missään bikinifitness-kunnossa, mutta mulla on hauis! :D)

 • Tiina

  Moikka Miia! ☺
  Tämä kirjoitus osui omalle kohdalle täydellisesti. Olen juuri se laihaläski. Olen aina ollut laiha ja pitkä, kiitellyt geenejä, kun voin syödä mitä vaan enkä liho. En ole koskaan ollut urheilullinen, vaan ollut liikunnassa niitä heikoimpia ja joka ei vatsalihaksia tehdessä sieltä ylös noussut ilman että vähän käsillä auttaisi. Ikää kun on tullut, niin minulla se ylimääräinen on kerääntynyt juurikin tuohon keskivartaloon, ei kiva.
  Töissä helposti tauoilla tulee syötyä herkkuja ja cokista, kun väsyttää. Mutta muutama viikko sitten tuli semmoinen olo että, nyt riittää, tähän on tultava muutos. Ensi viikolla lähdetään Kreikkaan lomalle perheen kanssa ja haluan mahtua niihin kivoihin kesävaatteisiin, mihin en viime kesänä mahtunut. Olen lopettanut turhat sokerit ja mässäilyt ja lisännyt liikuntaa ja aion jatkaa samalla linjalla myös loman jälkeen. Tuli niin hyvä fiilis, kun huomasin, että voin pitää kesähousuja tai hametta nyt, kun viime kesänä ei mennyt kiinni. Varsinkin näin nelikymppisenä tuo keskivartalon läskiys ei helpolla lähde, mutta en luovuta, kun olen alkuun päässyt. Kiitos loistavasta kirjoituksesta ja sinä oikeasti näytät todella hyvältä ja kauniilta!! Terveisin laihaläski ?

 • Birgitta

  Moi Miia!
  Hyvä kirjoitus! Lukeudun itsekin noihin laihaläskeihin. Kiloja alkanut salakavalasti iän myötä kertyyn vatsan seudulle. Nuorempana pystyin syömään mitä tahansa lihomatta ja herkuttelu hallitsee edelleenkin elämääni. Liikunnasta pidän, mutta perheen myötä liikkuminen jäänyt aivan liian vähiin. Nyt tarvis alkaa tosissaan etsiä aikaa urheiluun ja opetella syömään terveellisemmin.
  Kiitos ajatuksia herättävästä postauksestasi!

 • Laihaläski87

  Mun mielestä on hassua, miten ihmiset ovat pahoittaneet mielensä termistä laihaläski. Mielestäni se kuvaa erittäin hyvin kuvailemaasi ilmiötä. Raflaava termi vain toimii tässä kontekstissa paremmin, kuin jos siitä olisi väkisin väännetty jokin poliittisesti korrektimpi ja pliisumpi versio. Asia ei muutu, vaikka sanoista tehtäisiin positiivisempia tai neutraalimpeja. Teksti oli myös mielestäni hyvin kirjoitettu, enkä todella löytänyt siitä joidenkin kommentoijien tapaan ulkonäköpaineiden lietsomista. Itse olen juurikin hoikka, mutta huonokuntoinen – siis täysin laihaläski. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

 • mimmu

  Heippa!

  Kiitos kun nostit aiheen esille, hyvä postaus!

 • Tuija

  Hei Miia! Tiedän mistä puhut! Mutta valitettavasti vain ammattini näkökulmasta personal trainerinä.

  Tuli mieleen, oletko kokeillut joogaa? Se olisi lempeämpi keino aloittaa lihasten vahvistaminen :-)

 • Maria

  Voin niin samaistua tekstiisi ?

 • Virpi

  Hei,
  Kokeile aloittaa liikunta vaikka pienillä pyöräilymatkoilla kauppaan ja muualle lähelle. Hyötyliikuntaa, mutta samalla tulee liikuttua. Itse poljen pyörällä päivittäin töihin, jolloin 15km tulee jo työmatkapyöräilyistä. Jos haluat lukea jotain blogia tai ig- tiliä, niin tsekkaa Hilla Stenlund. Tosi motivoivaa kerrontaa liikunnasta ?

 • Sepe

  Voi miten kaunis.

 • krupka marian

  Ihminen on sopusuhtainen jos on hyvä olla .
  Toinen paina 100 kg ja nauti elämästä , toinen on laiha
  ja inhotta elämä ( ainakin näytä sillä )

 • Teemu

  Eikös läski ole vasta se ylimenevä osa rasvakudosta, joka menee normaalipainon yli? Eikö ole niin että jos ei ole harjoittanut lihaksiaan, ne eivät ole kasvaneet ja niin ollen sitä näkyvää lihasta ei ole. Kaikki eivät ota elämäntehtäväkseen kasvattaa lihasmassa.

  Sinä näytät hyvältä jo noinkin.

  Edes fitness-urheilijat eivät ole tyytyväisiä vartaloonsa. Loputon kierre.

  Miksi pitää väkisin keksiä itseään syyllistäviä uudissanoja ja käsitteitä?

  Ai niin: joku saattaa tulla kateelliseksi jos rakastaa itseään sellaisena kuin on.

  • Miia Ezen

   Heippa Teemu! Nyt on pakko vastata kysymykseesi, että ei ole. Nyt puhutaan kehonkoostumuksesta. Rasvaprosenttini on ylipainoisen tasolla vaikka paino on normaali. Rasvaa on siis lihaksenkin edestä.

   Itseasiassa jokaisen tulisi pitää lihasmassansa kunnossa, koska se tukee koko kehoa. Vanhemmiten vaikutukset huomaa varmasti, jos ei ole harrastanut säännöllistä liikuntaa. En ole siis kertaakaan puhunut, että jokaisen pitäisi harrastaa fitness-urheilua. Sehän on sitten aivan eri juttu. Miksi fitness-urheilu ylipäätänsäkään otetaan mukaan jokaiseen keskusteluun, jossa puhutaan kehon koostumuksesta tai vaikka laihdutuksesta.

   Laihaläski ei ole uudissana tai itseään syyllistävä asia. Se on ihan tunnettu käsite ja kohdallani (sekä monen muun kommentoijan kohdalla) totuus. Pidän itsestäni juuri sellaisena kuin olen. Sen blogini säännölliset lukijat varmasti tietää ja kannustan siihen. <3 Epäterveellinen keho onkin sitten asia erikseen ja siksi puhun asiasta laihaläski.

   Kurkkaappa vaikka tämä artikkeli: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/15/mista-tunnistaa-laihan-lihavan

   • Markit

    Ihan samaa ajattelin, että ei tarvitse puhua aina lihasmassasta kuin se olisi vain bodareitten ja fitnes-urheilijoiden juttu. Ja minä, kohta 60vee tyttö sanon, että lihaskunnon eteen pitää ja kannattaa ihan oikeasti tehdä töitä. Haluan vielä vanhempanakin olla edes tässä kunnossa, minkä olen nyt hankkinut. Töitä olen tehnyt ja teen, koska viisaus asiasta tuli vähän myöhään, mutta ei liian myöhään. Ei kannata tehdä hirmu tavoitteita heti, vaan pikku hiljaa. Kaikki hyötyliikuntakin kannattaa. Takapakkiakin tulee, silloin levätään.
    Ja näytät Miia tosiaan kuvassa hyvältä ja sopusuhtaiselta, mutta lihaskunnosta kuva ei kerro mitään. Tartuit siis tosiaan hyvään asiaan.

  • JGG

   Tässä tosiaan puhutaan suhteellisesta koostumuksesta. Ihminen voi olla vaikka tikkulaiha, mutta hänessä on suhteellisesti eniten rasvaa eli silloin on vähän lihaksia. Rasvaprosentti mittaa tätä. Myös laihalla voi olla sisäelinten ympärillä rasvaa vaikka vyötärö ei ole “ylipursuava”. Nuorempana voi vielä ikä antaa anteeksi eli ns.laihaläski ei huomaa huonoa fyysistä tilaansa, mutta jos lihaksettomuus jatkuu yli keski-iän niin seuraukset voivat näkyä. Juurihan oli uutisissa, miten hoitokodeista iso osa vanhuksista olisi kotona omillaan jos toimintakyky eli juurikin lihakset olisivat kunnossa. Osalla pää toimii, mutta kroppa ei. Kropassakin voi olla monenlaista vikaa, mutta ilman lihaksia ei ole elämää, sanotaan. Isäänikin kehotettiin vahvistamaan lihasmassaa isoa leikkausta varten, koska ns.rasvaiset mutta lihaksettomat tyypit ovat riskissä mennä sairaalassa todella huonoon kuntoon ja se lisää kuolemanriskiä. (Ison leikkauksen jälkeen joutuu makaamaan sängyssä pitkään ja lihasmassa katoaa entisestään, joten sitä on hyvä olla riittävästi.)

   Teemu kehui Miian näyttävän hyvältä. Niinpä hän näyttääkin, mutta tämä asia ei ole oikeastaan ulkonäkökysymys. Vaan terveyskysymys, ainakin kun ikää tulee enemmän. Ja on kiva, että tämä puoli oivalletaan nyt eikä enää toitoteta sitä laihuutta, koska laihuuden eteen ei kaikkien tarvitse edes liikkua (pysyvät luonnostaan hoikkina vaikka herkuttelisivat) eikä se yleensä pidemmän päälle edistä lihasmassaa. Geenit toki auttavat eli joillain lihasmassa pysyy helpommin, mutta kyllä sekin jotain liikkumista tai fyysistä työtä edellyttää. Harva tietää rasvaprosenttiaan eikä sillä olekaan merkitystä jos se on normaali. Kaverin kanssa kävin mittauksessa, hän on tosi hoikka ja mittauksessa oli että huolestuttavan vähän lihasmassaa. Tosin ei hän juuri liikukaan. Myös muuten notkeus on yksi mikä edistää hyvinvointia vanhana.

   Eikä lihakset sillä tavalla näy, jos ne on hankittu maltillisella tekemisellä. Toki kohtuu kovan treenin näkee sutjakkuudesta ja sopiva määrä lihaksia kyllä tuo pientä muotoa kehoon. Kuntosalilla kovalla treenillä tosiaan saa oikeinkin näkyviä lihaksia. Kyllä lihaksen kehittymiseen (vaikka siten että siitä ei tule “näkyvän kookas”) tarvitaan aina jotain ärsykettä eli liikettä eikä se pelkällä kävelyllä tule). Kuten sanonta kuuluu ilman lihaksia ei ole elämää, ei lopulta pääse sängystä ylös. Se voi kuulostaa naurettavalta, mutta on monen ikääntyvän ongelma. Sinänsä sääli, että monet kammoavat jo sanaa lihas kun siitä tulee kuntosali mieleen, mutta lihaksia voi ylläpitää muutenkin. Se on kuin rahaa pankkiin laittaisi vanhuuttaan varten. En itse ainakaan halua olla muiden retuuteltavana hoitokodissa vain siksi että omat voimat ei kanna vaikka muuten pärjäisi kotona. Pää jos menee sekaisin, siihen ei lihakset auta. Eli itse asiassa kyllä jokaisen olisi otettava elämäntehtäväkseen lihasmassan kasvattaminen ;) jos sitä ei ole riittävästi siis. Ainakaan lapsilla ei ole ruusuiset näkymät, koska sisällä viihdytään pelien yms.äärellä.

   • Miia Ezen

    Oi että kirjoitat hyvin! Kiitos näistä! Itselläni on juuri ajatuksissa vanhuus ja miten vietän sen aktiivisena, terveenä ja itsenäisenä. Lihakset on iso juttu hyvinvointia.

 • Nimetön

  Moi! Tosi hyvä kirjoitus, kiitos! Kuulun samaan kategoriaan ja kärsin siitä ajoittain, yllättäen eniten kesäisin. Motivaation puute suuri ongelma enkä millään saa itseäni ryhmäliikuntatunneille eikä oikeastaan mikään liikunta jaksa kiinnostaa. Kunto on todella huono eikä se tietenkään tunnu kivalta. :( Laihaläski ryhmään lähden mukaan jos sellainen perustetaan! ;)

 • Kati

  Hei Miia, minusta näytät hyvältä ja terveeltä. Oletko käynyt mittauttamassa rasvaprosentin huonoin tuloksin, ja siksi ajattelet olevasi ns. laiha läski? Minäkin olen hoikka, mutta en juuri treenaa eivätkä lihakset erotu. Mittautin hiljattain rasvaprosentin (normaali), sisäelimiä ympäröivän rasvan määrän (hyvä), metabolisen iän (6 vuotta vähemmän kuin oikea ikäni) ja kaikki oli hyvin. En siis koe olevani laiha läski, olenhan terve ja tarpeeksi hyvässä kunnossa jaksaakseni työssä ja harrastuksissa :) Minusta meidän ei pidä ajatella, että vain huikeassa kunnossa olevat fitness-harrastajat ovat terveitä. Joskus asia voi olla päinvastoin, kovaa treenaamisessakin on riskinsä. Eikä asia ole niin, että kaikki joiden lihakset eivät selvästi erotu ovat ”laihoja läskejä”.

 • Nimetön

  Voi kuule, olet aivan ihastuttavan näköinen ja sinussa ei todellakaan ole mitään vikaa!!

  • Miia Ezen

   Heippa! Pahoittelen etten kerkiä nyt kaikkiin kommentteihin vastaamaan. Ulospäin saattaa näyttää ihan ok:lta, mutta sisällä on liian korkea rasvaprosentti ja lihaksen huonossa kunnossa. Ulkoisesti olen tyytyväinen itseeni. Se ei ollutkaan jutun pointti. Terveyden puolesta muutoksia on tehtävä. :)

 • jansku

  Ymmärrän pointtisi terveyden puolestapuhumiseksi, mutta aijai, kyllä tuo laihaläski-termi on turhan julma! Varsinkin kun kroppasi on kaunis ja hoikka – kuka tahansa näyttää ”laihaläskiltä” jos kuvataan suoraan edestäpäin niin että on jalat yhdessä, kädet vasten kylkiä, hieman lysy ryhti eikä rusketusta ;) Hieman paremmassa asennossa ja valaistuksessa olisit kerrassaan upea!

  Liikkuminen kannattaa ehdottomasti, itse liikun paljon ja monipuolisesti, ja saan siitä hyvän olon ja voimia. Painoindeksini on n. 22, ikää 35, ja minulla on mahamakkarat, allit ja reisiläskit, koska liikkumisen lisäksi tykkään herkutella :)

  En missään nimessä suostuisi kutsumaan itseäni laihaläskiksi, koska se tarkoittaisi, että ainoa hyväksyttävä olomuoto olisi rasvaton ja lihaksikas.

  Toivottavasti löydät liikkumisen ilon ja sitä kautta paremman olon! Hyvää kesää!

  • Miia Ezen

   Heippa Jansku! Ymmärrän, että laihaläski kuulostaa karskilta, mutta se on ihan yleinen käsitys. :) Ei minun keksimä. Ja itseasiassa mulla on lysy ryhti. :D Tuo on mun normaali asento ja siitä myös huomaa, että olen vino. Mutta tottahan tuo on, että heti saa paremman kuvan, jos vähän kroppaa kääntää. Tässä kuitenkin halusin näyttää myös itselleni sen totuuden, että saan vähän motivaatiota. Jos on hyvässä kunnossa, niin sen näkee myös suoraa edestä päin otetuissa kuvissa. ;)

   Tuosta painoindeksistä en niin välitä. Minulle on aina sanottu, että olen alipainoinen ja taas tutulleni, että hän on ylipainoinen vaikka koko ihminen on täyttä lihasta. Kehon koostumus on se mikä merkkaa.

   Postaus on jo nyt saanut muutamat itseni mukaan lukien liikkumaan. On ihana ollut saada sellaisia viestejä. Täältä me laihaläskit tullaan kohti parempaa terveyttä. ;)

  • JGG

   ”En missään nimessä suostuisi kutsumaan itseäni laihaläskiksi, koska se tarkoittaisi, että ainoa hyväksyttävä olomuoto olisi rasvaton ja lihaksikas.”

   Hm, saanko kysyä miksi vain toinen ääripää olisi hyväksyttyä? Eikö normaali vartalo normaalilla rasva- ja lihasprosentilla olisi mitään??? Ns. laihaläskillä tarkoitetaan sitä että on liikaa rasvaa (kyllä niillä riittävillä lihaksilla kun on tarkoitus, etenkin vanhana). Se tulee yleensä lihaskuntoliikunnan puutteesta (kuntosalihan ei ole ainoa) ja taasen fitness-ihmiset on toisesta ääripäästä, tuskin Miia sitäkään tarkoitti että sinne on tavoiteltava.

   Miten olisi kultainen keskitie?!

   • Miia Ezen

    Juuri näin! Kultainen keskitie! Siihen pyrin niin salin kuin ruokavalionkin kanssa. ? Hassua muuten, että harva täällä puhuu ruokavaliosta vaikka sehän on vielä tärkeämpi.

    • Tia

     Vink vink Fitverstas

 • maikki

  Hieno ja rohkea kirjoitus!
  Mainitsit TFW ryhmän, itse käyn eräällä suomen TFW salilla, ja omasta kokemuksesta voin kertoa ettei siellä todellakaan kaikki ole jotain huippukuntoisi, vaan ainakin meidän salilla on paljon ns. sohvan pohjalta tullutta porukkaa, jotka ovat tulleet sinne mukaan tekemään muutoksia ja parantamaan omaa hyvinvointia. Suosittelen kyllä kovasti siis tutustumaan tähän konseptiin :)

 • Mies

  Näytät kerrassaan upealta! Vartalosi on ihana. Siinä ei ole mitään vikaa. Ehkä ensi kerralla kannattaa ottaa kuva omasta Cooper-testin tuloksesta. Se kertoo enemmän kunnosta.

  • Miia Ezen

   Hehe! Kiitos! Noh, kyllä tuo yhden epäonnistuneen vatsalihasliikkeenkin teko kertoo jo aika paljon. :D

  • JGG

   Ei Cooperin testi testaa lihaskuntoa. Aerobinen puoli voi olla loistava, mutta lihaskunnosta tulla huonot tulokset. Sinänsä erikoista, että nämäkin asiat vielä sekoitetaan. Tai että ei ymmärretä mitä liian vähäinen lihasmassa tekee ihmiselle (eikä siihen pidä sekoittaa fitneksiä tai muuta, kannattaa vaikka selvittää mitkä on vähäisen lihasmassan riskit). Itsekin olen tosi kankea vaikka siihen ekstraa panostankin niin huono tuo joustavuus on silti. En pääse esim. kyykkyyn niin että kantapäät kokonaan lattiassa ja sekin on kuulemma huono, ainakin vanhuuden kannalta ;D No harjoitutan sitä silti koska muuten olisin vieläKIN kankeampi.

   Juoksupuoli toimii mulla aina, tauonkin jälkeen mutta jos salista olisi taukoa niin aika äkkiä voimatasot laskee. Ja kyllä ne voimatasot auttaa arjessa, kun salin aikanaan aloitin niin johan lähti polkupyöräilykin ihan uuteen nousuun kun jaloissa oli enemmän ruutia. Maailman suurin mäki, bring it oooooon!

   Siitä muistankin, eräs entinen poikaystävä harjoitti jalkalihaksiaan niin, että polki pyörää raskaimmalla vaihteella ja minä tarakalla ja kaikki mäet etsittiin. Eipä ois monesta siihen.

 • Elina

  Kiitos postauksesta. Tämä on mainio keskustelunavaus! Minua on pidellyt hurjasti aivojen sopukoissa asustanut – pitkään tiedostamaton – uskomus siitä, että lihaksikkaan ja terveen vartalon haluaminen olisi itsensä hyväksymättömyyttä ja lihaksikkaat, terveellistä ruokaa syövät sekä vielä kaiken lisäksi sen näyttävät ihmiset olisivat pinnallisia, epäempaattisia tai itseään piiskaavia. Tai että se on mahdollista jostain muista lähtökohdista kuin mitä minulla on. Aivoihini oli iskostunut käsitys siitä, että omasta kehosta ja terveydestä huolehtiminen (säännöllinen liikunta, lihasmassa, terveellinen ruokavalio perus lähtökohtana) olisi liikaa vaadittu, kamalan stressaavaa sekä rankaisevaa ja merkki itseni hyväksymättömyydestä. Toimintaani ohjasi nämä tiedostamattomat uskomukset. Halusin liikkua, nautin liikunnasta, mutta aina se loppui johonkin. Nyt ymmärrän, että vaikka Minä en ole yhtä kuin vartaloni, on haluni ja mahdollisuuteni pitää siitä huolta. Ja nauttia siitä, että huolehdin kehosta, jossa elämäni elän. Olen mielestäni hyvin kaunis ja rakastan kehoani. Sanon sen itselleni joka päivä rakastaen. Olen normaalipainoinen, rasvaprosentti taivaissa ja lihasmassaa vähän. Haluan voida hyvin kehossani ja olen löytänyt innon lapsuuden temppuilusta. Minua piteli kauan takana oma käsitykseni siitä, millainen on ”tavallinen” keho ja kuinka kehon muuttamisen haluaminen olisi väärin. Käsitykseni terveellistä, liikunnallista ja kaunista ”täydelliseltä” vaikuttavaa elämää elävistä ihmisistä on muuttunut täysin. Arvostan nyt heitäkin. Ja sen myötä minun on mahdollista saavuttaa mitä vain – rakastaen samalla itseäni.

  Kiitos vielä, että postasit aiheesta. Painoindeksi ei kerro yksin mitään. Rakastan itseäni syvästi ja haluan pitää kehostani hyvää huolta. Siksi olen muuttamassa ydinuskomuksiani ”täydellisistä” ihmisistä ja sallin itselleni hyvinvoinnin sekä suuret unelmat – ja uskon niihin. Uskon lihaksiin :D

 • Samaa kokenut

  Moi Miia! Ekaa kertaa kommentoin blogiisi vaikka paljon useamminkin olisin voinut :) Sun kirjoitus oli tosi hyvä ja sai mut ajattelemaan asiaa aiempien liikuntakokemusten kantilta. Oon ollut yläasteella sun rinnakkaisluokalla ja ainakaan mun liikuntatuntikokemukset ei olleet hyviä. Kaikki perustui ajanottoon, kilpailuun ym. epämotivoiviin juttuihin, jotka itselläni tappoi kiinnostuksen liikuntaan vuosiksi. Kaiken huipuksi liikunnan ope taisi istua autossa sillä aikaa kun me suunnistettiin :) Mäkin kaipaan porukkaa, jossa saan muiden mukana olla yksi niistä täysin tavallisista ja einiinhyväkuntoisista liikkujista. Ymmärrän sua siis erittäin hyvin ja oli kiva, kun tartuit tähän aiheeseen!

  • Miia Ezen

   Heippa! Onpa kiva, kun laitoit kommenttia. :) Joo, koululiikuntaa pitäisi ehdottomasti muuttaa. Mullakin kävi vaan niin, että aloin inhoamaan aina viimeisenä olemista. Siitä on kaukana elinikäiseen liikuntaan kannustus.

   • Samaa kokenut

    Just sama mulla, siitä jäi se nöyryytyksen pelko. Ja kun joku toinen kommentoija mainitsi Cooper-testin, arghh… se oli kaikkein hirveintä koululiikunnassa :) Jään mielenkiinnolla seuraamaan jos löytäisit jonkun kivan lajin ja porukan, jossa liikkua, niin siitä saisi muutkin inspistä :) Mua kiinnostaisi tanssi, mutten koskaan pysy mukana askelkuvioissa ja turhaudun siihen nopeasti.

  • Henna

   Salppurissa olikin vähän eri meininki kuin muissa kouluissa noiden liikuntatuntien kilpailullisuudessa. Mutta mulle se antoi vaan motivaatiota, oli PAKKO olla paras. Tai ainakin yrittää…Olin teitä luokkaa alempana. Enää en kyllä jaksaisi sellaista, koska silloin kun pärjäsin huonommin kuin yleensä, itsetuntoni laski nollaan ja masennuin.

 • Riikkapp

  Tiedän todellakin mitä tarkoitat! Kuulun itsekin tähän laihaläski ryhmään.
  Ihanaa että joku puhuu vihdoin asiasta juuri niinkuin se on.
  Pidän paljon siitä kuinka puhut lihaksien tärkeydestä tukemaan vartaloa ja vaikka ihminen on laiha niin rasvaprosentti voi olla yllättävän korkea!

  Eniten loukkaa se kun ei saa kenellekään ”valittaa” omista vartalo ongelmista, koska ihmiset eivät voi käsittää sitä, että en pidä vartalostani vaikka olen laiha. Jokaisen pitäisi saada purkaa ongelmiaan toiselle niin ettei niitä vähätellä.

  Olen itse yrittänyt jo parin vuoden ajan saada enemmän lihasta kroppaani ja jopa hieman painoa lisää. Sekä terveydellisistä että ulkonäöllisistä asioista johtuen, mutta on se kyllä vaikeaa.
  Kiitos paljon tästä postauksesta! Olet rohkea! Sain motivaatiota lähtemään treenaamaan! ;)

  • Miia Ezen

   Heippa Riikka! Olipa ihana kuulla, että tää motivoi sua treenaamaan! You go girl! Hurjasti tsemiä! Itsekin tein aamulla 50 treenin ihan vaan tämän jutun kautta saadulla motivaatiolla. <3

 • Mire

  Täällä myös toinen laihaläski. Minulle ei kilot kerry kasvoihin tai käsiin, mutta vyötäröltä reisiin onkin aivan toinen juttu. Naisilla vyötärönympärys saisi olla n. 80cm ja sen yli jos menee niin se voi viitata siihen että rasva kertyy maksan ympärille ja se on sitten haitallista. Itselläni vyötärönympärys on 79cm. Sain jo 2cm pois ja pois ns. ”Punaiselta”.
  Olen TODELLA laiska urheilemaan ja olen niin huonossa kunnossa että portaat 3kerrokseen saa jalkani hyytelöksi. En oikein tiedä mitä tekisi mutta jotain on tehtävä! En halua opettaa tyttärelleni että tälläinen kunto on hyvästä, sillä vaikka se ei niinkään ulospäin näy, niin kuntoni on äärimmäisen huono.

 • Tsukki

  Siis mikä ihmeen laihaläski? Jos oma vartalo ei miellytä niin laihduta. Jos ei ole ongelmaa niin turha asiasta netissä vauhkota.

  • Marinka

   Kysehän ei ole tarpeesta laihtua, vaan saada kehonkoostumus ja kunto paremmaksi.
   Ihan tarpeen puhua aiheesta, että hoikkia ei oletettaisi hyväkuntoisiksi ja jotta hoikat/laihatkin ymmärtävät lihaskunnon tärkeyden.

   • Miia Ezen

    Juuri tämä oli pointtini! Hyvä Marinka! ❤

  • JGG

   Tsukki ei tutustunut kirjoituksiin. Laihaläskiydestä ei pääse eroon laihduttamalla koska se ei lisää lihasmassaa, päinvastoin se voi vähentää sitä entisestään, koska moni vähentää syömisiä laihduttaakseen. Yksi tehokkaimpia kehon kaventajia on tosin tehokas kuntosaliharjoittelu. Salilla näkee uskomattomia muutoksia lyhyessä ajassa (eivät siis tavoittele fitness-kroppaa vaan tiivistymistä) ja itsellä sama tie vuosia sitten takana. Se muutostahti oli niin nopeaa, ettei sitä ollut uskoa todeksi. Kuntosali on todellinen kehonmuokkaaja, saa vyötärön sekä muuta muotoa esiin jos sitä ei ole.

   Isojen lihasten treenaaminen on muuten tehokkainta rasvanpolton suhteen. Vaikka paikallisesti ei voikaan polttaa, esim. vain vyötäröstä niin vaikkapa jalkojen treenaaminen kuitenkin kuluttaa kokonaisuudessaan niin paljon kaloreita että vaikutus näkyy koko kropassa. Samoin isompi lihas kuluttaa levossa enemmän energiaa kuin vähälihaksinen kohta.

   Vyötäröä kaventaakseen monet sahaa kymmeniä jos ei jopa satoja vatsalihasliikkeitä eikä niillä ole muutakuin viimeistelevä vaikutus. Vatsalihakset ovat pieniä lihaksia. Kokonaisuutta ei toki tule koskaan unohtaa ihan jo vaikkapa lihasepätasapainojen vuoksi (ryhti yms. voi vääristyä jos ei treenaa koko kroppaa), mutta jos haluaa polttaa pikaisemmin rasvaa niin erityispanostusta jalkalihaksiin ja takapuoli on myös iso lihas. Takapuolen muoto paljastaa tekeekö ihminen muutakin kuin istuu sohvalla :) (Ja kyllä, sohvalla saa istua jos haluaa.) Pyllystä halutaan yleensä esteettisyyden ruumiillistuma ja sen treenaamista pidetään jotenkin turhamaisena, mutta itse asiassa pyllylihaksilla on myös todella tärkeä tehtävä.

   Monesti olen huomannut, että enemmän pitäisi kouluissa yleissivistävästi käydä läpi ihmisen anatomiaa käytännönläheisesti eli miten käy aikanaan kun laiminlyö tiettyjä juttuja. Tuntuu, että ihmiset on melko ulalla näistä terveydellisistä puolista ja lihaksiin liitetään vain esteettisyys. Lihasten merkitys elämälle on suuri eikä se tärkein ole suinkaan estetiikka. Paitsi ehkä kun ollaan nuoria ja nättejä. Ikääntyessä huomaa mikä toimii ja mikä ei.

   • Miia Ezen

    Hei loistavasti kirjotit! Toivottavasti moni näkee tämän kommentin! ??

   • Tsukki

    Niin. Siis jos on huono kunto niin alkaa liikkua jos vaan voi (ei ole esim vaikeasti sairas). Jos on hyvä kunto tai ei koe omaa kondistaan ongelmaksi, niin ei asiasta edelleenkään tarvitse kertoa. Jos haluaa lihaksia niin tekee etunojia ja vatsoja olohuoneessa. Jos on tyytyväinen lihaksiinsa niin ei sitten tarvitse.

 • Hyvin menee

  Jotenkin tuntuu uskomattomalta että ”laihalla läskillä” olisi vaarallisen paljon rasvaa sisäelimien ympärillä. Voisin kuvitella ongelman ilmaantuvan kun rasvaa on näkyvästi muuallakin eikä ole vain pientä ”pömppistä” (se on ihan normaali vatsa!). Normaalin rasvaprosentin yläraja kun on oheisen linkin artikkelin mukaan 33% eli luultavasti kaikki täälläkin laihaksi läskiksi itseään tituleeraavat kuuluvat ihan terveeseen ja normaaliin ryhmään. Itse olen samanlaisen kehon omistava nainen. Ainoa mikä ärsyttää on se ettei jaksa pyöräillä kaupungiin ilman että on hiestä märkä tai kantaa kauppakasseja kevyesti kotiin, mutta niitä tekemällä jaksaa taas ensi kerralla paremmin. Ei kannata tuntea pelkoa tai häpeää. Me ollaan ihan terveitä vaikkei maraton lähdekään heti huomenna.
  https://yle.fi/uutiset/3-8433230

 • Ellu

  Hyvä kirjoitus! Itse edustan myös kyseistä ryhmää, tosin nykyisin päässyt vähän treenaamisen makuun. Muistan aina kuinka esim yläasteella minua tukevammat kaverit sanoivat ettei mulla voi olla huono kunto koska oon näin laiha, mutta olihan se, aivan selkeästi näihin kyseisiin kavreihin verrattuna. Itse oon tilani tiennyt mut tämä kyllä vielä herätti miettimään et vaikkei kaikki näykkään kropassa, ei välttämättä oo ihan terve. Kiitos!

 • Aikamoinen

  Höpö

 • Marinka

  Asiallinen postaus itseänikin jollain tasolla koskettavasta aiheesta.
  Koska olen aina ollut hoikka, minullakaan ei ole ”lupaa” edes mainita, että rasvan määrää pitäisi saada vährmmälle (vaikka haluaisin lihasta tilalle en toivo laihtuvani). Jos sanon, että minulla on selluliittia,kommentti on usein ”Ei sulla mitään selluliittia ole!” Oli tyyppi sitten nähnyt kehoni tai ei. Minusta tämä on ikävää. Minä kyllä hyväksyn kehoni, mutta onko se selluliitti sitten niin kamala asia, että olisi hirveää vastata ”ok”.
  Ulkoisesti olen siis sinut itseni kanssa, mutta kyllä minäkin toivon terveyssyistä saavani lisää sitä kaivattua lihasta. Rasvsprosenttini on kaiketi 30 hujakoilla, MUTTA sitä huomattavasti tärkeämpi sisäelinrasva vain 3 eli huippuhyvä. Ymmärtääkseni sisäelinrasva on kuitenkin se tärkeämpi mittari.
  Minä (entinen koululiikunnan vihaaja myös) olen onnekas, koska olen löytänyt elämääni rakkaam lajin, vatsatanssin, joka ei edes tunnu liikunnalta, vaan se on elämäntapa. Sekä rakastamani työ. <3 Tässä muuten kokeilimisen arvoinen juttu, Mia!(?) Vatatanssi vahvistaa juuri niitä tärkeitä kehon syviä tukilihaksia ja parantaa ryhtiä jne (Aiheesta lisää: marinka.fi)
  Ja ainakin minun tunneilleni jokainen on tervetullut sellaisena kuin on. Jos käy niin, että lajiin hurahtaa, sen jälkeen yleensä oikein odottaa, milloin pääsee taas tanssimaan!
  Kunpa sitä löytäisikin saman palon salitreeniin..! ?
  Hyvää kesän jatkoa toivotellen: Marinka

  • Miia Ezen

   Heippa! Ooh kiitos vinkistä! Käynpä kurkkaamassa. ? Ensi kuulla oon jo ilmottautunu kokeilemaan Broadway Show -tanssia, mutta vaan kokeilemaan. En ole ihan varma pysynkö koreografioissa mukana. Musikaalit kun on lähellä sydäntä. ?

 • Päivisusanna

  Mielestäni kaikkein tärkeintä olisi miettiä sitä, minkä takia pitäisi olla laiha/laihaläski/timmi/sporttinen/hoikka/tietynlainen- onko syynä oma hyvinvointi ja terveys, vai halu sopia tiettyyn muottiin ja sen kautta miellyttää muita ihmisiä. Jokainen tietää sen että ulkoa kaunis ei välttämättä ole sisältä kaunis (ja kuinka jälkimmäinen on ainoaa oikeaa todellista kauneutta), kuten senkin että usein geenit ja aineenvaihdunta määrittelee oman kropan urheilun määrää&ruokavaliota enemmän. Olen itse ollut aina siro, kapoinen ja pieniluinen riippumatta siitä mitä syön tai juon tai miten urheilen- kiitos geenieni- kuitenkin näin nelikymppisenä kropastani on tullut pehmeämpi ja pyöreämpi, aivan kuten vanhempienikin tässä iässä. Päällimmäisenä haasteena on ollut oman identiteetin rakentaminen uudelleen; en enää ole nuorin, hoikin, kaunein tai rypyttömin. Voisinko silti olla riittävä- ja voisiko riittävyyteen riittää se että riitän itselleni, ja olen hyvä ihmisille lähelläni(?)

 • asdfghjklöä

  Minä taas sain yllättyä kehonkoostumusmittauksessa että minulla on ylävartalossa NORMAALIA VÄHEMMÄN lihasmassaa vaikka jaksan vetää leukojakin! Minulla onkin aina ollut jotenkin ruilun näköiset kädet, ei vaan tartu lihasmassa ei. Olin eniten kuitenkin huolissani pienestä pömpöstäni ja minulla oli ideaali määrä rasvaa kehossani ja viskeraalia rasvaa aivan minimimäärä. Tämä siitäkin että minulla on esimerkiksi reidet ja pakarat täynnä selluliittia. Ja ne suurimmat lihasvarastot minulta löytyivät alavartalosta.

  Tässä sen taas huomaa että ulkonäkö ei kerro kaikkea, sellureisienkin takana voi olla hyvät lihakset tai voi olla olematta.

 • Laura

  Heippa ja kiiiiitos mahtavasta jutusta! Täällä kanssa laihaläski!
  Ongelma on se,että paino tippuu imetyksen myötä ja sitä on vähemmän kun ennen kumpaakaan raskautta,mutta tilalle jää pelkkää löysää nahkaa. Lihaksista ei oo tunnu olevan juuri tietoakaan. Liikunnalle ei muka löydy aikaa kahden lapsen takia ja se on kyllä pelkkä tekosyy… Olen myös huomannut,että helposti korvaan jollain välipalalla sen säännöllisen ruokarytmin.
  Ehkä mä kanssa tämän myötä saan itseni liikkeelle ja kaivettua ne lihakset jostain. ?

 • Mika

  Et ole läski vaan ihanan suloinen.

 • Pekka anttonen

  en oo lukenut sun juttujas,en tätäkään,mut jos lehteen pääsee ja tarkotat niin… Kuules nyt, sua ei läskiksi voi sanoo kukaan muu kuin sinä. Piste. Oot just okei ja nätti. Sun omat kriteerit on tavalliselle ihmiselle ihän älyttömät. Kelpaisit mulle ja suurimmalle osalle miehistä (ja naisista) top kymppiin mennentullen. Mieli on itsensä pahin vihollinen. Tossapisteessä ei voi ku unohtaa itsensä ja luottaa muihin, siis ei yhteen tai kahteen mielipiteeseen itsensä lisäksi. Sori.

  • >Tilulei

   Sori Pekka, et selvästikään ole lukenut juttua niinkuin kerrotkin. Joten ihan nyt ei kannattaisi ottaa tiukkaa kantaa asiaan josta siis et tiedä mitään.
   Vai kuulutko kenties niihin ihmisiin,joilla on mielipide kaikesta, siitänkin mistä ei tiedä tai mitä ei tunne?

 • Markit

  JGG, kirjoitit tosi hyviä kommentteja! Taidat olla alan ammattilainen tai muuten tutkinut asiaa. Faktatietoa.

 • Jenni

  Arvasin jo Iltasanomien uutisen perusteella, että tähän blogitekstiin on varmasti muutama kommentti tullut :D

  Mä oon just näitä laihaläskejä. Vaikka oon normaalipainoinen, minua sanotaan toisinaan pieneksi. Joskus työkaverit on vitsaillut, etten taida paljon syödä ja jos joku yrittääkään arvailla painoa, vaatekokoa jne, niin pieleen menee. Vaatteet päällähän mä näytän ihan hoikalta. Oon n. 164/56kg, mutta päärynävartalo takaa rasvan kertymisen erityisesti alavartaloon. Kädet on ihan tikut ja rinnat pienet. Jos minut näkee vaikka bikineissä, niin tilanne on ihan toinen. Alavartalo on löysähkö, reidet isohkot ja selluliittiä on ollut aina, oli kiloja sitten 46 tai 56. Ikää 15 tai 25.

  Tiedostan, että jotain pitäisi tehdä TERVEYTENI TAKIA, mutta kun liikunta, etenkin lihaskuntoa kehittävä, kiinnostaa niin vähän. Oon ihan rapakunnossa, enkä pysty pakottamaan itseäni harrastamaan liikuntaa, joka ei kiinnosta. Omista käsivoimistani kertoo jotain se, että en meinannut jaksaa kantaa 15kg kissanhiekkasäkkiä autoon ja autosta kotiovelle… :D

 • Nimetön

  Hei Miia! Näytän oikeastaan ihan samanlaiselta kuin sinä, mutta en osaa ajatella itseäni laihaläskinä. Harrastan -paljon liikuntaa (kahvakuula), ja minussa on paljon voimaa, vaikka en ulospäin siltä näytäkään. Kaikkien lihakset ei vain kehity samalla tavalla kuin toisten. Kiinnostaisi kuulla, mikä rasvaprosenttisi on?

 • Tiina

  Miten olisi ”laihaläskin” sijasta (joka viittaa jotenkin siihen että vartalosi ympärillä majaileva täysin normaali rasvakerros olisi tässä se terveysongelma) vaikka epäurheilullinen tai kotoisammin sohvaperuna?

  Tässä tarkoittamasi ”laihaläskin” terveysongelma ei siis ole se että rasvaa varsinaisesti olisi liikaa (puhtaasti terveysnäkökannalta, esteettisyys on sitten mielipidekysymys) vaan se että alta puuttuu lihasmassa. Tämä sitten aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelinongelmia ja pitkälle vietynä jaksamisongelmia arjessa.

  Moton ei siis pitäisi olla että rasvasta eroon (luonnollinen rasvakerros kuuluu naisvartaloon, ilman sitä emme biologian näkökulmasta toimi) vaan lihaksia lisää!

  Eli tsemppiä lihasten hankintaan!

  T: Urheilullinen, mutta ei laiha

 • Etureppu

  Suosittelen kokeilemaan SUP-lautaa. Ei repimistä ja rääkkiä, vaikka kaikki kropan lihakset tekee töitä. Lisäksi erittäin rentouttavaa puuhaa. Itse yritän saada kroppani raskauden jäljiltä kuntoon ja tämä on ollut siihen tosi hyvä laji.

 • Lässytykseen kyllästynyt

  Oon samaa rasvasisarkastia ja oli paino/pituusindeksi mikä tahansa kaikilla on oikeus käyttää juuri sitä adjektiivia itsestään kuin haluaa.
  Läski on ärsyttävä termi lähinnä leimaavuuden takia, mutta jos mietitään mitä LÄSKI on niin sehän on: ihraa. Jos ihraa on ympäri kehoa niin ei väliä urheilet vai et -sitä sitten on ja tädää on ku ihrapuikko -kuirrutus ihralla. Ei se välttämättä paha oo ja voi asialle hymähtääkin jos muuten tuntee että terveys on kohdillaan koska genetiikka jo tekee meistä erilaisia laardin varastoijia. Mutta ne jotka kokee että rasva on korvannu lihakset ja puolet maksasta olis aika alkaa löytyy muilta tsemppausta.

  Terveys ei oo sitä mikä kelpaa miehille tai mahtuu valtavirran katsomaan ”oikean koon” vaatteeseen. On monta muutaki asiaa mitä se ei ole mutta faktoja kyllä. Jos rasvat, kolesterolit, veren kuvat, lihasten suorituskyky jne jne on tasapainossa ni sellasta ihmistä voi jo hyssytelläki koska muute tulee itselle epäonnistuja fiilis -ja sitähä se on -kaikki suojelee omia epävarmuuksiaan kun hyssyttelee muita.

 • Seija Turunen

  Kuuleppa olet normaalinkokoinen ja näköinen. ?

  • Miia Ezen

   Heippa Seija! Niin voi ehkä joillekin näyttää, mutta kehonkoostumusmittaus näyttää eri asiaa. Nyt puhutaankin siitä, mitä siellä ihokuoren alla on. ?

 • Nimetön

  Yhteiskunta menee nyt tähän, että laihakin on ylipainoinen. Jokainen syyllistetään kaikesta, tästä tykkää Pekka Puska. Tälläisia juttuja ei saa julkaista. Elämä menee nyt niin päin epäolennaista, että ei ole tärkeää onnellisuus vaan ainoastaan salitreeni. Tämä nainen on juuri oikeanlainen eikä hänellä ole mitään syytä laihtua. Ilmeisesti ei ole oikeita ongelmia elämässään, kun tälläiseenkin vouhotukseen aletaan. Ryhtiliike on hänellekin ainoastaan hyötyliikunta ja pari kertaa viikossa muuta liikkumista esim. puistossa tai metsässä. Lisäksi toisten auttamista, niin silloin löytyy taas elämänlanka tällekin ihmiselle.

  • Miia Ezen

   Heippa nimetön! Täällä sinulle vastaa ”tämä nainen” eli blogin kirjoittaja, joka moderoi ja siis vastaanottaa viestit. Kirjoitat siis suoraan minulle. Ehdottaisin ystävällisesti perehtymään asiaan ennen kuin kommentoit ja tietenkin lukemaan muiden loistavia kommentteja sisältäen paljon hyvää faktaa. Mielipiteitä saa ja pitääkin olla, koska se herättää keskustelua, mutta sinulla on mennyt jutun pointti ohi. En viitsi toistaa itseäni vaan pyydän tutustumaan aiheeseen laihaläski ja kuinka se vaikuttaa ihmisen terveyteen. Ihanaa kesää sinulle! ?

 • aamusta

  Hieno teksti! Tämä nykyajan blogeista tuppaa unohtumaan, että kehon on tarkoitus jaksaa meidän mukana ja kannatella meitä, ja siksi tarvitaan lihasta – ei lihas ole mikään koristus jota hankitaan jotta jaksetaan katsoa omaa peilikuvaa.

  Vinkkejä toiselta liikuntalaiskalta: otan itse aina kotona, omissa oloissani, jonkun tehojumpan, 30 päivän ”kuntokuurin”. Niissä yleensä lähtötaso on matala ja voi tuntea itsensä jaksavaksi koko ajan. En kuvittelekaan näyttäväni kuntoraamatun kansikuvanaiselta sen jälkeen, mutta paljon paremmalta tuntuu. Esim. Callanetics on sellainen, johon palaan uudelleen ja uudelleen, joka saa nopeasti olon ja ulkomuodonkin vahvistumaan. Ryhdin koheneminen on äkillisin ja selkein muutos. Kirjastossa on hyllymetreittäin tällaisia pikakuureja, joilla toivon mukaan käynnistyy myös pysyväkin kiintymys liikuntaan. Omalla kohdallani olen ainakin punnerrukset saanut vedettyä päivittäiseen arkeeni, vaikka vatsalihaksissa yhä menee satunnaisilla kuntokuureilla…

  • Miia Ezen

   Heippa! Itseasiassa mulla on Callaneticsista jopa videoita dvd:llä. Tosin dvd-soitinta ei enää ole. ? Kotijumppaa olenkin harrastanut, mutta ehkä liian rankkoja. Esim. Kayla Itsinessin treenit olivat tasoa tuhat jo heti alusta, mutta kunto kasvoi huimaa vauhtia. ?

 • joanna

  Todella hyvä teksti Miia! Ihanaa, että puhuit pelkästään urheilun ja lihaksiston terveydellisistä vaikutuksista, et ulkonäöllisitä.
  Itse olen ollut koko elämäni enemmän tai vähemmän urheileva ja sopusuhtainen niin ulkoisilla kuin sisäisilläkin mittareilla.
  Muutaman kerran, kun urheilu on jäänyt vähemmälle (lue:kokonaan pois) ja olen tokaissut ylipainoiselle ystävälleni, että pitäisi ottaa taas itseään niskasta kiinni ja ruveta lenkkeilemään, on hän tylysti tokaissut että ”mitä valitat kun et ole edes lihava”. Monesti tuntuu, ettei omasta terveydestä saa kantaa huolta, ellei ole jo ylipainoinen. Ei sillä välttämättä ole ulkonäön kanssa mitään tekemistä! Enkö muka saisi pitää urheilua jollakin tapaa osana elämäni koko ajan, vaikken olekaan ylipainoinen? Ei sitten tarvitsisi kamppailla liikunnattomuudesta johtuvien sairauksien kanssa vaikkei ylipainoinen olisikaan.

  • Miia Ezen

   Juuri näin! Kyse on terveydestä ja myös tiettyjen sairauksien ennaltaehkäisystä. ? Vaikka puhun tässä terveydestä enkä ulkonäöstä niin silti moni kääntää sanani ulkonäköön. ?

  • Susa

   NIIN samoja kommentteja olen myös saanut ihmisiltä joilla saattaa olla kiloja enemmän kuin itselläni, muttei kuitenkaan lihavuuteen asti. On se erikoista, että muutama lisäkilo kroppaan ja simsalabim, sulla onkin yhtäkkiä oikeus kertoa hoikemmille mitä heillä on oikeus sanoa / ajatella OMASTA kropastaan! Tietämättä yhtään kuinka epäterveellistä sohvaperunan elämää ko. hoikka ihminen viettää. Ei tajua… ei vaikka kuinka yrittäisi.

   • Miia Ezen

    Hyvä Susa! WORD! Juuri näin. :) Niin samaa mieltä sun kanssa.

 • Jepatus

  Ihan aiheen vierestä, miten olet tuohon salikuvaan saanut tehtyä tuon lettisi? sä näytät niin hyvältä treenatessakin :)

 • M

  Nuoruudessani kisasin sm-tasolla, liikuin aktiivisesti koko aikuis-iän kunnes tuli useamman vuoden täysi liikkumattomuus sairauden vuoksi, joka pilasi ulkonäköni ( kasvot ja hiukset). Hirveä itseinho ja ahdistus. Kokeilin pt:tä, joka perui tapaamisia, otin jäsenyyden kuntosalille, jossa itseinhoni vuoksi en saanut käytyä kuin harvakseltaan.. Sitten löysin TFW:sin työkaverini kautta. Mahtava ryhmähenki, ammattitaitoiset valmentajat ja tapa millä treenataan tuottaa tuloksia, sekä fyysisesti että henkisesti. Joudun edelleen puremaan hammasta tehdessäni liikkeitä, (joita aiemmin jaksoin tehdä helposti) puuskuttaen ja kädet täristen vain muutaman. Vieressä kuitenki kaveri tsemppaa ja jo kuukauden jälkeen voimatasot on nousseet ihan älyttömästi! Voin koko sydeämestäni suositella Training for warriorsia.

  • Miia Ezen

   Hmm.. ehkä sitä pitää uskaltautua kokeilemaan joku päivä. Ensin meinaan ouuskutella kotona ja saada kuntoa hieman nousemaan. ;)

 • Jannali

  Kiitos Miia!
  Puhut asiaa. Itse olen juuri tuollainen laihaläski. Ulkopuoliset sanovat aina hoikaksi ja laihaksi, mutta totuus paljastuu varsinkin, kun on bikinit päällä. Oli tosi mukava lukea tuo teksti, kun samaistuin täysin kirjoittamiisi asioihin. Kiitos vielä! :)

  • Miia Ezen

   Voi ole hyvä! <3 Veikkaan, että meitä sun ja mun kaltasia on vaikka kuinka ja monta.

 • Kaisa

  Hieno kirjoitus! ? Aihe on tärkeä, sillä varmasti löytyy paljon ulkoisesti hyvän näköisiä, mutta vähän liikkuvia ja esimerkiksi ihan liian vähän syöviä ihmisiä. Terveys ennen kaikkea!

  Tsemppiä Miia sulle terveellisten elämäntapojen pariin, jospa se kipinä liikuntaan löytyisi ?

 • Anu

  Teemulla ja muutamalla muulla meni pointti ohi, ei se ollut se ”hyvältä näyttäminen”, vaan se että tietää olevansa just se laihaläski, joka ei saa itteään punnerrettua ylös ja joka puuskuttaa portaissa. Että lihaksia ei ole eikä motivaatiota liikkua —> vaikuttaa terveyteen ja jaksamiseen. Kyllä mäkin tiedän että munkin kroppa huijaa, kaikki sanoo että ku oot noin pieni ja ei toi pikku pömppis haittaa mut haittaa se ku en ihan oikeesti LIIKU, ja jostain pitäs kaivaa se motivaatio hoitaa itteään.

 • Maria

  Jos asut Helsingissä ja pidät ryhmäliikunnasta, olet lämpimästi tervetullut meille Friskis&Svettikseen! Tarjoamme rehellistä jumppaa ja ulkoliikuntaa monella eri tasolla; kävijät ovat myös kaikenikäisiä ja -näköisiä. Kaiken lisäksi seura toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Tule testaamaan! :) Terkuin Maria, F&S:n seuratoiminnan koordinaattori

 • TK

  Hyvä, että joskus joku kirjoittaa muustakin kuin laihduttamisesta ja keventämisestä jamitänäitänyton. Itse olen laiha ja lihaksiton ja kyllä se ottaa päähän kun näyttää lähinnä sairaalta kuin hyvinvoivalta, ei jaksa nousta portaita, koko ajan on selkä kipeä kun tukivartalon lihakset on heikot ja väsyttää kun yleiskunto on surkea. Ulkonäköpaineita minulla ei varsinaisesti ole, en häpeä kroppaani, mutta haluaisin olla ja näyttää terveemmältä. Olen huono treenaamaan, mutta herkkuja kyllä vedän mielin määrin enkä juuri mieti syömisiäni. Toisin sanoen: syön väärin, en treenaa ja olen laiha. Jos joku mulle väittää, että terveellisesti syövä ja sopivasti liikkuva, mutta hieman ylipainoinen henkilö olisi mua huonommassa kunnossa niin nauran päin naamaa! Eli olisi siis kiva jos joskus enemmänkin niiden liikakilojen tuijottamisen sijaan keskityttäisiin joskus meihinkin – laihoihin, mutta todennäköisesti fyysisesti kaikin puolin huonommin voiviin vartalotyyppeihin!

 • TT

  En yleensä koskaan kommentoi mitään, vaikka blogiasi ajoittain seuraankin…

  Mutta kiitos tästä kirjoituksesta. :) Laihaläski täälläkin tunnisti itsensä. Erityisesti kolahti tämä pieni osuus:

  ”Kun saisin kerrankin sen tunteen, että olisin edes jossain urheilussa samantasoinen kuin muut, niin varmasti innostuisin.”

  Olen aina ollut pieni ja hyväkuntoisen näköinen, mutta se on niin nöyryyttävää olla aina se huonoin ja heikoin kaikessa liikunnassa. Vuosi sitten kuitenkin löysin joogan, ja siitä olen saanut onnistumisen kokemuksia, sekä henkisesti että fyysisesti. Tiedän että lihaskuntoa kannattaisi harjoittaa kuntosalilla eikä joogamatolla, mutta tämä tapa sopii minulle. :)

  • Miia Ezen

   Heippa! Kiva kun tulit kommentoimaan. ? Joogasta tykkään itseasiassa itsekin ja eikö nuo joogit ole aika hyvässä kunnossa vaikkei salilla käykkään.

 • Hanna

  Hei Miia! Täällä yksi laihaläski lisää. Kirjoituksesi oli hieno ja rohkea! Kuten totesit, hoikkien ihmisten ei ole sallittua sanoa ääneen mitään negatiivista kehostaan tai saa heti osakseen vähättelyä. Koettu on :) Itse olen ulkoisesti hoikka, mutta rasvaa kehossa on silti ihan liikaa. Ja sisäelimiin kertyvä rasvahan on sitä kaikista epäterveellisintä, joten kyllä meillä laihaläskeillä on ihan oikeasti syytä olla huolissaan. Moni ei vaan tunnu ymmärtävän, että sillä huolella ei ole niinkään tekemistä ulkonäön kanssa, vaan kyse on nimenomaan terveydestä ja hyvinvoinnista.

  Kiitos Miia, että nostit asian esiin! ?

 • osmo kukkonen

  uljasvartalo ole ylpeäsiintä ..

 • Mila

  Heippa! En harrastele blogeihin kommentointia, mutta tässä on jotain minkä kanssa oon kamppaillut vaikka kuinka pitkään. Oon aina ollut alipainoinen ja se on aina muiden mielestä syy olla onnellinen. Mulla ei ole ikinä varaa sanoa siitä, että hitsi kun en jaksa liikkua, hitsi kun maha pömpöttää, hitsi kun oon huonossa kunnossa.. Eihän se haittaa kun oon niin laiha. Niin. Enkä itke mun pikku pömppistä sen takia, että se haittaisi mua, mä olen ihan tyytyväinen kehooni ja mulla on ulkonäöllisesti ihan positiivinen minäkuva, mutta fakta on, että tiedän, että kroppani ei ole terve.

  Toinen mikä liittyy myös laihuuteen, mutta ei niinkään tähän laihaläski asiaan, on se että onhan myös merkittävä alipaino huono asia. Oli laihaläski tai ei. Mulla oli stressaava elämänvaihe ja vaikka mitä söin, mä laihduin viikossa viisi kiloa. Tämän jälkeen olin 45 kiloinen ja mua pelotti, että mitä jos sama tilanne jatkuu.. Sanoin asiasta ystävälleni huolissani ja sain perinteisen valituksen siitä, että oon itsekäs kun valitan ja mun pitäisi vain olla tyytyväinen.

  Mä en halua kohottaa itseäni että tää olisi jotenkin pahempi asia kuin olla lihava, mutta musta tuntuu että toisesta päästä tai ihan sieltä sopusuhtaisestakin kuulee useasti, että heidän ongelmansa on vakavampi ja meidän laihojen pitäisi pitää suumme supussa.

  Laihuus ja terveys ei kulje välttämättä käsi kädessä ja on naurettavaa, ettei vielä vuonna 2017, kun terveys on melkeinpä jo trendi, ihmiset eivät tajua, että se mitä päällepäin näkyy ei kerro ihmisen terveydentilaa.

  Sattuu kun lukee lehtien julkaisujen kommentteja tästä merkinnästä. 80% ei ymmärrä mikä on rasvaprosentti tai kuvittelevat että tässä puhutaan itsensä jalustalle nostamisesta ja pinnallisista asioista. Olet rohkea nainen. :)

  • Miia Ezen

   Heippa Mila! Hei todella huvä kun otit myls asian toisen puolen puheeksi. Itse oon tehny aikasemmin töitä hyvinvoinnin parissa ja kaikista vaikeinta oli saada asiakkaalle lisää painoa. Laihdutus oli sen rinnalla piece of cake! Tuosta ei todellakaan pitäisi lähipiiti reagoida noin vaan samantien lääkäriin. Toivottavasti sulla asiat parani tuon asian suhteen? ❤

  • Hanna

   Hei Mila! Itse painin vuosikausia tuon alipainon kanssa ja tiedän miten raskasta se on, varsinkin kun siitä ei voi kenenkään kanssa puhua saamatta täystyrmäystä. Painoni ei meinannut nousta millään ja kun yritin ja yritin, omaksuin ihan vääränlaiset ruokailutottumukset. Nytkin olen hoikka, mutta huonoilla valinnoilla olen aiheuttanut sen, että viskeraalista rasvaa on kertynyt aivan liikaa. Vaikka yrittäisit edelleen nostaa painoasi, kannattaa miettiä miten sen teet. Toivon, että itse olisin ymmärtänyt paremmin. Nyt on rasvan sulattamiseen vuoro, mutta paino pitäisi säilyttää. Tsemppiä sinulle!

 • Tyttö 19

  Kiitos siitä, että olet rohkea nainen ja pystyt nostamaan kissan pöydälle! <3 hieno esimerkki meille nuoremmille! :)

  • Miia Ezen

   Heippa Tyttö 19! :) Oi kiitos ihanasta kommentista. Mä niin haluaisin jollain tapaa auttaa nuorempia naisia. Been there! ;)

 • Nimetön

  Laihisläski ilmottautuu! Oon ollu pari vuotta sitte oikee sporttipakkaus, reenasin tavotteellisesti, ruokavalio oli suunniteltua (ei keittiövaa’an kanssa pelleilyä) vaa puhasta terveellistä ruokaa n 5-6 ateriaa päivä mikä toimi treenien kanssa ja tulosta tuli. Tuolloin jätin herkut pois ja olin todella kurinalane likka. Sitten mielenterveys petti traumaperästen juttujen ja periytymän takia todennäkösesti. Masennus, liikunta loppu ko seinään, ruokahalu menny pois, päihteet kuvioihin helpottamaa henkistä pahaa oloo vähäks aikaa. Lisää päihteitä ja jos nälkä iskeeki jossai välissä ni mikronugetit tai roiskeläppäpizzat helppoja ja nopeita. Näin kun tätä aika ykspuolista ja ei kovi terveellistä ruokavalioo o jatkunu päälle puolisen vuotta ni on sitä kehossaki tapahtunu muutoksia. Varsinaisesti en oo lihonnu, mut kroppa o rapakunnossa, lihakset lähteny, maksa huutaa hoosiannaa ja keho tuntuu paljon riutuneemmalta ja jaksamattomammalta ko aikoihi. Aina ko avas sen nugettipaketi ni mietti et enpähä ainakaa liho et iha sama, tai jos kännäsit viiko ni se viskipöhöki hävis paris päiväs, tavallaan vähätelly nuita terveydelle haitallisia vaikutuskia koska net ei ulkosesti miulla näy. Vielä. Mut jos tää elämän tyyli jatkuu ni eiköhä se rupee näkymää pitkässä juoksussa mut ihelläki tuo motivaation puute reenaamiseen tullu ja ehkä miusta pari vuoje sairaslomailu jäläkee o tullu tämmöne sovvaperuna löllöttelijä mut tämä elämän tyyli ei ole todellakaan terveellistä vaikka laiha neiti olenki ja kroppaa kehutaa joka suunnasta mut tämä o fyysisesti huonoin kunt

 • Jenniina

  Kirjoitat niin täyttä asiaa! :) Täällä kanssa yksi, jolla vakava laihaläskiyden vaara. Geenit on tehneet sen, että alipainon rajoilla mennään vaikka kuinka syön. Välillä on kamala olo siitä, kun sisarukset on niin hyvässä kunnossa ja itse ei kykene edes punnertamaan. Nyt olen onneksi löytänyt työmatkapyöräilyn ja vaikka matka ei pitkä ole, se ja fyysinen työ on todella vaikuttaneet! Kiipeilykin on nyt vienyt mukanaan, ja se on todella monipuolinen laji :) Juuri sellainen, missä ei tarvitse mennä verenmaku suussa, ja on silti todella tehokasta! Kylläpäs tuli eilen hyvä mieli kun sitten eilen lähdin siskojen mukaan suunnistamaan, ja jaksoin pysyä matkassa koko 1,5h ja yli 5km risukkoisessa metsässä rämpien ja juosten! Toiste tuskin lähden, ei ollut minun lajini, mutta oli kiva huomata että kunto on todella kehittynyt!

 • Elise

  Heippa, ihan hyvä pointti oli jutussa, olen samaa mieltä monen kanssa. Minua myös harmittaa ulkonäkökeskeinen ajattelu, tärkeintä on olla terve. Itse en harrasta tällä hetkellä liikuntaa, sillä on ollut paljon terveysongelmia. Sen kun kerran menettää, ei laihaläski enää valita vaan on onnellinen hoikasta olomuodosta ilman liikunnan ripettäkään. Kävin jokin aika sitten uimahallissa lapseni kanssa, olin lumoutunut kun näin tavallisia suomalaisten naisten vartaloita, oli paksua laihaa läskiä ohutta pitkää jne. Kaikki lähtee sisältä itsestään, olen huomannut että itsevarma olo on myös yksi tärkeä osa ihmisessä. Jos ei ole sinut itsensä kanssa, ei varmasti laihankaan ihmisen ole hyvä olla. Mutta onko tämä termi ”laihaläski” lähtenyt liikkeelle juurikin nykyaikaisen kauneusihanteen eli lihaksikkaan vartalon myötä? Mielestäni terveys ja onnellisuus, siinä tärkeimmät avaimet onnellisuuteen ja itsensä hyväksymiseen.

  • Miia Ezen

   Heippa Elise! Laihaläskisyys on siis nimenomaan sitä, että muuten näyttää hyvältä ainakin vaatteet päällä ja nuoremmilla jopa bikineissä, mutta kehonkoostumus on huono. Lihaskunto on heikko ja rasvaa on liikaa. Niin kuin näistä monesta kommentistakin voi lukea miksi tämä ei ole hyvä asia ainakaan vanhemmiten. Toivottavasti sulla terveys paranee ja pääset vähän liikkumaan. <3

 • Jones

  ***** oot idiootti. Kehtaakin kitistä. Olisit onnellinen. Ei jeesus naiset osaa olla tyhmiä!

  • Miia Ezen

   Heippa Jones! Muokkasin vähän viestiäsi, koska myös alaikäiset lukevat blogiani. Toivotan sulle parempaa onnea naisten kanssa ja mukavaa kesää. ?

 • Medium "paremmassakin kunnossa voisin olla"

  Mielestäni laihaläski on sanana vääristynyt. Siinähän kuvataan kahta ei-toivottavaa ääripäätä. Laiha ei ole sama asia kuin hoikka tai normaalipainoinen eikä laihuus ole mikään tavoiteltava tila. Hoikkuus voi ollakin. Et sinäkään Mia näytä laihalta, vaan normaalipainoiselta.

  Laihaläskipuheessa on julkisuudessa yksinomaan moittiva sävy, vaikka sen pitäisi vain nostaa tietoisuutta siitä, ettei nykyaikainen istuva elämäntyyli pidää hoikkaa kunnossa. En ole kyllä varma siitä, tarvitseeko asiaan varsinaisesti puuttua laihaläskipuheen avulla. Huonokuntoisia on kaikissa kokoluokissa. Kyllä hoikkakin sen itsestään huomaa, jos ei askel oikein kulje, mihin tarvitaan laihaläskipuhetta? Eikö voisi puhua vain kunnon nostamisen tärkeydestä?
  Muuthan tuomitsevat meidät joka tapauksessa vain ulkonäön perusteella. Laihaläski on siis tuomittu huonokuntoiseksi, koska hänellä ei ole erottuvia lihaksia. Tästä seuraa tietysti auttamatta ajatusketju, että jos lihakset eivät näy, meillä on tässä taas yksilö, jonka elämäntapoihin muiden pitää puuttua. Lihavien elämähän on jo nyt kaikkien omaisuutta.

  Olen samaa mieltä yhden aiemman kirjoittajan kanssa siitä, että koko sana on tuomitseva.

 • varpuslintu

  Pakko sanoa, että minullekin tuli tästä melkoisen negatiivinen fiilis. Onhan se toki hurjan hyvä juttu, että puhutaan kehon terveydestä ja murretaan sitä myyttiä, että hoikka henkilö olisi automaattisesti tosi hyvässä kunnossa. Kuitenkin se tapa, jolla asian esität, riitelee jutun pointin kanssa.

  Nimittäin omassa kirjoituksessasikin on sisällä sellainen sävy, että oletusarvoisesti ”läski”* henkilö olisi huonossa kunnossa ja laiha hyvässä. Tämä asenne on ikään kuin sisäänrakennettuna sanassa ”laihaläski”. Silloin, kun voidaan ilmaista, että näennäisen hoikkuuden luoma illuusio henkilön kehon terveestä kunnosta ei pidä paikkaansa liittämällä määreen ”laiha” perään lisämääre ”läski”, määritellään jo lähtökohtaisesti, että ”läski” on sellainen käsite, jolla voidaan ilmaista henkilön olevan tosi huonossa kunnossa, ja että vastaavasti pelkkä ”laiha” ilman sitä ”läskiä” tarkoittaisi henkilön olevan hyvässä kunnossa.

  Aiheesi on siis hyvä, mutta se, että olet valinnut käyttöösi tällaisen vanhan termin, jolla laihat ja laihan näköiset mutta heikkokuntoiset ja mahdollisesti epäterveellistä elämää viettävät henkilöt ovat varmasti jo vuosikymmenten ajan mollanneet itseään lisäämällä sitä näennäistä positiivista ominaisuuttaan kuvaavan termin perään negatiivisiin ominaisuuksiin liitettävän sanan, tekee tavallaan koko jutustasi ristiriitaisen. (Olen myös kuullut ”laihaläskiä” käytetyt mainitunlaisten hoikkien henkilöiden haukkumiseen, mutta huomattavasti paljon harvemmin, kuin mitä olen kuullut näiden tyyppien haukkuvan itse itseään.)

  Siinä olet oikeassa, ettei hoikka ulkomuoto kerro henkilön kehon hyvästä voinnista, ja asiasta puhutaan ihan liian vähän. On kuitenkin myös nykytiedon valossa totta, ettei lihavuuskaan automaattisesti tarkoita, että henkilö olisi sairas tai varsinkaan fyysisesti huonossa kunnossa. Lihavakin voi nimittäin olla vahva ja hyväkuntoinen kehonsa korkeasta rasvapitoisuudesta huolimatta. Lihava ei myöskään automaattisesti ole sairas, mutta hänellä on kuitenkin huomattavan kohonnut riski saada monenlaisia tauteja ja vaivoja lihavuutensa takia. Lihavuutta ei ole järin asiallista pitää minään sellaisena ultimaattisena kehon huonoa vointia edustavana käsitteenä, jolla voidaan vesittää usein positiiviseksi mielletty ”laihuuden” käsite joksikin negatiiviseksi asiaksi vain lisäämällä sen perään määre ”läski”.

  Moni noissa aiemmissa kommenteissa on ihmetellyt sitä, miksi porukka täällä on ”loukkaantunut” sanasta ”laihaläski”. Uskon, että monella on ollut tuohtumuksensa taustalla sama ajatus kuin minulla, mutta tätä on vähän vaikea ilmaista lyhyesti – ja ylipäätäänkään – joten syy paheksunnalle ei ole ilmennyt heidän kommenteistaan, jotka siten vaikuttavat pitkälti vain turhanpäiväiseltä loukkaantumiselta.

  Tulipa tästä pitkä kommentti! Toivottavasti pointtini on ymmärrettävissä.

  *) Sitaatit, koska läski on haukkumasana lihavalle tai ylipainoiselle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Toimitus suosittelee

Instagram