10 niksiä – näin puhdistat keittiön pinnat ja kodinkoneet

Näiden niksien avulla puhdistat keittiön koneet ja pinnat.

1. Teräspinnat hohtamaan

Pyyhi teräspinnat kevyesti veteen tai astianpesuaineliuokseen kostutetulla mikrokuitutiskiliinalla. Hankaliin jälkiin tepsii ikkunanpesuaine tai teräksenhoitoaine. Pyyhi harjattuja ja kiillotettuja pintoja aina kiillotuksen suuntaisesti, jotta pintaan ei jää jälkiä!

2. Sormenjäljet pois kaapinovista

Rasvatahrat ja sormenjäljet saat poistettua keittiönkaapeista mikrokuituliinalla ja rasvaisen lian poistoon tarkoitetulla puhdistusaineella tai talousspriillä (Sinol).

3. Tiskiallas kirkastuu pulverilla

Tiskialtaat ja -pöydän saa kirkkaaksi, kun levittää niille ensin pyykinpesupulveria ja hankaa sitten kostutetulla tiskiharjalla. Huuhtele ja pyyhi pinnat lopuksi kunnolla. Kiillota hanat kirkkaiksi kivennäisveteen kastetulla mikrokuitutiskiliinalla.

4. Kattiloihin tepsii konetiskiaine

Pohjaan palanut ruoka irtoaa kattiloista, kun liotat kattilaa pyykin- tai koneastianpesuaineliuoksessa tai keität kattilassa pesuaineliuosta (½–1 dl pesujauhetta / 1 l vettä). Voit hangata kattilaa myös kostutetulla sokeripalalla.  Harmaanvalkoiset täplät ja sateenkaaren värit kattiloissa lähtevät etikalla. Keitä kattilassa etikkaliuosta (½–1 dl etikkaa / 1 l vettä), huuhtele ja kuivaa. Voit hangata täpliä myös sitruunanpuolikkaalla.  Kirjaviksi tulleet teräksiset ruokailuvälineet saat puhtaaksi kiehauttamalla ne pyykin- tai koneastianpesuainevedessä. Huuhtele lopuksi hyvin.

5. Jääkaappi raikastuu etikalla

Irrota ja pese hyllyt ja vihanneslokerot astianpesuaineella. Pyyhi jääkaappi sekä sisä- että ulkopuolelta mikrokuitutiskiliinalla. Pyyhi myös tiivisteet! Imuroi kaapin takana oleva lauhdutin ja kompressori. Tunkkaisesta hajusta pääset eroon, kun pyyhit jääkaapin etikkaliuoksella (1 dl etikkaa / 1 l vettä). Hajut saat kuriin myös ruokasoodalla. Pari ruokalusikallista ruokasoodaa astiassa jääkaapissa kerää hajut pois.

6. Liesi  ja tuuletin puhtaiksi

Pyyhi irtolika pois käsiastianpesuaineella kostutetulla siivouspyyhkeellä. Puhdista valurautalevyt harjaamalla ne liesiharjalla ja emaliosat hankaussienellä mäntysuopaa tai käsiastianpesuainetta käyttäen.Levyjen reunojen tummentumat saa pois kostutetulla sokeripalalla. Pyyhi sokerijäämät huolellisesti pois. Jotta levyt eivät ruostu, pyyhi ne lopuksi ruokaöljyyn kastetulla talouspaperilla pyörivin liikkein. Keraamisesta liesitasosta lika lähtee metallikaapimella ja keraamisen tason puhdistusaineella. Pese myös liesituulettimen rasvasuodattimet säännöllisesti käyttöohjeen mukaan!

7. Puhdas tiskikone pesee kunnolla

Poista kalkki sitruunahapolla. Annostele sitruunahappoa pesuainelokeroon 20–50 g koneen likaisuudesta riippuen. Pese kone tyhjillään mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla (60–65 astetta).Kytke kuivausvaihe pois tai pysäytä kone ennen sen alkamista, jottei sakka kiinnity uudelleen. Pese kone vielä tyhjiltään samalla pesuohjelmalla fosfaattipitoista konetiskiainetta käyttäen. Puhdista suihkuvarret pulloharjalla ja poista suuttimiin tarttuneet ruoantähteet hammastikulla. Irrota ja pese jätesiivilä säännöllisesti. Pyyhi koneen luukun reunat, tiivisteiden välit ja saranoiden alue.

8. Kahvinkeitin kalkittomaksi

Irrota kahvinkeittimen johto pistorasiasta ennen puhdistusta. Pese kahvisuppilo ja kannu astianpesuaineella. Pinttyneen lian irrottaa ruokasooda ja kostealla astianpesuharjalla harjaaminen.   Pese vesisäiliö astianpesuaineella sekä astianpesu- tai pulloharjalla. Huuhdo säiliö huolella. Saostumat puhdistetaan erillisellä kalkinpoistoaineella ohjeen mukaan tai vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla (1:1). Kaada puoli tai ¾ kannullista etikkaliuosta vesisäiliöön. Valuta puolet liuoksesta keittimen läpi. Katkaise virta ja anna vaikuttaa 5–10 minuuttia.Kytke virta ja valuta loput liuoksesta keittimen läpi. Keitä sekä vesisäiliön puhdistuksen että etikkaliuoksen valuttamisen jälkeen 2–4 kannullista puhdasta vettä. Huuhtele pannu hyvin.

9. Pinttynytkin lika lähtee uunista

Puhdista uuni säännöllisesti kostealla sienipyyhkeellä tai mikrokuituliinalla ja käsiastianpesuaineella. Käytä puhdistusohjelmaa, jos uunissa sellainen on. Kevyesti likainen uuni puhdistuu mäntysuovalla. Levitä mäntysuopaliuosta pinnoille, kuumenna uuni 50–70 asteeseen. Anna jäähtyä ja harjaa pehmeällä harjalla tai sienellä. Pyyhi huolellisesti.   Puhdista uuniluukun lasi sisä- ja ulkopuolelta. Ulkolasin voi usein irrottaa puhdistusta varten. Pese uunipellit ja -ritilä astianpesuaineella. Liota tarvittaessa. Peltien puhdistukseen sopii pehmeä harja tai sieni ja uuniritilään hankaussieni. Huuhtele ja kuivaa pellit pesun jälkeen. Pinttynyt lika lähtee uunista ja pelleistä uuninpuhdistusaineella.

10. Mikroaaltouuni höyrytetään

Höyrytä pois mikroaaltouunin sisäpintoihin kuivuneet ruoanroiskeet. Laita mikroon kulho, jossa on pari desiä vettä. Hajut saat pois, kun lisäät veteen tilkan etikkaa, sitruunamehua tai ruokasoodaa. Kuumenna 2–4 minuuttia siten, että vesi kupissa kiehahtaa ja höyrystyy. Höyrytyksen jälkeen tahrat on helppo pyyhkiä pois. Pese myös mikrolautanen.

 

 

MARI HARJULA
KUVAT FABIAN BJÖRK
KOTI JA KEITTIÖ 11/2014

Toimitus suosittelee