Väärä istuma-asento tuhoaa kropan – 6 vinkkiä, miten istut paremmin

Istuma-asento on tärkeämpää kuin luullaan. Pitkään paikallaan istuminen on nimittäin myrkkyä selälle. Selän väsymistä, kipuja ja kolotuksia voi ehkäistä istumalla oikein ja tarkistamalla työpisteen ergonomian

Selkä on monimutkainen kokonaisuus, joka koostuu nikamista, nivelistä, välilevyistä sekä lihas- ja hermokudoksista. Sitä ei ole luotu olemaan paikallaan päivät pitkät, mutta niin me kuitenkin teemme töissä ja kotona.

Istuessa lihakset väsyvät kannattelemaan kehoa yhdessä asennossa ja silloin ryhti romahtaa virheelliseen asentoon. Staattinen istuminen rasittaa pahiten välilevyjä, jotka sijaitsevat selkärangan nikamien väleissä toimien iskunvaimentimina rankaa liikutettaessa.

Niiden aineenvaihdunta pysähtyy heti, kun selän liike lakkaa. Tämän lisäksi niihin kohdistuu kova paine etenkin silloin, kun selkäranka on väärässä asennossa.

Pidemmän päälle se aiheuttaa nikamien kulumista. Jo alle kolmekymppisillä on usein nikamissa rappeumaa.

Lue myös: Selkä vihoittelee? Tee näin

Tyypillisimmät virheet

Yleisin virheellinen istumaasento on se, ettei istuta ihan tuolin perällä vaan alaselkä pyöreänä.

Tällöin myös hartiat lysähtävät eteen, ja istumaasento muuttuu kumaraksi. Silloin päätäkin on työnnettävä eteenpäin. Pään kurotteleminen aiheuttaa niska-hartiaseudulle kovaa rasitusta – painaahan pää jopa 5 kiloa!

Staattinen jännitys voi aiheuttaa selän, niskan tai hartialihasten jumiutumista ja kipuja sekä päänsärkyä. Samalla tavalla myös sängyllä istuminen kannettavan tietokoneen kanssa rasittaa koko selkää, sillä pehmeällä patjalla on mahdotonta istua alaselkä suorana.

Väärässä asennossa istumisesta kiristyvät etenkin rintalihakset ja lonkankoukistajat. Niitä olisikin hyvä venytellä päivittäin. Erityisesti selkä- ja vatsalihaksia tulisi vahvistaa, jotta ne jaksavat  pitää ryhdin paremmassa asennossa. Silti vahvatkaan lihakset eivät jaksa pitää rankaa samassa asennossa tuntitolkulla.

Paras työasento onkin vaihteleva.

Lue myös: Saunominen on terveysteko -asiantuntija: ”Hellii sydäntä, lievittää stressiä ja parantaa unen laatua”

Istu näin

1. Istu tuolin perälle istuinkyhmyjen päälle niin, että alaselkä (eli ristiselkä) tulee tukevasti tuolin selkänojaa vasten. Tällöin keskiselkään jää pieni luonnollinen kaari.

Voit tarvittaessa laittaa kaaren ja tuolin väliin pienen tyynyn tai taitellun pyyhkeen, joka tukee selän luonnollista kaarta. Näin selkä ei joudu tekemään turhaan lihastyötä.

2. Pidä käsivarret kyynärvarresta lähtien vaakatasossa pöytään nähden.  Jätä hiirelle ja näppäimistölle pöydällä tilaa, jotta ranne ja kyynärvarsi saavat tukea.

3. Pidä näyttöpääte hieman katseen vaakatason alapuolella.

4. Älä vie jalkoja ristiin, sillä se kiristää lantion lihaksia toiselta puolelta, vaan pidä jalat tukevasti lattialla.

5. Säädä tuoli aina omien mittojesi mukaan. Huomaa, että esimerkiksi satulatuoli vaatii korkeamman pöydän.

6. Nouse jaloittelemaan ainakin kerran tunnissa.

Lähde: Työsuojelu

Lue myös: 

Nopea venyttely ennen treeniä riittää – tässä 5 parasta liikettä

Lepo vaikuttaa treenin tehoon – 5 syytä, miksi lepopäivät kannattavat

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu aiemmin Miss Mixissä 10/2011

Toimitus suosittelee