Sikke Sumarin leipätaikina

namaste1

namaste2

 

Kun kävimme ensimäistä kertaa tapaamassa uunituoretta veljentytärtäni (nyt jo pian kolmeviikkoinen söpis pikkutyllerö), saimme maistaa veljeni anopin leipomia herkullisisia sämpylöitä, joiden reseptin nimessä oli kuulemma ainakin sana Namaste. Ensin vähän ihmettelin, miten nämä sämpylät ja Intia voivat liittyä toisiinsa, mutta asian todellinen laita selvisi, kun kotona asiaa googlettelin! Löysin Sikke Sumarin ohjeen ja samalla selvisi myös nimen alkuperä, joka ei siis suinkaan viittaa Intiaan, vaan Siken Saarenmaalla emännöimään majataloon NamiNamasteen, jonka aamupalalla noita herkullisia sämpylöitä tarjoillaan. :) Sittemmin olen leipassut jo kolme satsia, ensin sämpylöitä ja sitten leipiä, laiska kun olen (taikina riittää kahteen kuvan mukaiseen vuokaleipään). Ja näin se leipä syntyy:

 

NAMASTEN RAPEAKUORISET SÄMPYLÄT (TAI LEIVÄT):

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa tai 1 1/2pss kuivahiivaa
1 1/2 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
halutessasi myös siemeniä (minä olen laittanut auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä)

Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.

Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.

(Ohje lainattu Sikke Sumarin blogista)

P.S. Leivän alla vanhassa kodissamme käyttämäämme Laattapisteen mattapintaista PPA Zeus Negro -laattaa. Tuo kyseinen levy on 30x60cm, muut käyttämämme koot olivat 30×30 ja 10×10. Ei muuten ollut yhtään pöllömpi laatta, helppo puhtaanapidettäväkin (toisin kuin nykyinen lasittamaton mosaiikki…)!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *