Kylli-täti, Histamiini – ovatko nämä television parhaat joulukalenteriohjelmat ikinä?

Muistatko, miltä joulu tuntui lapsena? Ikkunoista kurkkivat tontut, kuusen ja riisipuuron tuoksun, vatsassa kutkuttavan jännityksen? Valitsimme ikimuistoisimmat joulukalenteriohjelmat, jotka ihastuttavat yhä edelleen.

Monissa perheissä jouluaaton perinteisiin kuuluvat ennen joulurauhan julistusta esitettävät television lastenohjelmat, kuten jännittävä Joulupukin Kuuma linja ja palkittu lyhytanimaatio Lumiukko.

Yle on esittänyt 60-luvun alkupuolelta lähtien joulukalenteriohjelmia, joista osa on jäänyt elämään nykypäivän aikuisten jouluisissa lapsuusmuistoissa.  Kiitos Ylen elävän arkiston, takavuosien aarteet ovat edelleen katsottavissa.

kyllitati

Sijalla 3: Kylli-tädin joulukalenteri

Lasten joulukalenteriohjelmat alkoivat televisiossa jo vuonna 1962. Ensimmäisissä joulukalentereissa avattiin luukkuja, ratkottiin tehtäviä, leikittiin, laulettiin ja askarreltiin. Alkuvuosien hahmoja olivat Tähystäjätonttu (1963), Sune ja Ram (1969), (Hissu 1970) sekä parivaljakko Kille-Kalle ja puhuva Fransu-laukku (1977).

1970-luvun lastenohjelmissa alleviivattiin yhteiskunnallista ulottuvuutta, kuten vuoden 1979 kalenterin sanaristikosta muodostunut Lapsen oikeuksien julistus. Vuonna 1971 joulukalenteriin oli upotettu Unicef-viite.

Yle teki rohkean ja onnistuneeksi osoittautuneen ratkaisun vuonna 1981, kun joulukalenteriin valittiin perinteikäs linja ja ohjelmaan pestattiin 75-vuotias taidekasvattaja Kylli Koski. Kylli-täti kertoi suloisia satuja ja maalasi samalla tarinoihin kuvitusta.

Jo vuonna 1968 oli esitetty joulukalenteri, jossa Ritva-Aulikki Rimpinen kertoi ja piirsi satua, mutta Kylli-tädin herkät vesivärikuvat ja rauhallinen tarinankerronta jäivät historiaan.

Idea voisi olla kokeilemisen arvoinen myös kotona. Mahdolliset piirustustaidon puutteet eivät haittaa, sillä yhdessä vietetty satuhetki olisi taatusti tärkeämpää. Lapset voisivat itsekin osallistua tarinoiden kuvittamiseen.

aikuistenjoulukalenteri

Sijalla 2: Aikuisten joulukalenteri

Mihail Gorbatšov nousi Neuvostoliiton johtoon 80-luvun puolivälissä. Berliinin muuri oli edelleen pystyssä ja kylmä sota käynnissä. Live Aid -konserteilla kerättiin rahaa Etiopian nälänhädän uhreille ja Margaret Thatcherin uusliberalistinen Britannia kärsi massatyöttömyydestä. Bill Cosbyn pyörittämä Huxtablen perhe, karvainen avaruusolio Alf ja jesarinkäytön mestari, Ihmemies MacGyver näkivät päivänvalon vuosikymmenen puolivälissä. Bruce Willis ja Cybill Shepherd ratkoivat rikoksia Konnankoukukkuja kahdelle -sarjassa ja Sonny Crockett opetti Miamissa, että puvuntakin alla voi käyttää t-paitaa.

Vuonna 1986 Suomessa esitettiin nerokas joulukalenteri, joka on toistaiseksi jäänyt ainoaksi lajissaan. Kyseessä oli aikuisille suunnattu ohjelmasarja, jonka loppulaulut ovat oivaltavuudessaan edelleen ajankohtaisia, hauskoja ja rohkeita. Klassisten joululaulujen ja -virsien uudet sanoitukset herkuttelevat sysimustalla huumorilla ja sivaltavat särmikkäällä satiirilla moneen suuntaan.

Parivaljakko Juice Leskinen ja Safka Pekkonen esittivät modernisoidut joululaulut, joita ryydittivät paikoitellen myös omintakeiset mietelauseet. Lyriikoissa leikiteltiin niin poliittisen korruption, joulun kaupallisuuden kuin keskiluokkaisen ulkokultaisuudenkin kustannuksella. Tällaiselle kalenterille olisi huutava tarve myös 2010-luvulla.

histamiini

Sijalla 1: Histamiini

Suomi oli 1980-luvun alussa maailman 20 vauraimman maan joukossa Persianlahden öljyvaltioiden seurassa. Elettiin konsensuksen ja nousukauden aikaa.
Urho Kekkonen erosi presidentin virasta, mutta politiikkaa tehtiin yhä Neuvostoliiton kainalossa ja YYA-sopimusta vaalien. Ronald Reagan valitiin Yhdysvaltain presidentiksi ja Neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Brežnev kuoli. Uuden vuosikymmenen alussa Suomessa luotiin sidoksia myös Eurooppaan ottamalla muun muassa käyttöön kesäaika.

1980-luvun alkaessa Music Television aloitti lähetyksensä kaapelitelevisioverkossa Bugglesin Video Killed the Radio Star -kappaleella. Saippuasarja Dynastia alkoi Yhdysvalloissa ja Mainostelevisio sai omat uutislähetyksensä Suomessa. He-Man kyykytti Skeletoria, Ritari Ässä jutteli autonsa kanssa ja Smurffit smurffasivat itsensä telkkariin.

Ikimuistoisin joulukalenteriohjelma syntyi myös 80-luvun alussa.

Ylen suosituimpia joulukalenterihahmoja on useana vuonna seikkailleen Tonttu Toljanterin lisäksi täplikäs marionettihevonen, joka esiintyi ensimmäisen kerran vuoden 1980 Joulukalenterissa. Histamiini-hevosen seurana olivat tallitonttu Rämäkkä ja noita nimeltä Anelma Unelma. Lapsia ja aikuisia ihastuttanut hevonen vieraili myös vuoden 1982 Joulukalenterissa, ja vuoden 1984 Joulukalenteri oli lyhennetty versio Histamiinin tarinoista. Tallin väki teki paluun vuonna 1985, jolloin Histamiini sai ystäväkseen myös toisen hevosen, Titiina-tamman.

Histamiinille antoi äänensä Matti Ranin. Titiinan äänenä oli Miitta Sorvali, joka sai vuonna 1990 oman Joulukalenteri-ohjelmansa Miitta-tädin Puuhaamo.

Yle on tuottanut joulukalenteriohjelmia myös toisella kotimaisella kielellä, mutta ruotsinkielisten suomalaislasten klassikkokalenteri on SVT-kanavan Mysteriet på Greveholm. Vuonna 1996 julkaistu ohjelma oli katsojamenestys ja se sai jatkoa vuonna 2012. Aftonbladet-lehti on valinnut jännittävän sarjan kaikkien aikojen parhaaksi ruotsalaiseksi joulukalenteriksi.

 

Teksti: Katri Lilja
Kuvat: Yle

Toimitus suosittelee