Kiitos ei ole kirosana – tämän takia kiittäminen kannattaa aina

Kuulostaako kiittäminen tylsältä tai vaikealta? Voit pelastaa kiitoksella paitsi muiden, myös oman päiväsi. Kiitollisuuden mukanaan tuoma positiivisuus tarttuu.

Eve valittiin leikkimielisessä äänestyksessä työpaikan mukavimmaksi henkilöksi. Hän hämmentyi. Hän ei tiennyt olleensa erityisen mukava – hän oli vain ollut oma itsensä. Työpaikan kollegoiden osoittama kiitos osui oikeaan hetkeen: Eve oli jo pitkään ollut surullinen ja arki oli tuntunut raskaalta.

Kunnianosoituksen jälkeen Eve tunsi elämänsä aurinkoisemmaksi. Hän sai lisää puhtia ja itsevarmuutta.

Kiittävä huomionosoitus avarsi näkemään oman ympyrän ulkopuolelle.

Lue myös: Ulrika Björkstamin päälle putosi lentokone: ”Onnettomuus on tuonut kiitollisuutta arjen hetkistä”

Turhaa  höpinää?

Joskus jäyhät suomalaiset hyötyisivät amerikkalaisesta kiitoskulttuurista. Yhdysvalloissa tuntemattomiakin tervehditään kadulla ja kysytään kuulumisia.

Amerikkalaista small talkia pidetään joskus suomalaisten mielestä tyhjän höpinänä, mutta huikkaus ”Kiitos!” tai kehu hymyllä varustettuna jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa.

Huikkaus ”Kiitos!” tai kehu hymyllä varustettuna jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa.

Sana ”kiitos” on kuitenkin joskus yhtä vaikea päästää suustaan kuin sana ”anteeksi”. Molemmilla sanoilla on kuitenkin mittavat seuraukset.

Se, miksi ihmiset eivät aina kiitä, voi johtua monesta syystä.

Lue myös: 31 askelta onnellisuuteen: ota käyttöön tämä positiivisuuskalenteri

Itsestäänselvyyksiä ja ujoutta

Toisinaan asioita pidetään itsestään selvinä: puoliso keittää aamukahvit valmiiksi, koska on aina tehnyt niin. Ystävä kuuntelee parisuhdeongelmia päivä toisensa jälkeen, koska ystävät auttavat.

Elämässäsi on paljon ihmisiä, jotka eri tavoin auttavat sinua tielläsi eteenpäin. Heille on syytä olla kiitollinen.

Ujojen on usein vaikeampi kiittää, koska ”kiitos” on suuri sana, joka sisällyttää itseensä paljon merkityksiä. Toisaalta kiitos voi olla hyvin arkinen sana, jonka sujauttaminen muiden sanojen väliin tuo peruselämään paljon positiivista vivahdetta.

Anna aika ajoin aplodit itsellesi, niin muistat antaa muillekin.

Useimmiten kyse on muistamisesta. Kiitos unohtuu kiireen keskellä. Kannattaakin pysähtyä pohtimaan, kiitätkö toisia kylliksi.

Muista kiittää myös itseäsi. Aina emme arvosta omia tekemisiämme ja osaamistamme tarpeeksi. Anna aika ajoin aplodit itsellesi, niin muistat antaa muillekin.

Lue myös: 

Kyytiä huonolle itsetunnolle! Näin opit arvostamaan itseäsi

Suoritatko sinäkin arkea? 6 vinkkiä, miten pääset eroon suorittamisen kierteestä

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu aiemmin Miss Mixissä 7/2013

Toimitus suosittelee