Ensimmäinen askel valokuvaajaksi

Tänään minut sai hymyilemään: Ensimmäiset (omasta mielestäni) hienot valokuvat ja sinulle kirjoittamani valokuvauksen alkeet tyttöjen kielellä.

Nyt on siis lähtenyt käyntiin uusi harrastus. Opettajani kielsi käyttämästä automaattiasetuksia ja nyt mennään siis ihan manuaalisesti. Ajattelin kirjoittaa tyttömäiset aloittelijan ohjeet. Eli miten olen itse ymmärtänyt valokuvauksen alkeet tiiviillä kahden tunnin privaattikurssilla. Tämä on varmasti hauskaa ammattilaisille ja vähän pidemmälle edenneille harrastajille. Varmasti myös opettajani repii hiuksensa päästä ja miettii että eikö se nyt enempää ymmärtänyt. Tässä kuitenkin ensin kuvat rähjäisestä mallistani ja tyttöjen kielellä kirjoitetut valokuvaajan alkeet niiden alla.

My photo model
BTW it’s not easy to take pictures of a black dog

Tässä siis ohjeet aloitteleville tytöille:

Kameran näyttö
  1. Aukon koko: Yllä näkyvässä kuvassa F4.0 kuvaa aukon kokoa. Tässä mun käsitys asiasta: Laita silmien eteen musta paperi, jossa on pieni aukko. Mitä enemmän revit aukkoa isommaksi, sitä valoisammaksi käy katselu paperin aukosta. Sama juttu kamerassa.. mitä suurempi aukko, sitä enemmän pääsee valoa kameran kennolle. Jos kuvaat siis hämärässä niin kannattaa aukko olla siis suuri. Eikö ole selkeä? Muista kuitenkin, että aukko lukuna on käänteinen. Eli mitä suurempi aukko, sitä pienempi luku ja toisin päin. Tällä voi kikkailla esim. sitä että taustalla olevat elementit näkyy blurrina.
  2. Valotusaika: (Veikkaisin että se on yllä olevassa kuvassa tuo 0,4s – mun kamerassa näkyy vähän erilailla) Tämä tarkoittaa sitä kuinka kauan aikaa tuo aukko päästää valoa ottamaasi kuvaan. Yllä olevassa kuvassa aukko päästää valoa kuvaasi 0,4 sekunnin ajan. Eli jos ulkona on todella kirkasta ja valotusaika on pitkä.. mitä käy? No luultavimmin ”keräät liikaa valoa” ja kuvasi ylivaloittuu. Nyt ymmärrän miksi pimeässä otetaan jalustalla kuvia, koska joudutaan käyttämään pitkää valotusaikaa (eli keräämään valoa) ja käsi ei millään meinaa pysyä paikallaa edes sekunnin verran. Jalustan avulla kuvasta ei siis tule epätarkka. Jos kohteesi liikkuu ja sinulla on pitkä valotusaika, niin luultavimmin kuvassa näkyy vain viuhahdus.. mutta ehkä se onkin sitä mitä haluat kuvassa viestiä? Tällä siis saa myös kikkailtua.
  3. Herkkyys: Jos olet miettinyt että mitä hemmettiä ISO tarkoittaa kamerassa, niin kerrompa sulle.  Tuossa yllä olevassakin kuvassa se näkyy myös. Mitä suurempi luku.. sitä suurempi herkkyys. Eli samoilla asetuksilla, mutta suuremmalla ISO:lla kuvasta tulee valoisampi. Kuitenkin mitä enemmän nostat herkkyyttä niin sitä ”pilkullisempi” ja epätarkempi kuvasta tulee. Sellaista epätarkkuutta sanotaan kohinaksi.
  4. Ööö.. opettaja, opettaja! Mikä se neljäs oli! Ainiin.. Zoomi.. No, sillä zoomataan kauas ja sitten lähelle. Niin, ja sitten siinä oli sellainen hauska juttu, että malleja kuvataan kauempaa ja zoomilla, koska silloin he näyttävät kuvassa luonnollisimmilta. Tämä kuitenkin leventää kuvattavaa kohdetta. Siksi mallit näyttääkin luonnossa vielä hoikemmilta. Jos siis haluat itsestäsi hoikkia ja kauniita kuvia niin pyydä että ystäväsi ottaa ne läheltä ja ilman zoomia.

Tässä oppimani asiat. Toivottavasti tästä on hyötyä jollekkin, joka etsii netistä helposti ymmärrettäviä aloittelijoiden ohjeita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Toimitus suosittelee

Instagram