Rahasta bloggaavan Julia Thurénin mielestä sijoittamista ei pidä pelätä: ”Sijoita ensin ja opiskele vasta sen jälkeen”

Julia Thurén kehottaa taloudellisesta tasapainosta haaveilevia sijoittamaan, vaikka ei ymmärtäisi asiasta juuri mitään. Tekemällä nimittäin oppii.

– Olen aina tykännyt rahasta! nauraa freelancetoimittaja Julia Thurén, 31, jonka sijoituskirja Kaikki rahasta julkaistaan aivan lähipäivinä.

Thurén kirjoittaa Juliaihminen-blogia, jossa hän puhuu vanhemmuuden, tasa-arvon ja kulttuurin lisäksi myös raha-asioista. Raha ilmestyi blogiin vaivihkaa pari vuotta sitten, mutta lopulta lukijoiden kiinnostus sai Thurénin tekemään juttusarjan #minäpuhunrahasta, jossa hän kertoi avoimesti esimerkiksi palkastaan ja säästösuunnitelmistaan. Yksi asia johti toiseen ja pian kustannusyhtiö Gummerus otti yhteyttä Thuréniin, ja rahakirja sai alkunsa.

Thurénin rahakipinä on kuitenkin syttynyt jo aikoja sitten.

– Minulla oli jo kymmenvuotiaana pikkusiskoni kanssa asuntosäästötili, joka tosin pantiin lihoiksi parissa kuukaudessa. Myöhemmin olen kiinnittänyt huomiota siihen, että ihmiset eivät kehtaa puhua rahasta. Kerrankin yksi kaveri kertoi ostaneensa sikakalliin laukun, mutta ei suostunut sanomaan sen hintaa.

Lähipiiri auttoi alkuun

Sijoittamiseen Thurén hurahti nelisen vuotta sitten. Hän oli juuri myynyt miehensä kanssa parin ensimmäisen asunnon, josta jäi käteen noin 30 000 euroa voittoa.

– Siinä vaiheessa tajusin, että rahaa voi saada muullakin tavalla kuin käymällä töissä, ja sekös tuntui oudolta.

Thurén päätti edetä asiassa kääntymällä lähipiirinsä puoleen.

– Tein sen, mitä monet naiset tekevät, eli kuuntelin ystäviäni. Aloin laittaa satasen kuussa verkko-osakevälittäjä Nordnetin Superrahasto-indeksirahastoon, koska isosiskoni mies sanoi, että osta sitä. Silloin en edes tiennyt, mitä indeksirahasto tarkoittaa, mutta summan noustessa kiinnostuin enemmän ja aloin lukea sijoittamisesta.

Tekemällä oppii

Tiedon karttuessa alkoi hiljalleen kiteytyä myös Thurénin sijoitusstrategia.

– Uskon sijoittamisessa porttiteoriaan: sitä paremmin ymmärrät mitä enemmän teet. Sen sijaan, että opiskelisit ensin ja vasta sitten sijoittaisit, niin sijoita ensin ja opiskele vasta sen jälkeen. Kun siinä on omat rahat kiinni, niin opiskelu ei tunnu niin pakkopullalta. Tosin aluksi ei kuitenkaan kannata tehdä mitään suuria ostoksia, ettei häviä tietämättömyyttään paljon rahaa.

”Uskon sijoittamisessa porttiteoriaan: sitä paremmin ymmärrät mitä enemmän teet.”

– Olen myös yleisen käsityksen kanssa samaa mieltä siitä, että ei kannata ostaa sellaista yritystä, jonka toiminnasta et ymmärrä mitään. Mutta jos ostaa esimerkiksi Helsingin pörssin kymmenen suurimman yrityksen osakkeita ja antaa niiden itää, niin ei sitä varten tarvitse tietää sijoittamisesta juuri mitään.

Raha tuo turvaa

Thurén kokee monien suhtautuvan sijoittamiseen turhan vakavasti ja luulevan sen olevan vaikeampaa kuin mitä se onkaan. Vaikka sijoittamiseen sisältyy aina riski, Thurén harrastaa sitä kuitenkin juuri sen tuoman turvallisuuden vuoksi.

– Minua motivoi ajatus, että voisin olla taloudellisesti mahdollisimman vapaa. Lapsuuteni oli melko köyhä ja muistan vanhempieni vaikuttaneen ahdistuneilta siitä, miten tulemme toimeen. Säästämisen ja sijoittamisen avulla voin päästä tuosta ahdistuksen tunteesta eroon.

julia Thurén
Thurénin mielestä sijoittaminen ei ole niin vaikeaa kuin moni väittää.

Suomessa on ollut viime aikoina käynnissä sijoitusbuumi ja menestystarinoita putkahtelee lehtien sivuille. Kaikilla ei silti ole mahdollisuutta sijoittaa ja Thurén haluaakin korostaa, ettei siitä pidä potea huonoa omatuntoa.

”Ei sijoittaminen tee ketään autuaaksi.”

– Inhoan sellaista richsplainaamista, että kaikkien pitäisi säästää ja sijoittaa, kun ei kaikilla vain ole siihen varaa. Suomalaisten yleisin palkka on 2 500 euroa. Kun itse tienaa 3 000 ja välillä sen ylikin, niin pitää tajuta katsoa maailmaa oman navan ulkopuolelta. Ei sijoittaminen tee ketään autuaaksi.

Lue myös: Lainojen yhdistäminen pelasti Annin, 38: ”Rahaa elämiseen jää kuukaudessa yli 300 euroa enemmän!”

Termit haltuun

Thurén esittelee sijoittamiseen liittyvät tärkeät termit, jotka ymmärtämällä pääset pitkälle.

Riski ja tuotto

Tämä on tärkein termipari. Riski tarkoittaa, että sinulla on aito riski hävitä rahaa. Tuotto on sitä, että voit voittaa. Nämä toimivat käsi kädessä, eli jos on pieni riski, niin todennäköisesti tuottokin jää pieneksi. Esimerkiksi korkorahastojen riski on pieni ja ne voivat tuottaa muutamia prosentteja. Sellainen sijoittaminen on kuitenkin järkevää.

Yritysten osakkeissa on isompi riski, mutta samalla suurempi mahdollisuus, että osake nousee. Historiallisesti pörssi on noussut koko ajan, mutta emmehän me voi tietää, mitä aikaa elämme.

Sijoitusaika

Mitä pidempään sijoitusaikaan tähtäät sitä enemmän riskiä voit ottaa.

Sijoitusstrategia

Kannattaa tehdä suunnitelma siitä, millä tyylillä aikoo sijoittaa. Voi esimerkiksi ostaa osakkeita aina puolen vuoden välein.

Pörssin jatkuvan heilahtelun vuoksi en seuraa hintoja. Jännitän helposti, joten haluan sijoittamisen olevan helppoa ja tasaista. Strategiani on klassinen osta ja pidä, eli en yleensä myy sijoituksiani vaan annan niiden vain olla ja tuottaa.

Rahasto

Jos unohdetaan esimerkiksi asunnot ja metsät, niin sijoittajalle on tarjolla osakkeita ja rahastoja. Tykkään rahastoista, koska niissä joku muu näkee vaivan puolestani miettiessään, mitkä yritykset ovat hyviä. Se on sellaista laiskan naisen sijoittamista.

Rahastot jaetaan aktiivisiin ja passiivisiin. Aktiivisilla rahastoilla on rahastonhoitaja, joka miettii rahaston sisällön. Passiivisten rahaston toimintaa säätelee algoritmi tiettyjen sääntöjen mukaan. Ostan vain passiivisia rahastoja, koska niiden kulut ovat pienemmät.

Hajauttaminen

Jos ostaa vain rahastoja, niin 1-4 riittää hyvin. Jos puolestaan ostaa osakkeita, niin olisi hyvä olla 5-10 eri yrityksen ja eri toimialojen osakkeita. Jos nimittäin yksi toimiala lähtee laskuun, niin todennäköisesti toinen ei.

Kannattaa myös ostaa eri maissa toimivien yritysten osakkeita. Voi toki ostaa vain suomalaisten yritysten osakkeita, mutta kannattaa hankkia myös sellaisten, jotka toimivat Suomen ulkopuolella. Kun Suomeen tulee taantuma, niin se vaikuttaa kaikkiin täällä toimiviin yritykseen.

Lisäksi kannattaa hajauttaa ajallisesti. Et voi koskaan tietää, milloin pörssi on kalleimmillaan, niin tällä tavoin et osta vahingossa vain kalliita osakkeita.

SRI ja ESG

Pyrin sijoittamaan vastuullisiin yrityksiin, eli sellaisiin, jotka eivät edistä ilmastonmuutosta, maksavat veronsa ja pitävät huolta työntekijöistään. Tällaisten yritysten kohdalla katson, millaista ESG-analyysiä niistä on tehty (Environment, Social and Governance). Vastuullisten rahastojen nimistä saattaa löytyä myös kirjainyhdistelmä SRI (socially responsible investment).

Thurén vinkkaa: näin ryhdyt sijoittajaksi

1. Avaa arvo-osuustili. Voit tehdä sen esimerkiksi omassa pankissasi tai ulkopuolisella palveluntarjoajalla.

2. Tutustu tarjontaan. Se on vähän kuin marketti, jossa käyt katsomassa, että mitähän tänään ostaisi.

3. Osta. Rahastoja voi ostaa pienillä summilla, mutta osakkeissa näin ei kannata toimia, koska niistä maksetaan kaupankäyntikulu. Jos ostat esimerkiksi 25 eurolla osakkeita, saatat joutua maksamaan siitä 10 euroa kaupankäyntikuluja. Se ei ole silloin kauhean hyvä sijoitus. Nyrkkisääntö on, että osta osakkeita vähintään 500 eurolla.

4. Unohda koko juttu. Jos ostat rahastoa, johon menee tietty summa joka kuukausi, niin voit vain unohtaa koko asian ja antaa sen kerryttää rauhassa. En suosittele ketään sijoittamaan rahojaan siten, että tietää tarvitsevansa rahat vaikkapa vuoden tai kahden päästä, tällöin sijoitusten arvo saattaa juuri silloin olla laskenut. Se on minun mielestäni parasta sijoittamisessa.

Lue myös:

Kolme helppoa askelta sijoittajaksi

Oman lapsen kuolema pysäytti Ninan: ”Halusin irti oravanpyörästä ja tavoittelen taloudellista riippumattomuutta”

Budjetti kuntoon: näin paljon rahaa menee pelkkään kahviin!

Teksti
Kuvat Ari Lahti

Toimitus suosittelee