Listasimme 20 eri alkoholijuoman kalorit – tämä juoma on varsinainen kaloripommi

Kesällä on ihanaa rentoutua terassilla ystävien kanssa. Juomisen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä alkoholissa vaanii yllättävän paljon piilokaloreita. Voit huomaamattasi hankkia päivän kalorit moninkertaisesti.

Alkoholin kalorit saattavat huomaamatta moninkertaistaa päivän energiamäärän. Runsas alkoholinkäyttö vaikeuttaa painonhallintaa, sillä alkoholi sisältää lähes yhtä paljon kaloreita kuin rasva.

Esimerkiksi hampurilaisen verran ylimääräisiä kaloreita kertyy, kun kulauttaa kurkkuunsa neljä pulloa olutta, viisi lasia viiniä tai kuusi snapsia.

Energiapitoisten ruokajuomien, oluen ja viinin lipittelyn ja drinkkien kanssa kannattaa olla tarkkana, jos ylimääräiset kalorit eivät kiinnosta.

Alkoholijuomien nautiskelu kasvattaa usein myös ruokahalua. Korkkia kiristämällä syöminen saattaa vähentyä puolihuomaamatta, kun epäterveelliset snacksit, yölliset nakkikioskivisiitit ja rasvaiset krapulapizzat jäävät vähemmälle.

Valitse kuiva vaihtoehto

Jos tavoitteena on pitää kilot kurissa, kannattaa vähentää kerralla nautittujen alkoholiannosten määrää ja alkoholin käyttökertoja, mutta myös oman lempijuoman kalorimäärät on hyvä tarkastaa.

Varmimmin lasi tulee täytettyä kevyimmällä vaihtoehdolla, kun valitsee mahdollisimman kuivan ja miedon juoman, sillä runsaasti alkoholia ja sokeria sisältävät alkoholijuomat ovat yleensä myös kaloripitoisimpia.

Alkoholijuomien kalorimääriä vertaillessa kannattaa kuitenkin huomioida myös erot annoskoossa: harva kaataa lasiinsa kerralla vain yhtä desilitraa olutta, kun taas viiniannos on usein vain 12 senttilitraa. Niinpä pullo keskiolutta onkin viinilasillista energiapitoisempi valinta, kun annoskokokin on melkein kolminkertainen.

Jos nautiskelee cocktaileja usein, kannattaa kiinnittää huomiota myös alkoholittomien juomien kalorimääriin, sillä esimerkiksi kevytmaito ja appelsiinimehu sisältävät jopa enemmän energiaa kuin keskiolut.

Jos lasiin lorauttaa vielä makeita liköörejä ja sokerisiirappeja, alkaa juoma olla aikamoinen kaloripommi.

Lue myös: Mitä eroa on oluella ja kaljalla? Olutasiantuntija Anikó Lehtinen vastaa

alkoholin kalorit

 

Lähteet: AlkoPanimoliittoFineli.fiKohtuullisesti.fi

Lue myös:

12 kokeilemisen arvoista olutta – joko olet testannut?

Mikä viinissä maksaa?

Näin valitset itsellesi sopivan grillin

Toimitus suosittelee