Näin korjaat vaurioituneen ystävyyden!

Ystävän menettäminen voi sattua yhtä paljon kuin ero rakkaasta. Jos et halua luopua ystävyydestä, voit yrittää korjata vahingot ennen kuin on liian myöhäistä.

Ystävyys voi loppua riidan seurauksena tai hiipua hitaasti. Ystävän menettäminen voi sattua yhtä paljon kuin ero rakkaasta.

Poimi tästä vinkit erilaisiin ystävyyden kriiseihin.

1. Riita voi koitua kohtaloksi

Sinulla ja ystävälläsi on ollut riita, ja sinusta tuntuu, että se koituu teidän kohtaloksenne. Mieti, onko ystävyyssuhteenne ylipäätään terve, jos se hajoaa riidan seurauksena. Jos tulet siihen tulokseen, että ystävyytenne on luotu kestämään, sinun täytyy miettiä, mitä itse ajattelet riidastanne.

– Ota häneen yhteyttä, kerro, miltä sinusta tuntuu, ja pyydä anteeksi, että pahoitit hänen mielensä, neuvoo psykologi Randi Schumann.

Osoita ystävällesi, että otat vastuuta riidastanne, olet surullinen huonoista väleistänne ja että välität hänestä. Sitten hän saa päättää, mitä mieltä on.

– Jos hän ei ota vastaan anteeksipyyntöäsi, anna ajan kulua ja yritä sitten uudestaan. Joillakin kestää aikaa toipua suuttumuksesta, Schumann sanoo.

Lue myös: Sotkeeko ystävyys työpaikalla roolit?

2. Ystävyys loppuu erilleen ajautumiseen

Ystäväsi on yhtäkkiä kadonnut elämästäsi. Mieti, miten tavoitat hänet parhaiten: soittamalla, somessa vai menemällä yllätysvisiitille. Tärkeintä on, että kerrot kaipaavasi häntä.

– Kysy häneltä, miksi hän luulee teidän ajautuneen erilleen. Voi olla, että se ei ole tietoinen valinta, tai sitten hän kertoo sinulle saman tien, kun kysyt suoraan, psykologi Schumann sanoo.

Jos löydät tilanteelle syyn, sinun täytyy taas ottaa osaltasi vastuu, pyytää ja antaa anteeksi.

Lue myös: Oletko se joka aina ottaa yhteyttä ystävään? Entäpä jos et ottaisi?

3. Muut ystävät menevät edelle

Tuntuuko sinusta, että ystäväsi on alkanut viettää enemmän aikaa muiden kuin sinun kanssasi? Sano hänelle näin:

– Minusta olemme ajautumassa erillemme. Tuntuu, että olet mieluummin muiden kuin minun kanssani. Olisiko jotain, mitä voisin tehdä toisin? Ehkä voit itsekin miettiä, viettäisitkö mieluummin aikaa muiden ystäviesi kanssa. Onko aika tehnyt sinusta ja ystävästäsi erilaisia, eikä teillä ole enää niin paljon yhteistä?

– On tärkeää, ettet ole riippuvainen ystävästäsi ja pystyt viettämään aikaa myös yksin. Samoin kuin parisuhteessa on tärkeää antaa toiselle aikaa olla muiden ihmisten kanssa. Puhukaa yhdessä, millaisia odotuksia teillä on ystävyydellenne. Mielen pahoittaminen johtuu usein siitä, ettei ystävä täytä odotuksia. Siksi on tärkeää olla rehellinen omista toiveistaan, sanoo psykologi Schumann.

Sopikaa avoimesti näkevänne harvemmin, mutta silloin kun näette, pidätte hauskaa ja olette täysillä läsnä toisillenne.

Lue myös:

Ystävyys katkolla – kannattaako antaa vielä toinen mahdollisuus?

Miten ystävyyden voi lapsisuojata?

Kannattaako ystävään rakastumisesta kertoa? Listasimme plussat ja miinukset

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee