Toimitus listasi suosikkinsa: 11 x kesän paras kirja

Idealistan toimitus valikoi 11 suosikkikirjaansa. Valitse kirja, joka tarjoaa jännitystä, viihdettä tai syvää liikutusta.

Idealistan toimitus listasi 11 kirjaa, jotka sopivat nautittavaksi kesälomalla purjeveneessä, mökkiterassilla, rantatuolissa tai sadepäivänä viltin alla.

Kiinnostaako sinua kirja, joka vie sinut seikkailulle toiselle puolelle palloa, takaisin toisen maailmansodan kauhuihin, Tinder-treffeille, keskelle murhamysteeriä vai seilaamaan maailmanmeriä? Valitse alta kesälomalukemisesi!

Camilla Läckberg: Noita

kirja

Camilla Läckberg: Noita (Gummerus, 2017)

Mistä on kyse: Tyttö katoaa jäljettömiin maatilalta Fjällbackan liepeiltä. Kolmekymmentä vuotta aiemmin samasta paikasta katosi nelivuotias tyttö, joka myöhemmin löytyi kuolleena. Patrik Hedström Tanumin poliisilaitoksen kollegoineen alkaa tutkia, mikä kahta rikosta yhdistää.

Kommentit: Olen imaissut jokaikisen Camilla Läckbergin dekkarin ja odotin kieli pitkällä Noitaa. Kun vihdoin sain sen käsiini, luin sen kahdessa illassa, vaikka sivuja on yli 600! Kirja pomppii monella aikatasolla ja onnistuu yllättämään. Ensimmäistä kertaa Läckberg ottaa myös kriittisesti kantaa nykypäivän ongelmiin, kuten nettikiusaamiseen ja koulusurmiin. Silti parasta on jälleen Erica Falkin omatoimiset tutkimukset murhamysteerien keskellä.

Minne: Älä lue tätä yksin kesämökillä, ellei sinulla ole hermoja. Aurinkoinen ranta toimii parempana kontrastina tylyyn tarinaan.

 Haruki Murakami: Kafka rannalla

kirja

Haruki Murakami: Kafka rannalla (Tammi, 2009)

Mistä on kyse: 15-vuotias Kafka karkaa kotoaan ja haluaa löytää kadonneen äitinsä. Kuusikymppinen Nakata menetti lapsuuden onnettomuuden myötä muistinsa eikä hän osaa kirjoittaa eikä lukea, mutta osaa puhua kissojen kanssa. Erään sattuman ja pakoreissun myötä parivaljakon tarinat nivoutuvat yhteen.

Kommentit: Murakamin Kafka rannalla oli alun perin ystäväni suositus. Olin hieman skeptinen, sillä en yleensä lue tämäntyylistä kirjallisuutta. Kirja kuitenkin yllätti, ihastutti ja liikutti. Murakami yhdistelee fantasiaa, realismia, populaarikulttuuria ja itämaisia uskontoja ja mystiikkaa. Tarina vaatii pureskelua eikä päästä helpolla, sillä ainoastaan yhtä järkeenkäypää selitystä tapahtumiin ei välttämättä ole.

Minne: Vaatii keskittymistä. Pimeneviin kesäiltoihin viinilasin kera parvekkeella tai pihatuolissa.

Lue myös: 7 uutuuskirjaa, joiden kanssa haluat vain käpertyä viltin alle

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi, 2014)

Mistä on kyse: Amerikkalainen Joe elää menestyneenä huippututkijana Yhdysvalloissa. Onni alkaa kuitenkin rakoilla, kun eläinaktivistit ottavat Joen tutkimuksen hampaisiinsa. Myös perheonni rakoilee, kun teinitytär kokeilee rajojaan. Samaan aikaan Suomessa aikuisuuden kynnyksellä oleva Samuel etsii itseään. Amerikkalaisisästään etääntynyt Samuel on valmis rajuihin päätöksiin aatteidensa vuoksi.

Kommentit: Kirja voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2014, eikä suotta: Valtonen yhdistelee taitavasti ihmissuhdedraamaa scifiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin ja maalailee epävarman tulevaisuudennäkymän. Samalla kirja on myös aidontuntuinen parisuhde- ja vanhemmuuskuvaus. Monipolvisessa ja rikkaassa teoksessa on kaikille kaikkea, mutta punainen lanka silti säilyy ja jännitys pysyy loppuun asti.

Minne: Lukuromaani, jolle on syytä varata aikaa. Erakoidu mökille ja ahmit teoksen viikonlopussa!

Henriikka Rönkkönen: Bikinirajatapaus

kirja

Henriikka Rönkkönen: Bikinirajatapaus (Atena kustannus, 2018)

Mistä on kyse: Bikinirajatapaus johdattaa ujostelematta ohi Tinder-sydänten kohti sinkkuelämän kiperimpiä kysymyksiä: Miksi ihastun aina vääriin tyyppeihin? Mitä tapahtuu, jos viivyn treffeillä vessassa liian kauan? Mitä yhteistä on deittailulla ja uuden Netflix-sarjan aloittamisella? Ronski ja rehellinen teos on sinkkujen korvaamaton vertaistuki, seurustelevien tirkistysreikä, seksikommellusten gladiaattoriareena ja käytöksen kultainen kirja ekoille treffeille.

Kommentit: Mielikuvituspoikaystävän jatko-osa on aivan yhtä viihdyttävä kuin edeltäjänsä. Rönkkösen brutaalin rehellinen ote osuu suoraan lukijan sydämeen. Se naurattaa ääneen ja saa silmäkulmat kostumaan. Varsinkin seksiin liittyvän kuvauksen ovat suorastaan piristävän rehellisen. On sitten sinkku tai seurusteleva, niin jokainen löytyy Rönkkösen hahmosta samaistuttavaa. Tämä on arkirealismia raadollisimmillaan.

Minne: Kevyttä lukemista ihan minne tahansa, missä ei haittaa, että saatat purskahtaa spontaaniin nauruun.

Lue myös: Sinkkubloggaaja Henriikka Rönkkönen selätti vuosien ahdistuksen: ”;Voin jo niin pahoin, että halusin pois kehostani”

Liv Strömquist: Prinssi Charlesin tunne

kirja

Liv Strömquist: Prinssi Charlesin tunne (Sammakko, 2017)

Mistä on kyse: ”What is love?” kysyi saksalainen eurodance-artisti Haddaway jo vuonna 1993. Prinssi Charlesin tunne on kymmenen sarjakuvan mittainen odysseia, jossa Liv Strömquist etsii vastausta tähän kysymykseen. Hän ehtii kysyä myös joukon muita kysymyksiä, kuten: Miksi miesten on mahdoton puhua tunteista? Oliko Ronald Reaganin vaimo kommunisti? Länsimaisen kulttuurin totuuksia kyseenalaistava Strömquist tutkii parisuhdetta, romanttista rakkautta ja avioliittoa.

Kommentit: En yleensä innostu sarjakuvista, mutta tähän koukutuin välittömästi. Feministi Liv Strömqvist repii rakkauden käsitteen auki ja pureutuu siihen älykkäästi eri näkökulmista. Kyytiä saavat muun muassa Sinkkuelämän Carrie ja Kiho, Kaikki rakastavat Raymondia -sarjan Raymond sekä ihan jokainen lukija. Strömqvist saakin lukijansa pohtimaan omaa parisuhde- ja rakkauskäsitystään. Teos ei kuitenkaan ole mitään paatostusta, sillä Ströqvist on aivan mielettömän fiksu ja huumorintajuinen.

Minne: Piknikille, rannalle tai lyhyelle matkalle. Kuplissa on sen verran tuhdisti asiaa, että tätä sarjakuvaa ei lue yhdeltä istumalta.

Lue myös: 5 parasta kirjaa, jotka sarjakuvafanin kannattaa juuri nyt lukea

Kyllikki Villa: Vanhan rouvan lokikirja

kirjakirja

Kyllikki Villa: Vanhan rouvan lokikirja (Like, 2004)

Mistä on kyse: Kyllikki Villa on matkustanut rahtilaivoissa 35 vuotta käännös- ja kirjoitustyötään tehden. Tämä kirja on 73-vuotiaana tehdyn Etelä-Amerikan-matkan päiväkirja, pohdiskeleva, havainnoiva ja runollis-filosofinen yksinpuhelu.

Kommentit: Kyllikki Villa on kiehtova nainen. Hän oli yksinhuoltaja, mutta samalla maailmanmatkaaja. Se ei ole mikään itsestäänselvä valinta, varsinkaan 20-luvulla syntyneelle. Villan elämäntapa kuulostaa kiehtovan eksoottiselta, jopa romanttiselta, mutta hän kuvaa sitä varsin arkisesta näkökulmasta. Matkan aikana lukija kuulee myös Villan ajatuksia elämästä ja ikääntymisestä. Toisinaan tunnelma onkin lähes surumielinen.

Minne: Purjeveneeseen, mökkilaiturille ja meren läheisyyteen. Myös kaikille matkakuumeisille.

Gillian Flynn: Kiltti tyttö

kirja

Gillian Flynn: Kiltti tyttö (WSOY, 2013)

Mistä on kyse: On Nickin ja Amyn viides vuosipäivä, ja Amy on kadonnut. Lattialla on verijälkiä. Nick jää kiinni ensin yhdestä, sitten toisesta valheesta. Pian kuulemme Amyn version tapahtumista. On luettava viimeiseen sivuun, viimeiseen pisteeseen, jotta totuus Amysta, Nickistä ja heidän suhteestaan paljastuu.

Kommentit: Gillian Flynn on psykologisen jännityksen mestari. Kiltti tyttö aiheutti allekirjoittaneessa ahmimisvimman, jota en ollut kokenut sitten teini-iän Harry Pottereiden. Flynn osaa kiusoitella lukijaa ja viilaa tätä linssiin häpeilemättömän röyhkeästi. Kirjailija kiskaisee maton jalkojen alta, juuri kun luulet ratkaisseesi mysteerin.

Minne: Pitkiin matkustushetkiin ja kokopäivän rantaretkelle.

Katja Kettu: Yöperhonen

kirja

Katja Kettu: Yöperhonen (WSOY, 2015)

Mistä on kyse: Universaali tarina sisusta, selviytymisestä ja oman kulttuurin merkityksestä. Lappi, 1930-luku. Raskaana oleva valkokenraalin tytär Irga hiihtää takaa-ajajiaan pakoon Neuvostoliittoon. Rajan takana odottaa akiteeraaja Suenhammas ja uusi elämä. Venäjä, 2015. Ruumishuoneella makaa kansatieteilijä Henrik, jonka suomalainen tytär Verna on saapunut etsimään isäänsä, liian myöhään.

Kommentit: Katja Ketun kieli vaatii totuttelua mutta auettuaan se on uniikkia ja riipaisevaa. Kirja liikkuu kahdessa tasossa ja tarinat yhdistyvät mykistävästi vasta aivan viimeisillä sivuilla. Ahdistava, hyvin todentuntuinen kuvaus Irgan kokemuksista Vorkutan vankileirillä ja Vernan selvitykset omista juuristaan pitävät tiukassa otteessaan ensimmäisiltä sivuilta asti. Jos mahdollista, tämä kirja on vielä vaikuttavampi kuin Ketun läpimurtoteos Kätilö.

Minne: Lapin kesävaelluksella tai karjalaisten isovanhempien luona kyläillessä.

Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus

kirja

Chimamanda Ngozi Adichie (Otava, 2016)

Mistä on kyse: Valloittavan tarinankertojan värikylläinen kuvaus nuoren tytön kasvusta ristiriitojen repimässä Nigeriassa. 15-vuotias Kambili Achike ja hänen veljensä Jaja elävät yltäkylläistä mutta onnetonta elämää ankaran uskonnollisen isän varjossa. Alistava Papa on maailman silmissä kunnioitettu vapaustaistelija, mutta kotona väkivallan varjo on jatkuvasti läsnä.

Kommentit: Adichien teokset avaavat Nigerian järkyttävän veristä lähihistoriaa ja Biafran sotaa. Erikoisteos Purppuranpunainen hibiskus kuvaa päähenkilön isän kautta maan poliittista tilannetta mutta tarina perhehelvetistä on universaali. 15-vuotiaan, äärimmäisen tiukalla uskonnollisella kasvatuksella varttuneen Kambilin silmin kerrottu tarina ahdistaa syvästi. Adichien kuvailu on niin elävää, että tuntuu kuin eläisi Kambilin kokemusten rinnalla.

Minne: Hetkiin, jolloin vieressäsi tai puhelimen päässä on joku luottotyyppi, jolle purkaa ahdistuneisuuttaan.

Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat

kirja

Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat (Otava, 2014)

Mistä on kyse: Syksyllä 1952 Saboor-niminen mies matkaa Kabuliin Abdullah-pojan ja parivuotiaan Pari-tyttärensä kanssa. Kabulissa heitä odottaa kuitenkin kohtalo, jota ei ole voinut aavistaa, ja heidän elämänsä saa aivan uuden suunnan. Kuinka häilyvä on oikean ja väärän raja? Kumpi on tuskallisempaa, etsiä juurensa tunteakseen itsensä vai yrittää unohtaa?

Kommentit: Leijapojan ja Tuhat loistavaa aurinkoa -teoksen luojan Hosseinin tarinankerronnan lahjat ovat hämmästyttävät. Hänen viimeisin romaaninsa Ja vuoret kaikuivat ei ole tarinallisesti aivan yhtä mullistava kuin edeltäjänsä, mutta kirja onnistuu koukuttamaan eritasoissa liikkuvalla juonellaan. Se kuvaa koskettavasti sotaisaa Afganistania sekä afganilaisten elämää ja kokemuksia eri mantereilla. Hosseini kertoo aidosti maan kohtaamista kauhuista ja antaa ajattelemisen aihetta aikana, jolloin pakolaisvirrat vain kasvavat.

Minne: Uppodu kirjaan sateisina päivinä viltin alla.

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

kirja

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe (WSOY, 2016)

Mistä on kyse: Suuri lukuromaani sodasta, rakkaudesta ja radioaalloista sekä mittaamattoman arvokkaasta jalokivestä, joka määrää kahden erikoisen lapsen kohtalon. Saksalainen Werner asuu orpokodissa ja kuuntelee öisin ranskankielisiä radiolähetyksiä. Sokea Marie-Laure elää isänsä, Pariisin luonnontieteellisen museon lukkosepän, kanssa. Sota syttyy. Vuosi vuodelta Wernerin ja Marie-Lauren polut lähenevät toisiaan. Mitä tapahtuu kun heidän tiensä viimein risteävät?

Kommentit: Mykistävä, Pulitzer-palkittu teos, jonka jälkeen piti pari päivää vetää happea. Doerr kuvaa häkellyttävän tarkasti toista maailmansotaa kahden nuoren silmin. Tunnetut tapahtumat tarjoavat uudenlaisen näkökulman SS-yksikköön vakoilemaan päätyvän Wernerin ja Saint-Malon kaupunkiin pakenevan sokea Marie-Lauren kautta. Kirja liikkuu eri vuosien välillä ja päähenkilöiden tiet nivoutuvat hiljalleen yhteen. Kirja koskettaa syvältä ja jättää jälkensä.

Minne: Kirja vaatii aikaa ja rauhaa. Paneudu mökkiterassilla tai rantatuolissa.

Lue myös:

Anna-Leena Härkönen: ”Kirjailijan ammatti on minulle vaikea”

7 uutuuskirjaa, joiden kanssa haluat vain käpertyä viltin alle

5 parasta kirjaa, jotka sarjakuvafanin kannattaa juuri nyt lukea

Toimitus suosittelee