Introvertti ahdistuu verkostoitumisesta – Näin opit luomaan kontakteja

Ahdistaako verkostoituminen? Oletko introvertti? Rohkeus on taito, jota voi kehittää. Lue uravalmentaja Riikka Pajusen vinkit.

Verkostoituminen on nykyajan työelämässä erittäin tärkeää. Mutta mistä aloittaa verkostoituminen luontevasti, jos on luonteeltaan introvertti? Montevistan uravalmentaja Riikka Pajunen listasi kymmenen parasta vinkkiä tulevaisuuden verkostoitujalle.

1. Kehitä rohkeutta.

Ujous saattaa olla synnynnäinen tai opittu asia, mutta rohkeus on taito, jota voi kehittää. Kukaan ei oikeasti ole tuomittu ujouteen, vaan voi oppia sujuvampaa kanssakäymistä uusien ihmisten kanssa uusissa tilanteissa.

Arvosta itseäsi sellaisena kuin olet, tunnista vahvuutesi ja keskity niihin. Monen on vaikea keskittyä ja kuunnella toisia ihmisiä, mutta introverttien vahvuuksia ovat esimerkiksi kuuntelutaito, ongelmanratkaisu, keskittymiskyky, pitkäjänteisyys, luotettavuus, lojaalius, luovuus ja tuottavuus.

2. Sitoudu kasvuprosessiin.

Voit arvostaa introverttejä piirteitäsi, mutta silti haluta samalla kasvaa sosiaalisesti vahvemmaksi. Maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä, mutta vain yksi sinä.

Sinä voit oppia uutta ja kehittää taitojasi, joita koet tarvitsevasi esimerkiksi työelämässä tai kaveripiirissäsi. Se ei kuitenkaan synny pakolla, vaan sitä täytyy itse haluta.

Lue myös: Yksinäisyys on terveysriski – 5 vinkkiä sen selättämiseen

3. Rakenna luottamusta.

Verkostoituminen on yksinkertaisuudessaan tutustumista ja luottamuksen rakentamista. Tutustu siis uusiin ihmisiin ja rakenna pikkuhiljaa luottamusta siihen, että heidän seurassaan sinun on hyvä olla.

Auta muita, niin sinuakin autetaan.

Tavoitteet saavat olla maltillisia. Tähtää vaikka siihen, että luot yhden uuden kontaktin viikossa etkä haali kymmentä kovalla stressillä.

4. Hanki esikuva.

Opi heiltä, jotka ovat jo voittaneet ujoutensa. Kysele asian hallitsevilta, mitä he tekevät ja omaksu heiltä uusia tapoja.

Lue oppaita ja aiheeseen liittyviä kirjoja ja etsi verkosta keskusteluryhmiä ja vertaistukea. Verkosta voi löytyä myös mentori tai valmentaja.

5. Muista onnistumiset.

Tee lisää asioita, jotka vahvistavat itsetuntemustasi ja -luottamustasi. Pidä onnistumispäiväkirjaa ja kirjaa ylös pieniä ja suuria hetkiä.

Lue myös: Itsetunto nousuun – näillä harjoituksilla onnistut!

6. Löydä intohimosi.

Kun löydät intohimosi kohteen eli sen jutun, jota haluat tehdä, ujous alkaa kaikota. Monella halu puhua omasta intohimosta jyrää aiemman esiintymispelon yli. Puhu siis niistä asioista, joita rakastat ja joita kohtaan tunnet paloa.

7. Auta ihmisiä.

Auta muita, niin sinuakin autetaan. Pyyteetön auttaja on tulevaisuuden menestyjä. Sosiaalisessa tilanteessa kysy, voitko tehdä jotakin. Sitä ei kuule usein, mutta siitä jää niin hyvä fiilis, että jäät mieleen positiivisesti. Se taas auttaa sinua luomaan omaa brändiäsi.

Kysele asian hallitsevilta, mitä he tekevät ja omaksu heiltä uusia tapoja.

Kysy, niin sinulta kysytään. Kiinnostu, niin sinusta kiinnostutaan. Silloin itseä ei tarvitse tyrkyttää muille ja verkostoituminen sujuu kuin itsestään.

8. Anna palautetta.

Jos palautteen antaminen kasvokkain on vielä vaikeaa, laita palaute kirjalliseen muotoon ja lähetä vaikka sähköpostilla tai sosiaalisen median kanavien kautta. Suosituksilla ja hyvällä palautteella on iso arvo. Kun annat niitä, saat niitä itsekin.

Lue myös: Kehu parantaa itsetuntoasi – näin opettelet kehumaan

9. Panostaa somenäkyvyyteen.

Laita LinkedIn huippukuntoon, päivitä kontaktit, hakeudu erilaisiin ryhmiin kirjoittamaan ja keskustelemaan. Luo nettisivu, jossa kiteytät omaa osaamistasi. Kirjoita artikkeleita ja postauksia ja ole aktiivinen.

10. Laadi itsestä hissipuhe.

Mieti etukäteen esittely itsestäsi tilanteita varten, joissa tapaat uusia ihmisiä. Kirjoita oman hissipuheesi runko ja kerro osaamisestasi käytännön tarinoilla. Mieti vaikka kolme asiaa, jotka ovat vahvuuksiasi.

Kun tiedät, mitä aiot sanoa, et mene lukkoon sosiaalisissa tilanteissa. Ihmisten aidot tarinat kiinnostavat.

Lue myös: Mikä on työkaverisi temperamentti?

Uravalmentaja Riikka Pajunen listasi kymmenen parasta vinkkiä tulevaisuuden verkostoitujalle.

Lue myös:

Onko pomosi reilu tai työhyvinvointisi vaarassa? Tarkista, onko syytä huoleen

Katsooko peilistä valittaja? Nyt on aika korjata asia

Työpaikkakiusaaminen jättää aina jäljet – olenko minä kiusaaja?

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee