Näillä ohjeilla selviät kauneudenhoidosta koko vuoden

Pese minut kerran viikossa & muut nyrkkisäännöt siihen kuinka usein on tarpeeksi usein.

JOKA PÄIVÄ

Pese kasvot aamuin illoin, vaikket käyttäisi meikkiä. Iltapesu puhdistaa ihon paitsi meikistä myös rasvasta, hiestä, liasta ja pölystä. Paraskaan voide ei imeydy likaiseen ihoon. Aamupesu taas puhdistaa ihon yön aikana erittyneestä hiestä ja talista. Jos ihosi on kuiva, kasvovedellä pyyhkiminen riittää. Aamupuhdistus parantaa meikin kestävyyttä. Älä pese ihoasi liikaa tai liian kovilla aineilla, kuten tavallisella saippualla. Huomaat yliyrittäväsi, jos ihosi kuivuu tai muuttuu epäpuhtaaksi. Näpyt voivat johtua siitä, että iho yrittää korvata menettämänsä pehmeyden tuottamalla lisää rasvaa.

Rasvaa ainakin kasvot ja silmän­ympärykset. Silmänympäryksille riittää nuppineulan pään kokoinen annos, kasvoille teelusikallinen. Levitä kasvoillesi aamulla suojaava ja illalla korjaava voide. Ihoa rypistävät ja veltostuttavat UVA-säteet tekevät tuhojaan talvellakin, joten tarvitset aurinkosuojaa ympäri vuoden. Yöllä iho korjaa saasteiden, auringon, tuulen ja pakkasen päivällä aiheuttamia vaurioita. Siksi yövoiteissa on ravitsevia, pehmentäviä ja solutoimintaa kiihdyttäviä aineita. Koska kasvot ovat usein yön jäljiltä turvoksissa, yövoiteisiin lisätään nestekiertoa parantavia, turvotusta poistavia aineita. Vartalon ihoa ei tarvitse rasvata kuin silloin, kun se tuntuu kuivalta.

Käytä seerumia vaikka läpi vuoden. Kosteuttavaa seerumia voit levittää voiteen alle joka päivä. Yleissuositus on, että seerumi laitetaan yövoiteen alle. Yksi pumppaus eli noin puoli teelusikallista riittää. Tehotiivistettä voi käyttää myös kuuriluonteisesti. Jos olet ollut sairaana tai ihosi on samea stressin tai unenpuutteen takia, ota kuuri kirkastavaa seerumia. Kuuri kestää yhtä kauan kuin seerumipullo.

Pese tukka joka päivä, jos tukkasi rasvoittuu tai urheilet päivittäin. Sallittua se on kaikille. Pesemätön päänahka kutisee ja on oiva pohja hilsettä ai­heuttavalle sienikasvustolle. Käytä mietoa, esimerkiksi kosteuttavaa sampoota. Jos sampoo on liian tehokas eli esimerkiksi syväpuhdistava tai rasvaiselle hiuspohjalle tarkoitettu, se kuivattaa päänahkaa ja hiuksia ja johtaa pahimmillaan hiusten entistä nopeampaan rasvoittumiseen. Hiuspohjan kuivuessa talintuotanto nimittäin aktivoituu pitääkseen ihon joustavana.

JOKA VIIKKO

Kuori paha pinta pois kerran tai kaksi viikossa. Mitä rasvaisempi iho, sitä paksumpi se on ja sitä useammin sitä kannattaa kuoria. Jos hinkkaat ihoasi kuorinta-aineella liian usein, poistat samalla ihon luonnollisen suojan, ja iho ärtyy. Kuorinta poistaa ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa. Kuorimattomuus voi kostautua näppylöinä, koska kuollut ihosolukko tukkii ihon pinnan. Kun emmit kahden kuorinnan välillä, valitse se kevyempi.

Naamioi itsesi aina kuorimisen jälkeen, koska iho on silloin vastaanottavaisimmillaan. Naamiossa on enemmän tehoaineita kuin voiteissa. Sitä käytetään, kun pelkkä rasva ei riitä. Jos ihosi on oikein kuiva, levitä kosteuttava naamio yövoiteen sijasta. Ihoa kirkastava ja napakoittava naamio sopii käytettäväksi juuri ennen juhlia. Jos ihosi on epäpuhdas tai kiiltää, valitse puhdistava naamio.

Syväpese tukkasi jos käytät päivittäin muotoilutuotteita. Vältyt lättänältä kampaukselta ja saat kaikki tehot irti tuuheuttavista tuotteista. Syväpuhdistuksen jälkeen tukkaa voi tehohoitaa naamiolla, etenkin jos se on pitkä, kuiva tai käsitelty.

Pese meikkisiveltimet joko siihen tarkoitukseen kehitetyllä pesuaineella tai Marseille-saippualla. Anna siveltimien kuivua lappeellaan talouspaperin päällä. Likaiset meikkivipat ja -siveltimet jättävät jälkeensä suttuisen meikin ja paljon bakteereja.

JOKA KUUKAUSI

Värjää tyvi neljän tai kuuden viikon välein ja levitä latvoihin väriä kirkastava sävyte. Välillä voit tietysti värjätä koko tukan. Hiukset kasvavat noin 1–1,5 senttiä kuukaudessa. Liian usein värjääminen altistaa turhaan väripigmenteille, jolloin allergiariski kasvaa ja hiukset rasittuvat.

Leikkaa tukka jos sinulla on lyhyt kampaus. Viimeistään kuuden viikon jälkeen malli menettää muotonsa ja hiuksia on vaikea muotoilla.

JOKA KOLMAS KUUKAUSI

Käy kosmetologilla koska vuodenaikojen vaihtuminen saa ihon reagoimaan joko ärtymällä, kuivumalla tai rasvoittumalla.

JOKA KUUDES KUUKAUSI

Leikkaa tukka edes puolen vuoden välein, vaikka hiuksesi olisivat pitkät. Se riittää pitämään tukan uljaana, varsinkin jos hoidat sitä hyvin.

Vaihda ripsiväri viimeistään puolen vuoden käytön jälkeen, jotta vältyt silmätulehdukselta.

Osta uudet voiteet ainakin kaksi kertaa vuodessa. Vaihda voide uuteen nopeammin, jos sen koostumus, väri tai haju muuttuu. Säilytä voide kuivassa tai viileässä, älä lämpimässä ja kosteassa kylpyhuoneessa. Ole tarkka etenkin silmänympärysvoiteen kanssa. Harva voi Suomen ilmastossa käyttää samaa voidetta läpi vuoden. Useimpien iho kaipaa talvella ravitsevampaa voidetta kuin kesällä.

JOKA VUOSI

Osta uudet aurinkorasvat koska kaksitoista kuukautta sitten hankkimasi voiteet eivät suojaa enää niin hyvin kuin purkin kylki lupaa. Suodattimet alkavat hapettua ja menettää tehoaan heti, kun avaat korkin.

 

 

KAUNEUDENHOITO KALENTERIN MUKAAN:

Tammikuu Jos ihollesi tulee auringosta tummia läiskiä, aloita pigmenttimuutoksia valkaiseva ja ehkäisevä ihonhoitokuuri.

Helmikuu Aloita karvojen poisto laserilla, jos haluat olla kesällä pysyvästi silkinsileä.

Huhtikuu Vaihda ihonhoitotuotteet ja meikit kevyempiin. Tarkista, että päivävoiteessasi on aurinkosuoja.

Toukokuu Kaiva vartalokuorinta-aine naftaliinista viimeistään nyt.

Kesäkuu Sandaaliaika! Milloin viimeksi kävit jalkahoidossa?

Elokuu Lahosivatko latvasi kesällä? Varaa seuraavan kampaamokäynnin yhteyteen tehohoito hiuksille.

Lokakuu Vaihda voiteet ja putsarit täyteläisempiin.

Marraskuu Viimeiset päivetykset ovat valuneet pesuveden mukana viemäristä alas. Kirkasta ihoa vitamiinipitoisella seerumikuurilla.

 

Juttua varten on haastateltu koulutuspäällikkö Tero Hellgreniä Schwarzkopfilta, kouluttaja Juhani Pennalaa Wellalta, kouluttaja Mari Juntusta L’Oréalilta, pr-päällikkö Anne Sariota Berneriltä  ja koulutusvastaava Mari Salokannelta Dermalogicalta.

 

 

Teksti: Riikka Väänänen

Toimitus suosittelee