Suuntaa lasten kanssa Tallinnaan

Tallinna on mainio matkakohde lasten kanssa, sillä tekemistä löytyy niin taaperoille kuin teineille. Luonto ja historia saavat seikkailemaan puiden latvoissa ja tunneleissa.

 1. Kiek in de Köök -tornimuseo

Tiesitkö, että Tallinnassa on ollut yhteensä 46 puolustustornia, nyt niitä on jäljellä 26. Kiek in de Köök on yksi jykevimmistä. Se seisoo kalkkikivisellä Toompeanmäellä, Tallinnan korkeimmalla paikalla.

Tornin nimi tarkoittaa ”kurkkaa keittiöön”. Korkeasta tornista saattoikin nähdä yhtä lailla alakaupungin talojen keittiöihin kuin kauas merelle saakka.

Kiek in de Köökissä on Tallinnan historiaa esittelevä museo, joka sopii kaikenikäisille: siellä voi muun muassa nähdä ja kokeilla vanhan kaupungin puolustustornien pienoismalleja ja eri aikojen sotilaiden päähineitä. Opastuskierroksella saattaa päästä myös jalkapuuhun.

Lisätietoa ja osoite: Komandandi tee 2, linnamuuseum.ee/kok

10-tallinna-maisema-leipis-1
Kiek in de Köök -tornista on hienot näkymät yli kaupungin. Portaat ovat jyrkät, mutta kiipeämisen arvoiset.

 

2. Tunnelikierrokselle kaupungin alle

Kien in de Köökin pohjakerroksesta on pääsy tunnelikierrokselle vanhan kaupungin alle. Puolustustunneli kulkee 10 metrin syvyydessä, ja sen vanhimmat osat ovat 1600-luvulta.

Tunnelikierroksella päästään aikamatkalle tulevaisuuteen, nähdään lyhytelokuva Tallinnan pommituksista ja kuullaan aimo annos Tallinnan ja Viron lähihistoriaa: Tunnelit ovat toimineet pommisuojana. 80-luvulla siellä pakoilivat punkkarit miliisiä, ja siellä on elänyt kaupungin asunnottomia.

Kannattaa varata suomenkielinen opastus! Kierros päättyy Tallinnan uusimpaan museoon, kalkkikiviveistosmuseoon.

Kierrosta ei suositella alle 7-vuotiaille.

Lisätietoa ja osoite: Komandandi tee 2, linnamuuseum.ee/kok

 

10-tallinna-tunneli
Tallinnan vanhan kaupungin kulkeva puolustunneli on sopiva seikkailu kouluikäisille.

 

3. Seikkailupuisto vie puihin

Jykevät, vanhat lehtipuut ulottuvat taivaisiin. Metsä on kuin Robin Hoodin tarinoissa. Zoo-seikkailupuistossa Tallinnan eläintarhassa on ratoja eri ikäisille menijöille: Aivan pienille, 2–7-vuotiaille on omansa. Isommat pääsevät kiipeämään puiden latvusten korkeudella ja lopuksi huimaan liukuun vaijerirataa pitkin.

Tallinnassa on yhteensä neljä seikkailupuistoa: eläintarhan seikkailupuisto Zoon lisäksi Nõmmen, Piritan ja Viimsin seikkailupuistot. Seikkailupuisto Zoohon ja eläintarhaan voi ostaa yhteisen päivälipun. Lokakuussa seikkailupuistoihin pääsee ennakkovarauksella.

Osoitteet ja lisätietoa: zooseikluspark.ee, nommeseiksluspark.ee, piritaseikluspark.ee, viimsiseikluspark.ee

10-tallinna-kiipeily
Tallinnassa on neljä seikkailupuistoa. Seikkailupuisto Zoossa on ratoja eri-ikäisille menijöille.

 

4. Ilveksen ja afrikannorsun tarha

Kuuluu töräys kuin afrikkalaisella savannilla, mutta ollaan Tallinnan eläintarhassa Rocca al Maren kaupunginosassa. Eläintarhassa on afrikannorsujen lisäksi myös jääkarhuja ja sarvikuonoja – ja paljon muuta, yhteensä peräti 549 eläinlajia. Ilves oli ensimmäinen eläin, joka puistoon saatiin lahjoituksena, ja siksi se komeilee tarhan tunnuksena.

Länsiportin luona on lasten eläintarha, jossa pääsee paijaamaan terhakoita kääpiövuohia. Aitauksessa astelee myös alpakoita, jotka tosin tyytyvät vilkuilemaan vieraita hieman kauempaa. Lasten eläintarhassa on myös kanoja, chincilloja ja kääpiökaneja.

Alun perin eläintarha perustettiin Kadriorgin puistoon, mutta 1980-luvulla se siirrettiin Rocca al Mareen. Keskellä puistoa on lintulampi ja sen lähellä norsujen aitaus ja Tropiikki-talo.

Puisto on laaja, joten reissulle kannattaa varata hyvät kengät ja myös evästä. Länsiportilla sijaitsee uusi luontokeskus ja kahvila Mõmmu, joka on avoinna ympäri vuoden, mutta muut kahvilat ovat syksyllä avoinna säävarauksella. Lähellä länsipuolen sisäänkäyntiä sijaitsevat italialainen ravintola Rucola (Ehitajate tee 114A, rucola.ee) ja ranskalaistyylinen Lyon (Meistri 22, lyon.ee), joissa voi käydä hyvällä lounaalla ja jatkaa sitten kierrosta. Myös mainio Umami (Kadaka tee 141, umamiresto.ee) on lyhyen automatkan päässä.

Länsiportin luona on iso parkkipaikka, pohjoisportin luo tuovat bussit 21, 42 ja 43. Kummallakin portilla on vuokrattavana vetokärryjä matkatavaroiden tai porukan pienimpien kärräämiseen. Eläintarha on avoinna vuoden jokaisena päivänä..

Lisätietoa ja osoite: Paldiski maantee 145, tallinnzoo.ee

10-tallinna-vuohi
Eläintarhan länsiportin luona sijaitsevassa lasten eläintarhassa pääsee paijaamaan kääpiövuohia.

 

3 x pienten mieleen

Miiamilla-lastenmuseo ja iso leikkipuisto sijaitsevat Kadriorgissa. Ne ovat erityisesti pienten reissaajien mieleen, mutta Kadriorgin ympäristö kauniine puistoineen ja kahviloineen ilahduttaa myös aikuisia. Myös Kalamajan kaupunginosaan on avattu Miiamilla-museo.

Lisätietoa ja osoite: Lydia Koidula 21 C, linnamuuseum.ee

Nuku-nukketeatterimuseo on satumaailma sekä aikuisille että lapsille. Nukketeatterikeskuksessa on myös nukketeatteriesityksiä. Remontoitu museo ja nukketeatteri avataan 13.11.

Lisätietoa ja osoite: Nunne tänav 8, nuku.ee

◗ Piip ja Tuut -klovnien talo sijaitsee Toompeanmäellä. Joka lauantai ja sunnuntai klo 12 klovnit esiintyvät. Sen jälkeen voi herkutella Koogel Moogel -perhekahvilan letuilla.

Lisätietoa: Lisätietoa ja osoite: Toom-Kooli tänav 13, piipjatuut.ee

 

10-tallinna-puistoruokailu
Umami-ravintolassa on lapsille oma ruokalista ja leikkipaikka sekä puutarhassa että talon yläkerrassa.

 

Lisää vinkkejä Tallinnan-matkalle: visittallinn.ee/fin ja visitestonia.com/fi

Teksti
Kuvat Andres Teiss ja Jaana Kivipelto-Tulkki

Toimitus suosittelee