Ravinnon vaikutus terveyteen ja suorituskykyyn

Huono ravinto on yksittäisistä asioista ylivoimaisesti suurin terveyttä ja suorituskykyä rajoittava tekijä.  Miksi?

Tästä aion kirjoittaa tänään.

Ruokavalioita ja ihmedieettejä löytyy joka lähtöön, mutta kuinka moni oikeasti tietää oman kehon tilansa ja tarpeensa? Meidän kaikkien tarpeet on  erilaiset ja mm. kulutus erilainen.  Valitettavasti myös etsimme aina sitä helppoa ratkaisua “voida hyvin” ja syödä “terveellisesti”.

Harva oikeasti pohtii millaisia  vaikutuksia syömisellä on terveyteen, hyvinvointiin ja suorituskykyyn.  Suorituskyky on muutakin kuin urheilusuoritus. Haastava työ missä vaaditaan läsnäoloa ja isojen ratkaisujen tekoa , lukeutuu myös tähän kategoriaan.

Se,  että syöt vähäkalorista ruokaa EI tarkoita että syöt terveellisesti, sinun ja kehosi tarpeiden mukaan.

 

Ruoka pilkkoutuu elimistössämme raaka- aineiksi, joilla pitäisi ravita kehon jokainen solu

Kunnollisen ravinnon vaikutukset näkyvät terveydentilassa pitkällä aikavälillä: kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen sekä sydän – ja verisuonitautien , riski pienenee.

Ravinto vaikuttaa suoraan mielialaan, vastustuskykyyn sekä aivojen toimintaan. Tämä kaikki  näkyy esim. kyvyssä palautua harjoituksen tai loukkaantumisen aiheuttamista rasituksista.

Huono ravinto vaikuttaa tähän kaikkeen negatiivisesti.

 

Kokeile näitä muutoksia ruokavalioosi:

 • lopeta sokerin käyttö kokonaan
 • huonot hiilihydraatit pois
 • suosi gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota
 • lisää kuituja ruokavalioon
 • vähennä kahvin juontia
 • kokeile probiootteja
 • lisää veden juontia
 • vältä prosessoituja ruokia

 

Ruokastrategia

Tärkeintä olisi miettiä jokaiselle oma ruokastartegia, kuten tehdään liikunnassakin. Me urheilemme tietty tähtäin mielessä.

Ei ole olemassa yhtä superdieettiä, yhtä ruoka-ainetta, yhtä juomaa, yhtä lääkettä tai lisäravinnetta, joka ratkaisisi terveysongelmasi.

Oma ruokastrategiaa rakentaessa tulisi pohtia tarkkaan etukäteen, mitä ravinnolta halutaan. Haluatko parantaa keskittymistä vai kenties nukkua paremmin?

Haluatko helpottaa olemassa olevaa ongelmaa huonoa ihoa, vetämätöntä oloa tai  ruoansulatusvaivoja?

 

Tässä hiukan mietittävää jokaiselle :)

XOXO

 

 

 

 • Saara

  Moi! Teen liikkuvaa työtä ja pyrin pitämään kuitenkin ruokailut säännöllisinä. Ostan silloin tällöin välipalaksi esim Leaderin pähkinä-protskupatukan. Joskus mietin, mikä on oikeesti hyvä vaihtoehto, koska näitä patukoitakin on pilvin pimein. Ite koitan aina katsoa, paljonko ne sisältää esim sokeria. Mitä itse suosit tien päällä kun pitäisi saada jotain välipalaa, ja kotoa ei tullut napattua mitään mukaan?😊

 • Lotta

  Moi

  Olisin kiinnostunut tietämään, mihin perustat ohjeen siitä, että kaikkien tulisi suosia gluteenitonta ruokavaliota? Olen itse ollut vauvasta asti keliaatikko ja kaikki minua hoitaneet lääkärit ovat korostaneet että gluteeniton ruokavalio on nimenomaan tämän sairauden hoitokeino, ei trendikäs tapa laihtua. Eihän normaaleiden viljatuotteiden käyttö tarkoita automaattisesti “pullamössö” leivän syöntiä ja pääsääntöisesti viljoja sisältävät tuotteet ovat täysin samanlaisia ravintosisällöltään kuin gluteenittomat. Kiitos jos perustelet vastauksesi.

  • Martina Aitolehti

   Usein vatsa reagoi viljaan turpoamalla ja kipeytymällä. Se on merkki siitä ettei suolisto voi hyvin ( toki poikkeuksia on ). Tässä ei ole kyse laihduttamisesta, vain ihan yleisestä hyvästä olosta.

   Itsellä ainakin toimii paremmin näin :)

 • Niina

  Heipsan! Saisinko jonkun hyvän vinkin, että miten saisi tarpeeksi kuitua kehoon, mutta ei silti huonoja hiilareita? Tai siis käytännössä, että mikä niiden ero on? Treenaan säännöllisesti n neljä kertaa viikossa salia ja tanssia, mutta oikein syöminen on hukassa.. välillä kroppa huutaa hiilaria hiilarin perään ja välillä oon pystynyt menemään todella minimihiilareilla. Ei oikeen pysy balanssissa. Huomaan että pinna kiristyy, jos on liian kauan minimillä.

  • Martina Aitolehti

   Kuituja saat mm. puurosta ja hedelmistä MUTTA kuidut ei anna sulle energiaa tekemiseen.

   Keho varmasti huutaa hiilareita jos niitä ei hetkeen ei ole saanut.

   Mulle nyrkkisääntö on, että jokaisella aterialla pitää olla hiihihydraatteja. Riisiä, täysjyvä pastaa, lasinuudeleita tai peruna.

   Koita pitää sama ruokarytmi joka päivä. Ennakoit seuraavan päiväsi ruokailut kiireiden mukaan.

   Ei se ole vaikeaa kun kunnolla keskittyy ja ajatuksen kanssa tekee. Nälkää ei saa päästää tulemaan, silloin usein repsahtaa :)

   Keho tarvii polttoainetta toimiakseen.

   <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Toimitus suosittelee

>