Puutarhurin unelmaloma – tutustu Madeiran lumoaviin puutarhoihin

Todennäköisesti missään muualla maailmassa kuin Madeiralla ei ole yhtä paljon hurmaavia ja yleisölle avoimia puutarhoja ja puistoja näin pienellä alueella. Esittelemme kymmenen kiinnostavinta.

Orkideat kukkivat vasta 5-12 vuoden iässä.

Jo Madeiran saaren pääkaupungissa Funchalissa ja sen lähiympäristössä riittää puutarhoja kierrettäväksi viikoksi ja pidemmäksikin ajaksi. Monet kukkaintoilijat tulevatkin saarelle vuodesta toiseen.

Monet puutarhat ovat ylhäällä vuoristossa kapeiden ja mutkaisten teiden päässä. Paikallisbusseilla niihin pääsee edullisimmin. Tosin bussit kulkevat melko harvoin varsinkin viikonloppuina. Sisäänpääsy puutarhoihin maksaa 5–15 euroa. Kaupungin puistoihin ja puutarhoihin ei ole sisäänpääsymaksua.

Monte Palace -puutarhan keskellä on järvi.

1. Jardim Tropical Monte Palace

Puistossa on eksoottisia kasveja, erilaisia vesipisteitä sekä itämainen puutarha pagodeineen ja Buddha-patsaineen. Monten alue tuli muotiin 1800-luvulla, kun ranskalaiset perustivat sinne kesähuviloitaan. Puutarhan ydinosa kuului alun perin Monte Palace -hotelliin, joka oli toiminnassa 1904–1965.

Puutarhassa on menneen ajan tunnelmaa, paljon portaita, liuskekivikäytäviä, veistoksia, siltoja ja kivipenkkejä. Polut ovat liukkaita varsinkin sateen jälkeen. Korkeuseroa on kokonaiset puoli kilometriä. Varaa mukaan hyvät kengät ja paljon aikaa.

Kliiviat hehkuvat punaisina puutarhan vehreyttä vasten.

Alueella on vähän kukkivia kasveja, mutta sitäkin enemmän näyttäviä puita, puusaniaisia, käpypalmuja, laakeripuita ja muutama hyvin vanha oliivipuu. Puutarhan sisällä on seitsemän hehtaarin verran Madeiran kotoperäisiä kasveja. Siellä on myös museo ja polkujen reunoilla 40 kaakelilaattapaneelia, joissa esitellään Portugalin historiaa.

Itse Monten kyläkin on kiinnostava. Nopeimmin tänne pääsee keskustasta köysiratahissillä. Bussi 48 kiertelee mutkaisia teitä lähes tunnin. Alaspäin voi lasketella ajurien ohjaamalla korikelkkakyydillä.

Lue myös: Jylhä Korsika viettelee kyliin ja rannoille

 2. Jardim Botanico

Jardim Botanico on kahdeksan hehtaarin alue. Se sijaitsee porrastetuilla rinteillä, joiden kipuaminen käy kuntoilusta.

Puisto perustettiin vuonna 1960 alun perin yksityistä puutarhaa laajentamalla. Siellä on rotkoja, luolia, erilaisia vesiaiheita, kaunis kaktusmetsä ja lintupuisto, jossa on papukaijoja häkeissään. Alueella on myös pieni luonnontieteellinen museo.

Puutarhaan on koottu lähes kaikki Madeiralla tavatut kasvit. Puutarhan alaosat ja 200 metriä sen alapuolella sijaitseva orkideatarha vaurioituivat elokuussa 2016 massiivisissa metsäpaloissa.

Jardim Orquidea tuhoutui pahoin metsäpaloissa 2016. Puiston kunnostaminen jatkuu.

3. Jardim Orquidea

Jardim Orquidea oli sympaattinen tila, jonka minimetsässä kasvoi luonnollisella alustallaan orkideoja ja trooppisia kasveja. Parhaimmillaan se oli 50 000 kasvin viidakko, jossa oli 4 000 eri lajia. Tilalla oli myös orkidealaboratorio, jonka ikkunasta saattoi seurata kasvien elämää.

Puutarhan perustaja, itävaltalainen Josef Pregetter kasvattaa nuoria taimia ennen niiden kukkimista. Orkidean ensimmäinen kukka ilmestyy vasta 5–12 vuoden kuluttua.

Elokuussa 2016 tarha ja myös Josefin kotitalo paloivat. Sen jälkeen hän on osittain lahjoituksilla aloittanut puutarhan kunnostamisen.

Lue myös: Turkin Kappadokia – Maanalaisia kaupunkeja ja aamusuukkoja

Musta orkidea pitää välillä pitkiä lepotaukoja kukinnassaan.

4. Quinta do Boa Vista

Tila on ollut saman perheen hallussa sata vuotta. Kauniin puutarhan perusti 1960-luvulla Englannin kuninkaallisista ilmavoimista eläkkeelle jäänyt kapteeni Cecil Garton, joka syntyi tilalla.

Boa Vistan orkideatarhan luoja Betty Garton kiertää istutukset joka päivä.

Nykyisin tila tunnetaan orkideoistaan, joita Cecilin leski Betty on koonnut yli 30 vuoden ajan. Bettyn isä, sir William Cooke, aloitti orkideaviljelyn Englannissa 1920-luvulla risteyttämällä kymbidilajikkeita.

Parhaimmillaan tuhannet orkideat, jotka ovat keränneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja, ovat toukokuusta joulukuuhun. Funchalin keskustasta tänne kävelee 20 minuutissa.

Lue myös: Kekseliäs puutarha, jossa kierrätys on kunniassa

5. Quinta Das Cruzes

1700-luvulla perustetussa kartanossa asui aikoinaan Funchalin käskynhaltija. Nykyisin museona toimivaan rakennukseen on kerätty kalusteita ja keramiikkaa 1600-, 1700- ja 1800-luvuilta.

Rakennuksen edessä on barokkimainen muotopuutarha symmetrisesti istutettuine ruusuineen ja takana laajempi puisto mahtavine puineen.

Reid´s Palace -hotellissa on upea puutarha ja kello viiden tee.

6. Reid´s Palace

Lähes 130 vuotta vanhan hotellilegendan puutarha on kierroksen arvoinen. Hotellissa, jossa Winston Churchill aikoinaan asui pitkiä aikoja, on edelleen hänen nimeään kantava sviitti, jonka terassilla kukkii mahtava köynnös.

Hotellin englantilaiseen tunnelmaan tullaan myös nauttimaan kello viiden teestä kaikkine lisukkeineen.

Lue myös: Pionit saavat rinnepuutarhan hehkumaan

Porto Maren ravintolan keittiömestari kerää satoa puutarhasta.

7. Porto Mare

Kolmen hotellin keskelle jäävä puutarha on kooltaan kokonaiset 13 000 m². Alueella on noin 500 kasvia Australiasta, Uudesta-Seelannista, Afrikasta ja Madeiralta. Täällä viihtyvät makeat minibanaanit, papaijat, passionhedelmät, guavat ja monet sitrushedelmät.

Puutarha-alueella on hyvä maaperä, jota kastellaan levada-vedellä. Puutarhan hoidosta vastaa seitsemän puutarhuria. Kaksi uima-allasta ja lukuisat aurinkotuolit sijoittuvat mukavasti kasvien joukkoon. Täällä on myös erillinen orkideatarha ja laaja yrttitarha, jonka tuotteita käytetään ravintoloiden keittiöissä.

Opastetun kierroksen aikana puutarhaan voi tutustua tarkemmin. Porto Maren hotellit ovat suomalaistenkin matkanjärjestäjien listalla.

8. Quinta Magnolia

Quinta Magnolia -puistossa voi viettää rauhallisia vapaahetkiä kasveja ihaillen. Parhaimmillaan puisto on keväällä magnolioiden kukkimisaikaan. Muina aikoina voikin ihmetellä, missä magnoliat oikein ovat.

Nykyisin myös Madeira-jazzfestivaalin kotina toimivan puutarhan perusti 1800-luvulla amerikkalainen konsuli. Hän keräsi puutarhaan palmuja eri puolilta maailmaa. Jossain vaiheessa alueella toimi hieno brittiläinen Country Club.

Lue myös: Inkoolainen puutarha on pionien valtakunta

9. Jardim Municipal

Avenida Arriaga -kadulla sijaitseva puutarha perustettiin vuonna 1880. Puutarhassa on rikas trooppinen kasvillisuus ja Madeiran alkuperäisiä puita. Joutsenlammikon ympärillä kasvaa muiden muassa haisuviherpuita.

Tutut ruukkukaktukset yllättävät Madeiralla jättikokoisina.

10. Santa Catarina

Kasinon alapuolella sijaitsevassa yli 50-vuotiaassa puistossa on laajan lammen ja valtavan kukkarunsauden lisäksi 200 lajiketta puita ja pensaita maailman trooppisilta alueilta, kuten korallipensaita, kamferipuita ja tulppaanipuita.

Puistossa on myös Pyhän Katariinan kappeli sekä Henrik Purjehtijan ja Kristoffer Kolumbuksen patsaat. Lähistöllä on myös Madeiralla syntyneen jalkapalloilijan, Cristiano Ronaldon museo ja hotelli.

Lue myös: Puutarhurin lumoava siirtolapuutarha keskellä kaupunkia

Kauppahallin toisessa kedrroksessa ovat näyttävät hedelmätiskit.

Tuliaiskukat kauppahallista

Madeiralla kaikki kasvit ovat rauhoitettuja ja niiden poimiminen on kielletty. Mutta ilman kukkia ei tarvitse jäädä. Näyttäviä kimppuja voi ostaa muutamalla eurolla kukkamummoilta, jotka perjantaina ja lauantaina odottelevat kansallispuvuissaan kauppahallin ulkopuolella. Sisällä hallissa hinnat ovat kovemmat, mutta siellä koti-Suomeen kuljetettavat kukat saa pahvilaatikkoon pakattuina.

Työväen kauppahalli, Mercado dos Lovradores, on näyttävä kaksikerroksinen ja katoton rakennus täynnä kukkia, koritöitä, vihanneksia, hedelmiä ja kalaa. Hallista voi hankkia Portugalin ”kansalliskeiton”, caldo verden, tuoreet ainekset valmiiksi pakattuina.

Parhaat ja ruuhkaisimmat päivät hallissa ovat perjantai ja lauantai, jolloin maanviljelijät ja kalastajat eri puolilta saarta tulevat halliin myymään tuotteitaan.

Hallissa on paljon pieniä ruokapaikkoja. Myös hallia ympäröivillä kapeilla sivukaduilla on vieri vieressä kymmeniä ravintoloita jalkakäytävillä keikkuvine terasseineen.

Orkideat kiipeilevät Madeiralla myös puiden runkoja pitkin.

Matkusta kukkaloistoon

 Madeiran hedelmällinen maaperä syntyi vuosisatoja sitten, kun portugalilaiset sytyttivät saarta peittävän laakeripuumetsän tuleen. Vulkaaninen maaperä ja tuhka loivat loistavan kasvualustan.

 Laaja laakeripuumetsä kukoistaa saaren sisäosissa. Se kerää sadeveden rinteiden ympärille louhittuihin kastelukanaviin, levadoihin.

 Madeiran vihreä maine sai alkunsa 1700-luvulla, kun ensin englantilaiset ja sitten ranskalaiset perustivat tänne lomakoteja ja puutarhoja niiden ympärille.

 Kukkaloisto on parhaimmillaan touko-kesäkuussa. Jo huhtikuussa saaren pääkaupungin Funchalin pääkatu Avenida do Infante on satumainen, kun sadat jakarandapuut kukkivat. Kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen alkavat 14 päivää kestävät kukkafestivaalit.

 Suomesta Madeiralle pääsee sekä suorin lennoin että välilaskuin. Saari on suosittu pakettimatkakohde.

Lue myös:

Eksoottinen Marokko – nämä 5 asiaa kannattaa ehdottomasti kokea

Japanilainen puutarha Hangossa – salaperäinen vihreä valtakunta

 

Teksti ja kuvat Kaika Pohtokari

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee