Koti yhteisöllisessä Puu-Vallilassa yhdistelee idyllisesti uutta ja vanhaa

Muotoilija Anna Salonen löysi perheensä kanssa puutalosta viihtyisän kodin Helsingin Puu-Vallilasta. Yhteisöllinen kaupunginosa on kuin idyllinen kylä.

KOTI: Puu-Vallilassa Helsingissä 2h + k, 55,5 neliötä.

ASUKKAAT: Muotoilija Anna Salonen, miehensä Akseli ja 2-vuotias Selim

puu-vallila
Keittiönkaapit uusittiin remontissa. Kaappien rungot ovat Ikean mallistosta ja vaneriset ovet teetettiin piirustusten mukaan puusepällä. Työtasot ovat umpilaminaattia. Keittiön kahdesta seinästä on otettu vanhat hirret esille.

Muotoilija ja suunnittelutoimisto Mottowasabin toimitusjohtaja Anna Salonen asui miehensä kanssa Kallion kaupunginosassa 1960-luvun elementtitalossa. Kallion korkeimmalta kohdalta, kahdeksannen kerroksen parvekkeelta oli upeat näkymät yli Töölönlahden.

Kolme ja puoli vuotta sitten Annan elämään ilmestyi kaksi vanhaa puutaloa. Annan ja hänen yhtiökumppaneidensa yritys Mottowasabi muutti Kruununhakaan kivitalokorttelin sisäpihalle idylliseen puutaloon. Samaan aikaan Annan perhe löysi uuden kodin Puu-Vallilasta, mansardikattoisesta viiden asunnon taloyhtiöstä.

Lue myös: Designklassikot ja rauhalliset värit luovat eleganssia kerrostalokotiin

puu-vallila
Ruokapöydän ympärillä on Annan ensimmäiselle työhuoneelle hankitut eripariset puutuolit, jotka maalattiin valkoisiksi. Keittiön seinällä on Annan suunnitteleman Luft-hyllyn prototyyppejä.

Kahdesta yhdistetty

Annan perhe oli haaveillut kodista Puu-Vallilassa jo pitkään.

‒ Täällä on harvoin asuntoja tarjolla. Alueella on paljon vuokra-asuntoja, ja suurin osa on pieniä yksiöitä tai kaksioita. Tartuimme tilaisuuteen heti, kun tämä asunto tuli myyntiin, Anna kertoo.

Annan ja Akselin koti on yhdistetty kahdesta pienemmästä asunnosta. Siksi tilava kaksio on alueen keskivertoasuntoa suurempi.
Vanha oviaukko on edelleen olemassa. Mummolta saatu kirjahylly on siihen juuri sopivan kokoinen.

Lue myös: Nuorenparin kekseliäs koti Vantaalla; rohkeaa kokeilua ja remontointia

puu-vallila
Vanha kirjahylly peittää oviaukon. Lattialla on Yuki Aben Atomos-kynttilänjalan prototyyppi. Elokuvalavastuksesta poistetun pöydän ympärillä on Tapiovaaran Fanett-tuolit.

Urbaani kylä väylien varrella

Nuoripari katseli asuntoja myös Käpylästä, jossa asunnot ovat suurempia ja tontit väljempiä kuin Vallilassa. Vallila on kuitenkin lähempänä keskustaa.

‒ Kävelen paljon, usein myös työpaikalleni Pohjoisrantaan.

Puu-Vallila on kuin pieni kylä vilkkaasti liikennöityjen valtaväylien keskellä.

‒ Kivalla tavalla urbaani, mutta samalla maalainen, kuvailee Anna.

Lue myös: Oma koti Puu-Vallilassa rauhoitti matkakuumeen

puu-vallila
Alkuperäinen kakluuni on käytössä, ja siinä on hella keittolevyineen. Anna kiittelee ammattitaitoista nuohoojaa, joka opasti, kuinka, kuinka viittä eri peltiä säädellään. Joku edellisistä asukkaista on maalannut hellan pramealla kultamaalilla. Halkokori on ostettu K-raudasta.

Keittiön kuninkaalliset värit

Kun Anna ja Akseli ostivat asunnon, oli hirsiseinät jo kaivettu esiin.

Nuoripari ajatteli maalata ennen muuttoa vain asunnon lattiat ja seinät. Kellastunut mäntylattia sai vaaleanharmaan sävyn. Seinät maalattiin valkoisella ja muutamalla eri harmaan sävyllä. Keittiö oli tarkoitus uusia myöhemmin.

‒ Keittiö oli aika pimeä, sillä seinät oli maalattu tummalla viininpunaisella. Se yhdistettynä hellan kultaiseen väriin sai aikaan melko kuninkaallisen tunnelman.
Eteinen ja makuuhuone olivat kauttaaltaan pinkin maalin peitossa.

Lue myös: Kahden aikuisen yhdessä sisustettu koti

puu-vallila
Olohuoneen seinällä on Annan ystävän Saija Starrin maalaus. Valkoinen sohva on Annan ja Yuki Aben tekemä prototyyppi Pariisinnäyttelyyn vuonna 2011.

Lisää hirsiseinää esiin

Kun Anna ja Akseli muuttivat uuteen kotiin, he purkivat alkupäivien vimmassa osan keittiökaapeista.
Ja huomasivat innostuneensa liikaa.

‒ Ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin purkaa loputkin kaapit ja ryhtyä remonttihommiin, Anna kertoo.

Yläkaapit poistettiin kokonaan, ja ainoastaan toiselle seinustalle asennettiin uudet matalat yläkaapit. Näin saatiin lisää kaunista hirsiseinää näkyviin.

 

Perhe asui useamman kuukauden ilman keittiötä.

‒ Se oli välillä melko haasteellista, sillä emme omista edes mikroaaltouunia. Onneksi Selim ei ollut silloin vielä syntynyt. Tilanne olisi ollut paljon hankalampi pienen lapsen kanssa.

Avarasta, kodikkaasta keittiöstä on tullut koko perheen lempipaikka. Siellä vietetään eniten aikaa yhdessä.

‒ Olohuone on aivan turha, ja 55 neliön asunnossa on kolmihenkiselle perheelle liikaa tilaa, Anna ja Akseli vitsailevat.

Lue myös: Muotoilija Iina Vuorivirta: ”Salainen sisustuspaheeni ovat viherkasvit”

puu-vallila
Kastorin Tevi-takassa on kuparinen huuva. Takka odottaa vielä asentamista. Seinällä on Annan ja Yuki Aben suunnittelema Päre, jossa yhdistyy akustinen seinäpinta ja säilytin. Plantagenista ostetut neliskanttiset kukkaruukut on käännetty kirjahyllyksi.

Idyllisten sisäpihojen salat

Perheen kodissa kaikilla esineillä on kiehtova tarinansa. Suurin osa kodin sisustuksesta on suvussa kulkeneita esineitä tai Annan ja hänen muotoilijakollegoidensa suunnittelemista tuotteista valmistettuja prototyyppejä.

‒ Ainoa haaste on, ettei kodissamme ole erillistä lastenhuonetta. Välillä on vaikeaa pitää Selimin tavarat järjestyksessä.

Anna ei kuitenkaan haluaisi muuttaa kodista pois ennen kuin Selim on niin iso, että hän muistaa asuneensa täällä.

‒ Sisäpihat ovat tosi idyllisiä. Lapset tietävät kaikki mielenkiintoiset salareitit pihojen poikki.

Puu-Vallilassa saa kaikki parhaat palat kaupunkiasumisesta, Anna sanoo.

‒ Talossamme asuu eri-ikäisiä ihmisiä, jotka tuntevat intohimoa erilaisiin asioihin. On mukavaa, kun ei tarvitse yksin pitää huolta esimerkiksi pihasta.

Lue myös: Muotoilija Markku Piri: ”Rakastan värejä ja astioita”

puu-vallila
Makuuhuoneen seinällä on opetustaulu Annan lapsuudenkodista. Mustat kapeat Luft-hyllyt ovat Annan suunnittelemat. Pinnasängyn päädyssä on Susanna Venton Cmykistävä-säilytyspussi. Anna on pelastanut arkkitehtitoimistosta isot valkoiset piirrustuslaatikot, jotka on sijoitettu sängyn rungoksi.

Lue myös:

Helsinkiläisperheen tyylikäs sisustus hehkuu ylellisyyttä

Huonekalusuunnittelijan koti on täynnä värikkäitä yksityiskohtia

Valoisa, valkoinen kivitalo on espoolainen unelma

Teksti
Kuvausjärjestelyt Anna Kristeri
Kuvat Jaanis Kerkis

Toimitus suosittelee