Orgasmikirjan kirjoittanut seksuaaliterapeutti Marja Kihlström: ”Unohda tämä, jos haluat saada orgasmin”

Marja Kihlströmin orgasmikirja kannustaa omasta nautinnostaan kiinnostuneita naisia pitämään huolta itsestään, mutta muistuttaa myös kumppanin vaikutuksesta. Ennen kaikkea Kihlström haluaisi saada parit puhumaan.

”Kunpa naiset vain oppisivat rakastamaan itseään ja kehoaan ja tajuaisivat, mikä masennuslääke ja sallittu huume orgasmi on. Se poistaa kivut, kolotukset, päänsäryt, huonon tuulen ja antaa virtaa. Koskaan ei ole liian huono hetki eikä kiire harrastaa seksiä.”

Näin kuvailee 49-vuotias nainen hekuman huippuaan orgasmiin keskittyvässä Iso O – Matkaopas huipulle -teoksessa, joka on Puhu muru -blogista tutun erityistason seksuaaliterapeutin (NACS) Marja Kihlströmin käsialaa. Teos on siitä poikkeuksellinen, että aiheeseen on aikaisemmin tarttunut vain muutama suomalainen, ja hekin ovat olleet miehiä. Kihlström halusikin luoda teoksen naiselta naisille ja heidän kumppaneilleen.

Haastattelupyyntöjen määrästä sekä naisten ja miesten lähettämistä palautteista Kihlström päättelee, että kirjalle on ollut tilausta. Myös yleinen käsitys ja tutkimustieto tukevat tätä ajatusta.

– Suurimmalla osalla naisista on jossain vaiheessa elämäänsä haasteita orgasmin kanssa. Se on miesten erektiohäiriön lailla vähän vaiettu aihe, Kihlström toteaa.

Orgasmi – pitkän iän salaisuus?

Suomalaisten seksuaalielämän muutoksia tarkastelevan FINSEX-tutkimushankkeen mukaan vuonna 2015 orgasmivaikeuksia oli eniten alle 40-vuotiailla naisilla, ja ongelmat ovat lisääntyneet 2000-luvun aikana. Kihlströmin mielestä tuloksesta ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa paineita.

– Orgasmivaikeudet ovat luonnollinen asia. Naisen seksuaalisuuden huippu on nelikymppisenä, joten 20–30-vuotiaat naiset ovat vielä kehittymässä.

Tämä tuli esille myös Kihlströmin kirjaansa varten keräämissä kommenteissa.

– 40–60-vuotiaiden naisten tarinoissa orgasmikokemukset ovat syventyneet, vaikka tietenkin on yksilöllisiä eroja. Monet nuoremmat naiset kuitenkin sanoivat, että heitä vain ärsyttää, kun miehet yrittävät olla orgasmimysteerin ratkojia. Yksi yleisimmistä syistä orgasmin esittämiseen onkin se, että nainen toivon miehen lopettavan.

Kihlström haluaa lisäksi painottaa, että naisen seksuaalisuus ei vanhemmallakaan iällä häviä mihinkään. Mikäli nainen kokee sen muuttuneen, kannattaa hänen hakeutua gynekologin vastaanotolle.

– Amerikkalainen seksuaalikasvattaja Betty Dodson on melkein 90-vuotias, mutta hän pitää edelleen orgasmityöpajoja. Hän pystyy vetämään istunnoissaan jopa 15 orgasmia. Dodson onkin sanonut, että päivittäiset orgasmit ovat hänen pitkän ikänsä salaisuus.

Lue myös: ”Sain orgasmin kesken treenin!”

Huono itsetunto vaikeuttaa orgasmia

Monien orgasmivaikeuksien takaa löytyy yleensä henkisiä syitä. Kihlström nostaa esiin eritysesti huonon seksuaalisen itsetunnon, itsearvostuksen puutteen ja itsekritiikin.

– Ihmisten puhe itsestään on jopa julmaa. Yleensä pyydän asiakkaitani muistelemaan lapsuuttaan, että onko joku heidän läheinen aikuisensa puhunut itsestään ikävästi. Lapsihan imee tuollaista tietoa kuin sieni.

Siksi kasvatuksella onkin merkittävä rooli. Perinteisen mallin mukaan tyttöjen on haluttu olevan kilttejä ja hiljaisia, mutta Kihlströmin mukaan näiden piirteiden ei tarvitsi seurata makuuhuoneeseen asti.

– Kiltteys ja miellyttäminen pitäisi unohtaa seksissä, koska ne saattavat estää sen lopullisen irti päästämisen eli orgasmin. Sen saavuttaminen voi olla jopa mahdotonta, jos pyrkii liikaa vain miellyttämään toista.

”Epäonnistumisiin liittyy aina mahdollisuus. Alamme kuitenkin helposti rankaista itseämme, minkä jälkeen yrittäminen voi muuttua pelottavaksi.”

Kasvatuksessa olisi myös syytä kiinnittää huomio siihen, mistä asioista lasta kehuu. Kihlströmin mielestä ihmisiä pitäisi myös kannustaa hyväksymään vastoinkäymiset ja virheet.

– Epäonnistumisiin liittyy aina mahdollisuus. Alamme kuitenkin helposti rankaista itseämme, minkä jälkeen yrittäminen voi muuttua pelottavaksi. Orgasmistakin saatetaan ajatella, että en minä sitä kuitenkaan saa, niin enpähän pety, kun en edes yritä.

Kaiken tämän takaa löytyy myös historiallinen painolasti.

– Naisen seksuaalisuutta on vuosisatojen ajan painettu alas, sitä on piiloteltu ja pidetty pelottavana. On ajateltu, että hyvä nainen ei nauti seksistä, vaan makaa hiljaa paikallaan.

Lue myös: Olen liian ujo tekemään sitä – voiko ujous estää seksielämän?

orgasmi
Kihlström teki ensimmäisen teoksensa, Pannaan menemään – kaksi tarinaa rakkaudesta yhdessä parisuhdebloggaaja Sami Minkkisen kanssa.

Omaan mieleen voi vaikuttaa

Naisen seksuaalisuuteen ja orgasmiin liittyy näin ollen lukuisia tekijöitä, mutta oma mieli on silti olennaisimmassa roolissa. Mieltä voi Kihlströmin mukaan myös kehittää.

– Itseluottamuksen parantaminen lähtee liikkeelle siitä, että tekee itsensä arvokkaaksi tekojen kautta, koska henkinen ja fyysinen liittyvät toisiinsa. Ei tarvitse alkaa himoliikkumaan, vaan harrastamaan sellaista liikuntaa, joka tuottaa hyvää oloa. Kunnon kasvaessa elämäkin alkaa tuntua paremmalta.

Sama ajatus pätee myös ruokavalioon.

– Ei tarvitse alkaa jollekin ihmedieetille, vaan ihmisten tulisi miettiä, minkälainen ruoka tuottaa hyvää oloa. Välillä on ihanaa juoda lasi viiniä tai vaikka koko pullo, mutta ei sitäkään kannata vetää kolmea pulloa. Ihmisten tulisi ymmärtää, että kaikki asiat liittyvät siihen, miten koemme itsemme.

Vaikka ei olisi tottunut saamaan lapsuudessaan kehuja tai olisi opetettu suhtautumaan niihin suomalaisen nöyrästi, myös positiivisiin kommentteihin liittyvää suhtautumistapaa voi Kihlströmin mielestä muuttaa.

– Sain yhden televisioesiintymisen jälkeen paljon kommentteja kivasta meikistä ja hyvästä tunnelmasta. Olen ihan opetellut ottamaan kehuja vastaan, että kiitos, olen samaa mieltä. Ennen olisin saattanut suhtautua asiaan, että eipäs, kyllä minä näytin väsyneeltä.

”Jos olen aamulla omasta mielestäni aivan räjähtäneen näköinen, mutta mieheni kutsuu minua söpöksi, niin en ala kyselemään, että vitsaileeko hän.”

Naisten kannattaisi kuunnella myös kumppaneitaan ja ottaa heidän kehunsa vastaan.

– Jos olen aamulla omasta mielestäni aivan räjähtäneen näköinen, mutta mieheni kutsuu minua söpöksi, niin en ala kyselemään, että vitsaileeko hän. Olisi hyvä opetella näkemään se, miten toinen näkee sinut.

Kihlströmin mielestä kannattaa aidosti kiinnittää huomiota myös siihen, minkälaisen maailmankuvan ääreen hakeutuu.

– Media tarjoaa meille tällä hetkellä todella erilaisia kuvavirtoja. Voit ajatella seuraavasi kehopositiivisia lähteitä, mutta oikeasti saatatkin katsella todella kehotietoisia ja muottiin ahdettuja kuvia. Seuraamamme kuvat vaikuttavat meihin väkisinkin.

Lue myös: Näin löysin oman tyylin – Tytti Shemeikka uhmaa vartalotyyppiajattelua

Raskaus ja ruuhkavuodet ovat herkkää aikaa

Nyt naisten ei kuitenkaan kannata alkaa syyttää itseään orgasmivaikeuksista. Kyse on monien asioiden summasta ja esimerkiksi lukuisat ulkoiset tekijät voivat tuottaa haasteita. Yksi yleinen esimerkki on ruuhkavuodet.

– Yleensä ihminen tiedostaa normaalin stressin ja väsymyksen vaikutuksen, mutta ruuhkavuosissa niiden taso voi olla niin korkealla, ettei se edes pääse laskeutumaan. Olen käyttänyt tästä esimerkkiä, että kuivaa rättiä on turha puristaa enempää.

Samalla tavoin suuret hormonaaliset vaihtelut vaikuttavat mullistavalla tavalla naisen seksuaalisuuteen. Kihlströmin mukaan naisen elämässä tällaisia vaiheita ovat murrosikä, raskaus ja vaihdevuodet.

”Raskaana ollessaan nainen on murrosiän jälkeen ensimmäistä kertaa sellaisessa tilassa, että hän tuntee kehonsa hallitsemattomuuden.”

– Jos niinä aikoina kuulee ikäviä kommentteja itsestään, niiden unohtaminen voi kestää kauan.

Kihlström toivookin, että niissä tilanteissa kumppanit olisivat varovaisia sanoissaan.

– Pitää aidosti ymmärtää, että se ei ole normitilanne naiselle. Raskaana ollessaan nainen on murrosiän jälkeen ensimmäistä kertaa sellaisessa tilassa, että hän tuntee kehonsa hallitsemattomuuden.

Kihlström kertoo tällaisen esimerkin myös omasta elämästään.

– Blogini alkuvaiheilta löytyy kaksi kuvaa, joista toisessa olen juuri saanut meidän toisen lapsen ja toinen kuva on otettu vuotta aikaisemmin. Niissä on kuin kaksi eri tyyppiä. Mieheni hihittelee vieläkin synnytyksen jälkeiselle kuvalle. Eihän hän tarkoita mitään pahaa ja myönnän näyttäväni siinä hupsulta, mutta kyllä se edelleen sattuu.

Lue myös: Ruuhkavuodet – näin selviät hektisestä elämänvaiheesta

Puhukaa toisillenne

Vaikka naisen henkinen hyvinvointi ja monet ulkoiset tekijät vaikuttavat orgasmiin, myös kumppanilla on väliä.

– Kumppani on tärkeä rinnalla kulkija. Hän voi tukea, kannustaa ja antaa tietoa, ja siksi toivonkin, että sekä naiset että miehet lukisivat kirjani.

– Naisen pitää itse oivaltaa orgasmiinsa liittyvät asiat, mutta kumppani saattaa siitä viereltä huomata ne jo aikaisemmin. Oivaltamiseen voi liittyä kipua, joten kumppani voi ottaa henkisesti kädestä kiinni, Kihlström jatkaa.

Kihlström antaa seksuaaliterapiassa jonkin verran tekniikkaohjeita, mutta hän painottaa arvostuksen ja kunnioituksen merkitystä.

– Kyse on henkisestä yhteydessä. Harva nainen syttyy vuodesta toiseen siten, että laitetaan käsi pikkareiden sisään. Orgasmivaikeuksiin liittyy usein parisuhteen yhteys, eli miten kumppanit ovat aidosti jakaneet elämäänsä toiselle. Jos vuorovaikutuksessa on ongelmia ja suhteessa epäluottamusta, silloin voi olla vaikeaa vapautua seksin aikana.

Sen vuoksi Kihlström haluaa saada parit puhumaan.

– Pitäisi olla keskustelua. Puhetta elämästä, siitä mitä kuuluu ja haaveista. Puhetta meistä. Seksistä puhumisen yksi isoimmista haasteista on se, ettei sille ole sanoja. Toivon kirjani antavan niitä ja avaavan keskustelua.

Lue myös:

Joko tunnet erilaiset orgasmit? Tällaisia ovat nänni- ja itkuorgasmi

Orgasmi voi olla ongelma myös miehelle – nämä ovat syyt

Tuovatko seksifantasiat säpinää arkeesi? Ajatukset eivät satuta ketään

Teksti
Kuvat Meri Björn

Toimitus suosittelee