Kekseliäs koti yhdistää kaksi kulttuuria Tapanilassa

Yksinhuoltajaäiti rakensi Helsingin Tapanilaan talon kekseliäästi pienellä budjetilla. Nyt siellä eletään rakkaudentäyteistä vauva-arkea nigerialaisia ja suomalaisia perinteitä yhdistäen.

MIKÄ: Vuonna 2011 rakennettu puutalo 4 h + k, 120 neliötä

MISSÄ: Helsingin Tapanilassa

TÄÄLLÄ ASUVAT: Anna Airikkala-Eghaghara ja Victor Eghaghara, lapset Ida, 7, ja Ogheneruno, 4 kk

keittiön taso
Keittiön nurkan ylimääräinen taso on apuna kattauksessa, mutta sillä myös pilkotaan ja leivotaan.

Helsingin Tapanilassa veitsi kolahtelee leikkuulautaan keittiössä, ja iloinen hyräily kantautuu olohuoneeseen. Perheen isä Victor Eghaghara on kokkausvuorossa. Pöydän ääressä ruokaa odottavat keskustelevat intohimoisesti ja äänekkäästi.

Onneksi hälinä ei häiritse poppoon pienintä. Sohvannurkassa nukkuu nelikuinen Ogheneruno omassa pesässään tyynyjen suojissa – äänistä häiriintymättä.

”Rakensin talon kahdelle”

Kahden kulttuurin kodissa ollaan totuttu letkeään elämään. Suomalaisen ja nigerialaisen kulttuurin vaikutteita yhdistävässä kodissa keskitytään olemiseen ja viihtymiseen.

Ne olivat tärkeitä arvoja jo viisi vuotta sitten, kun perheen äiti Anna Airikkala-Eghaghara rakensi itselleen ja tuolloin parivuotiaalle Idalle kotitaloa.

– Autuaan tietämättömänä siitä, että jonain päivänä täällä elelisi suurempikin perhe, Anna kertoo.

Lue myös: Kolmen sukupolven lomakoti

neutraali värimaailma sisustuksessa
Kun kodin perusvärit ovat neutraalit, kotia on helppo päivittää vuodenaikojen mukaan. Talvella kaivetaan esiin taljat ja pehmeät huovat.

Tapanilan puutalot suojana

Punamullan sävyinen puutalo nousi samalle tontille Annan vanhempien talon kanssa. Ratkaisu on ideaali: vanhan Tapanilan puutalot suojaavat pihaelämää.

– Ida on jo pienestä tytöstä pitäen saanut kipittää halutessaan mummin ja papan hoiviin, Anna kertoo.

Airikkalan perhe pyörittää kahden sukupolven voimin sisustusalan yritystä, Mosa Inte-
rioria.

– Lapset nauttivat suuresti vierekkäin asumisesta, ja se helpottaa monella tapaa myös aikuisten elämää.

Perheyrityksen kuvioita voidaan pohtia varaamatta palaveriaikaa, vaikka roskia viedessä.

ruokapöytä
– Jos aika sallii, nautimme ruoasta pitkään ja hartaasti. Sen tavan Victor on tuonut kotimaastaan, Anna Airikkala-Eghaghara kertoo.

”Suosikkipaikkamme on keittiö”

Tontin tila on maksimoitu rakentamalla talo kolmeen tasoon niin, että jokaisessa kerroksessa neliöitä on 40. Kaiken kaikkiaan kodissa on 120 neliötä.
Sisääntulokerroksessa sijaitsevat kaikki yhteisen arjen kannalta oleelliset tilat: keittiö, ruokailutila, olohuone ja wc. Ensimmäisen kerroksen huoneissa perhe viettääkin eniten aikaa.

– Suosikkipaikkamme on talon sivuun sijoitettu keittiö, jossa mahtuu tarvittaessa kokkaamaan useampikin hämmentäjä yhtä aikaa.

Yläkerrassa ovat Idan huone, vanhempien ja vauvan yhteinen makuuhuone, vaatehuone ja kylpyhuone. Kellarikerros odottaa rakennusprojektin toista aaltoa.

– Sinne rakennetaan tulevaisuudessa kodinhoitotilat sekä oleskelutila ja toinen sauna.

Nyt sievässä piharakennuksessa lämpiää puusauna.

funkkispöytä wienilästuoli
Tanskalainen funkispöytä on kirpputorilöytö, joka sopii ruokailutilan mustavalkoiseen tunnelmaan. Valkoinen wieniläistuoli on niin ikään kirpputorilta.

”Koti syntyi minibudjetilla”

Anna pyrki aikanaan rakentamaan talon mahdollisimman kustannustehokkaasti. Hän käytti hyväkseen kierrätysmateriaaleja: talon lattiat löytyivät toisista rakennuskohteista, joista ne olivat jääneet yli.

Keskikerroksessa lattiamateriaalina on vaaleanharmaa laminaatti, yläkerrassa vastaavanlainen valkoisena. Myös kylpyhuoneen kalusteet sekä hanat löytyivät edullisesti kierrätettyinä.

Hyvä sisustussilmä sekä uuden ja käytetyn yhdistäminen mahdollistivat sen, että myös yksinhuoltajaäidiltä onnistui talonrakennusprojektin toteutus.

– Kodin pohjakerros päätettiin jo alussa jättää viimeistelemättä ja rakentaa valmiiksi muutaman vuoden säästämisen jälkeen.

Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta; toinen on Idan, toinen vanhempien ja pikkuisen Ogherunon.

Talvella lämpöä kotiin

Puutalokoti on avaran vaalea: lattiat ovat vaaleat, seinät on maalattu valkoisiksi olohuoneen mustavalkoisella kuviotapetilla tapetoitua seinää lukuun ottamatta. Musta keittiö tuo kauniin kontrastin. Myös ikkunoita on paljon, ja se lisää avaraa vaikutelmaa.

– Neutraalisti sävytettyä kotia on helppo päivittää kuhunkin kauteen.

Talvella kodin viihtyisyyttä lisätään päivittämällä tekstiilit. Tuolin reunalla viluista odottaa pörröinen viltti, nojatuoli saa hupukseen pehmeän lampaantaljan. Kevättä kohti mentäessä kotiin tuodaan enemmän hempeyttä: pastellisävyjä, kepeitä leikkokukkakimppuja ja räsymatot.

Ruokapöydän ympärille mahtuu tarvittaessa suurempikin seurue. Pöytä on Mosa Interiorista, tuolit ovat kirpputorilta.

”Pöytä katetaan ystäville”

Ruoanlaitto on tärkeä osa perheen elämää ja yhdessäoloa. Victor vaalii nigerialaista kulttuuria kokkaamalla kotimaansa perinneherkkuja. Erikoisempiakin raaka-aineita saa onneksi nykyisin Helsingistä helposti.

Sekä Anna että muusikkona työskentelevä Victor arvostavat estetiikkaa. Pöytä katetaan kauniisti keittiön viereiseen ruokailutilaan. Usein lautaset katetaan myös ystäville tai naapuritalon isovanhemmille.

– Jos aika sallii, nautimme ruoasta pitkään ja hartaasti. Sen tavan on Victor tuonut mukanaan kotimaastaan, jossa yhdessä syöminen sekä hyvä ruoka ovat suuressa roolissa.

Haarukat ja veitset jätetään usein kattamatta. Tässä kodissa kun ruokaillaan rennosti nigerialaisittain: ruoka syödään käsin samalta, isolta lautaselta.

Lue myös:

Lapsiperheen leikkisä koti Kuopiossa

Pehmeästi puettu kulttuurikoti

Moderni omakotitalo on perheen räätälöimä unelma

Teksti
Kuvat Ulla-Maija Lähteenmäki

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest