Lataa akkusi viikonloppumatkalla – Turussa riittää koettavaa!

Turku-matkaopas antaa parhaat vinkit onnistuneelle citybreikille Suomen vanhaan pääkaupunkiin.

Tukholma, Tallinna vai Berliini? Pieni breikki tekee hyvää kiireisen arjen keskellä, mutta aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Turku tarjoaa uskomattoman määrän tekemistä, näkemistä ja kokemista. Ja valitsemalla majoituksen oikein, varmistat, että rahasikin riittävät tähän kaikkeen. Edullinen ja keskellä kaupunkia oleva Omena-hotelli on loistava tukikohta Turku-viikonloppuun.

Turku on ihana ympäri vuoden

Festareistaan ja kesätapahtumistaan tunnettu Turku on loistava viikonloppukohde myös keväisin. Vaikka historiallinen kaupunki on täynnä nähtävyyksiä, on parasta kaupungissa kuitenkin kiireetön ja päämäärätön oleminen. Kun kevätaurinko alkaa lämmittää, ihmiset siirtyvät lähemmäksi Aurajoen rantaa. Terassit täyttyvät kaveriporukoista, sillat romantikoista ja rannan penkit vastarakastuneista. Turku herää eloon.

Kaupunki on toki paljon muutakin kuin pelkkä joki. Olit kummalla puolella tahansa, olet aina oikealla puolella. Seuraavassa muutamia tärppejä, joiden avulla saat kaupunkimatkastasi Turkuun mahdollisimman paljon irti.

 

turku ravintola omena matkaopas

Syö hyvin

Turku tunnetaan hyvistä ravintoloistaan. Viime vuosina huippuravintoloiden määrä on kasvanut huimaa vauhtia ja kaupunkiin tehdään jopa erikseen ruokamatkoja. Linna, kirkko ja joutsen ovat kaikkien saavutettavissa, mutta Ravintola Kaskis voi ylpeillä kolmen kuukauden jonolla. Mikäli olet saanut varattua pöydän, onneksi olkoon! Huono-onnisimmille löytyy onneksi muitakin vaihtoehtoja. Pöytävaraus kannattaa silti aina.

Tintå, Läntinen Rantakatu 9.
Rento viinibaari. Hyvät gourmetpizzat ja suussa sulavat jälkiruoat. Terassilta näkymä Aurajoelle. Käy Tintån jälkeen drinkillä viereisessä sisarravintolassa, Blankossa.

Di Trevi, Aurakatu 1.
Erinomaisia tapaksia, yksittäin tai combona. Miellyttävä miljöö.

Mami, Linnankatu 3, Vähätori.
Suosittu bistro jokirannassa. Konstailematonta ruokaa eurooppalaisella twistillä.

Smör, Läntinen Rantakatu 3.
Skandinaavista lähiruokaa ja sesongin tuotteita. Ruokalista päivitetään 8 viikon välein.

Kaskis, Kaskenkatu 6 a.
Ensimmäinen suomalainen ravintola Helsingin ulkopuolella, joka on noteerattu Michelin-oppaassa. Pöytä kannattaa varata kolme kuukautta ennen matkaa – ja tämä ei ole vitsi.

Herkkusuiden kävelykierros jokirannassa
Visit Turku on luonut Food Walk -kortin, jolla voi maistella herkkuja viidessä eri ravintolassa edulliseen 44 euron yhteishintaan. Valittavana viisi ravintolaa kymmenestä vaihtoehdosta. Food Walk -kortteja myydään Visit Turun verkkokaupassa sekä matkailuneuvonnassa.

 

omena turku brunssi

TOP 3 brunssit

Brunssi kuuluu niin turkulaisten kuin siellä vierailevienkin viikonloppuun. Kaupungissa on lukuisia brunssipaikkoja ja monet tässä jutussakin mainitut ravintolat ja kahvilat tarjoavat brunssia. Suosituimpiin brunssipaikkoihin kannattaa tehdä varaus, vaikka useimmissa jätetään aina tilaa myös nälkäisille ohikulkijoille.

M Kitchen & Café, Itäinen Rantakatu 4-6.

Nykytaiteenmuseon lauantain jazzbrunssilla on tarjolla hyvää ruokaa, juomaa, musiikkia ja tunnelmaa. Sunnuntaisin leipomobrunssi (kuvassa).

Ravintola 3. linja, Linnankatu 88.

Monipuolinen lauantaibrunssi Turun satamassa. Sopivan reippailumatkan päässä, mutta bussillakin pääsee.

Fontana, Aurakatu 1.

Herkkuja notkuvat pöydät ovat tehneet Fontanan brunssista niin suositun, että jonottaa saa välillä niin ulkona kuin sisälläkin.

 

omena turku kahvila

TOP 3 kahvilat

Anniskelukahvila Tiirikkala, Linnankatu 3, Vähätori.

Turun The kahvila! Lounaalle, kakkukahville, brunssille tai iltaa viettämään – kodikkaaksi sisustetussa Tiirikkalassa viihtyy niin päivällä kuin illallakin.

Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3 (Brinkkalan sisäpiha).

Vegaaninen, anarkistinen ja epäkaupallinen kahvila, johon kelpaa tulla yksikseenkin hengähtämään ja vaikkapa uppoutumaan kirjaan.

Gaggui, Humalistonkatu 15 a.

Söpö kaffela ja hyvii gaggui hauskoilla nimillä. Sopivasti Omena-hotellin ja Turun rautatieaseman välissä.

 

turku matkaopas omena

Baarikierrokselle

Turku on suurkaupunki pienessä koossa. Suurkaupungin tapaan, sieltä löytyy kattava baari- ja klubitarjonta periaatteella ”jokaiselle jotakin”. Pienelle kaupungille tyypillisesti, kaikki on kätevästi muutaman askeleen päässä toisistaan. Se tekee kaupungista eläväisen, värikkään ja monikulttuurisen.

Alvar, Humalistonkatu 7.

Omena-hotellin alakerrassa olevassa, upeasti 50-60 -luvun henkeen sisustetussa korttelibaarissa on aito ja välitön tunnelma.

Rento, Yliopistonkatu 23.

Jo alkuillasta eläväinen baari varsinkin oluen ystäville.

Saaristobaari, Aurakatu 14.

Saaristonatiivit toivat saaristolaistunnelman Kauppatorin laidalle. Täyden palvelun baari: ruokaa, juomaa, bändejä ja teemabileitä.

Baari, Aurakatu 14.

70-luvun henkeen sisustetussa kulttibaarissa istutaan iltaa puutarha- ja riippukeinuissa, autoissa ja kylpyammeissa. Ohjelmaa laidasta laitaan.

Bar Kuka, Linnakatu 17.
Mielenkiintoisia keikkoja ja teemailtoja hauskan muovisessa miljöössä.

Tårget, Linnankatu 3 a.

Suosittu viini- ja cocktailbaari Vähätorilla. Iso terassi.

E. Ekblom, Läntinen Rantakatu 3.

Viihtyisä kortteliravintola jokirannassa, jonka yläkerran viinibaariin kannattaa poiketa lasilliselle. Loistava viinilista.

Dynamo, Linnankatu 7.

Ilta kannattaa päättää Turun legendaarisimmalle klubille. Vanhassa puutalossa sijaitsevassa Dynamossa DJ:t tanssittavat kahdessa kerroksessa hyvin erinäköistä ja eri-ikäistä porukkaa. Listahittejä on turha odottaa. Tsekkaa keikat netistä.

Forte, Kristiinankatu 8.

Turun johtavia yökerhoja vuodesta 1996. Musiikkia discosta Suomipoppiin

Gong, Humalistokatu 8 a.

Gong tarjoaa livekeikkoja kahdessa kerroksessa.

Monk, Humalistonkatu 3.

Monk tarjoaa säännöllisesti elävää jazzia ja jazzhenkistä rytmimusiikkia sekä viikonloppuisin vaihtuvien dj:den soittamaa levymusiikkia.

Suxes, Yliopistonkatu 9.

Legendaarinen vähemmistöklubi ei syrji eikä jätä kylmäksi. Tiiviillä tanssilattialla vougataan ja tanssitaan Macarenaa sulassa sovussa.

 

 Linnanpuisto

turku omena piknik

Lähdetäänkö piknikille?

Turkuun matkatessa kannattaa varata mukaan piknik-viltti. Kaupunki on täynnä spotteja, jotka kutsuvat pysähtymään: Linnanpuisto, Samppalinna, Ruissalo tai Aurajokiranta. Jos oikein haluat yllättää kumppanisi, vuokraa vene ja vie hänet piknikille Aurajoelle. Pyöräretki Ruissaloon ei sekään jätä kylmäksi. Varaa mukaan pientä purtavaa ja kuplivaa.

Låna-venevuokraus, Linnankatu 3, Vähätori.

Suosittu veneilybrunssi Aurajoella on mahdollista toukokuun alusta alkaen. Kerää piknik kori täyteen ruokaa ja juomaa sekä vene täyteen ystäviä. Kausi alkaa vapunpäivänä. Katso tarkemmat aukioloajat netistä.

Pyöräretki Ruissaloon

Ruissaloon pääsee entistä helpommin kun Aurajoesta Ruissaloon kulkeva vesibussi otetaan osaksi Föli-liikennettä toukokuun 22. päivänä. Vesibussi kulkee kaupungin keskustasta Ruissaloon päivittäin kello 10–18. Vuokraa pyörä Visit Turun matkailuneuvonnasta. Pyörät kulkevat vesibussissa ilmaiseksi.

Turun Kauppahalli, Eerikinkatu 16.
Turun kauppahallin lähes sadan kauppiaan tarjoamilla antimilla täytät piknik-korin alta aikayksikön. Kauppahalliin kannattaa poiketa toki muutenkin, vaikkapa aamiaiselle. Leivoskahvit sympaattisessa hallissa keskellä turkulaista puheen sorinaa on täydellinen aloitus päivälle.

Café Carré, Linnankatu 3 B.

Lähiseudun piiraita ja leivonnaisia kahvilassa nautittavaksi tai mukaan piknikille

Taikinajuuri, Uittamontie 12.

Juureen leivotun leivän ja pullan takia kannattaa tehdä reissu toiselle puolelle jokea. Taikinajuuren macaronsit ovat nekin matkan väärti.

Smo&Fro, Eerikinkatu 17.

Tuoreet salaatit, maalaistoastit ja smoothiet myös mukaan.

 

turku omena sisustus

Jotain pientä kotiin?

Turku on sisustajan kaupunki. Se tarjoaa kotiaan jatkuvasti uudistavalle herkkuja sekä nykyajasta että menneisyydestä. Kaupungin ikä ja historia näkyy varsinkin vanhoja tavaroita myyvien liikkeiden määrässä ja tavaran laadussa. Kaupungista löydät kotiin viemiseksi upeita kodin sisustustavaroita ja huonekaluja antiikista retroon. Sisustajan shoppauspäivän kruunaa kävelyretki Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttuun Port Arthuriin.

Uutta:

Sisustuksen Koodi, Linnakatu 6.

Avelia, Hevoskarintie 23.

Duo Living, Kauppiaskatu 3.

Wanhaa:

Art+Design, Yliopistonkatu 9 b.

Suomalaista ja skandinaavista muotoilua + paljon muuta.

Katariinan Kammari, Yliopistonkatu 9 b,

Vanhoja huonekaluja ja sisustusesineitä

FiftySixty, Puutarhakatu 11-13.

Lasitavaraa ja koruja.

Osto- ja myyntiliike K.J. Simolin, Yliopistonkatu 9 a.

Osto- ja myyntiliike v.o.n. Simolin, Yliopistonkatu 26

Kaupungin ulkopuolella:

Mimmin kirppis, Kaurakatu 44

Pimee Vintti, Säkyläntie 815.

 

omena turku historia

Arkkitehtuuria, taidetta ja elämänmenoa

Turun tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 1

Perustuksensa jo 1300-luvulla saanut kirkko ja sen vieressä oleva uusklassinen Vanha Suurtori sekä Brinkkala huokuvat historiaa, jollaista ei ihan joka kaupungista löydy. Paikka tuo mieleen Tukholman Gamla Stanin. Vaikka et kirkoissa pruukaisi käydä, kannattaa Tuomiokirkon kohdalla tehdä poikkeus. Vierailu Suomen ainoassa keskiaikaisessa basilikassa on pysäyttävä kokemus, sillä se muistuttaa enemmän goottilaista Notre Damea kuin muita suomalaisia kirkkoja. Kolkko ja mahtava.

Taiteen ystäville

Turku on taiteen ystävien kaupunki. Kaupungista löytyy kolme upeaa taidemuseota.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26.

Wäinö Aaltosen museo, Itäinen Rantakatu 38.
(huom. suljettu 8.5.-8.6.2017 välisenä aikana näyttelyvaihdon vuoksi)

Aboe Vetus & Ars Nova, Itäinen Rantakatu 4-6.

 

turku omena port arthur

Pysähtyneen ajan Portsa

Tervetuloa meille! Jos olet seurannut Suomen kaunein koti -ohjelmaa, et ole voinut olla törmäämättä Port Arthuriin, tuttavallisemmin Portsaan. Kävelyretki keskustan laitamilla sijaitsevaan puutalokeitaaseen on aisteja hellivä ja mieltä puhdistava kokemus. Pysähdy. Kuuntele, katsele ja haistele. Huomaat pian, että aika on pysähtynyt.

 

turku omena keilaus
turku omena minigolf

Tekemisen puutetta?

Mikäli kaupungilla samoilu ja baareissa hengaaminen käyvät tylsäksi, Turusta löytyy toki myös muita aktiviteetteja. Miten olisi pelit maan hienoimmassa keilahallissa tai kaupungin jännittävimmällä minigolfradalla?

Bowler, Yliopistonkatu 29.
Keilausta, minicurlingia, pöytäfutista vai lautapelejä? Kivenheiton päässä Omena-hotellista sijaitsevassa Bowlerissa voi tehdä kaikkea tätä ja vielä syödä ja juoda hyvin. Upea sisustus henkii vanhan ajan Kuubaa. Tästä ei voi olla tykkäämättä!

Hohtogolf West Coast Yliopistonkatu 17.
Kauhua, liikkuvia esteitä ja muita elämyksiä. 15 hohtominigolfrataa ennennäkemättömillä erikoistehosteilla.

Harha-askel kaupungin ulkopuolelle

Pieni pyrähdys Turun ulkopuolelle on tänä kesänä hyvinkin aiheellista, sillä Pertti Jarlan hulvattomat Fingerpori-hahmot kaupunginjohtaja Homeliuksen johdolla heräävät eloon  Fingerpori-näytelmässä Naantalin Emma Teatterissa. Ensi-ilta 27.5.2017. Naantaliin pääsee Turun Kauppatorilta bussilla 6 ja 7 (kesto 40 min).

 

omena-hotelli turku

Majoitu Omena-hotellissa

Turun Omena-hotelli tarjoaa edullista majoitusta keskellä kaupunkia (Humalistonkatu 7). Hotelli on kivenheiton päässä niin Turun rautatieasemalta, bussiasemalta kuin kaikista Turun keskustan aktiviteeteistakin. Parempaa valintaa et voi tehdä.

Varaa huone jo tänään!

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest