Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat masennusoireita

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsii noin 300 000 suomalaista. On tavallista, että oireet tulkitaan masennukseksi, sanoo Kilpirauhasliiton toiminnanjohtaja Asta Tirronen.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitaminen on helppoa, mutta sairauden toteaminen ei. Esimerkiksi raudanpuutteessa on aivan samanlaiset oireet kuin kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

Samantyyppisiä oireita voivat aiheuttaa myös D- tai B12-vitamiinin puute, hoitamaton keliakia, uniapnea, liika valvominen, tupakointi, huomattava ylipaino piilevä diabetes tai masennus.

Suomen Kilpirauhasliiton toiminnanjohtajan Asta Tirrosen mukaan on hyvin tavallista, että kilpirauhasoireet tulkitaan masennukseksi:

– Ennen masennuslääkitystä olisi syytä tutkia kilpirauhasen toiminta. Ei ole lainkaan tavatonta, että potilasta on hoidettu vuosia masennuslääkkeillä, ja kun on tutkittu kilpirauhanen, syy väsymykseen ja alakuloon onkin löytynyt sen vajaatoiminnasta.

Kurkunpään alapuolella sijaitseva kilpirauhanen tuottaa hormoneja, jotka säätelevät kasvua ja kehitystä, elimistön aineenvaihduntaa ja monia elintoimintoja.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat aivoihin, hermoihin ja muistiin, vireystasoon ja psyykkiseen hyvinvointiin, lihasvoimaan, sydämen sykkeeseen, verisoluihin, suolen toimintaan, lämmön säätelyyn ja hiusten kuntoon.

Kilpirauhashormonit kiihdyttävät solujen hapenkulutusta ja kehon perusaineenvaihduntaa ja edistävät rasvojen, valkuaisten ja hiilihydraattien käyttöä elimistön energiantuotannossa.

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest