Onko tässä kotimaan kolme kauneinta maisemareittiä?

Autolomailjian ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan löytääkseen eksotiikkaa ja kauniita maisemia. Kotimaan maisemareitit ovat loistavia lomakohteita.

Matkailusivusto Lonely Planet on nostanut Suomen vuoden 2017 kolmanneksi parhaaksi matkailumaaksi koko maailmassa. Mikäli kotimaa on vielä kiertämättä, on aika hypätä rattiin ja ottaa Suomi haltuun.

Seuraavat autoilureitit edustavat keskenään kolmea hyvin erilaista suomalaista maisema-aluetta: Järvi-Suomea, Saaristo-Suomea sekä Lappia.

1. Päijänteen maisemareitti vie Järvi-Suomeen

Reitti: Seututiet 314, 612 ja 610 Vääksystä Pulkkilanharjun, Kalkkisten, Sysmän ja Luhangan kautta Korpilahdelle.

Päijänteen maisemareitti kiemurtelee keskellä kaunista Järvi-Suomea. Reitti tarjoaa toinen toistaan upeampia järvi- ja harjumaisemia sekä tekemistä ja pysähdyspaikkoja matkan varrella. Reitin päissä ovat sopivalla etäisyydellä Lahden ja Jyväskylän kesäkaupungit.

Päijänteen maisemareitti valittiin BMW:n vuonna 2014 järjestämässä kilpailussa Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi.

 

maisemareitit päijänne
maisemareitit päijänne

 

Näe ja koe:

Seututie 314:n alkupäässä Asikkalassa sijaitsee Vääksyn kanava. Vuonna 1871 valmistunut kanava yhdistää Vesijärven ja Päijänteen välisen vesiliikenteen, ja se on Suomen vilkkaimmin liikennöity vapaa-ajan sisävesikanava.

Päijänteen maisemareitin näyttävin osuus on kahdeksan kilometriä pitkä ja siltojen yhdistämä luonnonkaunis Pulkkilanharju. Jääkauden muovaama harju on myös sopiva pysähdyspaikka jaloittelulle. Harjulla sijaitseva Päijänteen kansallispuiston 4,4 kilometrin mittainen luonto- ja harjupolku lähtee Karisalmen sillan parkkipaikan kohdilta.

Historiasta kiinnostuneet voivat piipahtaa Luhangan Tammijärvellä sijaitsevassa Peltolan Mäkitupalaismuseossa. Valtakunnallisestikin arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde kertoo mäkitupalaisten elämästä aina 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka. Myös Luhangan vanha puukirkko on vierailun arvoinen.

Ennen reitin loppumista on mahdollisuus kunnon happihyppelyyn Vaarunvuorten luontopolulla. Reitti vie ihastelemaan Päijänteen jylhiä maisemia yli 100 metrin korkeuteen.

Syö, juo ja shoppaa:

Aivan Vääksyn kanavan juuressa sijaitsevassa Majakka-Paviljongissa voi seurata ohi lipuvia laivoja aamiaisen tai lounaan lomassa.

Pieni poikkeama reitiltä kannattaa tehdä Kalkkisten kylän kohdalla. Pihamaan tilan puodista löydät oman tilan viinit ja oluet sekä tuoreet marjat. Puodissa on myös laaja valikoima paikallisten tuottajien elintarvikkeita leivästä juustoon ja makkaroihin. Se on loistava paikka tuliaisostoksille. Maalaispuodin yläkerrassa palvelee tunnelmallinen kahvio ja lapsille seuraa pitävät tilan pieneläimet.

Sysmässä Rantaterassin ravintola tarjoaa paistettuja muikkuja hulppeilla näköaloilla höystettynä. Yli satavuotiaassa meijerimiljöössä sijaitsevasta Lintan kammarista taas löydät idyllisen kahvilan ja sisustusmyymälän.

Korven Karitsan lammas- ja hevostilalle voi poiketa kahville, ostoksille tai ihastelemaan eläimiä. Siellä on myös mahdollisuus vaihtaa auto hetkeksi islanninhevoseen.

 

 

Majoitu:

Sysmän eteläpuolella sijaitseva Virtaan Kartano tarjoaa sekä kartano- että mökkimajoitusta kulttuurihistoriallisessa ympäristössä. Asuntoautolla liikkuvat voivat majoittua Camping Sysmässä. Alueella on mahdollista majoittua myös saunallisissa mökeissä aivan järven rannalla. Kalastusta, veneilyä, suppausta, minigolfia – tekemistä löytyy laidasta laitaan.

Autokiertueen voi kruunata Jyväskylässä vuokraamalla asuntolaivan loppulomaksi. Korkeatasoisissa laivoissa on kaikki mukavuudet saunasta keittiöön. Ohjaaminen ja suunnistaminen hoituvat helposti karttaplotterin avulla. Päijänteen autokiertueen jälkeen Houseboatilla voi jatkaa matkaa Vaajakosken kanavan kautta Keiteleelle.

2. Turun saaristo tutuksi myös ilman venettä

Reitti: Saariston Rengastie kiertää 250 kilometrin matkan Turusta, Naantalin, Kustavin, Iniön, Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Paraisten kautta takaisin Turkuun. Siirtyminen saarilta toisille käy helposti yhteyslauttojen, lossien ja siltojen avulla.

Matkailureitin suosion vuoksi sekä yöpymiset että lauttapaikat kannattaa varata etukäteen. Ruuhkia välttää paremmin kiertämällä reitin vastapäivään Turusta Naantaliin päin.

Saariston Rengastie on kokonaisuudessaan auki 25.5-27.8.2017 välisenä aikana.

maisemareitit turun saariston rengastie

 

Näe ja koe:

Reitti tarjoaa mahdollisuuden hypätä hetkeksi kiireettömään suomalaiseen saaristoelämään. Idylliset saaristomaisemat karuine luotoineen, pähkinäpuineen ja sympaattisine kalastajapitäjineen hellivät silmiä ja mieltä.

Kustavin viehättävässä käsityökylässä toimivat muun muassa Kustavin Savipaja, sepänpaja, hopeapaja, tekstiilitupa, sisustusmyymälä Paratiisipaja sekä kahvila.

Korppoon saaristokeskus Korpoström tarjoaa aktiviteetteja melonnasta pyöräilyyn. Keskuksessa on myös kesäkauppa, ravintola ja hotelli.

Sophia Wilhelminan puuristikirkko Iniössä sekä Korppoon 1300-luvulla rakennettu kivikirkko ovat näyttäviä vierailukohteita.

Paraisilla sijaitsevan Stentorpin lammasfarmin kotieläimet hurmaavat niin pienet kuin isommatkin rengasmatkaajat.

Entä katsoisitko Dalía Turun saaristossa? Kyllä. Taidegalleria ArtBankissa Paraisilla on esillä Salvador Dalín veistoksia, maalauksia ja huonekaluja.

 

 

Syö, juo ja shoppaa:

Ruokahifistelijöille saaristo tarjoaa rehellistä saaristolaisruokaa: perunaa, silakkaa ja mallasleipää.

Piipahda matkalla Mannerheimin synnyinkotiin, Louhisaaren kartanoon, jonka kahvilassa tarjoillaan lounasta päivittäin.

Nauvon vierasvenesatama on suosittu täydenpalvelun kohtaamispaikka. Satama-alueella on monta tasokasta ravintolaa ja kahvilaa. Kokeile vaikkapa ravintola L’Escalea tai sympaattista Köpmansia.

Houtskarin Näsbyn vierasvenesataman GrillCafé Skagenin menu saa veden herahtamaan kielelle. Erityisesti paikka tunnetaan hyvistä hampurilaisistaan.

Café Hallonbladin sisäpihan terassimiljöö on niin italialainen, että hetken tuntuu kuin kakkukahveja nautiskelisi Paraisten sijaan Roomassa.

Korppoon Amalias Hem -lifestylepuodista sisustaja löytää jotain pientä kivaa kotiin viemiseksi. Valikoimassa on myös vaatteita ja luonnon kosmetiikkaa.

Reitin kruunaa muutama yö kesäkaupunkien helmessä, Turussa. Suositussa Saaristobaarissa voi vielä muistella hetken rengasmatkan parhaita paloja.

 

maisemareitit turun saariston rengastie

 

Majoitu:

Autolla rengastien kiertää päivässä, mutta saariston kiireetön elämänmeno jää silloin kokematta. Suositeltavaa on yöpyä yö tai pari joissain saariston lukuisista majapaikoista.

Peterzénsin Boathouse-majoitus Kustavissa (yllä), vanhaan navettaan rakennettu Hotel Stallbacken Nauvossa, 200 vuotta vanha saaristotalo Bergshagen Iniössä tai Saariston lomakeskuksen Premium-mökki Mossalassa ovat kaikki elämyksiä.

3. Tenontie kiemurtelee jylhissä Lapin maisemissa

Reitti:

Seututie 970 kiemurtelee Utsjoen kunnassa Tenojoen laaksossa jokea myötäillen. Reilun 100 kilometrin pituinen reitti kulkee Karigasniemen kylästä Utsjoen kirkonkylän kautta Nuorgamiin.

Tenontien varrella pääsee todella kokemaan Lapin koskemattoman erämaan mystiikan ja puhtaan luonnon raikkauden. Maisemat vaihtuvat laakson tunturikoivujen vihreydestä ylänköjen karuuteen. Kiireellä ei matkaan kannata lähteä, sillä tienvarren maisemat pakottavat pysähtymään aika ajoin. Yöttömän yön lisäksi tielle houkuttelee myös syksyn ruska.

 

 

Näe ja koe:

Jos olet kiinnostunut saamelaisesta kulttuurista, tee pieni lenkki Norjan puolelle ennen pohjoiseen ajamista. Karasjoella, 18 kilometrin päässä Karigasniemestä, sijaitsee vierailun arvoinen saamelainen kulttuuripuisto Sápmi.

Lapin matkailuun kuuluu olennaisesti retki tunturille. Nuvvuksen kylän kohdalta voit patikoida 535 metrin korkeudessa häämöttävälle Nuvvus-Ailigas -tunturin huipulle. Maisemat Tenojokilaaksoon ovat kipuamisen arvoiset.

Levähdyspaikoista parhaimmat näkymät on Pahtavaaran näköalalevikkeellä. Pilvettömällä ilmalla näkee Norjan Rastikaiselle asti. Pahtavaaraan on pystytetty myös Maunon kivi -muistomerkki kunnioittamaan presidentti Koivistoa, joka avasi tieyhteyden Karigasniemen ja Utsjoen kirkonkylän välillä vuonna 1983.

Muutama kilometri ennen Utsjoen kirkonkylää eteen tulee lapsillekin sopiva patikointireitti Ellinpolku (3,8 km). Helppokulkuiselta polulta on myös näkymät Norjan Rastikaisalle asti. Reitti kulkee Tenon Aittikosken rannalle, jossa sijaitsee käymälä sekä nuotiopaikka eväiden syömistä varten.

Seututie 970 päätepiste on Nuorgamissa. Tämän pohjoisemmaksi ei Suomessa tai Euroopan Unionissa pääse. Norjan puolella matkaa voi jatkaa aina Jäämerelle saakka. Nuorgamissa tarjolla on paljon aktiviteetteja melonnasta maastopyörävaellukseen. Niitä tarjoavat sekä Alma Arktika että Nuorgamin lomakeskus.

 

maisemareitit lappi

 

Syö, shoppaa ja majoitu:

Kalastajan majatalo Karigasniemellä tarjoaa sekä majoitusta, pari tasokasta ravintolaa että hieman yöelämääkin. Norjaa halvempi hintataso houkuttelee Karigasniemelle juhlijoita myös rajan takaa.

Karigasniemestä 30 kilometriä pohjoiseen, Outakosken kylässä, sijaitsee matkailupalveluja tarjoava Seitala. Seitalassa voit yöpyä niin asuntoautossa kuin mökissä. Lähialueilla voit kalastuksen lisäksi metsästää, retkeillä, vaeltaa tai tehdä vaikka kanoottiretken.

Lomakylä Valle tarjoaa mökki- ja huoneistomajoitusta aivan Tenojoen varrella. Majoituksen lisäksi lomakylästä löytyy tasokas ravintola sekä laaja tarjonta aktiviteettejä käsityöpajoista selviytymisretkiin.

Tenon Lohirannan rauhallinen matkailukeskus Utsjoen kirkonkylän ja Nuorgamin välillä tarjoaa majoituspalveluja yli 30 vuoden kokemuksella. Lohirannan kahvilaan voi poiketa myös lohikeitolle tai poronkäristykselle.

Saamelaiset käsityötuliaiset löydät Utsjoen kirkonkylällä sijaitsevasta Kylätalo Giisásta.

Muista, että Lapissa palvelut ovat rajalliset. Esimerkiksi lähin pankkiautomaatti on 100 kilometrin päässä Inarissa.

 

maisemareitit lappi

Kuvat:

Artikkelikuva: Visit Finland / Kari Palsila

Päijänteen maisematie:  Visit Finland + Houseboat

Saariston rengastie: Visit Finland / Taipale Brothers, Visit Finland/ Terhi Ylimäinen, Visit Finland, Visit Finland / Taipale Brothers

Tenontien maisemareitti: Visit Finland / Pentti Sormunen, Visit Finland / Anneli Hongisto, Visit Finland / Julia Kivelä, Visit Finland.

 

Lue myös: Autolla Eurooppaan!

Pääkuva Arctic Photos

Toimitus suosittelee