15-vuotiaana pois kotoa muuttanut Jannika B: ”Oma äitiys on saanut katsomaan maailmaa aivan uudella tavalla”

Laulaja Jannika B kertoo oman äitiyden tuoneen täysin uusia tunteita ja pelkoja arkeen, mutta samalla lähentäneen häntä oman äitinsä kanssa.

Laulaja Jannika B:llä, 33, on 2,5-vuotias tytär Martta yhdessä Apulannasta tunnetun Toni Wirtasen, 43, kanssa.

Kolmatta äitienpäiväänsä odottava Jannika kertoo, että äitiys on saanut hänet katsomaan maailmaa aivan uudella tavalla.

– Minusta on tullut paljon herkempi ja empaattisempi. Ennen olin vastuussa vain itsestäni, enkä oikein ajatellut maailmaa tai sen poliittista tilannetta, mutta nykyään otan kaiken enemmän tosissaan, Jannika kertoo.

Maailman tilan pohtiminen on Jannikan mukaan tuonut mukanaan myös pelkoa.

– En minä ennen oikein osannut pelätä, mutta nyt pelot ja möröt ovat enemmän läsnä. Asioita aistii paljon herkemmin niin hyvässä kuin pahassakin.

Äiti uskalsi luottaa

Jannikan äitiyden rinnalla on kulkenut koko ajan hänen oma äitinsä.

– Oma äitiyteni on lähentänyt meitä paljon. Asumme eri kaupungeissa, joten tietenkin kaipaan äidin neuvoja, läheisyyttä ja hoitoapua. Äiti jää vuoden päästä eläkkeelle, joten sitten hän voi olla kylässä pidempään.

Jannika kertoo, että hänellä on aina ollut hyvät välit äitiinsä, vaikka olikin isän prinsessa.

– Äiti osoitti meillä rakkauden rajat ja kunnioitan häntä siksi ihan hirveästi. Jos pystyn olemaan Martalle edes puoliksi niin hyvä äiti kuin oma äitini on minulle, niin silloin olen onnistunut todella hyvin.

Jos pystyn olemaan Martalle edes puoliksi niin hyvä äiti kuin oma äitini on minulle, niin silloin olen onnistunut todella hyvin.

Jannika kokee olevansa erityisen kiitollinen äitinsä antamista elämänopeista.

– Äiti on opettanut minulle sopivasti varovaisuutta, mutta samalla hän on kannustanut rohkeuteen.

Tärkeintä on kuitenkin ollut oppi luottamuksesta.

– Muutin kotoa 15-vuotiaana toiseen kaupunkiin. Nyt kun sitä miettii, niin minähän olin silloin ihan lapsi. Äiti kuitenkin luotti minuun ja on antanut minun olla ja tehdä omat virheeni.

– Tämä näkyi käytännössä siten, että minulle ei koskaan tullut mitään kapinavaihetta. Kun vertaan kavereihin, niin minulla oli kaikkein vapaimmat rajat, mutta olin myös se kiltein. Halusin aina todistaa, että olen luottamuksen arvoinen. Toivon, että minäkin pystyn olemaan niin suoraselkäinen ja luottamaan Marttaan, Jannika toteaa.

Työmoraali yhdistää

Jannikan mukaan hän on monissa asioissa hyvin samanlainen kuin äitinsä.

– Isän sanoin välillä vähän turhankin tehokas ja aikaansaava. Meillä on vähän sellainen tapa, että aina tehdään jotain. Aina löytyy jokin kaapinnurkka, joka pitäisi saada siivottua.

Muutin kotoa 15-vuotiaana toiseen kaupunkiin. Äiti kuitenkin luotti minuun ja on antanut minun olla ja tehdä omat virheeni.

Samankaltaisuus näkyy myös Jannikan ja hänen äitinsä työmoraalissa, vaikka he ovatkin työskennelleet aivan eri aloilla.

– Äitini on tehnyt pitkän uran terveydenhoitajana. Minulle tulee melkein viikoittain joku äitini vanha potilas sanomaan, että muistelee häntä edelleen. Äitini on todella ihmisrakas ja hänellä on iso halu auttaa.

Auttamisen halu on tarttunut myös Jannikaan.

– Tässä työssä on vähän samoja piirteitä. On hienoa, kun ihmiset tulevat kertomaan, miten musiikkini on auttanut heitä tai jopa pelastanut heidät, hän miettii.

Lue myös:

Strictly Style -Hanna siskostaan Kirasta: Suren sitä, etten tiennyt hänen kokemastaan kivusta

Marista tuli mummi 42-vuotiaana: Olen enemmän äiti- kuin mummotyyppiä

Salakuunneltua: Voisko iskä tehdä ruoan, niin tulis hyvää?

Teksti
Kuva Timo Korhonen

Toimitus suosittelee