Parsakeittoa pukkaa!

Oletteko huomanneet, että parsaa pukkaa nyt joka suunnasta, täällä meilläkin vietetään varsinaisia parsaviikkoja, ihan kuin vähän paremmassakin ravintolassa konsanaan! Olen ujuttanut miehen lautaselle salakavalasti parsaa pekoniviitassa, ja on meillä toki ollut keitettyä parsaa ihan vaan lisukkeenakin – ja nyt viimeisimpänä (omaksikin yllätyksekseni) tein parsakeittoa anopin antaman, Alkon sivuilta napatun reseptin mukaan. Kärvistelin Kikkailin keiton lisukkeiden (tai koristeiden?) kanssa, mutta ohjetta muuntelemalla voi päästä niin paljon helpommallakin – ja ehkä kevyemmälläkin, mutta hei asiaan nyt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parsakeitto
(kuudelle)

2 nippua  vihreää parsaa
20 cm pala purjoa
2 rkl voita
6 dl kasvislientä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 1/2 dl valko- tai kuohuviiniä
2 dl kuohukermaa

Koristeet
Parmesanlastuja ja parmankinkkua
40 g ilmakuivattua kinkkua
30 g parmesaania
1/2 tl timjaminlehtiä
6 parsanuppua
tuoreita yrttejä, ituja tai salaatinversoja

OLYMPUS DIGITAL CAMERANo sitten vaan käärimään hihoja! Huuhtele parsat ja leikkaa nistä kuivat tyvet pois. Itse myös kuorin varret. Paloittele tangot, mutta säästä muutama nuppu koristeluun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paloittele halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuumenna voi kattilassa. Lisää purjot ja kääntele hetki. Lisää myös parsat kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi ja keitä pehmeiksi, noin 15 min.

Tee koristeet sillä välin kun kattilassa porisee. Ensimmäisenä tehdään parmesaanilastut -> raasta juusto ja levitä raaste pinnoitetulle paistinpannulle ohueksi levyksi, ripottele vielä päälle timjaminlehtiä. Kuumenna, kunnes juusto ruskistuu ja koko komeus alkaa näyttää levymäiseltä. Irroita juustolevy pannusta, jäähdytä ja taitteile paloiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAValmis juustolevy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paista ilmakuivattu kinkku pannulla rapeaksi, jäähdyttele ja taita paloiksi. Viimeisenä halkaistaan parsanuput ja paahdetaan ne pannulla tai parilalla, niiden päälle voi vielä ripotella suolaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun koristeet ovat valmiina, niin parsatkin ovat jo kypsyneet ja päästään soseuttamaan keitto. Vaahdota kerma kevyesti ja lisää varovaisesti käännellen keiton sekaan. Viimeiseksi lisätään kuumennettu viini, mutta sen kyllä voi halutessaan jättää poiskin – ei siis haittaa jos olet hermostuksissasi hörpiskellyt keittoon varatut viinit… Lopuksi lisää mausteita ja suolaa oman maun mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHUH, koristelua vaille valmista! Lisäile koristehärpäkkeet omaa luovuutta käyttäen mahdollisimman upeaksi keoksi tai raidaksi keiton pinnalle. Itse lisäsin yllä mainitsemieni lisukkeiden päälle vielä hieman ituja. Varo heilauttamasta lautasta tai koristesetti menee plörinäksi. Mun keiton vierestä löytyy ciabattaa, jonka päällä on myös sitä ilmakuivattua (ei paistettua) kinkkua.

Erittäin jees, maistuu hyvälle ja näyttää nätille, kannattaa testata! Mä oon niin tekemässä tätä Idalle mun kokkausvuorolla, kunhan jättää vaan ne parmankinkut veke, niin sopii kasvissyöjällekin loistavasti :*

-Maj

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*