Matto viimeistelee sisustuksen: Näin valitset sen oikean

Matto viimeistelee sisustuksen, mutta ennen kuin lähdet mattokaupoille, mittaa tila, tutki sen värit ja mieti rehellisesti, millaista mattoa jaksat hoitaa.

1. Valitse riittävän suuri matto

Oikean kokoinen matto kokoaa huonekalut ja taulut yhtenäiseksi ryhmäksi. Valitse sohvaryhmän alle niin suuri matto, että se yltää sohvan ja nojatuolien etujalkojen alle. Voit myös laittaa kaksi pienempää mattoa vierekkäin.

Ruokapöydän alle tulevan maton on hyvä olla niin suuri, että tuoli mahtuu liikkumaan sen päällä.

2. Hillitty vai rohkea?

Maton pinta heijastastelee ympäristön värejä. Harmaa ja beige ovat varmoja valintoja, jos ympäristössä on muuten voimakkaita värejä. Ei esimerkiksi kannata viedä huomiota värikkäiltä tauluilta.

Jos sisustus on muuten hillitty, matto tuo siihen väriä. Sillä voi myös rikkoa tyyliä.

3. Villa- vai viskoosi?

Villamatto on pehmeä ja helppohoitoinen, sillä villla hylkii luonnostaan likaa. Villamatto ei kuitenkaan sovi allergiaperheeseen, sillä siitä irtoaa kuituja. Mitä pitempi nukka, sitä enemmän kuitua irtoaa.

Puuvillamatto on helppohoitoinen, mutta pehmeänä materiaalina se kerää likaa.

Keinokuituiset matot ovat helppohoitoisia, mutta kauniisti kiiltävä viskoosi on arka materiaali. Se ei ole paras valinta lapsi- tai koiraperheeseen. Lyhytnukkainen matto kerää vähemmän pölyä kuin pitkänukkainen.

4. Tutki 
maton laatu näin

Tutki maton solmut ja hankaa pintaa kädellä. Mitä napakampi pinta ja tiukemmat solmut, sitä laadukkaampi matto on. Silloin se 
kestää vähintään 
15–20 vuotta.

5. Älä tamppaa mattoa

Imuroi matto vähintään kerran viikossa. Maton tamppaaminen on mielen hoitoa, ei maton. Tamppaaminen löyhdyttää ja katkoo maton solmuja ja loimilankoja. Jos mattoon tulee tahra, hankaa se tuoreeltaan mikrokuituliinalla ja tiskiainevaahdolla.

Asiantuntijana Mattotalo Helman toimitusjohtaja Aino Herlevi.

Lue myös:

Villamatto vai räsymatto? Valitse suosikkisi näiden 16 maton joukosta!

Bloggaajien vinkit: 3 mattoa, joihin ihastut

teksti Jaana Kivipelto-Tulkki
tyyli Mia Lundberg
kuva Mari Lahti

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest