Krakova on Euroopan ruokahelmi – Tarjoilee edullisia makunautintoja

Krakovaan kannattaa matkustaa ihan vain tutustuakseen puolalaisen keittiön antimiin. Ruoka on nimittäin tasokasta, maukasta ja edullista.

Puolalainen ruoka on monille tuntematon käsite. Sen huomaa, kun Krakovan Free Walking -kierroksen opas Maciek Osika, 35, kysyy ryhmältään, mitä nämä tietävät puolalaisesta ruuasta. Vastaukseksi hän saa hiljaisuuden.

– Pierogit. Keitto. Liha. Ja siinä kaikki? Todellisuudessa puolalainen ruoka on maukasta ja ravitsevaa – ja paljon enemmän kuin pierogit, Maciek kertoo.

Maciek on todennäköisesti oikeassa – ihmiset eivät juuri tunne puolalaista keittiötä. Tai ainakaan he eivät tiedä, miten hyvää puolalainen ruoka voi olla.

Kirjava ruokakulttuuri

Krakovassa on runsaasti ravintoloita, jotka ovat ilman Michelin-tähtiäkin poikkeuksellisen laadukkaita. Suomalaiselle kukkarolle ne ovat myös edullisia.

krakova
Bezogródekin alueelta löytyy kotoisia puistoravintoloita.

Ruokailu Krakovassa tarjoaa myös aimo annoksen kulttuuria. Ravintoloita löytyy nimittäin kaikenlaisia: haute cuisinesta kommunistikahviloihin, keskiaikaisista kellareista trendikkäisiin ruokavaunuihin ja kokonaisiin ravintola-alueisiin.

Huippuruokaa edullisesti

Huippukokki Marek Widomski, 58, pyörittää kaupungin edullisinta gourmet-ravintolaa Introgliatornia Smakua. Täällä voi illallispöydästä lähteä tyytyväisin mielin, ja vain 30–40 euroa köyhempänä.

Maistelemme kevyttä taimensalaattia, jota seuraa alkupalana etanoita ja pierogeja. Lähes kaikki on paikallisista raaka-aineista.

– Naudanliha ja ankka ovat hyviä raaka-aineita, ja perinneruokia on enää harvemmin aikaa laittaa kotona. Liha on paljon parempaa kuin kana, Marek sanoo.

Ankka on puolalaisille kuin broileri suomalaisille. On täysin mahdollista törmätä ravintoloihin, joissa ankkaa tarjoillaan niin alkupalana, pääruokana kuin jälkiruokana.

krakova
Krakovan tunnetuimpia jälkiruokia on ”harmaa hanki”.

Vanhankaupungintorilla ravintola Szara Gezissa (suomeksi ”Harmaa hanhi”) nautimme kaupungin tunnetuimman jälkiruoan harmaan hanhen. Se on sokerisella hattarapilvellä tarjoiltu valkosuklainen muna, jonka keltuainen on mangoa.

Työläisten maitobaareja

Hyvän yhteiskuvan Krakovan ravintoloista antaa vierailu sekä perinteisessä kommunistiaikojen maitobaarissa sekä ravintola Stylowassa. Molemmat sijaitsevat Nowa Hutan ”kommunistikaupunginosassa”.

Stylowa on yksi Krakovan autenttisimmista ravintoloista. Tämä on tärkeä pysähdyspaikka heille, joita kiinnostaa Puolan poliittinen ja kulinaristinen historia.

Maitobaareja, Bar Mleczny, löytyy kaikkialta kaupungista. Ne olivat kommunistiaikoina paikkoja, joissa tarjoiltiin edullista ruokaa työläisille, joiden työpaikoilla ei ollut ruokalaa. Maitobaarit ovat yhä suosittuja, ja niissä saa hyvän aterian pikkurahalla.

Keittojen luvattu maa

Ruokakierroksella opimme, että keitot ovat Puolaa aidoimmillaan.

– Täältä saa kaupungin parasta keittoa, sanoo Maciek kantaessaan muovikuppeja, joissa on punaista ja valkoista keittoa.

krakova
Perinteiset keitot tarjoillaan leipäkuoressa.

Puolan kansallisruoka Zurek on hieman sakeaa ja hapanta valkoista keittoa, joka on tehty ruisjauhoista, vihanneksista ja lihasta, joka usein on makkaraa.

– Muissa maissa ei enää arjessa syödä kansallisruokia, mutta Puolassa todella syödään perinteisesti. Zurekia voi ostaa valmiina supermarketista, ruokaoppaamme sanoo ja hörppää kuppinsa tyhjäksi.

Testaa näitä

Ruokakierros

Free Walking -ruokakierroksella tutustutaan toreihin, pieniin kahviloihin ja pierogi-paikkoihin. Kierroksella saa todellisen makuelämyksen ja erinomaisen silmäyksen kaupungin herkkuihin. Kierros maksaa noin 10 euroa ja sisältää maistiaiset. (www.freewalkingtour.com)

Kokkauskurssi

Huippukokki Marek Widomski pitää kursseja sekä ravintolassaan Introgliatornu Smakussa että Kulinaristisessa instituutissa. Kurssi maksaa noin 145 euroa ja sisältää ruuan ja juomat. Voit opetella myös valmistamaan pierogeja, taidetta ohuessa taikinassa. (www.polandculinaryvacations.com, www.eatpolska.com)

Olutta ja votkaa

Kazimierzin ruoka- ja olutkierros on juuri sitä, mitä lupaa – kulinaristinen kierros kaupungin trendikkäimmällä alueella. Ruokaa ja juomaa nautitaan matkan varrella. Votka on puolalaisille lähes yhtä tärkeää kuin ruoka, joten tarjolla on myös votka- ja kulttuurikierros. Molemmat kierrokset maksavat noin 50 euroa. (www.deliciouspoland.com)

Näin pääset perille

Finnair ja Norwegian lentävät Helsingistä suoraan Krakovaan. Valmismatkoja järjestävät muun muassa Apollomatkat, Aurinkomatkat, Kaleva Travel, Tjäreborg ja TUI.

Lue myös:

Nautiskelijan matka Italiaan

Taide vetää kiehtovaan Berliiniin

Matkalaukkuperheen viihtyisä koti Varsovassa

Teksti
Kuvat Se og Hør ja Fotolia

Toimitus suosittelee